LMP: Orbánnak az EU-n belül kellene egyeztetnie

Az LMP szerint a magyar kormányfőnek meg kellene tanulnia, hogy előbb az EU-n belül kell lefolytatni az egyeztetéseket és csak utána érdemes más országokkal arról beszélgetni, hogy Magyarország honnan jut gázhoz - mondta a párt társelnöke.

Szél Bernadett Orbán Viktor magyar és Ahmet Davutoglu török miniszterelnökök budapesti találkozójára reagálva azt mondta, Orbán Viktor számára az orosz függés nem olyan kényszer, amin változtatni kellene, hanem olyan helyzet, amelyhez mindenáron alkalmazkodni próbál.

A kormányfő az unión belül elsőként tárgyal egy olyan gázvezetékről, amelyik "inkább fikciónak minősíthető" - mondta, hozzátéve: mindezt úgy, hogy Orbán Viktor maga is beismerte, hogy két olyan gázvezeték tárgyalásán is túl vagyunk, amelyek azért buktak meg, mert az oroszok az unió ellenében próbálták megvalósítani. Szél Bernadett nyitott kérdésnek nevezte, hogy a többi érintett állam milyen forrásokból finanszírozná a tervezett vezeték megépítését.

Az ellenzéki politikus kijelentette, hogy Magyarországnak energiahatékonysági beruházásokkal, diverzifikált gázforrásokkal és a megújuló energiákkal kell csökkenteni a függését. A magyar diplomáciának pedig az ukrán helyzet stabilizálásán kellene dolgoznia, mert a szomszédos országban lefektetett vezetéken keresztül is hozzá lehetne jutni a gázhoz - mondta.

Szerző

DK: illiberális internacionálé kezd kialakulni

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az illiberális és elszigetelt országok egyfajta internacionáléja kezd kialakulni Magyarország körül Orbán Viktor szervezésében - közölte az ellenzéki párt elnökségének tagja, külügyi kabinetjének vezetője.

Ara-Kovács Attila Ahmet Davutoglu török miniszterelnök budapesti látogatása kapcsán fontosnak nevezte, hogy Magyarország gazdasági kapcsolatai fejlődjenek, de szerinte nem jó az, ha ideológiai alapon tárgyal a kormány.

Értékelése szerint Magyarország jelenleg olyan közegben keres barátokat, ahol senki sem. Ara-Kovács Attila azt mondta, nagy tévedés, hogy Törökország barátságát keresi Magyarország, hiszen ott újságírók, tisztességes katonák vannak börtönben, és leépítik az 1923 óta szekuláris alapon épülő demokráciát.

Az ellenzéki politikus a tervezett gázvezetékkel kapcsolatban felhívta arra a figyelmet, hogy szakemberek szerint erre, akárcsak a Déli áramlatra, nem lesz pénz, akkor pedig nem érthető ez a nagy sietség. Ezt a sietséget azzal magyarázta, hogy a török kormány - éppúgy, ahogy Orbán Viktor is - a gazdasági és politikai izoláltságból akar kitörni.

Szerző

Mesterházy: irányváltás kell új külügyminiszterrel!

Külpolitikai irányváltást sürgetetett a szocialista Mesterházy Attila kedden Budapesten, amihez szerinte új külügyminiszterre van szükség. Az Országgyűlés külügyi bizottságának tagja sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy Magyarország nem akarja másolni a "problémás" török hatalomgyakorlást.

Mesterházy Attila Ahmet Davutoglu török miniszterelnök budapesti látogatása kapcsán úgy értékelt, hogy az MSZP szerint a keleti nyitás politikája megbukott, ezért Orbán Viktor miniszterelnöknek külpolitikai irányt kell váltania, és vissza kell térni ahhoz, amire a magyar emberek az ország európai uniós vagy NATO-csatlakozásakor szavaztak. Ehhez új külügyminiszterre van szükség - összegzett, majd felszólította Szijjártó Pétert, hogy mondjon le, vagy a miniszterelnök váltsa le őt.

Az ellenzéki politikus azt mondta, helyes az a törekvés, hogy alternatív gázszállítási útvonalakat keres a kormány, és az is helyes, ha ápolják a gazdasági, kulturális, történelmi kapcsolatokat. Abban azonban nagyon bíznak - folytatta - , hogy a török politikai hatalomgyakorlást nem akarja Magyarország másolni.

Azt mondta, komoly problémák vannak a török demokráciafelfogással, a politikai szabadságjogok, az emberi jogok, a nők jogainak biztosításával.
Mesterházy Attila közölte, reméli, hogy a miniszterelnök nem állítja példaként Magyarország számára azt, ahogy a török vezetés a hatalmat gyakorolja, mert annak egy európai demokráciában nincsen helye.

Szerző