Előfizetés

Schmidt: ami történt, a szovjet rendszer lényegéhez tartozott

A kollektív felelősségre vonás, az etnikai tisztogatás és a tömeges kényszermunka a szovjet rendszer lényegéhez tartozott - emelte ki Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az Országház épületében szerdán, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján rendezett konferencián.

Mint mondta, a kommunista diktatúra a történelem legalaposabban dokumentált időszakainak egyike, aki akarta, tudta, mi történik, a magyarok szemét pedig kinyitotta a 133 napig tartó tanácsköztársaság és mindaz, ami vele járt. 

A történtekre nincs más magyarázat, mint az, hogy az elhurcoltakkal akarták újjáépíttetni a háború után a Szovjetuniót, tudatukba akarták vésni "az örök bűnösséget", valamint megmutatni, "ki az új úr a házban" - jelentette ki a történész a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága és az Országgyűlés Hivatala által rendezett Trauma és tabu - málenkij robot 1944/45 - 2014/15 című tanácskozáson.

A haladás a kommunizmus egyik legfontosabb hívószava volt, ami a gyakorlatban a diktatúra totálissá válását, az ellenség fogalmának folyamatos kiterjesztését, parttalanná tétlét jelentette. "A diktatúra nem akasztott mindennap, de mindennap mérgezett, fertőzött és rohasztott" - fogalmazott Schmidt Mária.

A történész kitért arra is, hogy a harcok alatt és után 700 ezer magyart kényszerítettek lágerekbe, ahonnan - a kemény rabszolgamunka, a nélkülözés és a betegségek miatt - mintegy 300 ezren nem tértek vissza. A szovjet adatok szerint hozzávetőleg négymillió külföldi jutott ilyen sorsra, 85 százalékuk német, japán vagy magyar volt, és ezekkel az emberekkel a következő tíz évben minden nagyberuházáson munkát végeztettek.

Schmidt Mária arról beszélt: nemzetünk iránti kötelességünk az emlékezés, hiszen "amíg múltunk ezen sebe be nem heged, hatalma van rajtunk".

Az Országház felsőházi termét megtöltő hallgatóság, köztük tucatnyi egykori elhurcolt előtt Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a túlélők és a kutatók együtt tudjanak gondolkodni, milyen súlyos áldozatokat követelt Magyarországtól a kommunista diktatúra.

PM: elfogadhatatlan a gyermekek bántalmazása

A Párbeszéd Magyarországért meggyőződése szerint a gyermekek bántalmazására nincs kifogás, ami pedig a szigetszentmiklósi ügyben történt, az elfogadhatatlan. Ezt a párt társelnöke mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Szabó Tímea úgy fogalmazott: a legfelháborítóbb, hogy a hatóságok régen tudtak az esetről. Szavai szerint a "szülőknek nevezett valamik valahol az emberek és az állatok között helyezkednek el", de nem csak nekik, hanem a hatóságoknak is óriási a felelősségük abban, hogy ilyen esetek megtörténhetnek.

A PM politikusa ezért írásbeli kérdést nyújt be Polt Péter legfőbb ügyésznek, akitől azt kérdezi, hogy lesz-e felelősségre vonás az ügyészségen belül. Indoklásként azt mondta, hogy az eljáró bíró nem tudott más ítéletet hozni, ugyanis az ügyészség "elképesztően hanyag és rossz" munkát végzett.

Egy másik írásbeli kérdésben azt kéri Pintér Sándor belügyminisztertől, számoljon be arról, az elmúlt években hogyan képezték a rendőrséget, hogy hatékonyabban tudják felderíteni a családon belüli erőszak ügyeit.

Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterétől pedig azt kérdezi, szerinte elég-e, hogy "önálló tényállássá vált a családon belüli erőszak". A PM már korábban megmondta, hogy a törvénynek nem lesz visszatartó ereje, mert rendszerszintű változásokra van szükség - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy ennek érdekében egy hónapja benyújtott egy módosító csomagot, de azt még nem vették napirendre.

A Budapest Környéki Törvényszék kedden kiskorú veszélyeztetése miatt két-két év börtönre ítélte egy szigetszentmiklósi házaspár tagjait. A szemérem elleni erőszak és erőszakos közösülés bűntette alól viszont felmentették őket. Mivel a bíróság az előzetes letartóztatásban töltött időt beszámította, a büntetést letöltöttnek tekinti.

A Pest Megyei Főügyészség nevelése alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat 2013 novemberében a házaspár ellen, a per tavaly januárban kezdődött és zárt ajtók mögött zajlott.

Ismét teljes vonalán jár a 3-as metró

Ismét teljes vonalán jár a 3-as metró, amelyet korábban műszaki hiba miatt kellett pótolni egy szakaszon - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán szerda délelőtt.

Korábban egy meghibásodott szerelvény miatt a Deák Ferenc tér és az Árpád híd között pótlóbuszok közlekedtek, de rövid idő alatt helyreállt a közlekedés.