Fellebbent a fátyol a Malév-csődről

Nyilvánossá vált a Malév-csőd rendezéséről szóló dokumentum, miután jogerősen pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a múlt évben a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) szemben. A minisztérium most adta ki a papír alapú beszámolókat, így azok a TASZ honlapján már bárki számára hozzáférhetőek. 

A terjedelmes anyagból kiderül többek között, hogy az NFM 2011. júniusától akarta előkészíteni a hányatott sorsú légitársaság megmentését, úgy, hogy villámgyorsan új céget épít a nulláról. Az új, hiteleitől megtisztított Malév 2011 szeptembertől kezdve működhetett volna, tulajdonosa pedig részben a kínai Hainan légitársaság mögött álló csoport, részben a Demján Sándor nevével fémjelzett Euroinvest lett volna. Egy 2011 márciusára keltezett szigorúan bizalmas összefoglaló szerint az Európai Bizottság kamatok nélkül 366,5 millió euróra tette azt a hitelösszeget, amelyet a magyar állam 2007 óta jogellenesen nyújtott a Malévnak. Ezt a cég képtelen volt visszafizetni, ezért működése nem volt fenntartható – idézi a HVG. Hozzáférhetővé vált az a dokumentum is, melyet a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper és az NFM között létrejött jogi tanácsadásra vonatkozó szerződés alapján készítettek el a „nemzeti légitársaság pénzügyi helyzetének rendezéséről”.

Szerző

Törvénysértőek a paksi szerződések?

A Paks 2-ről szóló orosz-magyar megállapodás ellentétes volt az aláíráskor hatályos magyar törvényi szabályozással.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetője, Seszták Miklós által jegyzett törvényjavaslat viszont visszamenőleg igazítaná a magyar törvényeket a szerződéshez. Ugyanis a múlt évben a Paks 2 megvalósítására kötött három magyar-orosz megállapodás a jogviták eldöntésére "jó nevű harmadik országbeli, nemzetközi választottbíróságot" jelöli meg. Ezzel szemben az állami vagyonról szóló törvény kimondja, hogy nemzeti vagyonnal kapcsolatban csakis a magyar jog, a magyar nyelv és a magyar bíróságok jöhetnek számításba, sőt, a hatályos vagyontörvény egyenesen leszögezi, hogy "a nemzeti vagyonnal rendelkezni jogosult e jogviták eldöntésére választottbírósági eljárást nem köthet ki" – írja a Napi.hu.

A parlament előtt fekszik a Paks 2 beruházással kapcsolatos salátatörvény-csomag, amely többek között 15 évre titkosítaná a két új atomerőművi blokk építésével kapcsolatos valamennyi adatot, illetve szerződést. A csomag egyik paragrafusa módosítaná a nemzeti vagyontörvényt, a szakasz megerősítené, hogy a nemzeti vagyont érintő kérdésekben továbbra is a magyar nyelv, a magyar jog lenne irányadó, jogvita esetén pedig kizárólag a magyar bíróságok dönthetnek a kérdésben, kivéve ha azt nemzetközi szerződés másként nem szabályozza. A beruházás jogi alapja pedig a magyar-orosz kormányközi szerződés szerződés, azaz visszamenőlegesen legalizálnák az elhibázottan megkötött paktumokat.

Szerző

RTL Klub - Külföldön nyit irodákat az MNB

Publikálás dátuma
2015.02.25. 21:02
Fotó: Népszava
Külföldi nagyvárosokban nyit nemzetközi irodát a Magyar Nemzeti Bank. Azt, hogy mindez mennyibe kerül majd, nem mondták meg - számolt be az RTL Klub.

Azt mondták azért van szükség például Bejrútban és Buenos Aires-ben irodára, hogy a jegybank bekapcsolódhasson a nemzetközi tudományos vérkeringésbe.

Szerző