Varga Mihály: tudnunk kell, mely értékekhez ragaszkodunk

Publikálás dátuma
2015.02.25. 20:19
FOTÓ: MTI, Illyés Tibor
A nemzetgazdasági miniszter szerint bárhogyan fordul a világ, "tudnunk kell, melyek azok az értékek, amelyekhez ragaszkodunk". Varga Mihály ezt a fővárosi KDNP által a kommunizmus áldozatainak emlékére szervezett megemlékezésén mondta szerdán.

Felidézte, hogy a kommunizmusnak 1 millió halottja volt Kelet-Európában, s felmérhetetlen azoknak a száma, akik árván maradtak, derékba tört életük. Kijelentette: emlékezni kell arra a korra, amely mindenkitől elvett valamit. Volt, akitől csak a lakóhelyét, hosszú évek munkájának eredményét, az értelmes munka lehetőségét vagy családját és volt, akitől az életet – fűzte hozzá.

Azt hangoztatta: "történelmi múltunkra visszatekintve tudjuk, hogy csak olyan elvek mentén élhetünk, csak olyan döntéseket hozhatunk, amelyek nem csorbítják nemzeti függetlenségünket, segítik Magyarország előrejutását és az itt élők szabad és biztonságos életét".

Utalt arra, hogy manapság nem könnyű eligazodni, de az az alapvetés, amely a magyarság egységére, tettvágyára és munkájára épít, az egyetlen lehetséges választás. "Biztos vagyok abban, hogy amikor leülepszik a napi politikai csatározások pora, ismét jól láthatóvá válnak ezek a követendő értékek, mert eredményt csak most is a mindennapokban végzett kitartó munka hozhat" – fogalmazott Varga Mihály.

A tárcavezető azt is hangsúlyozta: az elmúlt években csak olyan döntések születtek, amelyekkel "kivívtuk helyünket Európában, rendbe tettük gazdaságunkat és megvédtük a családokat. Ezt a felelősségteljes utat követjük ezután is, elkötelezettséggel Európa jövője, a közösségünk és nemzetünk iránt".

A megemlékezésen Bagdy Gábor, a KDNP fővárosi elnöke, főpolgármester-helyettes az emlékezés és az emlékeztetés fontosságát hangsúlyozta és elismerően szólt arról, hogy a kormány az idei évet a Szovjetunióba hurcolt foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította. Kitért arra is: sokan vannak még olyanok, akik "az elnyomó diktatúrát segítették magyar honfitársainkkal szemben".
A kereszténydemokrata politikus kijelentette: megbocsátani erkölcsi kötelesség, de felejteni hűtlenség.

A szónokok mellett koszorút helyezett el a kommunizmus áldozatainak emlékére állított Gyorskocsi utcai emléktáblánál Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a II. kerület polgármestere, valamint a KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) helyi szervezete.

Szerző

Lázár már változtatna a reklámadón

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának összehívását kezdeményezi Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, annak érdekében, hogy a testület vitassa meg a reklámadó megváltoztatásának lehetőségeit - közölte a Miniszterelnökség.

Lázár János levélben kérte Rogán Antalt, a gazdasági bizottság elnökét arra, hogy a jövő hétre hívja össze a gazdasági bizottság ülését, hogy a testület megvitathassa a reklámadó koncepciójának módosítását.

"Miként a magyar kormány a vizsgálatok során is jelezte, kész mérlegelni a reklámadó koncepciójának módosítását. Erről az Országgyűlés gazdasági bizottságának álláspontja alapján a végső döntést a Parlamentnek kell meghoznia" - áll a közleményben.

A közlemény szerint a törvény hatályba lépése óta – a kormány és a Bertelsmann-csoport közötti vita eredményeként – Magyarország ellen két európai uniós eljárás indult.

Az Európai Bizottság Adó Főigazgatósága, valamint a Versenypolitikai Főigazgatóság egymással párhuzamosan futó vizsgálataik középpontjába a reklámadó progresszív voltát, valamint az elhatárolt veszteség levonhatóságát állították, utóbbi esetben figyelemmel arra, hogy a 2014. évi reklámadó alapját az adóalany csak a 2013-as év elhatárolt veszteségével csökkenthette, a korábbi évek veszteségeit nem vehette figyelembe.

A vizsgálatok keretében folytatott egyeztetések során az Európai Bizottság jelezte, álláspontja szerint a reklámadó szelektív előnyt, így állami támogatást jelent az alacsony reklámbevétellel rendelkező adóalanyok részére. A bizottság február elején felszólította a magyar kormányt, hogy módosítsa a reklámadó szabályait különben határozatot ad ki az adónem felfüggesztéséről, végső soron pedig kötelezettségszegési eljárás megindítását helyezte kilátásba.

 

Szerző

Tisztújítás a református zsinatban

Publikálás dátuma
2015.02.25. 18:47
A leköszönő (b) és az új elnök. FOTÓ: MTI, Sóki Tamás
Nem a startvonalra állunk, nem kell elölről kezdeni semmit, hiszen a református zsinat huszonöt éves törvényhozó munkáját fogjuk folytatni – mondta Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának új lelkészi elnöke megválasztása után.

A rá váró feladatokat ismertetve Szabó István elmondta: a zsinat elnökének mindig az volt és a jövőben is az lesz a feladata, hogy a száztagú tanácskozó testület munkáját minden erejével abba az irányba terelje, amire a zsinat hivatott, hogy jó törvényeket alkosson, és ha szükséges, akkor újra megfogalmazza az egyház tanítását.
Hozzátette: lelkészi elnökként az ő feladata lesz, hogy képviselje a református egyházat a társadalomban és az egyházközi kapcsolatokban.

Kitért arra is, hogy a református egyháznak megvannak a tanításai, amelyeket újra meg újra elő kell venni, és korszerűbben, hatásosabban újra kell fogalmazni.
"Szeretném a református egyház tagjait rábírni arra, hogy kezdjenek el református tanításokat olvasni, és beszélgetni arról, hogyan tudnak megszólalni az örök érvényű igazságok a 21. században – fogalmazott az MRE zsinatának lelkészi elnöke.
Az állam és az egyház viszonyáról szólva a püspök hangsúlyozta: ezek a 19. század végétől szét vannak választva, még ha ezt sokan nem is akarják észrevenni, vagy úgy tesznek, mintha nem így lenne. A politikához való viszony azonban ennél bonyolultabb – mondta -, hiszen a jelenlegi magyar állami rendszerben a politikai pártok képviselői ülnek a parlamentben, ők a meghatározók a törvényhozásban.

Partneri kapcsolatra van szükség – hangsúlyozta -, arra, hogy méltányoljuk, hogy a parlamentben ülő politikusok az ország életét próbálják szabályozni. Ugyanakkor fontos, hogy a politikusok is észrevegyék: a mérnökök, az orvosok, a társadalmi szervezetek és az egyházak is velük egy hajóban utaznak – tette hozzá.

FOTÓ: MTI, Sóki Tamás

FOTÓ: MTI, Sóki Tamás

Az MRE zsinatának szerdai ülésén a jelen lévő 100 zsinati tagból 55-en voksoltak Szabó Istvánra, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökére. Szabó István megbízatása a hatéves zsinati ciklus végéig tart. A zsinat világi elnökének újra Huszár Pált, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnokát választották, a zsinat lelkészi alelnöke Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a világi alelnök Ábrám Tibor tiszáninneni főgondnok lett.

A Népszava információi szerint Bölcskei Gusztáv utódját Orbán Viktor miniszterelnök és Balog Zoltán szoros egyházi szövetségeseként tartják számon: Szabó még a közös gimnáziumi tanulmányaik alatt került közeli barátságba a lelkész-miniszter Baloggal, tavaly pedig ő áldotta meg a felcsúti stadiont.

Szerző
Frissítve: 2015.02.25. 21:42