Németh Szilárdnak bocsánatot kell kérnie a Népszavában

Publikálás dátuma
2015.02.26. 19:36
Korábbi felvétel. Fotó: Vajda József/Népszava
A Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítélete szerint Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa megsértette Szitka Péternek (MSZP), Kazincbarcika polgármesterének a jó hírnevét, emiatt elégtétel adására kötelezték; a döntés még nem jogerős – közölte Göndör Judit, Kazincbarcika önkormányzatának szóvivője.

A szóvivő tájékoztatása szerint az elégtétel két részből áll: két országos napilapban (Magyar Nemzet, Népszava) egy Szitka Péter és ügyvédje által megfogalmazott bocsánatkérő sajtóközleményt kell közzétenni, a másik rész pedig 500 ezer forint nem vagyoni kártérítés, amely a per megindításától a kamataival számítandó.

Göndör Judit közleményében azt írta, a kazincbarcikai polgármester a pert a rezsicsökkentésért felelős politikus "több valótlan tartalmú kijelentése" alapján indította, amelyeket Németh Szilárd a 2013 áprilisában Kazincbarcikán bekövetkezett melegvíz-korlátozás kapcsán tett több fórumon is. Szitka Péter úgy fogalmazott: "a pert azért indítottam, hogy kiderüljön, ma Magyarországon egy országgyűlési képviselő beszélhet-e büntetlenül rosszindulatú ostobaságot".

Az ügy előzménye az volt, hogy Németh Szilárd 2013 áprilisában utalt egy Kazincbarcikán történt melegvíz-szolgáltatási problémára, amellyel kapcsolatban azt mondta: az energiahivatal vizsgálata világossá tette, hogy a tízszázalékos rezsicsökkentésnek nem volt köze a melegvíz-kimaradáshoz, tehát Szitka Péter, a város szocialista polgármestere hazudott, és csak az volt a célja, hogy lejárassa a rezsicsökkentést.

Kazincbarcikán 2013 áprilisában a külföldi érdekeltségű Kazinc-Therm Kft. által üzemeltetett fűtőerőmű korlátozta működését. Szitka Péter akkor azt közölte, "a Kazinc-Therm Kft. veszteségesen működik, miután a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, továbbá a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által megállapított, kötelezően alkalmazandó termelői távhőár - álláspontjuk szerint - nem nyújt fedezetet a hőtermelés indokolt költségeire".

Szerző

Gőgös: jó lenne, ha Rogán hallgatna

Az MSZP szerint a Fidesznek azzal kellene foglalkoznia, hogy megoldást keres a Buda-Cash ügy károsultjainak megsegítésére - mondta az ellenzéki párt elnök-helyettese csütörtökön, azzal kapcsolatban, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szocialista brókerbotránynak nevezte az ügyet.

Gőgös Zoltán azt mondta, jó lenne, ha Rogán Antal hallgatna, mert ő maga olyan korrupciós ügybe keveredett, amiből nem fog tudni kimászni. Elmondta, 2010 szeptember 17-én Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vezetője aláírt egy jegyzőkönyvet, ami alapján három millió forintra büntették a Buda-Cash adatszolgáltatási problémák miatt.

Ekkor már a Fidesz volt kormányon - hangsúlyozta Gőgös Zoltán. Kitért arra, hogy személyi összefüggés van  egy, a Fidesz által privatizált állami gazdaság és a bróker cég között. Kifejtette, 2001-ben privatizálták a hidasháti állami gazdaságot, amelynek az egyik tulajdonosa Pintér Zoltán, aki a Buda-Cashnek is tulajdonosa.

Szerző

PM: folytassák a tűcsereprogramot a XIII. kerületben!

A PM helyi szervezete felszólítja a XIII. kerület szocialista vezetését, hogy üldözés helyett biztosítson helyet a közegészségügyi szempontból fontos tűcsereprogram folytatására.

A PM közleményben felidézte: a XIII. kerületben működő Drogprevenciós Alapítvány kedden bejelentette, hogy a kerületi önkormányzattal történt megállapodás szerint néhány hónap szünet után most újranyithatják irodájukat egy új helyen, a Csángó utcában, de az 1995 óta működő tűcsereprogramjuk nélkül. A párt a közleményben azt írta: az önkormányzat nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy olyan ingatlanokat is felajánlottak az alapítványnak, ahol tovább működhetett volna a tűcsereprogram, hiszen előre kikötötték, hogy a szervezet ezt a tevékenységet nem folytathatja.

A PM egy felelős baloldali városvezetéstől többet várna annál, mint hogy a VIII. kerületi polgármestert, a "fideszes Kocsis Mátét másolva álegyeztetésekkel és hazudozással palástolja a drogprobléma kezelésében kulcsfontosságú tűcsereprogram ellehetetlenítését" - fogalmaztak a közleményben, felszólítva a szocialista városvezetést, hogy "üldözés helyett biztosítson helyet a közegészségügyi szempontból fontos, ártalomcsökkentő tűcsereprogram" folytatására.

Szerző