Előfizetés

A szegények legfeketébb vasárnapja következik

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.02.28. 06:00
Olyan csapdahelyzetbe kerül ez az ország, amiből nagyon nehéz lesz kiszabadulni. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Holnaptól Magyarországon egyebek mellett megszűnik a rendszeres szociális segély, a lakásfenntartási támogatás, az adósságkezelési szolgáltatás és az önkormányzatok dönthetik el, kinek adnak segítséget. Korózs Lajos, a parlament népjóléti bizottságának szocialista alelnöke azt mondja, Orbánék minél több olyan embert szeretnének, aki alamizsnáért hajlandó a politikai lojalitásra. Az MSZP-s politikus szerint a Fidesz a szociális elvonások, az adótörvények, a foglalkoztatáspolitika révén tudatosan süllyeszti le a középosztályt.

- Milyen világ lesz holnaptól Magyarországon?

- Szomorú. Azt gondolom, hogy a szegény emberek legfeketébb vasárnapja következik. Megszűnik a méltányosságból adható ápolási díj, a méltányossági közgyógyellátás, a rendszeres szociális segély, a lakásfenntartási támogatás, az adósságkezelési szolgáltatás, jelenlegi formájában az önkormányzati segély, a rendkívüli gyermekvédelmi és a temetési segély, szeptember elsejétől pedig az óvodáztatási támogatás is. Mindez emberek százezreit hozza méltatlan helyzetbe, ami a Fideszt nem érdekli.

- Sokak szerint ismét hárommillió koldus országa lettünk és ez a szám az idén csak emelkedni fog.

- Ma Magyarországon mintegy 3 millió 340 ezren élnek szegénységben és társadalmi kirekesztettségben, de ha a létminimum környékén tengődőket is ideszámoljuk, akkor a négymilliót is meghaladja ez a szám, ami az év végére ötmillióra is emelkedhet. Az elmúlt évtizedekben a rászorulók számára volt szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás, családsegítés, falu és tanya gondnoki szolgálat, segély. Holnaptól alig lesz támogatás, de a Fidesz még a maradékot is elveheti. A maguk alkotta alaptörvény értelmében ugyanis megszűnt a társadalombiztosítás, csak 2011 tavasza óta senki nem akart odafigyelni arra, hogy ami a régi alkotmányban állampolgári jogon járt az embernek, arra az államnak ma már csak törekednie kell. Az akkor még létező kétharmad a kötelező gondoskodást kihagyta az új alkotmányból, amolyan "majd egyszer jól jön ez nekünk" alapon, merthogy így forog az agyuk. Ezért kezdeményeztünk a napokban alaptörvény módosítást. Az MSZP azt akarja rögzíteni, hogy a magyaroknak joguk van a szociális biztonsághoz; öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén jogosultak a megélhetésükhöz szükséges ellátásra. A fideszes alaptörvény oly mértékben gyengítette a szociális biztonságot, amire a II. világháború óta nem volt példa.

- A törvény értelmében holnaptól nem az állam, hanem az önkormányzat osztja a segélyeket. A fideszesek szerint aggodalomra semmi ok, mert a legszegényebb települések a költségvetésből kaphatnak forrást, másokat pedig arra biztatnak, vessenek ki újabb helyi adókat, illetve az iparűzési adóból adjanak a rászorulóknak.

- Igazi fideszes gondolkodásra vall ez a történet. Tavaly több mint 99 milliárdot fordítottak Magyarországon pénzbeli segélyezésre, mostantól 25 milliárd forint van erre a célra. Az önkormányzatok emellett az idén összesen 30,1 milliárd forintra pályázhatnak, hogy támogatni tudják a rászorulókat. Ám Orbán Viktorékat ismerve várhatóan a hozzájuk lojális települések kapnak majd ebből a pénzből. A hűségesek, nem a valóban rászorulók. Azt mondják, hogy az önkormányzatok éljenek a saját adókivetési jogukkal és az így beszedett pénzből adjanak segélyeket, vagy lakásfenntartási támogatást. Csakhogy ezek az emberek jellemzően szegény településen élnek, ahol hiába vetnek ki újabb adót. Ezeken a helyeken vállalkozás is alig van, kevés az iparűzési adó, amit egyébként nem szociális támogatásra, hanem fejlesztésre kellene fordítani. Ipari parkok bővítésére, építésére, a digitális hálózat fejlesztésére, hogy minél vonzóbbak legyenek a beruházók számára. Amelyik településtől elveszik a fejlesztési forrásokat, az lepusztul. Az viszont, amelyik a kormányzati szándék ellenére még mindig viszonylagos szociális biztonságot tud nyújtani az ott élők számára, belső migrációt fog elindítani. Félő, hogy a mindenhonnan kiszorult emberek elindulnak ezekbe a városokba, községekbe, falvakba, amiből újabb, óriási feszültség lehet az országban.

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

- Hány embert hoz lehetetlen helyzetbe a szociális kiadások mostani megnyirbálása?

- Csak a lakásfenntartási támogatás megszűnése mintegy fél millió családot érint. Nem olyan eszeveszetten nagy összegekről beszélünk, hiszen ezek a háztartások 4-5 ezer forintot kapnak, ami adott esetben megmenti őket attól, hogy kikapcsolják a villanyt, vagy a gázt. Erre az összegre véleményem szerint a költségvetésnek nincs szüksége, igaz, stadionokra, presztízs beruházásokra, kormányzati kommunikációra a Fidesznek az isten pénze sem elég. Pedig ezek totálisan haszontalan dolgok. Nekem ne mondja senki, hogy a harmincas évek országzászlóit tömegével kell ebben az országban felállítani, miközben van olyan iskola, ahol a mindennapos testnevelés miatt egyszerre három-négy osztály tart órát egyetlen nyomorult tornateremben, s ahol csak idő kérdése, mikor fog vér folyni, mert a linóleum úgy van fölszakadva. Ezek abnormális dolgok, amiket gyűlölök és amik ellen mindent elkövetek.

- Léteznek már olyan önkormányzatok, amelyek saját szociális rendszert építenek. Ilyen Zugló, valamint a XIII. kerület.

- Meg Szeged és több más, elsősorban szocialista vezetésű település. Ahol a baloldali ellenzék irányít, ott még adnak a társadalmi szolidaritásra. Feltéve, hogy van forrásuk hozzá. Orbánék azonban a nehéz helyzetbe került emberekkel nem akarnak bíbelődni, legszívesebben elüldöznék őket az országból, csak nem mondhatják ki, mert egy 21. századi civilizált európai országban ilyesmit nem lehet.

- Sokan úgy gondolják, segélyre az szorul, aki nem dolgozik, őket viszont nem feltétlenül kell mások kárára támogatni.

- Azok többsége, akiktől most megvonják az anyagi segítséget, dolgoznak, de a napi 8-10 órai munkával sem tudnak annyi pénzt keresni, hogy emberhez méltó életet éljenek, és tisztességben nevelhessék a gyerekeiket. A NAV legfrissebb adatai szerint Magyarországon jelenleg durván 4,4 millióan készítenek adóbevallást. Közülük 2,2 millió ember nem keres 87,500 forintot, a létminimum összegét. Számukra nagyon fontos volt a lakhatási-, vagy az adósságkezelési támogatás, adott esetben a temetési segély. A munkanélküliségre pedig ócska válasz, hogy segély helyett majd adnak közmunkát. A közmunkában nemcsak, hogy nincs értékteremtő tevékenység, de onnan továbblépni sem nagyon lehet. Eljutottunk odáig, hogy fegyelmező eszköznek is használják a közmunkát. Aki sokat kellemetlenkedik, azt kirúgják, azután jóval kevesebb bérért újra felveszik közmunkásnak. De van, ahol több diplomás, nyelvet beszélő, magasan kvalifikált emberek utcát takarítanak. Ők persze általában viszonylag gyorsan el tudnak helyezkedni. Gyakran a fejemhez vágják, hogy a mi kormányunk vezette be az út a munkához programot, de könyörgöm, akkor egy gazdasági válság időszakára próbáltunk átmeneti megoldást teremteni. Ez a kormány viszont be akarja betonozni a közmunkát. Segély helyett ezt adni, sőt már a munka helyett is közmunkára fogni, akit lehet. Már nem is tudom, hogy hova fejlesztik ezt az egészet.

- Olyan, mintha azt sugallná, hogy szándékosan igyekszik megnyomorítani a társadalmat a Fidesz. Mi lenne ennek a célja?

- A függőség kialakítása. Minél több olyan embert akarnak, aki alamizsnáért hajlandó politikai lojalitást biztosítani a jelenlegi hatalom számára, és ez tragédia. A Fidesz a mostani szociális elvonások, az adótörvények, a foglalkoztatáspolitika révén tudatosan süllyeszti le a középosztályt. Ma már nemcsak az alsó-, hanem a felső középosztályból is sokan leszakadnak a szegények közé, mert az Orbán-kormány elzárta a mobilitás minden csatornáját. Nemcsak az oktatásban, a foglalkoztatásban, hanem minden területen. Amikor Orbán munkaalapú társadalmat hirdet, ami megjegyzem nagyon csúnya dolog, mert tudjuk, melyik rendszer épített ilyet a harmincas években, akkor ő nem beszállítói, hanem bedolgozó Magyarországra gondol. Óriási különbség van a kettő között. A lebutított munkavállaló ugyanis az égvilágon sehova nem kell. Nem ez Magyarország jövője. A jövő gazdaságának magasan képzett szakmunkásokra van szüksége. Gyűlölöm ezt a mentalitást.

- Az Orbán-kormány mindig talál bűnbakot. Évekkel ezelőtt a korkedvezménnyel nyugdíjazott rendvédelmi dolgozók voltak a társadalom ellenségei, majd a rokkantak. Most a bevándorlókra mutogatnak, mindeközben a szegényeket folyamatosan megszégyenítik. Mi lesz itt, ha tovább nő az elesettek száma?

- Remélem, legkésőbb 2018-ban véget ér ez az ámokfutás. A baj csak az, hogy olyan csapdahelyzetbe kerül ez az ország, amiből nagyon nehéz lesz kiszabadulni. Sosem állítottam, hogy a szegénység a múlt héten alakult ki, de a szocialista kormányok minden intézkedésükkel az alul lévők terhein igyekeztek enyhíteni, 2010 óta viszont a jómódúakat mentesítik a nélkülözők kárára. A Fidesz éveken át kampányolt a családi adókedvezménnyel, amit korábban csak a magas jövedelműek tudtak igénybe venni. Aki jól keresett, az jutalmul még kapott az államtól. Az összes támogatás 92 százalékát a gazdag háromgyerekes családok tudták igénybe venni. Az alacsony jövedelműek csak januártól kapják ezt az adókedvezményt, és még örülhetnek ennek az adománynak. A rokkantnyugdíjasok közül, akiket az előző ciklusban csalónak bélyegeztek, sokaknak az idén lejár a három éves ellátása és el kellene helyezkednie. Megváltozott munkaképességűek számára viszont talán 40 ezer állás van az országban, ami az igényekhez képest kevés. Eddig azok a rokkantak, akiktől akár súlyos állapotuk ellenére a felülvizsgálat után megvonták az ellátást, rendszeres szociális segélyt kaptak. Ez holnaptól nem létezik, és akinek nincs elegendő szolgálati ideje ahhoz, hogy amikor betölti az öregségi nyugdíjkorhatárt, ellátásra legyen jogosult, az nyugdíjat sem fog kapni. Ilyen a szép új világ.

- Államtitkárként tényleg mindent elkövetett, hogy enyhítsen a rászorulók terhein? A korábbi szocialista kormányoktól nem csak a közmunkaprogramot kérik számon a fideszesek.

- A mi időnkben sem volt kolbászból a kerítés, de törődtünk az emberekkel. 2010-ben durván 2 millió 800 ezren éltek szegénységben és társadalmi kirekesztettségben Magyarországon, most jóval többen. Balog Zoltán, amikor miniszter lett azt mondta, mindent el fog követni, hogy 500 ezerrel csökkenjen a szegények száma. Ami talán a legszörnyűbb, hogy az 1,8 millió gyerek közül 740 ezer a társadalom peremén él. Annyira nem lehet szegény az ország, hogy gyerekeknek éhezni kelljen. Az Orbán-kormány az elmúlt években több mint 300 milliárd forintot vett ki a szociális ellátórendszerből, és miközben a gyerekek éheznek, sok tíz milliárdot költenek stadionokra, meg kormányzati kommunikációra. Ez szemlélet és értékválasztás kérdése.

Eltérően értékelik a kormányfő beszédét az elemzők

Eltérő következtetéseket vontak le Orbán Viktor pénteki évértékelőjéből az MTI által megkérdezett politikai elemzők. A Nézőpont Intézet szerint a miniszterelnök kormányképes, nyugodt erőt sugárzott, miközben a kellemetlen kérdéseket sem kerülte meg, míg a Political Capital úgy látja, Orbán Viktor ugyan "visszahozta a polgári Magyarország gondolatát", de azt nem sikerült tartalommal megtöltenie.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint Orbán Viktor előadása komoly hangvételű, de szokás szerint anekdotákban is bővelkedő volt.
Két legfontosabb pillére pedig a szuverén, kezdeményező külpolitika értelmezése és a következő három év fő céljának kitűzése, a "keményen dolgozók emberek és családok segítése" volt - fejtette ki az elemző.
Kiemelte, az új külpolitikai doktrína lényege, hogy a védekezés és az alkalmazkodás helyett az érdekérvényesítést helyezi előtérbe, azonban ez nem jelenti Magyarország geopolitikai orientációjának megkérdőjelezését.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a kormányfő a külpolitikai szuverenitást és a diplomáciai viziteket a baloldal által 2010 óta szőtt "nemzetközi elszigetelődés" mítoszának ellenpontjaként is használta, majd megvédte a külügyi tárca személyi és szervezeti változtatásait, valamint Martonyi Jánosnak is megköszönte korábbi munkáját.

A Nézőpont Intézet vezetője közölte: Orbán Viktor a ciklus hátralévő három évének céljaként az alsó középosztály "polgári Magyarországba" történő "beemelését" jelölte meg, amivel a Fidesszel korábban szimpatizáló, de 2014 óta részben elforduló társadalmi csoportot helyezte a fókuszba, a sok ismert intézkedés felsorolása mellett egy hosszú távú béremelési programot is megígérve.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a miniszterelnök régi baloldali követelést vállalt fel, amikor a gazdagok és szegények közötti átjárhatóságot politikája fő értékének nevezte, ugyanakkor a "baloldal korábbi felelőtlen politikája ellentéteként" azt is hangsúlyozta, hogy az alsóközéposztály felemelése nem történhet államadósságból.
A miniszterelnök nem kerülte meg a kényes kérdéseket sem - mutatott rá a Nézőpont Intézet elemzője, hozzátéve, a kormányfő Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterrel együtt többször egyértelművé tette, hogy a polgári Magyarország jelszava számukra nem kampánytrükk, hanem program és "vezércsillag".

Mráz Ágoston Sámuel szerint Orbán Viktor figyelmeztető jelként értékelte a "veszprémi fiaskót", majd finoman célzott az "elmúlt hetek és hónapok belső vitáira és sajtónyilvános belharcaira is", amikor zárásként hangsúlyozta, a Fidesznek harcolnia csak együtt lehet, nem egymás ellen.

Juhász Attila, a Political Capital (PC) vezető elemzője szerint idén sajátos politikai környezetben hangzott el a kormányfői beszéd, mivel "Magyarország teljes nemzetközi elszigetelődésének veszélye", a Fideszen belüli "húsz éve nem látott, éles konfliktusok", valamint a Fidesz veszprémi veresége azt mutatja, hogy megszűnt a kormánypárt legyőzhetetlenségének percepciója.

Az elemző kitért arra is, hogy a kormányfő ezúttal is elsősorban saját táborát szólította meg. Kiemelte, hogy a bérből és fizetésből élő "keményen dolgozó" rétegnek megfogalmazott ígéret akkor hozhat politikai hasznot a Fidesznek, ha a kormány érezhető javulást hoz a középosztály egy részének.

A PC munkatársa hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök az eddigi külpolitika fenntartásával a "magyar történelem rossz hagyományait folytatva" megint a "vesztes oldalra áll egy nemzetközi konfliktusban".

Juhász Attila megjegyezte továbbá, Orbán Viktor ugyan "visszahozta a polgári Magyarország gondolatát", de azt nem sikerült tartalommal megtöltenie. Az elemző téves helyzetértékelésnek nevezte, hogy az ellenségkép szerepét ezúttal leginkább a szocialisták töltötték be.
A Fidesz kihívója ma leginkább a Jobbik, de úgy látszik a kormányfő továbbra sem kíván politizálni a "szélsőjobbal" szemben - fűzte hozzá a PC vezető elemzője.

Vitézy már biztos

Publikálás dátuma
2015.02.27. 21:06
FOTÓ: Szalmás Péter
A közösségi közlekedési szolgáltató cégek, különösen a Volán társaságok működésével kapcsolatos jövőbeli lehetséges irányokat tartalmazó koncepció kidolgozására miniszteri biztossá nevezte ki Vitézy Dávidot, a Budapesti Közlekedési Központ volt vezérigazgatóját Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter - az erről szóló utasítás a pénteki Hivatalos Értesítőben jelent meg. A kinevezés február 1-jétől július 31-éig tart.

A miniszteri biztos feladatkörébe tartozik a közösségi közlekedési közszolgáltatások hatékonyabb összehangolása érdekében szükséges intézkedések feltérképezése.
A miniszter feladatául szabta a közösségi közlekedési szolgáltatásokat ellátó köztulajdonú társaságok működésére vonatkozó jövőbeli lehetséges irányokat tartalmazó koncepció kidolgozását.

Kötelessége továbbá a közösségi közlekedési tarifarendszer egységesítése és ügyfélbarátabbá tétele, a munkavállalók közösségi közlekedéssel történő munkába járásának elősegítése érdekében történő javaslatok kidolgozását is.
A miniszteri biztos a helyettes államtitkári illetménynek megfelelő díjazásra és juttatásokra jogosult.