Előfizetés

Brókerbotrány: indulhat a felszámolás

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2015.02.28. 06:21
A brókerbotrány áldozataivá vált takarékok ügyfelei a betétvédelemben reménykednek FOTÓ: MTI/VAJDA JÁNOS
A Buda-Cash Brókerházból 60-65 milliárd forintnyi értékpapír tűnt el. A brókerház érdekkörébe tartozó DBR bankcsoport felszámolási eljárása a jövő héten megkezdődhet. A rendőrség kihallgatta a brókercég vezetőit, de nem vette őrizetbe őket. A fogyasztóvédők beperelik a Buda-Cash-t és regionális bankjait.

A jövő héten megkezdődhet a legrégebbi magántulajdonban lévő értékpapír-kereskedő cég, a Buda-Cash Brókerház Zrt. érdekkörébe tartozó DRB Bank felszámolása. Ez az egyébként sajnálatos hír az ügyfelek szempontjából kedvező, mert például azok, akiknek ennél a bankcsoportnál volt vállalkozói számlájuk, az eljárás megindulása után akadálytalanul bankot válthatnak. Úgy tűnik, a pórul járt ügyfelek is beletörődtek abba, hogy egyenlőre 60 ezer forintnál nagyobb összeghez egyelőre nem jutnak: tegnap a regionális pénzintézet fiókjaiban már nem volt feltűnően nagy számú ügyfél.

Mint beszámoltunk róla, az MNB törvénymódosítást kezdeményez a felügyeleti keretrendszer szigorítására. Ennek szükségességét aligha vitatja bárki is. A jelenlegi ellenőrzési rendszer több lépcsőből áll. A befektetési vállalkozásoknak naponta kell adatot szolgáltatniuk tevékenységükről. Emellett létezik az ötévente megtartott, átfogó ellenőrzés is. Azonban ez korántsem jelenti azt - mondta egy pénzügyi szakértő, hogy fél évtizedig kontroll nélkül tevékenykednek a brókerek, ugyanis a gyanús jelekre a felügyelet általában felfigyel. (A korszerű pénz- és tőkepiac kialakulása óta volt, amikor 3 évenként tartottak átfogó ellenőrzést, de akadt olyan időszak is, amikor csak a kockázat alapú felügyeleti rendszer működött - ilyenre van példa az adóhatóságnál is, - és csak akkor vizsgálódtak, ha a befektetési szolgáltató tevékenységében benne rejlett a kockázat. Ez a rendszer azonban nem vált be.)

Megbüntetett bakiak

Megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényt a Bak és Vidéke Takarékszövetkezet - írta az MNB határozatában. A jegybank 3,8 millió forint összegű bírság megfizetésére is kötelezte a pénzintézetet.

A Buda-Cash-nél az utolsó átfogó felügyeleti vizsgálat 2010 májusában zajlott le, különösebb elmarasztalás nélkül. Megtudtuk, hogy azóta látszólag szabályszerűen működött a brókerház, aminek az lehetett az oka, hogy egyaránt meghamisították a már említett napi adatszolgáltatást a jegybank, a Központi Elszámolóház és Értéktár (Keler) és a letétkezelő számára. Azonban az utóbbi időben a társasághoz köthető bankcsoportnál szokatlan értékpapír-ügyleteket észleltek. (Ennek részleteiről az illetékesek nem kívánnak részleteket elmondani.)

Kiderült, nem önfeljelentés alapján indult eljárás a Buda-Cash brókercéggel szemben, viszont az igaz, hogy a korábban elhangzott 100 milliárd forintnak csak egy kisebb része tűnt el a Buda-Cash ügyfelek számláiról. Nagyjából 60-65 milliárd forinttal a DRB bankcsoport felé nem tud elszámolni a brókercég, reagált a lapértesülések Windish László. A korábban tervezetthez képest ezért hozták előre a vizsgálatot a brókercégnél, miután az első napon rábukkantak a visszásságokra, s az MNB-alelnök szerint azonnal kármentő intézkedéseket hoztak. Ugyanakkor Windisch politikai indíttatásúnak tartja az MNB szerepét számon kérő nyilatkozatokat, hiszen – álláspontja szerint – éppen a jegybank volt az, amely az első adandó alkalommal felszínre hozta a visszaéléseket. Az alelnök úgy vélte, téves és rosszindulatú hírek jelentek meg a sajtó egy részében arra vonatkozóan, hogy az MNB korábbi témavizsgálata miért nem tárt fel szabálytalanságokat. Egy ilyen "téves és rossz indulatú" véleményt érdemes idézni. Pápa Levente, az Együtt alelnöke - több éves banki tapasztalattal a háta mögött - arra utalva, hogy a kormánypárt szerint nem megfelelő a befektetési szolgáltatók ellenőrzési rendszere, ezt írta blogjában: "A Fidesz 2010 óta notóriusan minden törvényt, jogszabályt, alkotmányt megváltoztatott. (..) Ezek után arra hivatkoznak, hogy egy 2009-ben (!) hozott jogszabály alapján csak 5 évente kell ellenőrizni a brókercégeket? (...) Közel 5 év kormányzás után, amikor egyértelműen a Fidesz-kormány felelős a pénz- és tőkepiacok szabályozásáért és felügyeletéért, van képük ezt állítani?"

Érdemes emlékeztetni, a Buda-Cash és néhány más befektetési vállalkozás esetében az MNB a januárban lezárt ellenőrzésében a most felszínre került visszaélésekkel nem érintett online kereskedési platformok működését vizsgálta.

Óriási veszteség a szektorban

A magyarországi bankok 2014-ben összesen 446,5 milliárd forint adózott veszteséget szenvedtek el, szemben a 2013-as, 31 milliárd forintot meghaladó nyereséggel. A hitelintézetek adófizetési kötelezettsége tavaly 77,5 milliárd forintot tett ki, ami 10 milliárd forinttal kevesebb a 2013-asnál. Az értékvesztés és a kockázati céltartalék változása soron - itt mutatják ki a deviza-, valamint az egyéb határidős ügyletekhez kapcsolódó céltartalékképzést, felszabadítást és felhasználást - 776,3 milliárd forint veszteséget könyveltek el a bankok, szemben a 2013-as, 286,5 milliárdos mínusszal.

Windisch óvott azoktól a közbeszédben megjelent téves általánosításoktól is, amelyek szerint a DRB bankcsoport kapcsán a takarékszövetkezeti rendszer egészével lenne probléma. A valóságban éppen tavaly történt meg a szövetkezeti rendszer teljes átvilágítása – mondta, megjegyezve, a takarékszövetkezeti szektor stabil.

Bánáti János, a Buda-Cash vezérigazgató Tölgyesi Péter ügyvédje azt mondta: védence a rendőrség hétfő esti razziája előtt meghallgatást kért az MNB vezetőitől, amelyen feltárta a cégcsoport 100 milliárd forinttal „köszönő viszonyban" álló hiányát. Cáfolta, hogy külföldre menekültek a Buda-Cash vezetői, ez vonatkozik Tölgyesi Péterre és helyetteseire, Varga Péterre és Gyarmati Jánosra. Az ügyvéd elismerte, a hiány valóban abból jött össze, hogy a brókercég nem tudott elszámolni a DRB bankcsoport négy pénzintézetének értékpapírjaival. A brókercég vezetőit egyelőre tanúként hallgatja ki a rendőrség, de alighanem sikkasztással vádolják majd őket. Bánáti elmondta még, hogy a felügyeleti ellenőrzés előtti éjszakán dolgoztak a Buda-Cash Brókerház Gellért-hegyi fellegvárásban, de nem a brókerek, hanem az épület egyik bérlője, amely bankkártya-ügyletek rögzítését végezte éjszakai műszakban, állítólag teljesen legálisan.

Nem tervezi a rendőrség, hogy a Buda-Cash brókercég és a hozzájuk köthető pénzintézetek és egyéb vállalkozások vezetőit őrizetbe vegye. A nyomozást folytató Nemzeti Nyomozó Irodával állítólag együttműködőek az érintett cégek vezetői és ők maguk jelezték, hogy hiányzik több tíz, azaz 100 milliárd forint. Közismert, hogy korábban kisebb fajsúlyú és pár százmilliós ügyekben előzetes letartóztatásba helyezték az összes érintettet. (Eddig csak az ex-MVM vezér Kocsis István 15 milliárdos hűtlen kezelési ügyében volt hasonlóan elnéző az ügyészség és a bíróság.)

Bejelentették: közérdekű keresetet indít a székhely szerinti járásbíróságon a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) jövő héten a Buda-Cash Brókerház Zrt. és az érdekeltségébe tartozó DRB-bankcsoporttal szemben.

Tóbiás: Matolcsynak mennie kell

Az MSZP szerint azonnal távoznia kell a Buda-Cash-ügy miatt Matolcsy Györgynek a Magyar Nemzeti Bank éléről, és az új vezetőnek kártalanítania kell a brókerházhoz köthető bankcsoport betéteseit. Tóbiás József, a párt elnök-frakcióvezetője visszautasította, hogy a kormánypártok "másokra kívánják hárítani a felelősséget". Mint mondta, az ügyben szereplő bankcsoport 2010 előtt nem is létezett, "a takarékszövetkezetek államosítása" után jött létre, amikor a kormány és néhánynak menekülő utat adott néhánynak, és a jegybanknak minden eszköze megvolt azok átvizsgálására. Emlékeztetett arra is, hogy korábban összevonták az MNB-t és a PSZÁF-ot. Tóbiás szerint az MNB felelőssége nem kerülhető meg "az évszázad legnagyobb bankbotrányában". Kezdeményezték Matolcsy György és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter költségvetési bizottsági meghallgatását a jövő hétre, amihez Kövér László házelnök hozzájárulása is kell. Tóbiás vitatta azt a mostani kormánypárti állítást, hogy 2009-ben az akkori kormánypártok úgy döntöttek, az ilyen típusú bankokat ötévente kell kötelezően átvilágítani. Hozzátette: pont, hogy csökkentették az időtartamot 3 évre.

Az E.on is kíméli a Buda-Cash károsultjait

Méltányos eljárásra számíthatnak a rendkívüli helyzetben a Buda-Cash ügyben érintett ügyfelek - közölte az E.on csoport pénteken.

A DRB banknál zárolt számlával rendelkező, és közüzemi számláikat korábban arról befizető lakossági ügyfelek esetén az E.on csoport automatikusan 30 napos késedelmet engedélyez. Ez vonatkozik az átutalással, illetve a csoportos beszedési megbízással teljesítő ügyfelekre. A közlemény szerint az érintettek erről írásban is tájékoztatást kapnak.

Akik befizetéseiket csekken teljesítik, de pénzükhöz nem jutnak hozzá a számlazárolás miatt, egyedileg fordulhatnak kérelemmel az energiaszolgáltató ügyfélszolgálatához személyesen vagy telefonon. Ők az E.on csoport általános méltányossági kedvezményét vehetik igénybe, amely egyszeri 30 napos haladékot biztosít számukra, a február 24-ét követően esedékes számlák esetében.

A befizetési határidő automatikus meghosszabbítása a versenypiaci ügyfelekre nem vonatkozik. Esetükben egyedi megállapodással állítható be a 30 napos fizetési haladék, vagy a maximum május 30-ig engedélyezett részletfizetéses türelmi idő - hívta fel a figyelmet az E.on, hozzátéve, hogy az ügyfélkörrel a szolgáltató munkatársai személyesen is egyeztetnek.
Az E.on csoport kéri ügyfeleit, hogy a tartozások felhalmozódásának elkerülése érdekében még a számlák lejárata előtt, időben forduljanak kérésükkel az ügyfélszolgálathoz, illetve a kijelölt kapcsolattartókhoz.

Korábban az Elmű-Émász azt közölte, hogy a társaságcsoport általános szabályai szerint részletfizetést, esetleg halasztást kérhetnek azok az ügyfelek, akik a DRB bankcsoport bankjainál megszabott kifizetési limit miatt két hónapon belül nem tudják rendezni villanyszámlájukat. Az ügyfélszolgálatokon egyénileg bírálják el, hogy a kérelmező megfelel-e a feltételeknek.
Boross Norbert, a társaságcsoport szóvivője elmondta: ha valakinek az jelent gondot, hogy banki átutalással nem megoldható a villanyszámla kifizetése, akkor kérhet postai csekket a szolgáltatótól, illetve fizethet például az internet segítségével. A szóvivő is arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki nehéz helyzetbe kerül, célszerű mielőbb felvenni a kapcsolatot az áramszolgáltató ügyfélszolgálataival.

A Tigáz Zrt. tájékoztatása szerint szerint a gázszolgáltató minden tőle telhető módon segíteni fogja azokat az ügyfeleit, akiknek a vizsgálat miatt időszakosan pénzügyi nehézségei lettek, és ezért nem tudják rendezni a gázszolgáltatás díját.
A társaság arra kéri bajba került fogyasztóit, hogy ha a Buda-Cash ellen folyó eljárás miatt fizetési problémáik vannak, akkor azt szükség szerint időben jelezzék az ügyfélszolgálatokon. A Tigáz bízik abban, hogy hozzájárulhat az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került ügyfelei problémáinak mielőbbi rendezéséhez, az érintett ügyletek beazonosítása már folyamatban van - közölte a szolgáltató.

Buda-Cash: jöhet a felszámolás

A Buda-Cash a gyanú szerint a DRB bankcsoporthoz tartozó hitelintézetek  vagyonának egy részét is eltüntette, nagyjából 60-65 milliárd forint az, amivel a csoport bankjai felé nem tud elszámolni, ezen felül a brókercég körülbelül 30 milliárd forinttal károsíthatta meg saját ügyfeleit - mondta Windisch László, a  MNB felügyeleti alelnöke a portfolio.hu-nak adott pénteki interjújában.  Azt is megjegyezte, néhány napon belül dönthetnek a brókerház felszámolásának elindításáról.

Az MNB alelnöke elmondta: a jegybank vizsgálata még nem zárult le, így az adatok még nem véglegesek. Hozzátette: a "rendellenesség" jelenlegi ismereteik szerint nem a bankok működésében volt, a brókercég egyszerűen meghamisíthatta azokat a kimutatásokat, amelyek alapján az érintett bankok a mérlegeiken nyilvántartották az értékpapír-állományt.
Több mint 90 milliárd forint hiányzik, a hivatalos, ügyfeleknek kiküldött kimutatásokban szereplő értékpapírok nagy része nincs meg. "Az csak egy illúzió volt, hogy a brókercég minden kifizetést teljesíteni tudott" - mondta.

Windisch László kiemelte: a vizsgálat abban a szakaszban van, hogy akár jövő hét hétfőn döntés születhet a DRB bankcsoporthoz tartozó bankok felszámolásáról, és megindulhat az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítási eljárása is. A bankok ügyfeleinek ebben az ügyben semmit sem kell tenniük, ügyfelenként közel 30 millió forintig automatikus a kártalanítás.

Hozzátette: a Buda-Cash ügyfeleit közel 6 millió forintig a Befektető-védelmi Alap kártalanítja; ez a folyamat akár jövő hét közepén elindulhat, hiszen az eljárás ott tart, hogy a jövő héten már döntés lehet a Buda-Cash esetleges felszámolásáról. Az OBA esetében 1-2 hét, mire az ügyfelek a pénzükhöz juthatnak, a Beva esetében hosszabb eljárásra számítanak, mivel tisztázni kell a tényleges követelésállományt. A jegybank honlapján külön információs felületet hozott létre az ügyfelek legfontosabb kérdéseinek megválaszolására - hívta fel a figyelmet Windisch László.

Arra a kérdésre, hogy hogyan sikerülhetett a Buda-Cash-nek évtizedeken keresztül sikerült kijátszani a felügyeletet, az MNB alelnöke kifejtette: a brókercég a nyilvántartási rendszerét következetesen meghamisította, így egyeztek a felügyeletnek a és a KELER-nek küldött adatok. A jegybank a történtek nyomán most azon dolgozik, hogy lezárja azokat a kiskapukat a hasonló informatikai rendszerekben, amelyekkel lehetőség nyílik hasonló visszaélésekre.

Windisch László kitért arra is: kezdeményezni fogják az 5 éves átfogó ellenőrzési ciklus gyakoribbá tételét is, de arra vonatkozóan is van már elképzelésük, hogyan garantálják, hogy minden körülmények között egyezzenek a jegybanknak, a KELER-nek, illetve az ügyfeleknek küldött kimutatások.
"Egy ilyen nagyságrendű csalássorozat felderítését követően a lehető legrövidebb időn belül az új vizsgálati módszerek használatával a szektor más szereplőinek működését is meg kell vizsgálnunk" - jelezte az alelnök.

Windisch László cáfolta, hogy a Buda-Cash ügy felgöngyölítése önfeljelentéssel indult. Az MNB részletes, célzott és előrehozott helyszíni átfogó vizsgálatot indított, elsősorban a DRB bankcsoportnál tapasztalt szokatlan értékpapír-tranzakciók miatt - mondta. Ugyanakkor úgy vélte: az valóban lehetséges, hogy azért eszkalálódott ennyire gyorsan az ügy, mert a brókercég vezetőinek "egyszerűen nem volt más választásuk, mint az, hogy szorult helyzetükben megosszák velünk és a nyomozó hatóságokkal az elmúlt évek visszaéléseinek részleteit".

Arra a kérdésre, hogy mi lesz most az ügyfélpozíciókkal, az alelnök kifejtette: a felügyeleti biztosnak lehetősége van arra, hogy az ügyfélszámlákon lévő nyitott pozíciókat saját hatáskörben zárjon, másrészt, ha felszámolás indulna a brókercéggel szemben, akkor a nyitott pozíciókat automatikusan zárják. "Mivel hatalmas a hiány a brókercégnél, ezért azt gondolom, hogy a felszámolás kimondása csak néhány nap kérdése, tehát az ügyfélpozíciókat néhány napon belül zárják" - fogalmazott Windisch László.