Előfizetés

Magyar sörök sikere Csehországban

Publikálás dátuma
2015.03.02. 06:38
Illusztráció: Thinkstock
Február 16. és 21. között a dél-csehországi Táborban immár 25. alkalommal rendezték meg az egyik legrangosabbnak számító európai sörversenyt. Az Arany Sörpecsét 2015-ön 15 ország 165 főzdéje indult több mint 700 sörrel. Öszesen 28 kategóriában minősítették az arany nedűt - írja a slavnostipivatabor.cz portál.

Bár erős volt a mezőny, a magyar sörök is jól szerepeltek. Bronzérmes lett a Szent András Sörfőzde Meggyes söre a gyümölcsös sör kategóriában (a második helyezett a cseh Konícek Ryzler lett, az aranyérmet pedig a német Bergquell Erdbeer Portere kapta.) Az IPA kategóriában bronzéremmel díjazták a miskolci Zip’s India Pale Lagerét. A legrangosabb elismerést, vagyis az összevont fődíjat a csehországi Heineken Starobrno Medium 11 fokos söre nyerte, a gyár alkoholmentes sörével együtt.

A tábori - amely anonim verseny - a legjelentősebbnek számít kontinensünkön. Évről évre egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés mellett rendezik meg. Az idén a hagyományosan esélyes - cseh, belga és német - résztvevők mellett már megjelentek a kazah, orosz, norvég és japán főzdék sörei is.

Partival ünnepelt a Világszám stábja

1500. adását ünnepelte szombaton a Világszám, az InfoRádió (88.1) stílusteremtő utazási műsora. Kiss Róbert Richárd szerkesztő-műsorvezetővel az adás hallgatói hétvégenként gondolatban bejárhatták a világot Brazíliától Lappföldig. Voltak izgalmas helyszínek, témák és emberek, s a műsort végig követőknek így mindig izgalmas kalandokban lehetett részük. A másfél ezredik adás igazi médiatörténeti pillanat, így nem véletlen, hogy hatalmas bulival ünnepelt a stáb február 28-án este 9-kor a Symbolban.

Kiss Róbert Richárd minden Világszámra jellemző kellékekkel várta a vendégeket. Voltak szép lányok, egzotikus zenék, különleges történetek, parádés fotók. Az eseményen az afrikai Serengeti együttes fergeteges ritmusokkal dobta fel a hangulatot. Bőségesen kortyolgattak a résztvevők a világ minden tájáról származó koktélokból is. A vendégek megismerkedhettek a műsorvezető egzotikus hangszergyűjteményével is. A rendezvény keretét a Symbál nevű karnevál adta, s aki akart, jelmezbe is bújhatott ezen az estén. A műsorvezető lapunknak elmondta: hálás a hallgatóknak, a rádiónak, a kollégáknak, és minden támogatónak azért, hogy a műsor megélt 1500 adást. Szerinte a magyarok többsége nyitott a világra, ezért szívesen fogadják az emberközeli, élménydús műsorokat.

Fejük fölül a tetőt

Publikálás dátuma
2015.03.02. 06:12
A megváltoztatott szobor Budapest VIII. kerületében, a Kálvária téren FOTÓ: NÉPSZAVA
Még nehezebb, bizonytalanabb helyzetbe kerülnek a szegénységben élők, hiszen március elsejével lejárt a rendes téli kilakoltatási moratórium, és életbe léptek a segélyezési rendszert érintő változások is. A szigorú megvonások miatt kilakoltatási hullám kezdődhet, az új segélyezési rendszer értelmében a szegénységben élők élete mostantól a helyi döntéshozók kénye-kedvén múlik.

A változások eredményeképpen még több ember lakhatása kerül veszélybe és tovább súlyosbodik a magyarországi lakhatási válság - írja szombati közleményében a hajléktalan emberek jogaiért küzdő civil szervezet, A Város Mindenkié (AVM). Egyebek mellett arra is emlékeztetnek, hogy rezsi- és lakbérhátralékok miatt már korábban is évente mintegy 600 kilakoltatás indult - csak önkormányzati lakásokból. Ugyanakkor a leghidegebb három téli hónapban (december 1-től február 28-ig) nem lehet senkit sem kilakoltatni - vasárnaptól azonban újra retteghet az a körülbelül 2,5 millió állampolgár, akinek lakbér-, rezsi-, vagy lakáshitel-tartozása van.

Az AVM szerint a segélyezési rendszert érintő változások növelni fogják a szegény családok eladósodásának kockázatát, mivel olyan támogatások normatív állami finanszírozását szüntetik meg, amelyek a nagyon kevés pénzből gazdálkodó családok számára jelentettek segítséget.

"A lakásszegénységben élőket a lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési szolgáltatás megszűnése érinti a leginkább, melyek biztosítására ezentúl a helyi önkormányzatoknak lesz lehetőségük az úgynevezett települési támogatások körén belül. A támogatás feltételeivel, jogosultsági körével és mértékével kapcsolatban azonban semmilyen törvényi szabályozás, így garancia sincs - ez teljes mértékben az önkormányzatok hatásköre" - írják. Ugyanakkor tény: a segélyezési rendszer átalakítása növelni fogja a területi különbségeket, és a szegénységben élőket kiszolgáltatja a helyi döntéshozóknak.

A segélyrendszer átalakítása az utcán élőket sem kíméli: ahogy arról lapunk is beszámolt, múlt csütörtökön a fővárosi közgyűlés a budapesti hajléktalanok lakhatáshoz jutását támogató önkormányzati segély és a rendszeres ellátást kérelmező hajléktalanok önkormányzati segélyének megszüntetéséről döntött - mostantól ezek már senkinek sem járnak. A főváros - az országos kormányzati mintát követve - a legszegényebbeken szeretne spórolni; a megvonásokkal a költségvetés szerint 14 millió forinttal kevesebbet fognak költeni a hajléktalanoknak szánt juttatásokra, mint a korábbi években.

Ugyanakkor bevezették a - sokak szerint értelmetlen - temetési támogatást, amit a közeli hozzátartozó eltemettetéséről gondoskodó hajléktalan részére lehet kifizetni. Ez a legolcsóbb temetés költségének 20 százaléka - körülbelül 35-40 ezer forint. A hajléktalan hozzátartozónak "csupán" a maradék mintegy 150 ezer forintot kellene állnia.

Az AVM szombaton a Kálvária téren lakhatási fórumot szervezett a lakásszegénységben élő embereknek. Ennek keretében leleplezték a teret díszítő "új" szobrot: az aktivisták a 3 guggoló kislány szobrát alakították át úgy, hogy az alakok kezébe egy piros házat helyeztek, a szobor mellé pedig emléktáblát állítottak "a lakhatási válság emlékére". A szoborral arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az önkormányzatoknak látványberuházások helyett a rendelkezésükre álló forrásokat a helyi lakosok lakhatási helyzetének javítására kellene fordítaniuk.

Több halál kihűlés miatt

Múlt év októbere óta mintegy 120 ember hűlt ki az országban, több, mint az előző tél hasonló időszakában - figyelmeztetett Szabó Rebeka. A PM elnökségi tagja a Magyar Szociális Fórum adatait idézve arra is felhívta a figyelmet, hogy a hideg miatt meghaltak között nem csak fedél nélkül élő emberek voltak, hanem mintegy félszázan olyanok is, akik saját fűtetlen otthonukban vesztették életüket. Hozzátette: a legfiatalabb 20, a legidősebb 92 éves volt. Azt is mondta, hogy az elmúlt tél teljes időszakában 119-en haltak meg kihűlés miatt.