20 millió az alkoholok jövedéki biztosítéka

Publikálás dátuma
2015.03.03. 11:59
Illusztráció: Thinkstock
Húszmillió forintra csökken az alkoholok jövedéki biztosítéka, miután az Országgyűlés kedden elfogadta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János és parlamenti államtitkára, L. Simon László erre vonatkozó törvényjavaslatát. 

A két fideszes politikus előterjesztését 157 igen szavazattal,  8 nem ellenében, 29 tartózkodás mellett hagyta jóvá a Ház. A törvénymódosítás alapján az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermékek jövedéki biztosítéka az idén 20 millió forint lesz. Ez a tavaly hatályos 22 millió forintos jövedéki biztosíték "nagymértékű, közel 10 százalékos csökkentése" - írta indoklásában Lázár János és L. Simon László.

Szerző

Felszámolják a Buda-Cash kisbankjait

Publikálás dátuma
2015.03.03. 06:22
Fotó: Vajda József/Népszava
Hétfőn visszavonta a DRB bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa, ezzel megpecsételte a pénzintézetek sorsát. A Buda-Cash Brókerház Zrt. érdekkörébe tartozó DRB-csoport tagjai (ÉRB, BRB és DDB Bank) sorsa a végelszámolás lesz. Erre a lépésre azért került sor, mert a kisbankok eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére. Sőt, mivel a Buda-Cash Brókerház Zrt. súlyos, bankonként tízmilliárdos nagyságrendű összegekkel nem tud elszámolni, a hitelintézetek saját tőkéje is negatívvá vált. 

Az azonban megnyugtató lehet a betétesek számára, hogy még márciusban hozzájutnak megtakarításaikhoz, amelyet az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) automatikusan fizet majd ki - mintegy 30 millió forintig -, és amelyhez az MNB elegendő forrást nyújt - nyilatkozta Windisch László, az MNB felügyeleti alelnöke, aki bejelentette: a jegybank előre hozott vizsgálatsorozatot kezdett a brókercégek nyilvántartási rendszereinek áttekintésére.

Az OBA szóvivője arról tájékoztatta a Portfoliót, hogy az intézmény igazgatótanácsa ma reggel dönt a betétesek kártalanításának leghatékonyabb módjáról és ezt közleményben tudatja majd.

A Buda-Cash-ügy miatt nehéz helyzetben került önkormányzatok egy részének helyzete is könnyebbé válhat, mert a több, mint 80 érintett közül 67 kap összesen mintegy 245 millió forintot rendkívüli támogatásként. Ez az összeg - mint Tállai András parlamenti államtitkár közölte -, a működőképességükhöz, illetve az önkormányzatoknál dolgozó közalkalmazottak, közfoglalkoztatottak bérének, valamint a segélyeknek a kifizetéséhez szükséges. A brókerházhoz kötődő bankcsoport bedőlése körülbelül 150 ezer embert érint.

A Fidesz változatlanul politikai síkra terelné a Buda-Cash-ügyet: Rogán Antal frakcióvezető a parlamentben a brókerház csődjéért ügyért ismét az MSZP-t tette felelőssé, amiért úgymond nehezítette a pénzintézetek felügyeletét.

Ezzel szemben az LMP szerint a Matolcsy György által vezetett MNB nem képes megfelelően kezelni a Buda-Cash botrányt, az ellenzéki párt ezért a jegybankelnök távozását, valamint szigorúbb felügyeleti szabályokat követelt. Az MSZP pedig arra szólította fel a kormányt és a jegybankot, ne felelősöket keressenek maguk helyett, hanem kérjenek elnézést, és teljes mértékben kártalanítsák a Buda-Cash ügy minden érintettjét.

Ezzel szemben a jegybank visszautasított minden kritikát, szerintük "tudatlanságon és rosszhiszeműségen alapulnak, egyúttal a közvélemény megtévesztésére alkalmasak egyes ellenzéki politikusok kijelentései, melyek a Buda-Cash Brókerház Zrt. és a DRB bankcsoport tevékenységére, a jegybanki kártalanításra, illetve a felügyeleti ellenőrzésekre vonatkoznak." A jegybank ugyanakkor nem tér ki arra, hogy a Fidesz frakcióvezető kezdte el a visszafelé mutogatást, személyeskedést a megoldáskeresés és az elmúlt öt év mulasztásainak feltárása helyett.

Szerző
Témák
MNB Buda-Cash

Egérúton a multik

Publikálás dátuma
2015.03.03. 06:21
Fotó: Vajda József/Népszava
Megnyíltak az első olyan SPAR expressz üzletek, amelyek magyarországi OMV-töltőállomásokon kaptak helyet, és amelyek áruválasztéka, de nem mellékesen, azok árai is a hagyományos Spar üzletekére hajaz. 

A bejelentés szerint a következő években további OMV-kutakon nyílik SPAR express üzlet, felváltva az osztrák tulajdonú kutakra jellemző VIVA boltokat. A boltok 200 négyzetméter alattiak és egy helyi kiskereskedő üzemelteti, így azok vasárnapi is nyitvatarthatóak. Az ötlet életrevaló, hiszen az új kiskereskedelmi egység megnyitásával a töltőállomáson az autósok a tankolás mellett akár napi bevásárlásaikat is elintézhetik.

A kínálatban megtalálhatóak a csomagolt friss zöldségek és gyümölcsök, a különféle tejtermékek, a szeletelt és vákuumcsomagolt csemegetermékek, valamint a frissen sütött pékáruk is - ígéri a Spar. Az árszínvonal alacsonyabb, mint ahogy azt a vásárlók a töltőállomásokon megszokhatták, igaz, csak a saját márkás termékekre „vállalnak” árgaranciát, de ezeket a boltokat is bevonják az akciós árusítási körbe.

A Népszava kérdésére az Auchan kommunikációs szakembere elmondta, egyelőre nem tervezik, hogy a 19 hipermarketjük közül 16 mellett található töltőállomásuk mellé üzleteket építsenek, amelyek vasárnap is nyitva tarthatnának.

Március 15-től változtat nyitvatartási rendszerén a Mammut bevásárlóközpont – írta a 444.hu. A pláza hétfőtől szerdáig a mostaninál egy órával korábban, azaz már 9-kor kinyit, csütörtöktől szombatig pedig fél órával később, azaz fél tízkor zár majd be. Ezzel részben ellensúlyozni tudják a vasárnapi zárva tartás miatt kieső órákat, a lap azonban megszólaltat egy ott dolgozó eladót is, aki szerint a napi 12,5 órás műszak embertelen.

Szerző