Devizahitel - Fontos tudnivalók itt!

Publikálás dátuma
2015.03.03. 15:55
Fotó: Thinkstock
A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja a jegybank honlapján elérhető külön felületen tájékoztat a banki elszámolás és a forintosítás legfontosabb tudnivalóiról, részleteiről.

A pénzügyi intézmények 2015. február 1-jei fordulónappal kötelesek elszámolni a devizahitel-szerződésekben tisztességtelenül felszámított árfolyamréssel, kamatokkal és költségekkel, és szintén e fordulónappal kell átváltaniuk forintra a fennmaradó tartozást.

A bankoknak ezen a héten kell megkezdeniük az elszámolást devizahiteles ügyfeleikkel, az érintetteknek április 30-ig meg kell kapniuk a tájékoztató levelet az elszámolás és forintosítás részleteiről.

Forint alapú vagy deviza (devizában nyilvántartott és devizában törlesztett) kölcsönt felvevőknek az elszámolást a pénzügyi szolgáltató 2015. augusztus 1. napja és 2015. szeptember 30. napja között köteles postára adni.

Az MNB 12 oldalas, Pénzügyi Navigátor című online kiadványában egyebek mellett ismerteti, hogy az elszámolási törvény azokra a magánszemélyekre vonatkozik, akik 2004. május 1. és 2014. július 19. napja között kötöttek és 2009. július 26. napját
követően rendelkeztek/rendelkeznek devizaalapú, forint alapú, deviza hitellel, pénzügyi lízing- vagy kölcsönszerződéssel.

Tájékoztatást adnak arról, hogy milyen határidők érvényesek, milyen árfolyamon váltják át a devizahiteleket forintra, lesznek-e költségei az adósoknak akár az elszámolásból, akár a forintosításból, illetve, hogy milyen szabályok vonatkoznak azokra a fogyasztókra, akik éltek az árfolyamgát lehetőségével. Az MNB emellett részletesen ismerteti a panasztétel szabályait, vagyis, hogy mit tehetnek azok, akik nem értenek egyet akár az elszámolás, akár az átváltás eredményével.

A tájékoztató honlap az alábbi címen érhető el: 

https://felugyelet.mnb.hu/data/cms2427006/10_Elszamolasi_torveny_modositott_ONLINE_20150109.pdf

Szerző

A Blikk mumusa is? Kirúgások a vasárnapi zár miatt

Publikálás dátuma
2015.03.03. 14:33
Forrás: Facebook
Nyolc újságírót rúgnak ki a Blikktől – mondta az Origónak Hornyacsek Zoltán, a napilap portfolió kiadó igazgatója. Részben a vasárnapi bolbezárások miatt döntöttek a leépítések mellett - írja az oldal.

A Blikk vezetősége a tavalyi Ringier Axel Springer fúzió miatt átgondolta a lap működését – tette hozzá Hornyacsek Zoltán. Végül arra a döntésre jutottak, hogy néhány kollégától megválnak. A kirúgottak közül többen a Vasárnapi Blikk-nél dolgoztak. 

A vásárnapi boltbezárások is érintik a Blikket – mondta a napilap portfolió kiadó igazgatója az Origónak. A Vasárnapi Blikk a boltbezárások miatt kevesebb olvasóhoz juthat el - tette hozzá az igazgató. Az átszervezések miatt alacsonyabb létszámmal dolgoznak a jövőben. Hornyacsek Zoltán megerősítette, a Vasárnapi Blikk nem szűnik meg. Az igazgató azt mondta, a nyolc munkatárstól a jogszabályoknak megfelelően a munka törvénykönyve szerint válnak meg - írja az Origó.

Szerző

Pert vesztett az Ökotárs

Publikálás dátuma
2015.03.03. 14:23
Az Ökotárs Alapítványnál tavaly tartottak házkutatásokat. FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Első fokon elvesztette az Ökotárs Alapítvány a Miniszterelnökséggel és Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárral szemben jó hírnév megsértése miatt indított perét.

Csepreghy Nándor kedden felidézte, hogy tavaly tavasszal, amikor fellángolt a magyar kormány és a Norvég Civil Támogatási Alap közötti vita, "szélhámos gittegyleteknek" nevezte a magyarországi alapkezelő szervezeteket. Emiatt őt és a Miniszterelnökséget jó hírnév megsértése miatt beperelte az Ökotárs Alapítvány, az egyik alapkezelő.

A Fővárosi Törvényszék keddi elsőfokú, nem jogerős ítéletében úgy döntött, hogy ezt a kijelentést a megfogalmazásakor "nem alap nélkül tette" - mondta a helyettes államtitkár. Hozzátette: a Miniszterelnökség nem minősíti az ítéletet, de a kormánynak az az érdeke, hogy bármilyen közforrás érkezik is Magyarországra civil szervezetek finanszírozására, az "valóban a civil szervezetek széles körének a támogatására legyen felhasználva". Minden olyan szervezet, amely megpróbálja ezeket a forrásokat "egy szűk, marginális csoporthoz bekötni", megítélésük szerint árt a teljes civil társadalomnak - hangsúlyozta. Hozzáfűzte: az Ökotárs működésével kapcsolatban "mi évek óta ezt tapasztaljuk, ezért a szélhámos gittegylet kifejezés nemcsak akkor volt időszerű vélemény, hanem ma is fenntartható".

Szerző