Hoppá! Csökkent az RTL nyeresége

Publikálás dátuma
2015.03.05. 11:55
FOTÓ: Népszava
Csaknem 25 százalékkal csökkent az RTL Group (RTL Csoport) nyeresége tavaly a luxembourgi központú társaság csütörtökön kiadott éves jelentése szerint.

A világszerte 49 kereskedelmi televíziót és 29 rádiót üzemeltető társaság 2014-ben 5,808 milliárd euró bevételt ért el, ami 0,3 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 5,824 milliárdhoz képest. Kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) ugyancsak 0,3 százalékkal, 1,145 milliárd euróra csökkent az előző évi 1,148 milliárd euróról. A részvényeseknek felosztható nettó nyereség 653 millió euró, ami 24,9 százalékkal kisebb az egy évvel korábban elért 870 millióhoz képest.

A visszaesés mindenekelőtt a leírásoknak tulajdonítható - áll a jelentésben, amely szerint a csoport magyarországi érdekeltségének értékéből 77 millió eurót kellett leírni (goodwill impairment), ami az augusztus 15-én bevezetett reklámadó "közvetlen következménye". A magyar érdekeltség konszolidált bevétele 102 millió euróra emelkedett az egy évvel korábbi 100 millió euróról. A reklámadó miatt végrehajtott leírások miatt az EBITDA kimutatás 1 millió eurós veszteséget jelzett, az egy évvel korábbi 15 milliós eredmény után - olvasható a 75,1 százalékban a német Bertelsmann csoporthoz tartozó társaság honlapján közölt jelentésben.

Magyarországgal kapcsolatban kiemelték, hogy a televíziós reklámpiac öt évig tartó csökkenés után tavaly a becslések szerint 4,6 százalékkal bővült. Az RTL Klub közönségaránya főműsoridőben a 18-49 éves korosztályban 20,8 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 23,9 százalékról, de a csatorna így is "egyértelműen piacvezető", híradója pedig az "újrapozicionálás" után az ország legnézettebb hírműsorává vált, decemberben az átlagos közönségaránya 23,5 százalék volt, az egy évvel korábbi 20,9 százalék után.

Szerző

1,5 milliós büntetés a trágár drukkerek miatt

Ötezer eurós (1,5 millió forint) pénzbüntetést kapott a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) az európai szövetségtől (EHF) a románok elleni december 13-i, debreceni Európa-bajnoki középdöntős mérkőzés előtti sportszerűtlen szurkolói magatartása miatt.

Az EHF közleményében jelezte: a hazai szimpatizánsok egy csoportja a román himnusz alatt hátat fordított a pályának, és többen obszcén jeleket mutogattak a vendég játékosoknak. A szurkolók a viselkedésükkel megsértették az EHF szabályzatát, és ezért kell fizetnie az MKSZ-nek. Az EHF azt is kiemelte: a jövőben, ismételt esetben akár zártkapus büntetéssel is sújthatja a magyar szövetséget.

Szerző

Kiküzdött egri siker

Kulcsfontosságú mérkőzés várt az Egerre a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik fordulójában. A Radnicski hazai medencében legyőzte a magyar bajnoki címvédőt 12-11-re. A visszavágó nem sikerült ilyen gólgazdagra.

A  félidőben 3-2-re a vendég szerb együttes vezetett, a találkozó második felében viszont a hevesiek megfordították az eredményt és egy-két góllal átvették az irányítást, amit a hajrára is megtartottak. Dabrowski Norbert legényei jól védekeztek és 7-6-os sikerükkel jó helyzetből várhatják a három hét múlva esedékes folytatást. Így a múltkori vereség után most Milos Csuk örülhetett testvérével, a szerbeknél játszó Markoval szemben.

A Szolnok papírforma győzelmet aratott a Galatasaray ellen. Cseh Sándor gárdája már az első negyedben 5-1-re vezetett Törökországban, végül 17-12-re győzött idegenben. A B csoport rangadóján a Dubrovnik visszavágott a Rijekának és 9-6-ra nyert, így a Szolnokkal azonos pontszámmal áll a hatos élén.

Kezdésként ázsiai ellenfél

A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott július 27-én Kazahsztán legjobbjaival, míg a 2013-ban vb-bronzérmes női csapat egy nappal hamarabb Kína nemzeti együttesével kezd a nyári, oroszországi vizes-világbajnokságon. Annyiban változott a lebonyolítás, hogy a négyesekből az első helyezettek automatikusan továbbjutnak a negyeddöntőbe.Szerző
Frissítve: 2015.03.04. 21:55