Előfizetés

Feljelent az LMP az adófizetők károsítása miatt

Az LMP hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. gázszerzési gyakorlatának ügyében - jelentette be a párt társelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Szél Bernadett azt mondta, pártja szerint a MET létrejöttének és működésének célja a magyar adófizetők tudatos megkárosítása. Szavai szerint szabályozási eszközökkel létrehoztak egy olyan környezetet, amelyben a kormánypárthoz közel álló vállalkozók helyzetbe tudnak kerülni.

Az LMP álláspontja szerint mindenkit vizsgálni kell, aki a rendszer kialakításában és fenntartásában érintett, ezért azt szeretnék, hogy ne csak a Magyar Villamos Műveket (MVM), hanem a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is vizsgálják át. Más témára áttérve a képviselő arról beszélt, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a kormany.hu oldalon közzétett egy az amerikai érdekeltségű cégeknél elévülési időn belül lefolytatott adó- és vámhatósági eljárások 2014. november 6-án elrendelt felülvizsgálatáról készült  jelentést. Szél Bernadett azt mondta, hogy Vida Ildikó, az adhatóság elnöke a NAV-botrány kirobbanása óta a második használhatatlan vizsgálatot folytatta le, de ezzel sem önmagát, sem az adóhivatalt nem sikerült tisztázni. Az LMP továbbra is azt várja, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálatot indítson, illetve független szakértők világítsák át az adóhivatalt - mondta.

Szél Bernadett reagált a kormányszóvivő csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatójára is, amelyen Kovács Zoltán azt jelentette be, hogy a kabinet az előző évinél 15-20 ezerrel több közfoglalkoztatottra számít idén annak köszönhetően, hogy 2015-ben a tavalyi emelt összegnek számító 230 milliárd forintnál is 40 milliárd forinttal több áll rendelkezésre erre a célra. A társelnök azt mondta, a kormány folyamatosan magasan akarja tartani a közmunkások számát, az LMP viszont munkahelyteremtést, a dolgozói szegénység felszámolását és magasabb béreket követel. Azt várják - közölte -, hogy a kormány kezdje el megvalósítani az LMP munkahelyteremtő programját, mert azzal  450 ezer piaci munkahelyet lehetne létrehozni. Hozzátette emellett igazságos adórendszerre, az élőmunkát terhelő járulékok csökkentésére és a különböző - például a közszféra vagy az ápolók által megfogalmazott - bérkövetelések teljesítésére van szükség. A kabinetnek pedig ideje lenne elszámolni azzal, hogy miközben tavaly minden eddiginél többet, 225 milliárdot költöttek közmunkaprogramokra, a tervezett 200 ezer helyett csak átlagosan havi 182 ezer fő vett részt a közmunkában.

Átvilágítást tervez az MSZP az egészségügyben

Az MSZP egy munkacsoport megalakítását tervezi, amely a következő hónapokban átvilágítaná a budapesti kórházak államosítása óta eltelt, három éves működését.

Ezt Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi képviselője jelentette be csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, "miközben épülnek a stadionok", a főváros egészségügyi ellátórendszere végveszélyben van, az ott dolgozók ugyanis tömegesen hagyják el az országot, a területre pedig egyre kevesebb pénz jut.

Az ellenzéki képviselő kifejtette, azért tartják szükségesnek egy munkacsoport létrehozását, mert korábban többször is hiába kérdezték a kormánypárti budapesti városvezetést arról, hogy az államosítás óta miként változott a fővárosi kórházak színvonala. Horváth Csaba hangsúlyozta, a kórházak adósságállománya országosan 100 milliárd forintra rúg, ráadásul a kormány sajtóhírek szerint újabb 40 milliárd forintos elvonásra készül, amivel a budapesti intézmények kerete 13 milliárd forinttal csökkenne.

Ebben a helyzetben a budapesti polgároknak tisztán kell látniuk az államosítás következményeit - mondta az MSZP fővárosi képviselője, aki szerint ugyan örömteli lenne egy a kormány által ígért új budapesti kórház megépítése, de szerinte ez nem jelenthet választ a többi "tönkretételére". 

Gyásznap Ukrajnában

Petro Porosenko ukrán elnök gyásznappá nyilvánította a csütörtöki napot a szerdai gázrobbanásban elhunyt 32 bányász emlékére. Egy bányászt eltűntként tartanak számon, tetemét még keresik. Ma délben egy perces csenddel emlékeztek a lázadók kezén lévő donyecki területen található Zaszjadko bányában szerencsétlenül járt bányászokra. 

Bár korábban ellentmondásos értesülések láttak napvilágot, szerda estére a helyi hatóságok megerősítették, hogy 33-an veszítették életüket. 16 sérültet kórházba szállítottak.

A donyecki szakadár vezetés elutasította a kijevi kormány felajánlását, a bányához irányított metőalakulatot nem engedték be a katasztrófa helyszínére a szakadárok. A bánya környékén még nemrégiben is heves harcok folytak.

A majd hat évtizede működő zaszjadkói bánya az egyik legnagyobb a Donyec-medencében. 2013-ban körülbelül 1,4 millió tonna szenet hoztak a felszínre. Nyolc éve ez volt a legsúlyosabb baleset a bányában, 2007 novemberében 101 bányász veszítette életét, majd két héttel később további 5 ember halt meg. 2000-ben a luhanszki Barakova bányában 80 bányász esett áldozatul, szintén gázrobbanásban. Egy 23 éve Zaszjadkóban dolgozó bányász a Reutersnek azt nyilatkozta, amióta ott van már ez a negyedik robbanás. 

Kapcsolódó
Bányaszerencsétlenség Ukrajnában