Előfizetés

Kórház épülhet a Déli pályaudvar helyén

Publikálás dátuma
2015.03.06. 06:11
FOTÓ: Vajda József/Népszava
II. világháborús rombológránátot találtak a Déli pályaudvar alagútjának Csukló utca felőli bejáratánál a tegnap megkezdődött helyreállítási munkák során. A rézsűcsúszás és támfalomlás okainak feltárását és a munkálatok költségeinek megállapításait még vizsgálják vasúttársaság szakértői. Kiderült, az illetékes minisztérium a Déli bezárásán is gondolkodik, de elképzelhető, hogy a helyén épülne meg a Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője által egy hónapja beígért új szuperkórház.

Megkezdődött a Déli pályaudvarra vezető alagút bejárata melletti-feletti támfal és rézsű ideiglenes helyreállítása. A kivitelezés legkésőbb április közepéig tarthat. Az ideiglenes helyreállítás ideális esetben három-négy hetet vesz igénybe, de az időtartamot külső körülmények is befolyásolhatják, például az időjárás alakulása, nagy mennyiségű csapadék.

A MÁV Zrt. a munka elvégzésére versenyeztetéssel választotta ki a megfelelő szakmai tapasztalatú és felkészültségű céget, a geotechnikai problémák megoldására szakosodott Gradex Mérnöki és Szolgáltató Kft.-t. A vonatok jelenleg Kelenföld állomásról, a MÁV-Star honlapján (www.mav-start.hu) található menetrend szerint közlekednek. A rézsűcsúszás és támfalomlás okainak és a munkálatok költségeinek megállapítására még folyamatban vannak a vasúttársaság belső és külső szakértői vizsgálatai, beleértve a geotechnikai és hidrológiai szakvélemények összeállítását is – áll a MÁV közleményében.

Mint korábban megírtuk: a Budapesti Műszaki Egyetem – a XI. kerületi önkormányzat által felkért - szakértőinek véleménye szerint nem az esővíz, hanem a Kis-Gellért-hegy lába alatt futó rétegvizek, szivárgó vizek játszhattak szerepet a támfal alámosásában. Ezek szerint nem helyénvaló a MÁV azon állítása, melyben egyértelműen a XI. kerületet tette felelőssé az ügyben – derült ki az önkormányzat akkori állásfoglalásából.

Hogy valójában kinek kell a költségeket állni, az a még hiányzó két szakértői vélemény ismeretében dönthető el. Milassin Levente a XI. kerületi önkormányzat sajtófőnöke korábban lapunknak elmondta, az önkormányzat szívesen közreműködik a helyreállításban, az anyagi felelősséget azonban nem vállalja. Mint ismert, január végén támfalkövek hullottak a sínekre, majd maga a támfal is megcsúszott a Déli vasúti alagútjának kelenföldi oldalán. Néhány nap múlva teljesen le kellett zárni a pályaudvart, a forgalmát a Keleti és a Kelenföldi pályaudvarra irányították,és átszervezték a menetrendet.

Miközben megkezdődött az ideiglenes helyreállítás, kiderült, az illetékes minisztérium a Déli bezárásán is gondolkodik, amelynek kiváltására több milliárdos projektre lenne szükség – írja a Népszabadság. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) elkezdte vizsgálni, miként lehetne véglegesen Kelenföldre költöztetni az értékes területet használó óriási vasútállomás utas- és vonatforgalmát.

A lap szerint azért foglalkozhat a tervvel a minisztérium, mert a januári alagútomlás nyomán a MÁV látszólag Kelenföldről is kiszolgálja utasait. A Népszabadság szerint egyébként egy új pályaudvar felépítése igen sokba kerülhet és évekig is eltartana. A Déli pályaudvaron ugyanis 10-12 ezer, a kelenföldi állomáson 8-10 ezer utas fordul meg naponta. Vagyis az új „szuperpályaudvar" támogatóinak legalább egy napi 20-25 ezer utas kiszolgálására alkalmas létesítmény kialakításában kell gondolkodniuk.

Az Index több forrásból is úgy értesült, hogy kormányzati körökben felvetődött egy új szuperkórház felépítése a Déli pályaudvar helyén.

Kormányrendelet az utolsó pillanatban

B.T.
Publikálás dátuma
2015.03.06. 06:00
A jövő hétig bizonytalanságban tartja a kormány a bevásárlóközpontokat is FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A legfrissebb lapinformációk szerint ja jövő heti kormányülésen döntenek a vasárnapi zárva tartási törvényhez kapcsolódó rendelet(ek)ről. Hasonlóan az útdíj és az elektronikus áruszállítást követő rendszer bevezetéséhez, az érintetteknek alig egy-két napjuk marad a felkészülésre. Lehet, a kabinet arra vár, az érintett cégek előjöjjenek a farbával, hogyan mérsékelhetik a kötelező pihenőnap miatti veszteségeiket, és a rendelettel a maradék egérutakat is lezárják.

Rossznak és károsnak tartja a kereskedelmi ágazat legtöbb szereplője a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényt, de igazodnak a jogszabályi előírásokhoz. Ez azonban nem zárja ki, hogy keressék azokat a lehetőségeket, melyek segítségével mérsékelhetik a veszteségeiket és minél több munkahelyet megőrizhetnek. A legtöbb érintett üzletlánc, nagyobb alapterületű bolt a hosszabb nyitva tartással igyekszik megtartani a vásárlókat.

Alig több mint egy hét múlva lép életbe a kiskerekedelemben a vasárnapi munkavégzést tiltó törvény. A legtöbb olyan üzlet, amely a jogszabály miatt a hét utolsó napján kénytelen lesz zárva tartani, a nyitva tartási idő meghosszabbításával igyekszik megtartani vevőkörét. Többnyire csütörtöktől kezdenek fél-egy órával korábban a boltok és ugyanennyivel hosszabbítják meg a nyitva tartást. A szakemberek szerint még ezzel a megoldással is csak legföljebb mérsékelni tudják a vasárnapi forgalomkiesését, hiszen sok hipermarket például a március 15-től kötelező pihenő napon könyvelhette el a teljes havi forgalmának 10-15 százalékát.

A főleg műszaki cikkeket kínáló Media Markt például már reklámkiadványában is felhívja a figyelmet arra, hogy összesen 20 üzletében hogyan változik a nyitva tartás rendje. A vállalat internetes oldalán olvasható, hogy a kilenc budapesti üzletben kettő kivételével reggel általában egy órával korábban nyitnak, egyelőre egy kivétel akad, ahol csak félórával előbb húzzák föl a redőnyt, de egységesen egy órával tovább várják a vásárlókat. A vidéki üzleteikben a korábbi nyitást támogatják, alkalmazkodva a helyi életritmushoz. Kivételek mindig akadnak, így Békéscsabán semmi nem változik, csak annyi, hogy vasárnap zárva tartanak. Ezzel szemben négy helyen nyitnak hamarabb szombaton, sőt, Szolnokon már pénteken is.

Nehéz áttekinteni a bevásárlóközpontok várható gyakorlatát, mert mára az is kiderült, hogy nem csak azok tartanak majd nyitva, amelyekben mozi is található, hanem több olyan létesítmény is, amelyben nincs ilyen szórakoztató intézmény. A kávézók, éttermek, a kisebb boltok talán rentábilissá teszik a döntést. Akad olyan hazai tulajdonú vállalkozás is, amelyik árusító autóit családi vállalkozásokban működtetné tovább, így akár nyerhet is a forgalmon, hiszen élelmiszert árusítana vasárnap.

Mindez és a többi kreatív megoldás, illetve a világörökség területén található üzletek esetében a megkönnyebbült sóhaj is elillanhat, ha igazak azok a lapinformációk, hogy a kormány szerdán dönt véglegesen a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényhez kapcsolódó rendeletről. Korábban a Népszava is írt arról, hogy a gazdasági tárca és a Miniszterelnökség közötti presztízsharc lehet az oka, hogy a szaktárca által kidolgozott és a törvényhez képest a kivételek körét tágító rendelettervezet léket kapott. A csúcsminisztérium fúrta meg állítólag az elképzelést. Erre mintegy válaszul a gazdasági tárca közölte, ha a kormány tovább szigorítaná a zárva tartás alóli felmentettek körét és támogatná a kormányt, ha az a világörökség területén sem engedné az üzletek nyitva tartását vasárnap. Így tovább tart a hónapok óta tartó káosz és bizonytalanság.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) magányos harcosként hirdette meg a népszavazást a vasárnapi zárva tartás ellen. Mára csatlakozott hozzájuk a Liga szakszervezet, a családi vállalkozók érdekképviseleti szervezete, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ), de egyelőre a nemzetközi kiskereskedelmi láncok távol tartják magukat a népszavazási kezdeményezéstől. Ez talán azzal magyarázható, hogy az elmúlt időszakban több súlyos csapás is érte őket az élelmiszer-biztonsági felügyeleti díj diszkriminatív drámai emelésétől a vasárnapi zárva tartásig.

A HVG.hu írása szerint: " a kínaiak meg csendben röhögnek a markukba". Ugyanis az Asia Center nem nagyon foglalkozik a vasárnapi boltstoppal, a törvényi előírásoknak megfelelő üzletek zavartalan működése érdekében változatlan nyitva tartással várja vásárlóit. Az adóhatóság emberei nem mindennapi feladat elé néznek, ha ellenőrizni akarják majd, valóban a tulajdonos, vagy segítő családtagja áll-e a kínai, vietnami üzlet pultja mögött.

Visszafelé lépkednek a történelemben
Némi kormányzati álnoksággal, csakhogy az ünnep miatt ne legyen feltűnő, március 15-én, amikor amúgy is zárva vannak a nagy bevásárlóközpontok, új időszámítás kezdődik a honi kereskedelemben. Törvényileg betiltatik a vasárnapi munka a kereskedelemben. Persze, nem mindenhol és nem mindenkinek. Sajátos macska-egér harc kezdődött a törvényhozás és a kereskedők között. Hogy ki lesz a győztes, előre megjósolhatjuk.

Bukta devizahiteles perét az OTP

Publikálás dátuma
2015.03.05. 20:51
Fotó: Thinkstock
A Kúria hatályában fenntartotta a másodfokú bíróság azon ítéletét, amelyben az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank keresetét teljes egészében elutasította - közölte az OTP Bank Nyrt. csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A közlemény szerint a két bank március 4-én kapta meg a Kúria ítéletét abban a perben, amelyet a fogyasztói deviza alapú hitelek általános szerződési feltételeinek tisztességessége miatt indítottak tavaly augusztusban a Magyar Állam ellen.

Az ítélet ellen belföldön további jogorvoslatra nincs lehetőség - közölte az OTP.

Az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank devizahiteles ügyfeleinek a kúriai döntés kihirdetését követő 60 napon belül kell megkapniuk az elszámolást.

Az ügyben a másodfokú ítéletet január 8-án hirdette ki az Ítélőtábla, az ellen a bankok felebeztek a Kúriához. A Fővárosi Ítélőtábla többek között elutasította a pénzintézetnek az eljárás felfüggesztésére és az Alkotmánybírósághoz (Ab), valamint az Európai Bírósághoz fordulásra vonatkozó kérelmét is.    

Az OTP Bank és Jelzálogbank perében december 5-én született ítélet elsőfokon, akkor a Fővárosi Törvényszék elutasította az OTP Bank keresetét, amelyet az egyoldalú szerződésmódosítás során alkalmazott általános szerződési feltételek (ászf) tisztességességének megállapítására nyújtott be. A határozat ellen mind a pénzintézet, mind az alperes magyar állam fellebbezett.