Előfizetés

A korrupció hazaárulás

Publikálás dátuma
2015.03.07. 06:00
Juhász Péter tüntetni hív FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Ma az állam a csalókat szolgálja, az ő érdekeiket védi - ez a meggyőződés vezet ma vélhetően sokakat délután 4 órára a budapesti Erzsébet térre, ahol a korrupció, a gyakran a bűnözőket védő hatóságok, a lopások ellen tüntetnek. Van is miért.

„Ezt még nem lopta el a Fidesz” – ilyen matricákat lehet majd ragasztani a holnapi korrupcióellenes tüntetésen Budapesten a középületekre, már ha a résztvevők találnak olyan középületet, amely még a közvagyonban tudható, és gyaníthatóan még nem jutott hozzá áron alul egyetlen kormányközeli „haver” sem. Akár ilyen lehet egy nyilvános toalett. Az eseményt szervező Együtt délután 4 órára az Erzsébet térre vár mindenkit – a gyülekező fél órával korábban elkezdődik –, hogy onnan a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Aradi utcai székházához vonuljanak.

A demonstráció ugyan az utóbbi évek fontos botrányainak jegyében telik majd, és szó lesz a NAV-ról, a Fidesznek lejtő választási rendszerről, a földek-trafikok kiosztásáról, Paksról, az elmúlt évek legfifikásabb kormányzati gázüzletéről, az esemény apropóját mégis az V. kerület, jelentős részben a fideszes Rogán Antal vezetése alatt folytatott ingatlan-eladási gyakorlata adja. Amelyek miatt az NNI az alapos, több hónapos jogászi munkával előkészített feljelentés ellenére, „bűncselekmény hiányában” nem nyomoz.

Juhász Péter még december 29-én fordult a Legfőbb Ügyészéghez, ám attól kezdve – mint a politikus fogalmazott korábban – csak az aktákat tologatták, az ügy átkerült a Fővárosi Főügyészségre, amely a BRFK-ra utalta az ügyet, és végül az NNI-nél kötött ki. Az anyagból több tucatnyi eladás vizsgálata alapján jól látható modell rajzolódik ki: a Belvárosban jellemzően harmadáron, pályáztatás nélkül adnak el üzlethelyiségeket olyan vevőknek, akik egy-két hónappal korábban lettek bérlői az adott ingatlanoknak, mert úgy kaphatták meg az önkormányzat által nyújtott 30 százalékos kedvezményt. Az értékbecslések jellemzően a kerület által megadott övezeti árakat vették alapul, miközben vagyongazdálkodási terv – amely alapján az önkormányzat kalkulál, milyen eladásból mennyi bevételt várhat – az V. kerületi képviselő szerint évek óta nem készült, vagyis a folyamat nem is ellenőrizhető. Ráadásul 25 milliárdos költségvetésével a Belváros a harmadik leggazdagabb az országban, gazdaságilag tehát nem indokolt az ingatlanok értékesítése.

A napokban még Polt Péter legfőbb ügyész is értetlenségét fejezte ki, amiért a magyar ügyészségek jellemzően elutasítják a korrupciós ügyek miatti feljelentéseket, a Fővárosi Főügyészség uniós nyomásra végül "kénytelen" volt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomozást indítani egy fővárosi-belvárosi projekt, a 15 milliárd forintból megvalósult Budapest Szíve miatt. Juhász feljelentését viszont például olyan hamis indokkal utasította el az NNI, hogy az egyik cég "pályáztatást követően, a legkedvezőbb ajánlatot" tette, holott a Belváros honlapján is olvasható a határozat, amely szerint "pályázaton kívül" adják át az ingatlant a cég részére, vagyis pályáztatás nem volt, így "legkedvezőbb ajánlat" sem érkezhetett. Viszont nyomozást indított a rendőrség annak kivizsgálására, kire utalt Juhász, amikor azt állította: megpróbálták lefizetni, hogy "szálljon le" az V. kerületi ügyekről. A kitartó politikus egyébként az összes furcsa eladás ügyében újra beadná a feljelentéseket; kérdés, Polt elszántsága meglesz-e még. Valóban feltűnő: a korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatos feljelentések száma ugyan felére-harmadára csökkent 2010 óta, az elutasításuk aránya háromszorosára nőtt - ha pedig mégis indul nyomozás, azokat kétszer nagyobb arányban szüntetik meg, mint korábban.

"Amikor egy hivatalos szerv ruhájába bújó ember nem végzi el a munkáját, hanem éppen azzal ellentétesen, a bűnözőket védi, az a hazája ellen vét. Én ezt a tettet nevezem hazaárulásnak. Üljön bárhol, aki csinálja, a NAV-nál, a rendőrségen, vagy éppen az ügyészségen. Ma az állam a csalókat szolgálja, az ő érdekeiket védi" - hívja a tüntetőket Juhász.

Több tízmillióból dőzsölt a végrehajtói kamara

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara több tízmillió forintos éves közgyűléseket tartott - írja a Mandiner.hu. Mindez a kamara működéséről készült három, az Igazságügyi Minisztérium megbízásából készült jelentésből derül ki. Sárváron 2014 októberben 38 millió forintért tartottak kétnapos közgyűlést és ünnepséget, a szállodában 2010-ben már otthagytak 33,5 millió forintot. 

2013 szeptemberében, a budapesti kétnapos választmányi ülés és közgyűlés számlája 29,6 millió forint volt, a 2012-es siófoki közgyűlésé 20,45 millió, a 2011-es tapolcaié pedig 17,4 millió. 2014-ben csaknem 40 milliót költöttek az egyik kereskedelmi csatornán futó sorozatban való megjelenésre. 2011-ben 13, 2012-ben 28, 2013-ban pedig több mint 72 milliót, 2014-ben 52 milliót fordítottak PR-ra. A külföldi kiküldetésekre a végrehajtókat családtagok is elkísérték: 2012-ben 12 esetben. Mint közöltük: Patyi Gergely igazságügyi államtitkár a "személyét ért megalapozatlan és méltatlan támadásokra, valamint a Végrehajtói Kamarával kapcsolatos változásokra" figyelemmel március 4-én lemondott.

Napos hétvége!

Publikálás dátuma
2015.03.06. 21:26
Fotó: Thinkstock
Szombaton túlnyomóan derült, napos időre van kilátás, északnyugaton lehet időnként több felhő az égen, csapadék azonban ott sem várható. Az északkeleti szelet még többfelé élénk lökések kísérhetik. Hajnalban a legtöbb helyen fagyni fog, délutánra 10 fok közelébe melegszik a levegő.

Vasárnap a hajnali fagyokat követően ismét sok napsütésre, kevés felhőre van kilátás, a légmozgás is legyengül. A csúcshőmérséklet 10°C körül alakul. 

A jövő hét elején is sok napsütésre, kellemes, kora tavaszi időre van kilátás, jelentős légmozgásra sem kell számítani. Hajnalban továbbra is számítani kell gyenge fagyokra, délutánonként azonban egyre többfelé megközelíti a hőmérséklet a 13-15 fokot.

Szerdán a felhőátvonulások mellet alapvetően továbbra is napos időre van kilátás. A Dunántúlon és északkeleten felerősödik az északnyugatira forduló szél. Hajnalban fagyokra, délután 10-15 fokra számíthatunk.