Előfizetés

Lezárják a Budaörsi utat a Sasadi útnál

Szombaton 23 órától vasárnap hajnali 5 óráig lezárják a Budaörsi utat a Pannonhalmi út és a Beregszász út között, a Sasadi úti gyalogos felüljáró áthelyezése miatt.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábbi tájékoztatása alapján a felüljárót húsz méterrel a városközpont felé helyezik át az új Budaörsi úti csomópont építése miatt.

A lezárás idejére a Bozókvár utca és a Sasadi út Budaörsi út melletti szakasza zsákutca lesz, a Budaörsi út lezárt része felé haladó forgalmat pedig már a BAH-csomópontnál, a Nagyszőlős utca-Karolina út csomópontban, a Balatoni úton az Egér út előtt és az M1-M7-es autópályák bevezető útja és az Egér út elágazásánál is elterelik.
A BKK alternatív útvonalként az Egér út-Andor utca-Galvani utca útvonalat javasolja.

A gyalogosoknak a Dayka Gábor utcai gyalogoshidat ajánlják, de lesznek kerítéssel leválasztott ideiglenes átkelőhelyek is.
A lezárás miatt az arra közlekedő 88-as, a 139-es, a 150-es, a 240E, a 258A és a 272-es autóbusz szombaton 23 órától az utolsó járatindulásig, míg a 908-as, a 940-es, a 941-es és a 972-es éjszakai busz szombatról vasárnapra virradóra módosított útvonalon jár.

Eligazítja a nagyköveteket Orbán

Rendkívüli értekezletet tart Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország nagyköveteinek hétfő reggel - jelentette be Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Közlése szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületébe összehívott tanácskozáson Szijjártó Péter, a tárca vezetője mond köszöntőt, majd a miniszterelnök előadása után konzultációra kerül sor; a magyar nagykövetek is megfogalmazzák kérdéseiket, észrevételeiket.
A rendezvény sajtónyilvános - tette hozzá Havasi Bertalan.

Orbán Viktor február végi évértékelőjében arról beszélt: szuverén és kezdeményező külpolitikára van szükség. Kifejtette, hogy 2010-ben, amikor Magyarország még a gazdasági túlélésért harcolt, csak alkalmazkodó és követő külpolitikát folytathatott - Martonyi János akkori külügyminiszter vezetésével -, 2014-re azonban megváltozott a helyzet, Magyarország gazdasági sikertörténet lett, és új külpolitikai doktrínát hirdetett: kezdeményező külpolitikába kezdett, "fiatal, tehetséges és ambiciózus embereket dobtunk a mélyvízbe".

Ad acta

Orbán évértékelőjének értékét az fogja megadni, hogy mennyit írnak és beszélnek róla. Meddig elemzik, hogy mit, hogyan és miért mondott. Az ellenzék és az elemzők azzal adhatnak előkelő helyet a beszédnek egy 10-es skálán, ha komolyan ízlelgetik, csócsálják. A hithű fideszeseket nem lehet ezzel befolyásolni, a többieknek meg a valóság talán sokkal fontosabb. Én a közönséget néztem inkább, és nem a beszédet hallgattam. Volt, aki szendergett, volt aki csendes és rezzenéstelen komorságban üldögélt, mások udvarias félmosollyal az arcukon lebegtek a légkörben, míg megint mások magasra emelt, áhítattól átitatott tekintettel néztek Orbán felé, mintha glóriát látnának a feje körül. Számomra majdnem teljesen rendben volt az egész, minden nagyon orbánul zajlott. Csak egy valamit nem értettem. Miért kellett Schmitt Pál fejét ismét jelképesen megcirógatni? Miért csillag ő még mindig a Fidesz "kancsalul festett egén"? Ő már mindent megkapott, amit nem érdemelt meg, és ez eddig is több volt mint kínos.  Egyébként meg tartsuk magunkat ahhoz, amit a miniszterelnök a saját szavairól mondott, és csak a tetteire figyeljünk. A beszédét meg tegyük oda, ahová való: ad acta.