Munkástanácsok: meggyengítették a jogvédelmet

A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) szerint túlságosan legyengítették a munkavállalói jogvédelmet, a munkáltatók jelentős része gondolja úgy, hogy a jogkövető magatartás nem kifizetődőbb, mint a jogsértések - nyilatkozta Palkovics Imre, a MOSZ elnöke.

A napokban nyilvánosságra hozott munkaügyi statisztikával kapcsolatban, amely szerint a jogsértések aránya a korábbi 50 százalékról 70 százalék fölé emelkedett, a szakszervezeti vezető megjegyezte: ez egy olyan folyamat, amit "nem lehet tétlenül nézni". Hozzátette: túlságosan gyenge az ellenőrzés, a bírságolás, nincs visszatartó ereje a felügyeleti intézménynek.

Palkovics Imre szerint meg kellene erősíteni a munkavállalói jogokat, amelyek szabályozása "sajnálatos módon" a polgári jog irányába ment el. A polgári jog egyenrangú feleket feltételez a szerződéskötésnél, a munkavállalók azonban "soha nem voltak és nem is lesznek" egyenrangúak a befektetőkkel, vállalkozókkal - mondta a szakszervezeti vezető. Ezért kell a jognak, a szociális értékeket szem előtt tartó államnak arról gondoskodnia, hogy ez az egyensúlytalanság kiküszöbölhető legyen - tette hozzá.
A MOSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében említett hosszú távú béremelési programban komoly szerepet kapnak szociális partnerek, különösen a munkavállalókat képviselő szakszervezetek.

Szerző

LMP: Magyarország elvesztette a külpolitikai presztízst

 Magyarország elszalaszthatja az utolsó lehetőséget arra, hogy befolyást tudjon gyakorolni az ukrajnai helyzetre, ha a magyar kormány nem támogatja fenntartás nélkül a közös európai álláspontot az Európai Tanács március 19-20-ai ülésén - közölte Meszerics Tamás, az LMP európai parlamenti (EP-) képviselője.

A politikus az MTI-nek arról beszélt, hogy a magyar kormány, bár esélye lett volna rá, az elmúlt két hónapban nem volt képes visszaszerezni azt a külpolitikai presztízst, amivel szerinte hatékonyan fel tudna lépni az ukrán válság ügyében.
Arra hívta fel a figyelmet, az ukrán válság fordulóponthoz érkezhet az Európai Tanács márciusi ülésén.

Az EP-képviselő úgy fogalmazott, amennyiben Magyarország nem lesz képes teljes kétségbevonhatatlan egyértelműséggel támogatni a közös európai álláspontot, ha nem lesz képes a formálódó közös európai politika mögé beállni - hogy abból Orbán Viktor miniszterelnök nem beszél ki sem ott, sem itthon -, akkor Magyarország elszalasztja az utolsó lehetőséget arra, hogy befolyást tudjon gyakorolni az ukrán helyzetre.
Szerinte ennek a következménye pedig az lehet, hogy Magyarország az európai és a regionális politika perifériájára fog sodródni és ott is fog maradni.

Meszerics Tamás utalt arra, a kérdés aktualitását az adja, hogy hétfőn a miniszterelnök a magyar diplomáciai karnak fog tájékoztatást adni az Európai Tanács ülésén képviselendő magyar stratégiáról.
A kormányzati politikát bírálva azt is mondta, úgy látják, a magyar külpolitika továbbra is romokban hever és ezen nem segít az sem, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter "újabb égtájakat jelent be amelyekre nyitni szeretne". Hozzátette: reméli, hogy a kormányzat előbb-utóbb eljut a nyugati nyitáshoz is.

Szerző

MSZP: a magyar nőknek egyre nehezebb

Publikálás dátuma
2015.03.07. 12:56
Az MSZP az utcán is köszöntötte a nőket. Az elnök is részt vett a virágosztásban. FOTÓ: Pálfalvi Kitti/Népszava
A nők társadalmi helyzetét tükröző statisztikák pontosan jelzik, hogy Magyarországon napról napra éri negatív, hátrányos megkülönböztetés a nőket - mondta Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a párt nőnapi rendezvényén.

Az elnök kifejtette: nem elég az egyenlő esélyeket jogilag biztosítani, be kell tudni tartatni azokat a jogokat, amelyek az egyenlő bánásmódot rögzítik.
Az elnök döbbenetesnek nevezte azokat az adatokat, amelyek a családon belüli erőszakról szólnak: minden héten legalább egy nő gyilkosság áldozata lesz. "Az egyenjogúság sajnos nem jelent egyenlőséget" - tette hozzá.
A munkaerőpiaci elemzések is azt mutatják, hogy nők jelentősen kevesebb fizetést kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak - tette hozzá.

"Ugyanakkor nem hallgatható el, hogy nem csak magyar jelenségről beszélünk; az Európai Unióban a férfiak előnye bérezés terén ugyanúgy megtalálható, mint Magyarországon, csakhogy a nyugati társadalmak mindent elkövetnek azért, hogy csökkentsék, végső soron megszüntessék ezt a különbséget" - mondta Tóbiás József.

Az MSZP az utcán is köszöntötte a nőket. Az elnök is részt vett a virágosztásban. FOTÓ: Pálfalvi Kitti/Népszava

Az MSZP az utcán is köszöntötte a nőket. Az elnök is részt vett a virágosztásban. FOTÓ: Pálfalvi Kitti/Népszava

A politikus emlékeztetett: a Fidesz és a Jobbik a héten "lesöpörték" az asztalról az Isztambuli egyezményt, amely a nők, gyerekek és idősek ellen elkövetett családon belüli erőszakos cselekmények elleni közös fellépést célozza. "Egyértelművé vált, hogy a családon belüli erőszakáldozatai honnan nem várhatnak segítséget: a Fidesztől és a Jobbiktól biztosan" - tette hozzá.Gurmai Zita, az MSZP nőtagozati elnöke a konferenciával egybekötött ünnepségen azt mondta ötödik éve találkoznak úgy ezen a rendezvényen, hogy a "magyar nőknek egyre nehezebb", hiszen mindaz, amit a szocialisták nyolc évnyi kormányzásuk alatt például a jogok és az ellátások területén felépítettek, az a Fidesz kormányzása óta csak "rohad".

Az MSZP az utcán is köszöntötte a nőket. FOTÓ: Pálfalvi Kitti/Népszava

Az MSZP az utcán is köszöntötte a nőket. FOTÓ: Pálfalvi Kitti/NépszavaSzerző