Ujhelyi: nem elég csak a virág, uraim!

„Nőnapra évtizedek óta virág jár, néha csoki: a türelmünket vásárolják meg ezzel azok, akiknek eszük ágában nincs változtatni az igazságtalan munkamegosztáson és hatalomeloszláson” – írta blogjában a Nőnap alkalmából Papp Réka Kinga. Szégyenérzettel teli egyetértéssel olvastam a politikai aktivista sorait - olvasható Ujhelyi István nyílt levelében.

Az MSZP alelnöke így folytatja:

Mert valóban elfelejtettük mára, hogy a nőnapi ünnep nemcsak a nők iránti tisztelet és megbecsülés marketingszerű kifejezésének napja, hanem a női egyenjogúság és egyenlő érvényesülés kikövetelésének szimbolikus ünnepe is. A történelmi baloldal egyenjogúságért való küzdelmének nagy ünnepe. Közel százhatvan évvel ezelőtt ezen a napon textilipari nődolgozók vonultak utcára New Yorkban, hogy emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követeljenek. Száz éve pedig a nők Oroszországban tüntettek „kenyérért és békéért” március 8-án; kiállásuk pedig részben hozzájárult ahhoz, hogy négy nappal később a cár lemondott, a következő kormány pedig már szavazójogot biztosított a nőknek is. A nőnapi ünnep munkásmozgalmi, jogvédő és jogérvényesítő kiállásból ered, ezt nem szabad elfelejtenünk. Van ugyanis még tennivalónk bőven.

A Magyar Országgyűlésben a napokban a Jobbik és a Fidesz képviselői leszavazták az Európa Tanács Isztambuli Egyezményének tárgysorozatba vételét. Ez deklarálta és segítette volna a nők ellen irányuló erőszak minden formájának felszámolását. De mit is várunk azoktól az illiberális rezsimépítőktől, akik vak komondorokra fogják saját brutalitásukat, akik szerint a nőknek inkább szülniük kellene „okoskodás” helyett, akik a törvényhozói munka közben is nyílt és hangos alpári bunkóságra képesek nőtársaikkal szemben.

Nem elég a virág, uraim! Ne tekintsük egyszerű, letudható gesztusnak ezt az ünnepet! Az Európai Bizottság számításai szerint még mindig tizenhat százalék feletti az eltérés a nők és a férfiak átlagos keresete között. Az Európai Unióban még mindig évente közel tizenhárommillió nő válik fizikai erőszak, közel négymillió nő pedig erőszak áldozatává. A Magyar Országgyűlésben még mindig tíz százalék alatti a női politikusok száma; büszke vagyok arra, hogy az európai szociáldemokrata frakciónk fele hölgyekből áll. A virág fontos gesztus, de messze nem elég. Tennünk kell az egyenlő munkáért egyenlő béreket elv mielőbbi érvényesítéséért, a nők elleni erőszak érdemi felszámolásáért! Van dolgunk bőven, uraim!

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő

Szerző
Témák
MSZP nőnap

Iszlám Állam - A DK garanciákat kér

A Demokratikus Koalíció (DK) támogatja a magyar katonai részvételt az Iszlám Állam (IÁ) elleni fellépésben, de garanciákat vár a kormánytól, hogy képes kezelni a kockázatokat - közölte Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.

Közleményében az ellenzéki politikus azt írta, a szélsőséges dzsihadista szervezet, "az Iszlám Állam elvei, céljai és működése alapvetően fenyegetik európai, nyugatos világunkat", és az ellene való fellépés "alapvető emberi, erkölcsi, és szövetségesi kötelezettségünk". Nem nézhetők tétlenül a tömeges gyilkosságok, a totális pusztítás - hangsúlyozta Gréczy Zsolt.
"A Demokratikus Koalíció alapvető szándéka, hogy támogatja a katonai részvételt, de garanciákat várunk a kormánytól, hogy képes kezelni az ilyenkor természetesen felvetődő katonai, biztonsági kockázatokat" - írta.
Tudatta ugyanakkor, hogy a DK ezzel kapcsolatban nem kíván egyeztetni a kormánnyal, tekintettel arra, hogy "a legélesebben szemben állnak Orbán rendszerével".

A DK szóvivője közölte, azt várják, hogy a parlament illetékes bizottsága a plenáris ülés előtt számoljon be a felkérés részleteiről, a javasolt magyar válaszról és a megtenni kívánt biztonsági intézkedésekről.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek reggel arról beszélt, csütörtökön megérkezett az Egyesült Államok hivatalos felkérése, hogy Magyarország növelje az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépésben való részvételét, a döntéshez kétharmados parlamenti többség szükséges.

Mint mondta, Orbán Viktor miniszterelnök őt bízta meg azzal a feladattal, hogy koordinálja az Iszlám Állammal szembeni magyar szerepvállalással kapcsolatos lépéseket. Hétfőre munkacsoportot hívott össze, kedd reggelre pedig valamennyi, az Országgyűlésben jelen lévő pártot összehívta, hogy vitassák meg: az Egyesült Államok kérésének megfelelően tudják-e, akarják-e növelni az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióban való magyar katonai részvételt.

Szerző

Napos, kora tavaszias idő

Publikálás dátuma
2015.03.08. 10:18
Meggyvágó. FOTÓ: MTI, Czimbal Gyula

Vasárnap ismét sok napsütésre, kevés felhőre van kilátás, maximum néhol szűrhetik fátyolfelhők a napsugarakat. A gyenge, mérsékelt légmozgás mellett délutánra 10°C köré emelkedik a hőmérséklet. Kellemes, tavaszias időnk lesz.

Szerző