LMP: azonos munkáért azonos bért a nőknek!

Országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az LMP a nemek egyenlő bérezésének érdekében, mivel ma Magyarországon a nők átlagos bruttó órabére ötödével kevesebb, mint a férfiaké - jelentette be Szél Bernadett, a párt társelnöke a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta: a dolgozói szegénység az átlagosnál is jobban érinti a nőket, ennek e bérkülönbség mellett az is az oka, hogy a nők tipikusan alulfizetett szakmákba "szorulnak", munkahelyi előrehaladásuk során jellemzően nem jutnak tovább egy ponton, sok esetben pedig kényszerből alacsonyabb óraszámban dolgoznak, hogy elvégezhessék a háztartási munkákat.

Szél Bernadett nőnapi sajtótájékoztatóján kiemelte: a nők ezért is hajlamosabbak elfogadni a részmunkaidőt, miközben pártja álláspontja szerint sokaknak inkább a rugalmas munkavégzés jelentené a megoldást. Szólt arról is: céljuk továbbá, hogy fokozzák a nők munkaerő-piaci védettségét.
"A helyzet rossz, és a helyzet az Orbán-kormány elmúlt öt éve alatt tovább romlott" - jelentette ki, ártalmasnak nevezve azt a szemléletet, hogy a nemek közötti bérkülönbség a piacgazdaság természetes velejárója. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az alaptörvényben nem szerepel az "egyenlő munkáért egyenlő bért" elv.
Hozzátette: több bérkövetelés nem teljesült olyan szakmákban, ahol magas a nők aránya, és a Fidesz-KDNP kormány idején szüntették meg a háromévesnél fiatalabb gyermeket nevelő szülők felmondási védelmét.

Beterjesztendő határozati javaslatuk fontos elemeként említette a politikus a felmondási védelem visszaállítását, a rugalmas munkavégzés támogatását, a kötelező apai gyes megteremtését, valamint a nappali gyermekellátás rendszerének javítását. Megjegyezte: Magyarországon ma - szemben az egyharmados uniós ajánlással - a korosztály 14 százalékának jut bölcsődei hely, a mutató a családi napközikkel együtt is csak 16 százalék.

A kezdeményezés részeként említette, hogy emelkedjenek a bérek a nőket nagy arányban foglalkoztató szakmákban, a nagyobb cégeknek pedig cselekvési tervet kelljen készíteniük a bérkülönbségek kezelésére. Szorgalmazzák azt is, hogy az egyenlő bérezésnek legyen külön napja.

Szerző
Témák
LMP munkabér nőnap

MLP: a Fidesz, a KDNP és a Jobbik elfordult a nőktől

Az Isztambuli Egyezmény ratifikálásának leszavazása azt jelenti, hogy a Fidesz, a KDNP és a Jobbik elfordult a családon belüli erőszak áldozataitól, a nehéz helyzetben lévő nőktől - mondta Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt (MLP) ügyvivője.

Az ügyvivő felidézte: kedden arról határozott az Országgyűlés, hogy Magyarország nem ratifikálja az Európa Tanács Isztambuli Egyezményét, amely a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni harcról, és azok megelőzéséről szól.
Az egyezmény elfogadása arra kötelezné a magyar kormányt, hogy mind a jogi, mind az intézményi kereteket igazítsa a jelenlegi társadalmi helyzethez, amely a "nők helyzetét tekintve gyalázatos" - fűzte hozzá.

"Harmincegy hét telt el azóta, hogy ez az egyezmény életbe lépett, azóta 31 nő veszítette életét családon belüli erőszak miatt Magyarországon. Ami most kedden történt, gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Fidesz, a KDNP és a Jobbik - kéz a kézben - elfordult ezektől a nőktől, akik jelen pillanatban is veszélyben forognak" - mondta.

Az ügyvivő véleménye szerint Magyarországon a férfiak és a nők egyenlősége szempontjából különösen rossz a vonatkozó törvényi szabályozás, a Világgazdasági Fórum felmérése alapján az unióban az ország az utolsó helyen áll a tekintetben, hogy mennyire jó ma Magyarországon nőnek lenni.

A kontinensen - Bősz Anett szavai szerint - ebben a statisztikában Magyarország csak Albániát, Örményországot és Azerbajdzsánt előzi meg. Az Isztambuli Egyezményt pedig még olyan országok is ratifikálták, mint Bosznia-Hercegovina, Albánia és Szerbia - tette hozzá.
"Egészen egyszerűen nem tehetjük meg, hogy büntetőjogi következmények nélkül hagyjuk azt, hogy sok százezer nő szenved ebben az országban" - hangsúlyozta.

Az MLP azt szeretné, ha mielőbb ratifikálnák az Isztambuli Egyezményt, ugyanakkor olyan jogszabályi változtatásokra is szükség van, amelyek a távol tartás intézményét "valóssá" teszik - mondta Bősz Anett.

Az Igazságügyi Minisztérium szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a kormány továbbra is elkötelezett az erőszak minden formája elleni küzdelem mellett, és a kabinet döntésétől függően az Isztambuli Egyezmény kihirdetéséről szóló törvény tervezete még idén tavasszal az Országgyűlés elé kerülhet.

Szerző
Témák
nőnap MLP

Ujhelyi: nem elég csak a virág, uraim!

„Nőnapra évtizedek óta virág jár, néha csoki: a türelmünket vásárolják meg ezzel azok, akiknek eszük ágában nincs változtatni az igazságtalan munkamegosztáson és hatalomeloszláson” – írta blogjában a Nőnap alkalmából Papp Réka Kinga. Szégyenérzettel teli egyetértéssel olvastam a politikai aktivista sorait - olvasható Ujhelyi István nyílt levelében.

Az MSZP alelnöke így folytatja:

Mert valóban elfelejtettük mára, hogy a nőnapi ünnep nemcsak a nők iránti tisztelet és megbecsülés marketingszerű kifejezésének napja, hanem a női egyenjogúság és egyenlő érvényesülés kikövetelésének szimbolikus ünnepe is. A történelmi baloldal egyenjogúságért való küzdelmének nagy ünnepe. Közel százhatvan évvel ezelőtt ezen a napon textilipari nődolgozók vonultak utcára New Yorkban, hogy emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követeljenek. Száz éve pedig a nők Oroszországban tüntettek „kenyérért és békéért” március 8-án; kiállásuk pedig részben hozzájárult ahhoz, hogy négy nappal később a cár lemondott, a következő kormány pedig már szavazójogot biztosított a nőknek is. A nőnapi ünnep munkásmozgalmi, jogvédő és jogérvényesítő kiállásból ered, ezt nem szabad elfelejtenünk. Van ugyanis még tennivalónk bőven.

A Magyar Országgyűlésben a napokban a Jobbik és a Fidesz képviselői leszavazták az Európa Tanács Isztambuli Egyezményének tárgysorozatba vételét. Ez deklarálta és segítette volna a nők ellen irányuló erőszak minden formájának felszámolását. De mit is várunk azoktól az illiberális rezsimépítőktől, akik vak komondorokra fogják saját brutalitásukat, akik szerint a nőknek inkább szülniük kellene „okoskodás” helyett, akik a törvényhozói munka közben is nyílt és hangos alpári bunkóságra képesek nőtársaikkal szemben.

Nem elég a virág, uraim! Ne tekintsük egyszerű, letudható gesztusnak ezt az ünnepet! Az Európai Bizottság számításai szerint még mindig tizenhat százalék feletti az eltérés a nők és a férfiak átlagos keresete között. Az Európai Unióban még mindig évente közel tizenhárommillió nő válik fizikai erőszak, közel négymillió nő pedig erőszak áldozatává. A Magyar Országgyűlésben még mindig tíz százalék alatti a női politikusok száma; büszke vagyok arra, hogy az európai szociáldemokrata frakciónk fele hölgyekből áll. A virág fontos gesztus, de messze nem elég. Tennünk kell az egyenlő munkáért egyenlő béreket elv mielőbbi érvényesítéséért, a nők elleni erőszak érdemi felszámolásáért! Van dolgunk bőven, uraim!

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő

Szerző
Témák
MSZP nőnap