Előfizetés

Tüntetés a korrupció kormánya ellen

Publikálás dátuma
2015.03.08. 16:08
FOTÓ: MTI, Szigetváry Zsolt
Zúgott az Orbán takarodj! és  a Mocskos Fidesz!

17:35 Ezt még nem lopta el a Fidesz

Juhász Péter  5000 főnél is többre becsülte a létszámot, majd bemutatta az "Ezt még nem lopta el a Fidesz" feliratú matricákat és arra kérte a résztvevőket, ilyet ragasszanak ki az intézményesített lopás ellen.

"Orbán nem a mi miniszterelnökünk, hanem a tolvajok fejedelme" - jelentette ki Juhász, aki kiadta az új jelszót: Mondjon le, börtönbe!

Juhász Péter a bejelentette: 20 nap múlva országos tüntetést szerveznek minden párt bevonásával, a résztvevőket pedig arra kérte, addig is igyekezzenek feltárni minél több korrupciós ügyet. 

17:20 A Nemzeti Nyomozó Iroda épülete előtt

A szervező, Juhász Péter örömmel állapította meg, hogy elég sokan vannak. Utána Szabóné Szabados Katalin szólalt fel a Trafikkárosultak Mozgalma nevében, aki szerint tovább folyik a trafikmutyi. Ezután Dr. Ivanics Éva, volt pénzügyőr alezredes beszélt arról, hogy már nyomozni kellene Juhász feljelentései alapján, majd Marek Bertram aktivista következett.

16:25 Az indítás

Juhász Péter, az Együtt alelnöke rövid, lelkesítő köszöntőt mondott az Erzsébet téren.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt elnökségi tagja, független országgyűlési képviselő azt mondta: "a korrupció évtizedek óta a magyar politika rákja". Kijelentette: Orbán Viktor miniszterelnök a rendszerváltás utáni időszak "legkorruptabb kormányfője".

Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja azt hangsúlyozta, hogy olyan jogszabályokat kell alkotni, amelyek eleve csökkentik a korrupció esélyét.

A demonstrálók a "Megállítjuk a korrupciót" feliratú transzparens mögött felsorakozva indultak el a Nemzeti Nyomozó Iroda felé. Az Origo tudósítója szerint 1200-an lehetnek, más források 2000 emberől beszélnek. Menet közben legtöbbször ezt skandálták: "Orbán takarodj!" illetve, hogy "Mocskos Fidesz!"

15:30 Tervezett program

Az Erzsébet téren felszólal:

Dr. Ivanics Éva, volt pénzügyőr alezredes
Szabóné Szabados Katalin, Trafikkárosultak Mozgalma
Szabó Rebeka, PM
Szelényi Zsuzsanna, Együtt
Juhász Péter, Együtt
Marek Bertram, civil aktivista
Nagy Zoltán, DK

A résztvevők innen a Nemzeti Nyomozó Iroda elé vonulnak a Vörösmarty utcába. A tiltakozás apropója, hogy megtagadták a nyomozást a belvárosi csalás ügyében is.

A Népszava korábban megírta:

Juhász Péter még december 29-én fordult a Legfőbb Ügyészéghez, ám attól kezdve – mint a politikus fogalmazott korábban – csak az aktákat tologatták, az ügy átkerült a Fővárosi Főügyészségre, amely a BRFK-ra utalta az ügyet, és végül az NNI-nél kötött ki. Az anyagból több tucatnyi eladás vizsgálata alapján jól látható modell rajzolódik ki: a Belvárosban jellemzően harmadáron, pályáztatás nélkül adnak el üzlethelyiségeket olyan vevőknek, akik egy-két hónappal korábban lettek bérlői az adott ingatlanoknak, mert úgy kaphatták meg az önkormányzat által nyújtott 30 százalékos kedvezményt. Az értékbecslések jellemzően a kerület által megadott övezeti árakat vették alapul, miközben vagyongazdálkodási terv – amely alapján az önkormányzat kalkulál, milyen eladásból mennyi bevételt várhat – az V. kerületi képviselő szerint évek óta nem készült, vagyis a folyamat nem is ellenőrizhető. Ráadásul 25 milliárdos költségvetésével a Belváros a harmadik leggazdagabb az országban, gazdaságilag tehát nem indokolt az ingatlanok értékesítése.

A napokban még Polt Péter legfőbb ügyész is értetlenségét fejezte ki, amiért a magyar ügyészségek jellemzően elutasítják a korrupciós ügyek miatti feljelentéseket, a Fővárosi Főügyészség uniós nyomásra végül "kénytelen" volt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomozást indítani egy fővárosi-belvárosi projekt, a 15 milliárd forintból megvalósult Budapest Szíve miatt. Juhász feljelentését viszont például olyan hamis indokkal utasította el az NNI, hogy az egyik cég "pályáztatást követően, a legkedvezőbb ajánlatot" tette, holott a Belváros honlapján is olvasható a határozat, amely szerint "pályázaton kívül" adják át az ingatlant a cég részére, vagyis pályáztatás nem volt, így "legkedvezőbb ajánlat" sem érkezhetett. Viszont nyomozást indított a rendőrség annak kivizsgálására, kire utalt Juhász, amikor azt állította: megpróbálták lefizetni, hogy "szálljon le" az V. kerületi ügyekről. A kitartó politikus egyébként az összes furcsa eladás ügyében újra beadná a feljelentéseket; kérdés, Polt elszántsága meglesz-e még. Valóban feltűnő: a korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatos feljelentések száma ugyan felére-harmadára csökkent 2010 óta, az elutasításuk aránya háromszorosára nőtt - ha pedig mégis indul nyomozás, azokat kétszer nagyobb arányban szüntetik meg, mint korábban.

PM: az alapjövedelem segítheti a nők esélyegyenlőségét is

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint az általuk korábban szorgalmazott alapjövedelem bevezetése segíthet a nők és férfiak közötti esélyegyenlőtlenség leküzdésében is.

Karácsony Gergely, a párt társelnöke, Zugló polgármestere a VII. kerületi Kéthly Anna téren tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: javaslatuk szerint 50 ezer forint jövedelmet kapna minden polgár, 25 ezret minden gyermek és 75 ezret minden kismama, ezzel párhuzamosan pedig 100 ezer forintra növelnék a nettó minimálbér összegét.

Karácsony Gergely szólt arról is, hogy a nők sokkal nehezebben kapnak állást, kerülnek vezetői pozícióba és ugyanazért a munkáért általában kevesebb bért kapnak. Hozzátette: a háztartásban, gyermeknevelésben végzett munkából semmilyen jövedelmük nem származik, de ha bevezetik az alapjövedelmet, akkor a társadalom kifizeti ezt a munkát is.

A társelnök szerint az egyenlő társadalmak versenyképesebbek, és az alapjövedelem bevezetése hosszú távon a gazdasági és szociális válságból való kilábalás egyik legfontosabb eszköze is lehet.
Kérdésre válaszolva elmondta, bár van esélyegyenlőségi törvény, ezek a paragrafusok nem voltak elégségesek az esélyegyenlőtlenség leküzdéséhez.

LMP: azonos munkáért azonos bért a nőknek!

Országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az LMP a nemek egyenlő bérezésének érdekében, mivel ma Magyarországon a nők átlagos bruttó órabére ötödével kevesebb, mint a férfiaké - jelentette be Szél Bernadett, a párt társelnöke a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta: a dolgozói szegénység az átlagosnál is jobban érinti a nőket, ennek e bérkülönbség mellett az is az oka, hogy a nők tipikusan alulfizetett szakmákba "szorulnak", munkahelyi előrehaladásuk során jellemzően nem jutnak tovább egy ponton, sok esetben pedig kényszerből alacsonyabb óraszámban dolgoznak, hogy elvégezhessék a háztartási munkákat.

Szél Bernadett nőnapi sajtótájékoztatóján kiemelte: a nők ezért is hajlamosabbak elfogadni a részmunkaidőt, miközben pártja álláspontja szerint sokaknak inkább a rugalmas munkavégzés jelentené a megoldást. Szólt arról is: céljuk továbbá, hogy fokozzák a nők munkaerő-piaci védettségét.
"A helyzet rossz, és a helyzet az Orbán-kormány elmúlt öt éve alatt tovább romlott" - jelentette ki, ártalmasnak nevezve azt a szemléletet, hogy a nemek közötti bérkülönbség a piacgazdaság természetes velejárója. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az alaptörvényben nem szerepel az "egyenlő munkáért egyenlő bért" elv.
Hozzátette: több bérkövetelés nem teljesült olyan szakmákban, ahol magas a nők aránya, és a Fidesz-KDNP kormány idején szüntették meg a háromévesnél fiatalabb gyermeket nevelő szülők felmondási védelmét.

Beterjesztendő határozati javaslatuk fontos elemeként említette a politikus a felmondási védelem visszaállítását, a rugalmas munkavégzés támogatását, a kötelező apai gyes megteremtését, valamint a nappali gyermekellátás rendszerének javítását. Megjegyezte: Magyarországon ma - szemben az egyharmados uniós ajánlással - a korosztály 14 százalékának jut bölcsődei hely, a mutató a családi napközikkel együtt is csak 16 százalék.

A kezdeményezés részeként említette, hogy emelkedjenek a bérek a nőket nagy arányban foglalkoztató szakmákban, a nagyobb cégeknek pedig cselekvési tervet kelljen készíteniük a bérkülönbségek kezelésére. Szorgalmazzák azt is, hogy az egyenlő bérezésnek legyen külön napja.