Fantasztikus! 2300 éves kincsekre bukkantak

Publikálás dátuma
2015.03.09 18:37
A kép csak illusztráció. FOTÓ: Thinkstock
Fotó: /
Nagy Sándor korabeli kincsekre bukkant három barlangász egy észak-izraeli barlangban - értesült hétfőn a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

Egy barlangászklub három tagja véletlenül fedezte fel az értékes leletet, amikor két héttel ezelőtt leereszkedtek egy észak-izraeli cseppkőbarlangba, hogy társaik számára előkészítsenek egy nagyobb túrát. Az ismeretlen járatban az egyik 21 éves amatőr barlangász egy csillogó tárgyra lett figyelmes, amelyet később már együtt szemügyre vettek. Meglepetésükre előbb két nagyon régi ezüstérmét találtak, majd az érmék mellett egy ritka gyűjteményre bukkantak, amelyben ezüst- és bronztárgyak is voltak. 

A gyűrűk, karkötőket és fülbevalókat valószínűleg egy tarisznyában rejtették el 2300 évvel ezelőtt, a hellenisztikus kor elején. A kincs a kutatók szerint a Kr.e. 4. század végén Izrael földjét is elfoglaló Nagy Sándor korából származik. A becsületes megtalálók azonnal értesítették az Izraeli Régészeti Hatóságot (IAA), amely hírzárlatot rendelt el a barlang pontos helyéről, nehogy meginduljanak oda a fosztogatók. 

Az archeológusok szerint az utóbbi években Észak-Izraelben felfedezett egyik legjelentősebb régészeti kincset a Nagy Sándor halálát követő utódlási harc idején helyezhették biztonságba jobb időkre várva. A barlangban megtalálták a hosszú ideig tartó letelepedés nyomait is. Ezekből ítélve ezen a helyen a 6000 évvel ezelőtti kőrézkortól a 2300 évvel ezelőtti hellenisztikus korig élhettek emberek. Egy hónapon belül másodszor találtak példásan becsületes sportolók jelentős régészeti leleteket Izraelben, ugyanis február közepén hobbibúvárok is felbecsülhetetlen értékű aranykincsre bukkantak Ceaserea kikötőváros közelében. „A három amatőr barlangász kiváló polgárként viselkedett, s a becsületes megtalálóknak köszönhetően jobban meg tudjuk érteni Izrael földjének történetét.” mondta Amír Ganor, a IAA rablásokat megelőző osztályának vezetője a Ynetnek. 

Szerző
2015.03.09 18:37

Tóth Bertalan: A tavaszi ülésszak más lesz, mint a tavalyi

Publikálás dátuma
2019.01.20 13:09

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Minden eszközt meg fogunk ragadni, hogy fenntartsuk a tiltakozó magatartást – hangsúlyozta az MSZP elnöke. Február 16-ára és 17-ére összehívták a párt kongresszusát.
Számtalan olyan vidéki település és város van Magyarországon, ahol az elmúlt 8-10 évben semmilyen megmozdulás nem volt, a mostani tüntetéssorozat során pedig útlezáráson, demonstráción vettek részt – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnap, az MSZP Választmányáról tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: ezt hatalmas előrelépésnek tartják a vidék felélesztésében.
„Nagyon sok ellenzéki érzelmű emberben jön vissza, jött vissza újra a remény, hogy bizony meg lehet dönteni Orbán rendszerét, ha nem is egyszerű, mert ilyen torz, antidemokratikus, a jogállamnak most már messze nem megfelelő, folyamatosan sokszor jogszabály-ellenesen, alkotmányellenesen működő kormány nagyon-nagyon régen volt Magyarországon”
– mondta Kunhalmi.
Kiemelte: örül annak, hogy egyre jobban épül az ellenzéki együttműködés, ami kulcskérdés lesz idén az önkormányzati választásokon. Mint mondta, az ellenállás folyamatosan növekszik, és csak együttműködve tudnak civilek, szakszervezetek és pártok eredményeket elérni, akkor viszont nem is keveset. További eseményekre, akciókra lehet számítani, de a főüzenet, hogy az igazi tét mindig a választásokon van.
„Minden lájk, minden erőfeszítés, minden útlezárás, minden sztrájk, minden egyes tiltakozás szertefoszlik és hamvába hal, hogyha nem tudjuk a választásokon azt az új politikai minőséget és új konstrukciót megalapítani”
– tette hozzá Kunhalmi Ágnes.

„Minden eszközt meg fogunk ragadni”

Ezt követően Tóth Bertalan, az párt elnöke, frakcióvezetője arról beszélt: az MSZP több mint 60 rendezvényen, 53 helyszínen vett részt a pénteki és a szombati demonstrációkon. Hangsúlyozta, hogy a rabszolgatörvénnyel szemben kialakult tiltakozást, amely köré az ellenzéki erők együttműködése létrejött, fenn kell tartani. Közölte, hogy az MSZP nem hajlandó megfelelni a Fidesz által állított látszatdemokratikus szabályoknak, és bár a párt tiszteletben tartja egy jogállami parlament intézményét, nem tarják tiszteletben „a fideszes nemzeti együttműködés parlamentjét”.
„Erőszakmentesen, de minden eszközt meg fogunk ragadni, hogy fenntartsuk azt a tiltakozó, azt az obstrukciós magatartást, amelyet decemberben elkezdtünk, és a többi ellenzéki párt is partner ebben. Tehát a tavaszi ülésszak nem lesz olyan, mint a tavalyi”
– jelentette ki.
Tóth Bertalan azt mondta: egységre van szükség az EP-választásokon és az önkormányzati választásokon. Előbbivel kapcsolatban fenntartja azt az álláspontját, hogy a szavazatveszteség elkerülése érdekében jó lenne közös listát létrehozni, de az MSZP nem fogja ezt erőltetni.
Az önkormányzati választásokról szólva azonban hangsúlyozta, hogy itt
„az egy az egy ellen felállás elengedhetetlen, hiszen az önkormányzati választás még aránytalanabb, mint az országgyűlési választás”.
Azt is közölte, hogy az MSZP elnöksége február 16-ára és 17-ére összehívta a párt kongresszusát, itt fogják elfogadni az MSZP és a Párbeszéd közös európai parlamenti programját. A javaslatára – bízik benne – egy olyan döntést hoz a kongresszus, amely a végső határidőig nyitva tartja annak a lehetőségét, hogy bárki csatlakozzon ehhez az együttműködéshez. Végül Tóth Bertalan megismételte, hogy nem csitult a felháborodásuk Nagy Blanka személyében történő megtámadása miatt, ami úgy látják, folytatódik a kormányzati politikusok és a kormány propagandagépezetek által. Abban a küzdelemben, amit a lány vív, az MSZP jogi segítséget ajánlott fel, amit Nagy Blanka elfogadott – idézte fel az MSZP elnöke.
2019.01.20 13:09
Frissítve: 2019.01.20 13:57

Orbán Viktor így búcsúzik Andy Vajnától

Publikálás dátuma
2019.01.20 12:38

Fotó: Facebook/Orbán Viktor/
A miniszterelnök közösségi oldalán emlékezett meg a filmproducerről.
Témák
Andy Vajna
2019.01.20 12:38
Frissítve: 2019.01.20 13:26

Kapcsolódó

Elhunyt Andy Vajna