Fantasztikus! 2300 éves kincsekre bukkantak

Publikálás dátuma
2015.03.09 18:37
A kép csak illusztráció. FOTÓ: Thinkstock
Fotó: /
Nagy Sándor korabeli kincsekre bukkant három barlangász egy észak-izraeli barlangban - értesült hétfőn a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

Egy barlangászklub három tagja véletlenül fedezte fel az értékes leletet, amikor két héttel ezelőtt leereszkedtek egy észak-izraeli cseppkőbarlangba, hogy társaik számára előkészítsenek egy nagyobb túrát. Az ismeretlen járatban az egyik 21 éves amatőr barlangász egy csillogó tárgyra lett figyelmes, amelyet később már együtt szemügyre vettek. Meglepetésükre előbb két nagyon régi ezüstérmét találtak, majd az érmék mellett egy ritka gyűjteményre bukkantak, amelyben ezüst- és bronztárgyak is voltak. 

A gyűrűk, karkötőket és fülbevalókat valószínűleg egy tarisznyában rejtették el 2300 évvel ezelőtt, a hellenisztikus kor elején. A kincs a kutatók szerint a Kr.e. 4. század végén Izrael földjét is elfoglaló Nagy Sándor korából származik. A becsületes megtalálók azonnal értesítették az Izraeli Régészeti Hatóságot (IAA), amely hírzárlatot rendelt el a barlang pontos helyéről, nehogy meginduljanak oda a fosztogatók. 

Az archeológusok szerint az utóbbi években Észak-Izraelben felfedezett egyik legjelentősebb régészeti kincset a Nagy Sándor halálát követő utódlási harc idején helyezhették biztonságba jobb időkre várva. A barlangban megtalálták a hosszú ideig tartó letelepedés nyomait is. Ezekből ítélve ezen a helyen a 6000 évvel ezelőtti kőrézkortól a 2300 évvel ezelőtti hellenisztikus korig élhettek emberek. Egy hónapon belül másodszor találtak példásan becsületes sportolók jelentős régészeti leleteket Izraelben, ugyanis február közepén hobbibúvárok is felbecsülhetetlen értékű aranykincsre bukkantak Ceaserea kikötőváros közelében. „A három amatőr barlangász kiváló polgárként viselkedett, s a becsületes megtalálóknak köszönhetően jobban meg tudjuk érteni Izrael földjének történetét.” mondta Amír Ganor, a IAA rablásokat megelőző osztályának vezetője a Ynetnek. 

Szerző
2015.03.09 18:37

Független jelölt nyert a bihartordai és a kelevízi időközin

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:51
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Bihartordán Serdült János Csabát választották, Kelevíz polgármestere pedig ismét Balatincz Krisztina lett.
Három független jelölt közül Serdült János Csabát választották Bihartorda polgármesterévé a vasárnapi időközi voksoláson – közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel. Tóth Jánosné tájékoztatása szerint a Hajdú-Bihar megyei település 758 választásra jogosult polgára közül 409 adta le szavazatát, minden voks érvényes volt. A három jelölt közül Serdült János Csaba 325, Németi Ferenc 56, Guth Zoltán 28 szavazatot kapott. A Hajdú-Bihar megyei Bihartordán azért kellett polgármester-választást tartani, mert a települést vezető Módos Imre (Fidesz-KDNP) elhunyt. Ugyancsak vasárnap ismét Vargáné Balatincz Krisztinát (független) választották polgármesterré a somogyi Kelevíz községben, ahol a képviselő-testület tagjait is megválasztották a vasárnapi időközi voksoláson. Hajdu Szabina, a Mesztegnyői Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője elmondta: a polgármester-választás győztese 118, míg szintén független vetélytársa, Vida János 64 érvényes szavazatot kapott. A tizenegy független képviselőjelöltből négyen szereztek mandátumot. A jegyző beszámolt arról is, hogy a Marcalihoz közeli, 339 lakosú Kelevíz 271 választópolgárából 182 járult az urna elé. Az időközi választásra azért volt szükség, mert a képviselő-testület idén június végén feloszlatta magát. A döntéshez a polgármester és a képviselők között kialakult feszültség, illetve az vezetett, hogy nem sikerült elfogadni Kelevíz zárszámadását.
2018.09.23 20:51
Frissítve: 2018.09.23 21:01

Sikeresen landoltak a japán szonda kutatóroverei az aszteroidán

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:26
A Rjugu aszteroida felszíne, ahogy a rover kamerája látta a leválás után
Fotó: JAXA/
Már adatokat és képeket is küldtek a Földre.
Sikeresen landoltak a Ryugu aszteroidán a japán Hajabusza-2 kis kutatóroverei, és már képeket is küldtek a Földre – számolt be róla a BBC News cikke alaptán az MTI. A két apró rover, amely a Hajabusza-2 szondáról vált le pénteken, az egy kilométer átmérőjű Ryugu aszteroidát vizsgálja.
„Mindkét rover jó állapotban van”
– erősítette meg szombaton Twitter-üzenetben a japán űrhivatal (JAXA).
Hozzátették, hogy a kutatóroverek már adatokat és képeket is küldtek.
A két, „sütisdoboz-méretű”, egykilós műszer feladata, hogy felvételeket készítsen az aszteroidáról, megmérje a felszíni hőmérsékletet, mielőtt nagyobb kutatóműszereket bocsátanak a Ryugu felszínére. A Hajabusza-2 júniusban érkezett meg a Földtől mintegy 280 millió kilométer távolságban lévő Ryugu közelébe három és féléves utazás után.
A Hajabusza-2 majdnem azonos elődjével, a Hajabuszával – a szó jelentése sólyom –, de tervezésekor levonták a tanulságokat az előző űrszonda számos hibájából. A Hajabusza 2005 novemberében kétszer is leszállt az Itokava nevű aszteroidán, majd az űrkapszula – küldetését számos műszaki hiba miatt három évvel meghosszabbítva – 2010. június 14-én ért földet az ausztráliai Woomera-sivatagban, belsejében az aszteroidáról származó porral. A Ryugu ugyanazon a pályán kering, mint az Itokava, de kétszer nagyobb nála és különböző szerves anyagokat tartalmaz.
2018.09.23 20:26
Frissítve: 2018.09.23 20:28