Előfizetés

Komolyabb pár piros pöttynél

Publikálás dátuma
2015.03.12. 06:19
Fotó: Europress Getty Images/Thinstock
A bárányhimlő súlyos következményeire hívja fel a figyelmet a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) által támogatott Védőoltással a Bárányhimlő Ellen program. A kampány során óvodapedagógusok és szülők kapnak részletes tájékoztatást a betegségről. Magyarországon a legelterjedtebb betegség, mégsem veszik komolyan.

Idén január és február között csaknem hétezer beteget regisztráltak bárányhimlővel. Dr. Muzsay Géza HGYE alelnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, első sorban a szülők figyelmét kell felhívni a betegség veszélyeire. Sokan nem veszik komolyan, pedig éves szinten 30-40 ezer embert diagnosztizálnak bárányhimlővel és ennek 2-6 százaléka szövődménnyel végződik. - Ezért tarjuk fontosnak a megelőzési programot és a betegségre vonatkozó célzott tájékoztatást.

Mint azt lapunk korábban megírta, Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai szerint évente 35 ezer bárányhimlős beteget regisztrálnak, ebből 300 kisgyermek jut kórházba. Az adatok alapján 3-5 évesek között a leggyakoribb a megjelenése, de az óvodáskor végére a gyermekek csaknem 90 százaléka átesik rajta. A rendkívül ragályos bárányhimlőt a cseppfertőzéssel is terjedő varicella vírus okozza. A beteg már a lappangási idő végén, a tünetek megjelenése előtt fertőz, ezért a bárányhimlő megjelenése a közösségben könnyen járvány kialakulásához vezet.

A vírus súlyos következményekkel is járhat - mondta dr. Ujhelyi Enikő az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztály osztályvezető főorvosa. Ezek közé tartozik a tüdő- és mellhártyagyulladás, csontvelőgyulladás, a neurológiai elváltozás.

Az előadáson kiemelték, a bárányhimlőt bárki – akár az egészséges ember is – elkaphatja, ezért fontos az oltás alkalmazása. Lehetőleg egy éves kor után, de közösségbe kerülés előtt ajánlott beoltani a gyermekeket. A két adagból álló oltás már 9 hónapos kortól elérhető, de az OEK ajánlása szerint a legideálisabb a gyermekeknek 16-18 hónapos korban beadatni, minimum 6 hét különbséggel.

Hazánkban két egyenértékű oltóanyag áll rendelkezésre, nagyjából azonos árban – körülbelül 7 és 10 ezer forint között. - Miután ez nem minden család számára megfizethető, szükséges lenne az oltás köztelezővé tételére - érvelt dr. Ujhelyi Enikő. Akik gyermekkorban nem fertőződnek meg, felnőttkorban még fogékonyak lehetnek rá: ez a magyar felnőtt lakosság mintegy 10-15 százalékát érinti. A felnőttkori bárányhimlő rendszerint súlyosabb lefolyású és több kockázattal jár, ezért is érdemes a vakcinával védekezni.

Tények és tévhitek
A megelőzés hatékonyságát továbbra is hátráltatják a bárányhimlővel kapcsolatban széles körben elterjedt tévhitek, illetve a betegséggel kapcsolatos információhiány.
-Ilyen tévhit például, hogy védőoltás helyett érdemes „természetes védettséget szerezni”, azaz gyermekkorban átesni a betegségen. Ennek az a magyarázata, hogy korábban nem volt lehetőség a betegség megelőzésére, azt pedig már akkor is tudták, hogy a serdülő- vagy felnőttkorban – különösen várandósan – átvészelt fertőzés nagy kockázattal és súlyos szövődményekkel járhat. A védőoltás kifejlesztését több évtizeddel ezelőtt éppen az tette szükségessé, hogy a szövődmények gyakoriságára vonatkozó felmérések bebizonyították, hogy a gyermekkorban átvészelt bárányhimlő sem veszélytelen.
-Nem igaz az sem, hogy a beoltott a gyermekek felnőttként lesznek betegek, illetve az is tévedés, hogy szoptatás alatt nem kaphatják meg a védőoltást a kismamák.
- A betegség bizonyítottan nem csak immunhiányos gyermekekre veszélyes, hanem teljesen egészséges gyermekeknél is felléphet szövődmény.Quaestor-ügy: hárítani nagyon tud a Fidesz

Publikálás dátuma
2015.03.11. 21:15
Fotó: Molnár Ádám
Semmi köze a Quaestor brókerbotrányának ahhoz, hogy a legutóbbi szocialista kormány alatt, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 17 milliárd forint hitelt adott a csoportnak a győri ETO Park megvalósításához. Ez nem függ össze a társaság értékpapír-kereskedelmi tevékenységével - tudtuk meg az ügyletet jól ismerő szakértőtől. 

A Duna-parti városban ma már egy stadion, luxusszálló és bevásárlóközpont működik eredményesen, magyarán a hitelezett projekt megvalósult. A Quaestor-csoport kizárólag e beruházásra használhatta fel a kölcsönt, semmilyen más ügyletet nem fedezhettek ebből, így a pénz nem „keveredhetett össze” a Quaestor 150 milliárdos fiktív kötvény-kibocsátásában (melyben úgy vettek fel 60 milliárd forintot az emberektől kötvényen keresztül, hogy az ezt intéző cégnek mindösszesen 10 millió forint jegyzett tőkéje van) semmiféle ügylettel.

Sőt, vélhetően azért, mert a tervek között sportcélú beruházás is volt, akkoriban még maga a Fidesz is melegen üdvözölte az MFB segítségnyújtását, a fejlesztési bank pedig éppen azért támogatta a beruházást, mert az akkori ellenzék sem emelt kifogást. Ugyanakkor az ügyletet aztán a 2010-es kormányváltás után helyzetbe kerülő új MFB-vezetés rossznak tartotta, kiemelve, hogy a kivitelező és a beruházó nagyjából ugyanaz a cégcsoport volt, és bár feljelentést is tett az MFB, mégsem lett semmi érdemi következménye az ügynek.

Magyarán a kormánypártok „érvrendszere” e ponton is megbukik az utóbbi hetek brókerbotrányaiban. A Fidesz ugyanis arra hivatkozva, hogy a Quaestor-csoport tulajdonosa a 2010 előtti, Gyurcsány-Bajnai-kormányokkal úgymond jó kapcsolatokkal rendelkezett, azt állította: „ez is azt bizonyítja, hogy a Quaestor-ügy már a harmadik szocialista brókerbotrány. (A kormánypárt sajátos terminológiájában első szocialista brókerbotránynak a Kulcsár-ügyet, másodiknak a Buda-Cash-t, míg harmadiknak a Quaestor csődjét tartja – a szerk.) Valójában azonban – mint megírtuk – a Quaestor tulajdonosát-vezérét éppenséggel  Fideszhez, fideszes politikusokhoz, illetve az Orbán-kormány alatt pozícióba került emberekhez kötik üzleti és baráti szálak, ráadásul a Quaestornál (s csakúgy, a Buda-Cash-nél) történtekben sokkal inkább a mai kormánypártok, sőt, Matolcsy György egykori nemzetgazdasági miniszter, mai jegybank-elnök felelőssége vethető fel.

Már csak azért is, mert a most a „nagy lebuktató” szerepében tetszelgő Magyar Nemzeti Bank, s annak Orbán Viktor „jobb kezeként” ismert elnöke az elmúlt pár hónapban többször is kapcsolatba került a Quaestor-csoporttal, nem éppen az ott zajló folyamatok kontrollálásával. Engedélyt adtak például a 70 milliárdos kötvényprogramjukra, egy bank megvásárlására, ellenőrizték is a brókercégüket, mégsem gáncsolták el a most bebukott vállalkozást. A Matolcsy által vezetett jegybank volt ugyanis, amely 2014. novemberben maga hagyta jóvá a Quaestor Financial Hrurira Kft. 70 milliárd forint keretösszegű kötvényprogramját, de négy hónappal a csőd előtt szintén ez az MNB adta meg az engedélyt az egyébként 2008 óta zajló kötvénykibocsátások folytatására. Sőt, 2014. december 2-án a jegybank engedélyt adott arra, hogy a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. megvegye a Credigen Bank Zrt.-t, s ekkor még – érthetetlen módon – semmiféle visszásságra nem figyeltek fel.

 

Tarsoly egyértelműen a Fidesz embere
Miközben a Fidesz a szocialista kormányokkal való „jó kapcsolatát” firtatja, Tarsoly Csaba valójában leginkább Fidesz-közeli üzletember. A Quaestor-csoport a milliárdos vállalkozó tulajdonos-vezére éveken át üzlettársa volt például Kiss Szilárdnak, a januárban letartóztatott volt moszkvai mezőgazdasági attasénak, keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztosnak. Ugyanakkor Tarsolyt legtöbbször szintén Szijjártó Péter környezetében láthatta a nagyközönség (hosszú évek óta ismerik egymást, még Győrből, ahonnan Szijjártó is indult) az elmúlt években.
Főleg a 2010–2014-es Orbán-kormány idején, amikor Szijjártó még külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkárként és magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosként járta a világot. A Quaestor-vezér a kormány keleti nyitásának egyik éllovasa, 2013 áprilisában például Szijjártó Péterrel és Kiss Szilárddal együtt nyitotta meg a Moszkvai Magyar Kereskedőházat. 
A moszkvai kereskedőház a Quaestor magánkezdeményezéseként indult el. Az elmúlt egy évben folyamatosan folytak tárgyalások arról, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház  Zrt. ehhez a kezdeményezéshez az addigi eseti együttműködéseken túl is kapcsolódik, de szerződés megkötésére nem került sor. 
De Szijjártó tavaly november végén egy másik fontos moszkvai megnyitón is részt vett: akkor már külügyminiszterként Kiss Szilárd orosz feleségévével, Jelena Cvetkova üzletasszonnyal együtt ünnepélyesen átadta a moszkvai magyar vízumközpontot. A szalagátvágásban segédkezett Tarsoly Csaba is, ugyanis a központot az egyedüli tulajdonában álló Visaworld-Center Kft. és Jelena Cvetkova hozta létre. 

 

Washington drónokat küld Kijevnek

Drónok és Humvee típusú páncélozott harcjárművek is lesznek az Ukrajnának küldött, megnövelt amerikai támogatásban - közölte szerdán telefonon Petro Porosenko ukrán elnökkel Joe Biden amerikai alelnök.

Az Egyesült Államok Raven típusú, kis méretű, kézből indítható drónokat, 30 nehéz páncélzatú és 200 szabványos Humveet, valamint rádiókat, aknavető elleni radarokat és más felszerelést küld majd Ukrajnának, 75 millió dollár értékben. A segélyszállítmány kivétel nélkül halált nem okozó eszközökből áll majd, a drónok nem lesznek felfegyverezve. Washington emellett szerdán újabb szankciókat léptetett életbe nyolc ukrajnai szakadár vezető, valamint egy orosz bank ellen.