Előfizetés

Nézegessen tündéri magyar bocikat - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.03.12. 17:57
MTI Fotó: Varga György
A kárpáti borzderes szarvasmarha mintegy 120 éve hazánk egyik jellemző, hagyományos szarvasmarhafajtája volt.

Később a hasznosítási irányok szétválásával és a termelés intenzívebbé válásával feleslegesnek ítélték, magyarországi tenyésztése megszűnt. A gyűrűsi gazdaságba a Kárpát-medence magyarlakta területeiről hoztak állatokat, amelyeket újra tenyésztésbe fogtak. A telepen 24 borzderes szarvasmarha él, ebből 10 már itt született. 

MTI Fotó: Varga György

MTI Fotó: Varga György

1300 év után visszatérnek a hiúzok

Publikálás dátuma
2015.03.11. 19:03
Illusztráció: Thinkstock
Visszatelepítik a hiúzt az angliai és a skóciai erdőkbe 1300 évvel az után, hogy a vadállat kipusztult a térségben.

A faj megőrzését célul kitűző alapítvány, a Lynx UK Trust azt tervezi, hogy 18 vadállatot enged szabadon Aberdeenshire, Cumbria és Norfolk grófságokban lévő magánbirtokok szarvasokban, őzekben, apróvadakban gazdag erdeiben, ha az angliai és skóciai környezetvédelmi hatóságok engedélyt adnak programjára.

A hiúz egyebek mellett őzet, nyulat eszik, és nem jelent kockázatot az emberre, mivel távol tartja magát az emberektől. A hiúz bolygónk egyik legtitokzatosabb és legszebb macskája. A brit vidék haldoklik és a hiúz vissza fogja hozni az életbe - idézte Paul O'Donoghue-t, az alapítvány tanácsadóját a The Independent brit napilap. 

Környezetvédelmi szakemberek egyre inkább felismerik a nagyragadozók fontosságát az élővilágban. Például, amikor az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban a farkasokat visszahonosították, megváltozott a park virágállománya. Nagy-Britanniában egyre nagyobb gondot jelent az őzek elszaporodása, ami részben a ragadozók hiányának köszönhető.

A hiúznak különösen áldásos hatása lesz az erdők ökoszisztémájára, mind közvetlenül, mind pedig a szélesebb körű fajmegőrző programok szempontjából - mondta Tony Marmont, az aberdeenshire-i grófságban lévő Grumack erdő tulajdonosa, aki szintén szívesen venné a vadmacska visszatérését erdeibe.

Tündériek! Már látogathatók a szegedi hiénakölykök (fotók)

Publikálás dátuma
2015.03.07. 11:00
A kép csak illusztráció. FOTÓ: Thinkstock
Már a látogatók is megfigyelhetik azt a foltos hiéna (Crocuta crocuta) kölyköt, amelyik télen született a Szegedi Vadasparkban – közölte Veprik Róbert igazgató.

A vendégek egyszerre két virgonc hiénát is láthatnak: a még barna színű kölyök mellett a tavaly februárban született, már foltos testvérét is. A Lipcséből 2008-ban érkezett nőstény hiéna, Kianga Szegeden ismerkedett össze az akkor már évek óta itt élő párjával, a Franciaországból jött Akirával. Első két utóduk rá egy évre született meg, nagy szenzációt keltve, hiszen előttük legutoljára az ötvenes évek végén születtek foltos hiénák Magyarországon. Sőt, Kianga és Akira olyannyira termékeny párnak bizonyult, hogy fogamzásgátló implantátum beültetésével egy pár éves szünetet kellett beiktatni a nemzetközi törzskönyvi programmal egyeztetve.

A foltos hiénák Afrikában a Szaharától délre a nyílt füves puszták, szavannák, bozótos területek lakói. Sokáig dögevőknek tartották őket, de ma már ismeretes, hogy kitűnő vadászok. A hiéna kisebb rágcsálókat egymaga is elfog, a nagyobb zsákmányra azonban falkában vadászik. Egy tíz-húsz egyedből álló csapat kevesebb mint egy perc alatt képes felfalni egy zebrát.

A ragadozó rendkívül erős állkapcsával a csontokat is képes összeroppantani. Erős nyak- és vállizmainak köszönhetően magánál nagyobb állatot is el tud vonszolni. Főleg sötétben vadászik, s akár óránként 60 kilométeres sebességgel is képes futni viszonylag hosszabb távon.

A hiénák testhossza eléri a 180 centimétert átlagos tömegük 85 kilogramm. Hátulsó lábaik rövidebbek az elsőnél, hátuk emiatt lejtős. Futáskor csak az ujjaik érintik a földet. Karmaik nem húzhatók vissza. Szürkés-barna bundájuk ritkás, a nyakon és a hát hosszába sörényt alkot, az egyedek ennek felborzolásával üdvözlik egymást.

A nőstények teje nagyon magas fehérje- és zsírtartalmú, és a kicsik hosszú ideig, akár 12-16 hónapos korukig szopnak. A magasabb rangú nőstények előbb válnak ivaréretté és gyakrabban is fialnak, mint az alacsonyabb rangúak, ezzel több utódot fel tudnak nevelni.

A foltos hiéna hímek teljesen alárendelt szerepet játszanak, ezt akár Szegeden is megfigyelhetik a látogatók, hiszen Akirát gyakran megfegyelmezi Kianga. A nőstények hím nemi hormon, vagyis a tesztoszteron szintje rendkívül magas, ennek köszönhetően nemcsak viselkedésük agresszív, hanem a külső nemi szervük is rendkívül hasonlít a hímekéhez. Brehm idejében csak akkor tudták biztosan megállapítani, hogy egy foltos hiéna nőstény, ha megfialt. A most született kölyökről is csak genetikai vizsgálat után derül ki, melyik nemhez tartozik.

A hiénakölykökről készített felvételeket ide kattintva láthatja!