Paks II - Brüsszel nem akadályozza az építkezést

Brüsszel nem blokkolja a paksi atomerőmű bővítését, az építkezést, az Európai Bizottság csak a fűtőanyag beszerzésére vonatkozó szerződéssel foglalkozott - jelentette ki pénteken az MTI kérdésére Anna-Kaisa Itkonen, a brüsszeli testület energiaügyekért felelős szóvivője.   

A szóvivő közölte, hogy a brüsszeli testület március 2-án foglalkozott a kérdéssel, ám egyelőre csak "nagyon-nagyon korlátozott mértékben" tudják kommentálni az ügyet, mert a döntés alapjául szolgáló dokumentumok bizalmasak.
Itkonen elmondta azt is, hogy Magyarország értesítette a bizottságot arról, hogy hozzájárul a döntés minősítésének feloldásához, így a bizottság hamarosan a lehető legrészletesebb tájékoztatást fogja adni a kérdésben.

A bizottsági szóvivő egyelőre csak annyit árult el, hogy a bizottság az Euratom-szerződés 53. pontja szerint, jogi kötelezettségének eleget téve járt el. A szerződésnek ez a passzusa azt rögzíti, hogy a kérdésben döntő Euratom Ellátási Ügynökség az Európai Bizottság ellenőrzése alatt áll, és a brüsszeli testületnek vétójoga van a döntései fölött. Emellett arról is rendelkezik, hogy az érintett felek a bizottságnál fellebbezhetik meg az ügynökség döntéseit, amelynek egy hónapon belül kell döntenie.

A szóvivő rámutatott, hogy a bizottság tudomása szerint a magyar hatóságok továbbra is kapcsolatban állnak, egyeztetnek az ügynökséggel, valamint a tagállamoknak több lehetőségük is van, megtámadhatják a döntést vagy újratárgyalhatják a kifogásolt megállapodást.

Szerző
Frissítve: 2015.03.13. 14:39

Paksi bővítés – DK: csattanós válasz született

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az Európai Bizottság Paks 2-ről szóló döntésével csattanós válasz született Magyarország egyre növekvő orosz függőségére. Az ellenzéki párt követeli, hogy szüntessék meg a szerződés titkosítását és nevezzék meg az EB-döntés eltitkolásáért felelős személyt.

Erről Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke beszélt pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus azt mondta, az Európai Bizottság megtiltotta a bővítési projekt folytatását, így elbukni látszik az Orbán-Putyin "atommutyi". Felrótta, hogy bár a kormány egy hete tudott erről, mégis egy külföldi lapból kellett a választóknak megtudniuk a döntést. A helyzetet a DK-s EP-képviselő szerint titkolózás, hazudozás és zűrzavar jellemzi. Úgy értékelte: egyértelmű válasz született Magyarország egyre inkább növekvő orosz függőségére, a társadalom tájékoztatása nélkül meghozott titkos döntésekre és paktumokra, az országot súlyosan eladósító orosz-magyar gigahitelre, és csattanós válasz az orosz érdekeket még saját hazája érdekeinél is fontosabbnak tartó orbáni politikának.

Molnár Csaba szerint Orbán Viktor nem Magyarország hanem Oroszország érdekeit képviseli, de ebben az ügyben is "véget ért a pávatánc". Az EP-képviselő követelte: egyértelműen nevezzék meg azt a személyt, akinek döntése nyomán eltitkolták az egy héttel ezelőtti döntést. Azonnal nyilvánosságra kell hozni továbbá az oroszokkal kötött szerződést, szüntessék meg a 30 évre szóló titkosítást! - szólított fel. Molnár Csaba úgy véli, hatalmas lehetőség adódott a döntéssel, hogy jelentős arcvesztés nélkül kihátráljon a kormány a Paks 2 beruházásból, amely szerinte biztos, hogy meghiúsul.

Csütörtök este a Financial Times című brit üzleti lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt közölte: az Európai Unió leállította a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását. Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken Budapesten hamisnak és teljesen félrevezetőnek nevezte a lap értesülését. A kormányszóvivő azt mondta, a kormány várakozásai szerint az intenzív egyeztetéseket követően heteken belül véglegesítik a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződést, az Euratom észrevételeit figyelembe véve.

Szerző

Túl kell jutni a züllöttség rendszerén

Publikálás dátuma
2015.03.13. 13:24
Fotó: Szalmás Péter
Ami most megy, az egy kabaré - véli Majtényi László. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke nem hiszi, hogy a nemzeti együttműködés rendszere reformálható, a magyar társadalom ezt meg fogja dönteni. 

A Népszava szombati számában olvasható interjúban a jogtudós-akadémikus beszél a Simicska-Orbán háborúról is.

- Az igazán érdekes viszont az, hogy az egész rendszernek a sajtószabadsághoz sincs köze. Naponta kiderül például, hogy sem Simicska Lajosnak, sem az ő cégeinek és médiavállalkozásainak, a sajtójának, a vezető újságíróinak és szerkesztőinek sincs halvány fogalma se arról, mit jelent a sajtószabadság. Hiszen közismert a kép, amint Simicska leüvölti a saját főszerkesztőinek, újságíróinak a fejét, majd azt mondja, hogy ezzel a sajtószabadságot védelmezi. Ha csak egyféle hazugságot kapunk, az persze valószínűleg rosszabb, mint ha többféle irányból kapjuk a hazugságot. A hazugság tényén azonban mindez nem változtat.

- A Simicska birodalom hosszú időn át rendkívül hatékonyan közvetítette - akár ellenzékben, akár kormányon - a Fidesz üzeneteit. Az állami média, például az új hírcsatorna át tudja venni a szerepét? Vagyis jogos Simicska Lajos pánikrohama?

- A pánikroham olyan szempontból egyértelműen jogos, hogy át fogja venni. A nagy kérdés, hogy hatékonyan tudja-e ezt csinálni. Ostobának tekintik a közönséget. Nagyon lenéznek minket. A társadalom gyakran visszaigazolja ezt, tehát úgy tesz, mintha tényleg ostoba lenne. A történelmi igazság pillanataiban azonban kiderül, hogy mégsem vagyunk olyan ostobák, csak ők már nagyon hozzászoktak, hogy látszólag eredménnyel lehet bennünket ostobának nézni.

- Hol van az a pont, amikor már kiderül, hogy nem vagyunk ostobák?

- A történelemben vannak ilyen pillanatok, csak nem lehet őket előre látni. Ilyen volt 1848. március 15-e is. Vagy a Szovjetunió összeomlása. Van egy betontömb, amely olyan szilárd, hogy az ember el sem tudja elképzelni, hogy megbontható. De eljön egy reggel, amikor a nap sugara éppen olyan szögben éri el ezt a hatalmas betontömböt, hogy egy pillanat alatt homokká, kaviccsá, sóderré válik, elporlad.

- Ezek ritka pillanatok.

- De mindig eljönnek. Ha valaki például valóban elkötelezett a sajtószabadság ügyének, akkor ezeket a pillanatokat órák, napok, hetek, hónapok, évek, vagy évtizedek rettentő szívós munkájával készíti elő.

Majtényi László szerint a manipuláció, a hazugság, a technikai eszközök tömegével alátámasztott becstelenség jelenleg sikeres, de közelít a pillanat, amikor felerősödik az igazság hangja. Az interjúban arról is beszél, hogy Magyarország sokkal jobb kormányzást érdemel. Ezért most új arcokra, új szervezetekre és politikákra van szükség.

(A teljes interjú a Népszava szombati számában olvasható.)