Előfizetés

Itt a tavasz! Készítsünk süngarázst! (videó)

Publikálás dátuma
2015.03.13. 17:10
Fotó:Getty Images
A süniket valószínűleg mindenki szereti. Tavaly egy augusztusi estén a munkából hazatérve arra lettem figyelmes, hogy padlófékkel áll meg egy terepjáró, amiből kiugrik egy fiatalember, majd a kocsi elejénél hasra vágja magát a betonon, és néz befele a terepjáró alá. Kérdem, segíthetek-e. Az ember ekkor aggodalmas képpel közli velem: úgy látta, hogy sünike - így mondja - került a kerekek alá, de nem! - sóhajt fel boldogan - ezek szerint átért szerencsére. Szóval a süniket valószínűleg mindenki szereti, ezért nem árt okosodni: miként segíthetjük ezt a bájos és ráadásul hasznos kis lényt itt a földi létében. 

Sokakat meglep, hogy a megfontoltan bandukoló sünök igazi alkalmazkodóművészek, olyannyira, hogy még az éjszakai belváros parkjaiban is össze lehet velük futni - olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján. Mivel nem túl válogatósak, férgeket, csigákat, rovarokat, rágcsálókat és gyümölcsöt egyaránt esznek, megtelepedésük egyik legnagyobb gátja a megfelelő búvóhely.

Erre persze leginkább télen lehet szüksége, de tavasszal sem késő elkészíteni a megfelelő zugot, ahol zavartalanul pihenhet a sünike. 

A mostanában szerencsére reneszánszukat élő komposztálók a gyíkok és békák mellett a sünöknek is jó nyári és téli menedéket jelent, főleg akkor, ha a komposztáló láda aljára több rétegben elhelyezett vastagabb ágakból búvóhely labirintust alakítunk ki - írják a szakértők az  mme.hu-n. 

Aminek azonban egészen biztosan nagyon örül az Erinaceus europaeus, vagyis az európai sün, (tápláléka: hernyók, bogarak, földigiliszták és csigák ) ha kap tőlünk - már persze, ha van kertünk - egy szuper kis süngarázst, aminek következtében mi is nagyon jól járunk, mert ilyen élményben lehet részünk: 

 forrás: mme.hu

Nézegessen tündéri magyar bocikat - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.03.12. 17:57
MTI Fotó: Varga György
A kárpáti borzderes szarvasmarha mintegy 120 éve hazánk egyik jellemző, hagyományos szarvasmarhafajtája volt.

Később a hasznosítási irányok szétválásával és a termelés intenzívebbé válásával feleslegesnek ítélték, magyarországi tenyésztése megszűnt. A gyűrűsi gazdaságba a Kárpát-medence magyarlakta területeiről hoztak állatokat, amelyeket újra tenyésztésbe fogtak. A telepen 24 borzderes szarvasmarha él, ebből 10 már itt született. 

MTI Fotó: Varga György

MTI Fotó: Varga György

1300 év után visszatérnek a hiúzok

Publikálás dátuma
2015.03.11. 19:03
Illusztráció: Thinkstock
Visszatelepítik a hiúzt az angliai és a skóciai erdőkbe 1300 évvel az után, hogy a vadállat kipusztult a térségben.

A faj megőrzését célul kitűző alapítvány, a Lynx UK Trust azt tervezi, hogy 18 vadállatot enged szabadon Aberdeenshire, Cumbria és Norfolk grófságokban lévő magánbirtokok szarvasokban, őzekben, apróvadakban gazdag erdeiben, ha az angliai és skóciai környezetvédelmi hatóságok engedélyt adnak programjára.

A hiúz egyebek mellett őzet, nyulat eszik, és nem jelent kockázatot az emberre, mivel távol tartja magát az emberektől. A hiúz bolygónk egyik legtitokzatosabb és legszebb macskája. A brit vidék haldoklik és a hiúz vissza fogja hozni az életbe - idézte Paul O'Donoghue-t, az alapítvány tanácsadóját a The Independent brit napilap. 

Környezetvédelmi szakemberek egyre inkább felismerik a nagyragadozók fontosságát az élővilágban. Például, amikor az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban a farkasokat visszahonosították, megváltozott a park virágállománya. Nagy-Britanniában egyre nagyobb gondot jelent az őzek elszaporodása, ami részben a ragadozók hiányának köszönhető.

A hiúznak különösen áldásos hatása lesz az erdők ökoszisztémájára, mind közvetlenül, mind pedig a szélesebb körű fajmegőrző programok szempontjából - mondta Tony Marmont, az aberdeenshire-i grófságban lévő Grumack erdő tulajdonosa, aki szintén szívesen venné a vadmacska visszatérését erdeibe.