Előfizetés

Elhunyt Frei Otto

Halálhíre rendkívül szomorú és a díj történetében példátlan – mondta az idei Pritzker-díj átadásakor az építészek Nobel-díjának számító kitüntetés alapítója, Tom Pritzker.

A német Frei Otto március 9-én hunyt el, de a nevét már évtizedekkel korábban megismerte a világ: világhírűvé az 1972-es müncheni olimpiára elkészült Olimpiai Park különlegesen légies tetőszerkezete tette - írja a nol.hu.

Ő már akkor a természeti erőforrások védelmezőjeként és környezetvédőkkel, biológusokkal dolgozott együtt, amikor az ökológiai szemléletről mások még nem is hallottak, és nemcsak a münchenihez hasonló, feszített könnyűszerkezetek, és membránstruktúrák úttörő építésze volt, de kiváló tanár is.

Hasonlóképpen ismert munkája volt a 2000-es hannoveri expo japán pavilonja, amit éppen a tavalyi Pritzker-díjassal, Ban Sigeruval együtt tervezett. Frei Otto 89 éves volt.

Forrás: nol.hu

Benne leszek a tévében? Indul az új kultúrcsatorna

Vasárnap indul az M2 20 óra utáni műsorsávjában a Petőfi TV, amely minden este élőben jelentkezik az újbudai A38 hajóról a Böngésző című ajánlóműsorral, illetve az Én vagyok itt című magazinnal. Az A38-on vasárnap a Kiscsillag ad koncertet.

A Petőfi TV új önálló csatornaként indul az M2 gyerekcsatorna esti műsorsávjában a Petőfi Rádió stílusával és nevével. A Petőfi TV célközönsége a 16 és 35 év közötti korosztály - közölte korábban a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). A műsorsávot a Petőfi Rádió főszerkesztője, Horváth Gergely irányítja, az élő adás műsorvezetői között pedig az MTVA ismert arcai, Tatár Csilla, Galán Angéla és Rátonyi Krisztina mellett Kerekes Péter, Fodor Imre és Jakab Márk is szerepel. 

Az A38 hajóról naponta 20 órakor jelentkezik a Böngésző című egyórás élő ajánlóműsor, illetve hétfőtől szombatig 21 órától az Én vagyok itt című másfél órás kulturális magazinműsor, szintén élőben. A műsor szintén rendszeresen jelentkezik az Erzsébet téri Akvárium Klubból, valamint Budapest kulturális szempontból izgalmas helyszíneiről - szerepel az A38 pénteki közleményében.

A Petőfi TV műsorán éjjelente folytatódik az A38 Hajó koncertsorozata: napi rendszerességgel lehet 50 perces koncert- és portréfilmeket látni a legjobb magyar együttesekről és előadókról, illetve külföldi produkciókról. Az A38 az Én vagyok itt című műsor egész ideje alatt nyitva áll mindenki számára, így aki a hajóra érkezik, azonnal a műsor része lehet.

Időseket vert, majd kirabolta őket a férfi

Elfogta a rendőrség, majd a Kunszentmártoni Járásbíróság előzetes letartóztatásba helyezte azt az öcsödi férfit, akit több idős ember kirablásával is gyanúsítanak - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője pénteken.

Szabó Zita tájékoztatása szerint a 30 éves K. Zsoltot azt követően fogták el kedden öcsödi lakásán, hogy hétfőn egy egyedül élő mesterszállási idős férfit bántalmazott és értékei átadására szólított fel, majd az így szerzett készpénzzel és édességgel elmenekült a helyszínről.

A férfi kihallgatása során kiderült: K. Zsolt több korábbi, idősek elleni rablás elkövetésével is megalapozottan gyanúsítható. A rendőrség adatai szerint a gyanúsított 20 éves társával, a cibakházi M. Lászlóval együtt 2014. november 14-én egy egyedül élő idős kunszentmártoni nőt, majd 2014. december 1-jén egy ugyancsak egyedül élő idős cibakházai asszonyt is kirabolt – tette hozzá a szóvivő.     Jelezte: ezekben az ügyekben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője korábban nyomravezetői díjat tűzött ki, amelyet a gyanúsított elfogása után visszavont. A nyomozóhatóság vizsgálja a férfi esetleges szerepét további hasonló bűncselekményekben is - közölte Szabó Zita.