Állásteremtést ígér a spanyol kormányfő

Félmillió új állást ígért Andalúziának a spanyol miniszterelnök. Mariano Rajoy az egy hét múlva esedékes helyhatósági választások előtt tegnap látogatott a tartományba.

A konzervatív Néppárt (PP) esélyei nem túl jók az előrejelzések szerint, a legutóbbi, 2012-es helyi választáson szerzett 50 mandátumnál várhatóan jóval kevesebb képviselői posztot szereznek a helyi törvényhozásban. Rajoy a néppárti kormányfőjelölt, Juan Manuel Moreno támogatása céljából utazott Córdobába.

A madridi El País napilapnak adott interjújában Felipe González egykori szocialista kormányfő úgy vélekedett, hogy az andalúziai szocialisták jelöltje, Susana Díaz győzedelmeskedik majd a március 22-i voksoláson, mivel ő az egyedüli, aki világos alternatívát kínál a tartománynak. Az újság vasárnapi számában megjelent interjúban a spanyol szocialisták „nagy öregje” azt jósolta, Spanyolország az olasz modell felé tart, vagyis előreláthatólag véget ér a kétpárti váltógazdálkodás és sokkal töredezettebb lesz a parlament, így jóval nehezebb lesz stabil kormányt alakítani Madridban.

Szerző

Maradnak az amerikaiak Afganisztánban?

Barack Obama elnök hírek szerint azt fontolgatja, hogy felülvizsgálja az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok kivonásának tervezett ütemezését. 

Miután az ott szolgált amerikai és NATO-erők döntő többsége hazatért, alig 10 ezerre csökkentették le az ottmaradó amerikaiak számát. Jórészt kiképzők, tanácsadók, különleges alakulatok emberei maradtak a közép-keleti államban, harcoló egységek azonban nem. A 10 ezres létszámot az eredeti menetrend alapján 2015 végére 5500-ra akarták csökkenteni.

Obama azonban a hétvégén videókonferencián tanácskozott az afgán elnökkel, s Asraf Gáni azt kérte, hogy az amerikaiak lassítsák le a további csapatkivonást. Végleges döntés még nem született, a kérdést megvitatják majd az afgán elnök tervezett washingtoni látogatásán. Obama és Gáni rendszeresen egyeztetnek a biztonsági kérdésekről és az afgán helyzetről. Az afgán államfő a következő két évre kérné az amerikai jelenlét meghosszabbítását és az amerikai bázisok bezárásának elhalasztását. Ashton Carter, az új amerikai védelmi miniszter nemrégiben Kabulban járt, s tapasztalatai alapján maga is azt tanácsolta Obamának, hogy lassítsák le a csapatkivonást.

Ezt az is lehetővé teszi, hogy az új afgán vezetés és Washington között jobb a viszony, mint a leköszönt államfő, Hamid Karzai idejében volt.

Szerző

Kubába utazik az EU fődiplomatája

Magas szintű európai uniós küldöttség készül Kubába, jelezve, hogy nem csupán az Egyesült Államok és a karibi szigetország között javulnak a kapcsolatok. 

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a tervek szerint március 23-24-én utazik Havannába, hogy áttekintse az ottani helyzetet, s az együttműködés lehetőségeit az EU és Kuba között. Hivatalba lépése óta Mogherininek ez lesz az első kubai látogatása. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője évek óta a legmagasabb rangú uniós tisztviselő, aki tárgyalásokat folytat majd a karibi szigetországban.

„Kuba nagyon érdekes időszak előtt áll, s az Európai Unió keresi a lehetőséget, hogyan tudna erős lendületet adni a kapcsolatoknak. Az EU figyelemmel kíséri a kubai fejleményeket, s Kuba viszonyának alakulását a nemzetközi politika legfontosabb szereplőivel” – közölte tegnap kiadott nyilatkozatában Mogherini, utalva arra, hogy a kubai-amerikai tárgyalások beindulása az EU számára is új lehetőségeket teremthet a kapcsolatépítésre. Mogherini tárgyal majd Bruno Rodriguez kubai külügyminiszterrel, a kubai kormányzat más illetékeseivel, s találkozik Havanna érsekével, Jaime Ortega y Alamino püspökkel.

Szerző
Témák
EU Kuba