Élet a Baleárok gyöngyén

Publikálás dátuma
2015.03.16. 06:40
Mallorca minden évszakban szép, nyáron azonban különlegesen zsúfolt a tengerpartja
Aki már nem tudja kivárni a tavaszt, annak Mallorcát ajánljuk. A helybeli lakosok nem véletlenül hívják a nyugalom szigetének. A sok napsütés, a tenger és a táj szépsége megnyugtatja a látogatót. Mallorca a Baleári szigetcsoport legnagyobb tagja, területe 3684 négyzetkilométer, mintegy 700 ezer ember él itt, de nyáron megduplázódik ez a szám. Itt szinte tökéletesen érezheti magát az, akinek nincsenek extra igényei és nem is akar sokat költeni.

A Baleári szigetekhez tartozik még Menorca, Ibiza, Formentéra, Cabréra, és Dragonéra, de van sok-sok kis lakatlan sziget is errefelé. Mallorca három nagy felszíni egységre tagolódik. A sziget belsejében van a Nagy Alföld, ahol még szélmalmokat is találunk. Ezek segítségével nyerik a vizet, hogy öntözni tudják a szőlő és narancs ültetvényeket. Tavasszal mandulafák ezrei virágoznak, ami feledhetetlen látvány, de nyáron is lehet látni nagyon sok csodát.

A másik két nagyobb terület, a Sierra de Levante, mely a keleti partvidéken található hegyvonulat, a nyugati partvidéken pedig a Sierra tra Montana 100 km hosszú hegylánca. A turisták az alföldön autópályán száguldozhatnak, a szerpentines utakon pedig felmehetnek a hegyekbe, hogy onnan fotózzák a tengert és a tengerpartot. A táj gyönyörű.

Imádják a hírességek

Palma de Mallorca fővárosa Palma hozzávetőleg 350 ezer lakosával a Baleári szigetek legnagyobb városa. A helyiek csak ciudad-nak, vagyis Városnak becézik. Ha ezt említik, tudható, hogy a fővárosról beszélnek, bár hivatalosan több város is van a szigeten. Korábban Palmaria-nak hívták mely, azt jelentette, hogy győzelmi pálma. Már a rómaiak időszakában állt itt egy település, nagyjából i.e. 100-ban született meg a Palma de Mallorcai főváros. Leghíresebb látnivalója a Fény Katedrálisa, mely Spanyolország legjelentősebb gótikus épülete. A számtalan ablakon beáramló fény játéka varázslatosan törik meg a mozaikokon.

A szigetet kedvelik a hírességek. Annak idején Chopin is komponált Mallorcán, de a mai kor sztárjai is szívesen töltik itt az idejüket. Michael Dougles és Catherine Zeta Jones már szinte helybelinek számít, hiszen még múzeumot is alapítottak itt. Természetesen van rezidenciája a spanyol királyi párnak is.

Nem kell mélyen nyúlni a pénztárcába

Mallorca viszonylag olcsó, főképp a francia vagy mostanában felkapott görög területekhez képest. A helyiek közül sokan nem a nagy bevásárlóközpontokban, hanem a piacon vásárolnak. A beszerzett alapanyagokból pedig elkészülnek a sziget gasztronómiájának különlegességei: a véres hurka mallorcai módra, vagy a mallorcai csirke és a zöldséges pizza szelet. Előszeretettel fogyasztanak tűzön sütött malacot is, főleg nagy ünnepségek idején. Az élet itt viszonylag olcsó. A szigeten több mint 1500 étterem található, nemcsak a nemzetközi ételeket lehet kipróbálni, hanem a helyi specialitásokat is. Vannak all inclusive szolgáltatást kínáló szállodák és félpanziós hotelek is. Az étkezések fantasztikusan bőségesek, nem hasonlítható össze például a francia szállodák klasszikusan soványka reggelijével.

A szigeten könnyű vásárolni. Palmán már vannak nagy üzletek is, sőt komoly áruházak is, bár a nyitva tartásuk eltér az általunk megszokottól: legtöbbjüknél délidőben megtartják a sziesztát. Így előbb 9-13-ig, majd 16-20 óráig várják a vásárlókat. Természetesen minden megtalálható bennük, nagyon sok az ajándékbolt, az újságok közül a német turisták minden nap megvehetik kedvenc napilapjukat, de az angol újságok és nagyobb napilapok is eljutnak ide. Nem csoda, hogy a német és angol turisták szinte otthon érezhetik magukat. Palma jacht kikötője a Földközi tenger egyik legszebb darabja, a sztárok elképesztő hajócsodákkal érkeznek. De az egyszerű turistáknak is érdemes ellátogatniuk Mallorcára.

Szerző
Témák
Mallorca

Nem mindegy, hogyan alszunk!

Publikálás dátuma
2015.03.16. 06:15
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
2015-ben a bangkoki Mandarin Oriental Hotel és az itthon is négy szállodát üzemeltető Accor ibis hotellánc kapta meg az alváskultúrát kiemelten kezelő szállodáknak járó díjat, a Sleepfriendly Hotel Award-ot. Az elismerést az Alvás Világnapja magyarországi rendezvényén adták át.

Az emberiség egyharmada alvásbeteg, vagy szenved valamilyen alvászavartól. Vagyis tízből hárman rosszul alszanak, aminek nemcsak a fáradtság, hanem komoly betegség is lehet a következménye. A probléma fontosságára hívták fel a figyelmet a rendezvényen résztvevő orvosok, az alváskutató és neurológus szakemberek.

Sokak szerint egy szálloda „csak” alvóhely. Igazából azonban sokkal több ennél, de az biztos, hogy a vendégek elégedettségét jelentős mértékben az alvásuk minősége határozza meg. Erről beszélt az Alvásbarát Hotel díj átadásakor Kiss Róbert Richard, a Sleepfriendly Hotel International Program vezérigazgatója. A turizmusban is egyre jobban felértékelődik a pihentető alvás feltételeinek megteremtése. A minősítés garanciát ad arra, hogy az adott szolgáltató valóban megfelel a kategóriáján belül elvárható követelményeknek, s eleget tesz a vendégek és a szakma követelményeinek is. Dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, a SFP hotel szakmai elnöke elmondta, hogy a szállodák besorolásánál ma már fontos szempont az alvásbarát koncepció megléte.

A Sleepfriendly Hotel minősítés a pihentető alvás feltételeinek sokoldalú felmérését jelenti, amely kiterjed a szobákban az alvás alapvető eszközeinek (matrac, ágy, ágynemű) minőségére, a pihentető alvás feltételeinek (hang-, fény- és levegő körülmények), a kiegészítő eszközök és szolgáltatások (füldugó, ébresztési módok stb.) meglétére és minőségére.

2015-ben ismét két hotel került az illusztris klub tagjainak sorába. A Magyarországon is működő Accor ibis 2012-ben indította el globális Sweet Bed koncepcióját, melynek keretében rekordidő alatt tervezték meg és cserélték le az összes fekhelyet. Az ágyak annyira népszerűek lettek, hogy rengeteg kedvező visszajelzés nyomán a szállodalánc már interneten forgalmazza is ezeket a fekhelyeket 1000 eurós áron. A másik díjazott a bangkoki Mandarin Oriental Hotel lett, mely nemcsak az alvás kényelmében, hanem a szállodai tartózkodás komplex rendszerében is törekszik a harmóniára és az egészségre.

Szerző

BKV: béremelés helyett koncepciós eljárás?

Publikálás dátuma
2015.03.16. 06:12
Fotó: Népszava
Létszámleépítéssel fenyegetett hangulatban, s ettől időnként megfélemlítve dolgoznak a munkavállalók a 3-as metró Kőér utcai remízében – egyebek között ezt állította közleményében, s később nyilatkozatokban is a napokban a BKV egyik szakszervezetének a tisztségviselője, aki ellen ezért a cégvezetés eljárást indított.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) azután hozta nyilvánosságra a remízben uralkodó állapotokat, hogy több munkavállaló is panaszkodott, ha felhívják a helyi vezető figyelmét a szerelvények ellenőrzésekor jogszerűtlenül elrendelt munkavégzésre, azt a választ kapják, hogy „el lehet menni innen dolgozni”. A dolgozók már félnek bármit is szóvá tenni, mert az ilyen kijelentések miatt attól tartanak, a hangadókat előbb, utóbb kirúgják. Mi ez, ha nem megfélemlítés? – kérdezte Nemes Gábor, az EKSZ elnöke.

A cégvezetés által kifogásolt szakszervezeti állítást egyébként több munkavállaló is kész tanúvallomással alátámasztani – szögezte le az érdekvédő. Nemest mélységesen felháborítja, hogy a menedzsment nem magát a nyilvánosságra hozott helyzetet – például az áldatlan munkakörülményeket és az alacsony létszámot – kezdte kivizsgálni, hanem a munkáját végző tisztségviselőt akarja elhallgattatni félelmet keltő erőfitogtatással, azonnali vizsgálattal.

Az elnök leszögezte: ez a szakszervezeti jogok totális sárba tiprása, az érdekvédelem szabad véleménynyilvánításának az akadályozása. Márpedig ez törvénytelen. A szakszervezet ezért szóban és levélben is felszólította a vezérigazgatót, tartsa be a törvényt, s a szakszervezet üldözése helyett inkább a felvetett problémákat vizsgálja ki. Ez az utasok érdeke is.

Nemes úgy véli, a megszellőztetett esetből azért csinál ekkora ügyet a vezetőség, hogy elterelje a figyelmet: a közösségi közlekedésben résztvevő cégek közül egyedül itt nincs még bérmegállapodás, de még csak ajánlat sem. Az elnök felszólítja a vezérigazgatót, hogy mondvacsinált ügyek helyett inkább tegye végre a dolgát, ne csak dicsérgesse nyilvánosan – és megérdemelten – a BKV dolgozóinak áldozatkész munkáját, hanem béremeléssel is honorálja azt.

Nemes emlékeztetett a vezérigazgatónak a médiában a napokban megjelent közleményére, miszerint a cég pozitív gazdálkodási eredménnyel zárta az évet. Ennek alapján a szakszervezet nem érti, hogy akkor miért húzza az időt, miért nem tesz végre érdemi ajánlatot.

Szerző