Nyalják a bélyeget

Publikálás dátuma
2015.03.17. 06:45
Reklámból nem volt hiány, mégis kevés diákot vonzott a játék
Összesen csaknem 180 millió forintot adott az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap egy totális kudarcot szenvedett, iskolásoknak kitalált matricagyűjtő múzeumi játékra, illetve egy Magyarország tavait bemutató kötetre. L. Simon László barátai jól jártak.

A Mozaik Múzeumtúra projektre először 2012. decemberében a miniszteri keretből kapott a Magyar Örökség Intézet pénzt, méghozzá 3 millió forintot egy magyar múzeumokat népszerűsítő kötetre. Majd 2013 nyarán fél milliót a szépirodalmi kollégiumtól, szeptemberben pedig a közgyűjteményi kollégiumtól 130 milliót. Ebben az időben L. Simon László az NKA operatív vezetője, illetve e mellett később kulturális államtitkár volt.

Reklámból nem volt hiány, mégis kevés diákot vonzott a játék

Reklámból nem volt hiány, mégis kevés diákot vonzott a játék

A fenti támogatást fejelte meg az NKA 2014-ben további 46 millió forinttal, amiből a 150 kiállítóhely és kulturális látnivaló Magyarország tavainál című kiadványt adta ki az intézet, amit Gárdonyban, L. Simon szűkebb pátriájában mutatott be az intézet igazgatója és a politikus. Csakhogy a Mozaik Múzeumtúra totális kudarc lett. A történetet a Magyar Narancs tárta fel tavaly áprilisban, a hvg.hu pedig a projekt zárásáról tudósított, amiből kiderült, csak ötezren vettek részt a 133,5 millió forintba került játékban. A pontos számokat eddig nem árulta el a projektgazda.

A pénzből először is kiadták a 300 múzeum és kiállítóhely című 6 450 forintba kerülő, 3000 példányban megjelent apró betűs, unalmas tördelésű, a múzeumoktól bekért bőbeszédű sablonszövegeket tartalmazó könyvet. Kérdeztük az Alexandra-üzleteket, hogy fogyott a csak általuk terjesztett kötet, minimális forgalomról számoltak be a boltokban.

A kötetben szereplő 300 múzeumot kérték fel 2014. február elejétől május végéig zajló Mozaik Múzeumtúra nevű matricagyűjtő játékban való részvételre. A múzeumokban, és az Alexandra Könyvesboltban voltak megvásárolhatók a 379 forintba kerülő gyűjtőfüzetek. De a KLIK-en keresztül is eljuttattak ingyenesen 10 ezer gyűjtőfüzetet az iskolákba. A füzetekben szereplő 40-50 múzeum ábrájára kellett ráragasztani az öt darabos csomagokban, 59 forintért megvásárolható matricákat. A gyűjtőfüzet akkor lett teljes, ha az utolsó négy üres kockába egy-egy, a játékban részt vevő múzeumban a jegy mellé ingyenesen kérhető matricát is beragasztotta a szorgos kisdiák.

Ez a lényeg, hiszen ez igazolja, hogy a játékos múzeumban járt. A múzeumlátogatás más, kreatívabb visszacsatolását nem tartalmazta a játék. A módszerben tehát semmi új nincs, a Lutra album és a Tájak-Korok-Múzeumok pecsételős játékának kevés fantáziával összegyúrt formája csupán. A kudarc tehát kódolva volt. A hvg.hu kikérte a játékban résztvevő múzeumoktól a saját matricák fogyását, a válaszolók szerint mintegy ötezer matrica fogyott, vagyis ennyien látogattak el a játék hatására múzeumba.

Az általunk megkérdezett múzeumok is néhány tucat fogyásról számoltak be. Így tehát minden egyes nebuló múzeumlátogatását, több, mint 26 ezer forinttal támogatta az állam. Na persze nem hozzájuk folyt be a pénz, hanem egy része L. Simon László ismerőseihez.

A 133,5 millió forintot a 2012 júliusában bejegyzett, a korábban Pápay György által vezetett Örökség Kultúrpolitikai Intézet (ÖKI) kapta. Pápay a Fiatal Írók Szövetségél ismerkedett meg L. Simon Lászlóval, aki akkor a szövetség elnöke volt, Pápay pedig elnökségi tag. Pápay 2010-ben követte L. Simont a nagypolitikába, a Fidesz frakció munkatársa lett, kulturpolitikai ügyekkel foglalkozott. L. Simon akkori családi vállalkozása, a Ráció adta ki Pápay Richard Rorty-ról szóló könyvét. Most Makranczi Zsolt az ÖKI vezetője, aki a hvg.hu szerint L. Simon főiskolai évfolyamtársa volt.

A Örökség Kultúrpolitikai Intézetet tulajdonosain keresztül is több szál fűzi L. Simonhoz. A Magyar Írószövetség, a Szépirodalmi Figyelő Alapítvány és az Edutus Főiskola alapította a céget. Ám Gál András Levente ügyvédi közreműködésével létrejött főiskola hamar kiszállt belőle, helyét az Ifjúsági Médiakultúráért Alapítvány vette át. A Kisfalvi Gábor vezette alapítvány arról híresült el, hogy 150 millió forintot nyert a választások előtti hétvégén zajlott, a Kultúra Vására című programra az akkor L. Simon László vezette NKA-tól. Kisfalvi Gábornak korábban közös cége volt Hornyák Tiborral, L. Simon László mostani kabinetfőnökével Áttételesen a Mozaik Múzeumtúrából is kivette a részét:

Az alapítványhoz kötődik a 2013. októberében alapított U Group kft. Ez 25 millió forintot kapott egy egynapos, Radnóti-program megrendezésére a 2014-es holokauszt-évfordulóhoz kapcsolódó Civil Alap-tól. A pályázatokat az L. Simon vezette parlamenti bizottság bírálta el. A Mozaik Múzeumtúra lebonyolításban is aktív szereplő volt az U Group Kft., melyet az ÖKI reklám és a nyomdai tevékenységekkel bízott meg, összesen 44 millió forint értékben - írja az internetes lap. A program költségvetéséből 12,8 milliót lefölöző korábbi nevén YCP Communications Kft. A 2014. április 15 óta HSC Communications Kft. névre hallgató cég vezetője Bondár Péter, aki szintén része a Hornyák Tiborhoz kapcsolódó körnek.

A HSC Communications Kft. a Népszabadság szerint „84 millió forint közpénzhez juthatott az elmúlt években a Nemzeti Kulturális Alap korábbi alelnökéhez, L. Simon Lászlóhoz a múltban vagy a jelenben is kötődő intézmények, testületek közreműködésével”. Legutóbb a 23 milliót kapott az NKA pályázatain. A jegyzőkönyvek szerint még a vizuális kollégium tagjai sem értették, miért kell 8 millió forintot adniuk a cégnek egy Várkertbazárban megvalósult kiállításra, de persze megszavazták.

Az ÖKI másik két tulajdonosa, az Írószövetség és a Szépirodalmi Figyelő Alapítvány is sok szálon kapcsolódik L. Simon Lászlóhoz. A politikus az Írószövetség titkáraként jelent meg az országos kultúrpolitikában. 1998-2004 között pedig a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) elnöke, és FISZ által 2002-ben alapított Szépirodalmi Figyelő első főszerkesztője volt. A lapot a Szépirodalmi Figyelő Alapítvány, majd 2010-ben L. Simon akkori családi cége, a Ráció Kiadó adta ki.

L. Simon, aki most a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, hecckampánynak tartja Mozaik Múzeumtúra elleni támadásokat. „A Mozaik Múzeumtúrának az volt a szándéka, hogy több mint két évtized elteltével újra legyen egy olyan program, amelyet szerintem kutya kötelessége az államnak is támogatni, amely a fiatalokat, a gyerekeket, az iskolásokat becsalogatja a múzeumba” – hangsúlyozta.

Szerző

Majdnem 18 ezer e-matricát vettünk feleslegesen

Összesen 890 ezer megyei e-matricát vettek az autósok március 15-ig, és közel 18 ezer visszaváltását kezdeményezték a vasárnap éjfélkor lejárt határidőig - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NUSZ) Zrt.

Az idén január 1-jétől a korábbi díjmentes gyorsforgalmi úthálózat nagy része díjkötelessé vált. Február 1-jétől azonban egyes útszakaszok ismét díjmentesek lettek, így a korábban megváltott e-matricák egy része feleslegessé válhatott.
Az év elején vásárolt és feleslegessé vált megyei e-matricák visszaváltását március 15-én éjfélig lehetett kezdeményezni, személyesen a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban, elektronikus vagy postai úton, utóbbi esetben a feladás dátuma nem lehet későbbi, mint 2015. március 15-e.

A közleményben hozzátették, hogy a webes felületen hibásan leadott, továbbá a postai úton érkező kérelmek miatt nem 100 százalékos a feldolgozottság, a végleges összesítés a héten zárul.
A szolgáltató szerint a díjrendelet módosítása óta eltelt 2,5 hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy az autósok többsége kellő odafigyeléssel váltotta meg a szükséges matricát. Sokan vannak azonban, akik még mindig nincsenek tisztában az újonnan díjkötelessé vált szakaszokkal, és erre már csak akkor döbbennek rá, miután kézhez kapták a pótdíjfizetési felszólítást.

A szolgáltató ismételten felhívta a figyelmet a leggyakoribb felhasználói tévesztésekre is, ilyen például, hogy januártól már a D2 kategóriába tartozó járművekre D1 kategóriás jogosultságot váltanak. Ez a szabályozás értelmében olyan, mintha az autós egyáltalán nem váltott volna matricát. Az új D2 díjkategóriába tartoznak a hétnél több utas szállítására alkalmas személyautók, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók.

Szintén gyakori tévesztés, hogy az autós utólag veszi meg az e-matricát, amit a jogszabály értelmében minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani. Az akár néhány perccel később megváltott e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül, az ellenőrző kamerák az elhaladó autóról a rendszám alapján azonnal megállapítják, hogy van-e érvényes e-matricája.
A megyei matrica hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes.

A megyei matricák mellett megmaradtak az országos érvényességű időalapú matricák is heti 10 napos, havi és éves időtartamra, ezek mellé az érvényességi időt figyelembe véve, már nem kell megyei matricát vásárolni. Az úthasználónak egy érvényes jogosultsággal kell rendelkezni, amely lehet időalapú vagy az új területi alapú megyei matrica - hangsúlyozta a NUSZ.

Szerző
Témák
e-matrica útdíj

Majdnem 18 ezer e-matricát vettünk feleslegesen

Összesen 890 ezer megyei e-matricát vettek az autósok március 15-ig, és közel 18 ezer visszaváltását kezdeményezték a vasárnap éjfélkor lejárt határidőig - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NUSZ) Zrt.

Az idén január 1-jétől a korábbi díjmentes gyorsforgalmi úthálózat nagy része díjkötelessé vált. Február 1-jétől azonban egyes útszakaszok ismét díjmentesek lettek, így a korábban megváltott e-matricák egy része feleslegessé válhatott.
Az év elején vásárolt és feleslegessé vált megyei e-matricák visszaváltását március 15-én éjfélig lehetett kezdeményezni, személyesen a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban, elektronikus vagy postai úton, utóbbi esetben a feladás dátuma nem lehet későbbi, mint 2015. március 15-e.

A közleményben hozzátették, hogy a webes felületen hibásan leadott, továbbá a postai úton érkező kérelmek miatt nem 100 százalékos a feldolgozottság, a végleges összesítés a héten zárul.
A szolgáltató szerint a díjrendelet módosítása óta eltelt 2,5 hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy az autósok többsége kellő odafigyeléssel váltotta meg a szükséges matricát. Sokan vannak azonban, akik még mindig nincsenek tisztában az újonnan díjkötelessé vált szakaszokkal, és erre már csak akkor döbbennek rá, miután kézhez kapták a pótdíjfizetési felszólítást.

A szolgáltató ismételten felhívta a figyelmet a leggyakoribb felhasználói tévesztésekre is, ilyen például, hogy januártól már a D2 kategóriába tartozó járművekre D1 kategóriás jogosultságot váltanak. Ez a szabályozás értelmében olyan, mintha az autós egyáltalán nem váltott volna matricát. Az új D2 díjkategóriába tartoznak a hétnél több utas szállítására alkalmas személyautók, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók.

Szintén gyakori tévesztés, hogy az autós utólag veszi meg az e-matricát, amit a jogszabály értelmében minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani. Az akár néhány perccel később megváltott e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül, az ellenőrző kamerák az elhaladó autóról a rendszám alapján azonnal megállapítják, hogy van-e érvényes e-matricája.
A megyei matrica hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes.

A megyei matricák mellett megmaradtak az országos érvényességű időalapú matricák is heti 10 napos, havi és éves időtartamra, ezek mellé az érvényességi időt figyelembe véve, már nem kell megyei matricát vásárolni. Az úthasználónak egy érvényes jogosultsággal kell rendelkezni, amely lehet időalapú vagy az új területi alapú megyei matrica - hangsúlyozta a NUSZ.

Szerző
Témák
e-matrica útdíj