Gigaberuházással fejest ugrunk a 25 milliárdba

Publikálás dátuma
2015.03.18. 06:53
Egy tízpályás és egy nyolcpályás 50 méteres medence, valamint egy 25x21 méteres úszómedence is épül a Dagály helyén létrehozandó
Budapest nyerte el a 2017-es vizes világbajnokságot, miután a mexikói Guadalajara pénzügyi okok miatt visszalépett a rendezéstől. A hírt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be egy héttel ezelőtt, miután aláírta Cornel Marculescuval, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) ügyvezető igazgatójával az erről szóló szerződést. A gigaesemény előreláthatólag 25 milliárd forintba kerül majd az államnak. A képre kattintva galéria nyílik.

„Négy évet máris nyertünk” hirdeti a 2017-es vizes világbajnokság plakátja, ugyanis Budapest eredetileg 2021-ben adott volna otthon a világeseménynek, ám a mexikói Guadalajara pénzügyi okok miatt visszalépett a rendezéstől, és hazánk lett a beugró. A közép-amerikai országnak 100 millió dollárba (kb. 28 milliárd forint) került volna a megrendezés, de összesen 9,5 milliót (2,6 milliárd forint) költött a beruházásokra. A mexikói kormány a nemzetközi olajár csökkenésével magyarázta a pénzügyi hiányt. Ám így is a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) ötmillió dollárra büntette a közép-amerikai államot.

Magyarországnak a gigaberuházás – az előzetes kalkulációk szerint - 25 milliárd forintba kerül, ennek az összegnek a jelentős hányadát az új úszókomplexum (8 milliárd) teszi ki, amely legkésőbb 2017. március 31-re készül el, és 18 ezer fő befogatására lesz alkalmas a világbajnokság idején, utána pedig ötezer férőhelyesre csökkentik. Emellett fejlesztik a margitszigeti Hajós Alfréd uszodát és a nyílt vízi versenyeknek otthont adó balatonfüredi helyszínt is.

„Ha nem növünk fel világbajnok úszóink szintjére, nem tudjuk megcsinálni” – mondta egy héttel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök, aki hangsúlyozta, hogy egyeztetett az ellenzékkel is, amely nagy örömére „nem zárkózott el” az együttműködéstől. A kormányfő szerint erre már csak azért is volt szükség, mert a jelenleg érvényben lévő törvények alapján a rövid határidő miatt Magyarország nem tudná megrendezni a 2017-es eseményt, így törvényt kell alkotni az esemény lebonyolításával összefüggésben.

A nemzeti fejlesztési miniszternek és az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztosnak április 15-ig kell egy előterjesztést készítenie a kormánynak a beruházás keretösszegéről, a források rendelkezésére bocsátásáról és a beruházással kapcsolatos állami feladatok ellátásáról.

A nemzetgazdasági miniszternek pedig a fejlesztési és az emberi erőforrások minisztere bevonásával azonnal intézkedni kell a beruházás megvalósítását szolgáló 2014-es költségvetési maradvány és e célra – még a 2021-es úszó vb megrendezésére betervezett – 2015-ben rendelkezésre álló előirányzat átcsoportosításáról az állami vagyonnal kapcsolatos bevételi-kiadási fejezethez – derül ki a kormány határozatából.

Azért nemcsak kiadásokkal számolhatunk. Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója kiemelte: az előző felnőtt világbajnokságokat két-háromszoros megtérüléssel rendezték meg. Ha nem is tudjuk többszörös haszonnal megrendezni a vb-t, a nullás mérleg kihozására nagy esély van, ugyanis 2013-as barcelonai viadal nézettségi rekordot döntött, a világon 4,5 milliárd ember nézte az eseményt - amelyen az úszás mellett műugrás, műúszás, nyíltvízi úszás és vízilabda szerepel a programban.

A budapesti világbajnokság minden bizonnyal 2017 júliusában vagy augusztusában lesz. Konkrét dátum egyelőre azért nincs, mert sem a mogyoródi Formula 1-es futammal, sem pedig a londoni atlétikai világbajnoksággal nem ütközhet a budapesti viadal.

A Dagály Úszókomplexum számokban
- Egy 10 pályás, 50 méteres versenymedence, egy 8 pályás, 50 méteres bemelegítő medence és egy 25×21 méteres ugrómedence kap helyet, emellett a multifunkcionális térben egy kézilabdapálya áll majd.
- 8 milliárd forintból épül fel-
2017. március 31-ig készül el az úszókomplexum
- 5000 férőhelyes, a világbajnokság idején 18 ezresre bővítik- 25000 négyzetméteres lesz a létesítmény
Megközelítés: Az Úszópalota a jelenlegi Dagály Strandfürdő mellett, az Árpád híd pesti hídfőjétől nem messze épül. Hajóval, közúton, közösségi közlekedéssel (M3 metró, 1-es villamos, távolsági buszok), valamint gyalogosan és kerékpárral is könnyedén megközelíthető.
További érdekességek: Az uszoda ékszerszerű elejét 45 centiméter vastagságú, natúralumíniumból készülő rácsszerkezet alkotja, amely a szél hatására zenélt volna az eredeti tervek szerint. A tervezési folyamat előrehaladtával azonban másféle rögzítési mód mellett döntöttek a szakemberek. A tetőszerkezetbe integrált zsalurendszer és a nyitható felületek természetesen szellőztetik át és napoztatják be az épület belső terét.
A létesítményt energiatakarékos módon lehet üzemeltetni: nagy hangsúlyt kapnak a megújuló energiaforrások – a földhő, a termálvíz és a napenergia –, és a medencékből, illetve a zuhanyzókból elfolyó vizek hőenergiáját is visszanyerik majd. A látogatók az energiatermelő járdákon sétálva járulhatnak hozzá az épület takarékos üzemeltetéséhez – ez további kutatások tesztfelületeként is szolgál.Szerző
Frissítve: 2015.03.17. 21:24

Atletico: végkimerülésig

Publikálás dátuma
2015.03.18. 00:33

A Bajnokok Ligája tegnapi nyolcaddöntőinek visszavágóján a tavalyi finalista Atletico Madrid ugyan ledolgozta egygólos hátrányát a Leverkusen ellen, ám többre nem volt képes, így előbb jött a hosszabbítás, majd a büntetők, amely után az Atletico jutott tovább.

Madridban szinte mindenki biztos volt abban, hogy a tavalyi finalista Atletico ledolgozza a Leverkusenben összeszedett egygólos hátrányát. Diego Simeone csapata ennek megfelelően azonnal támadólag lépett fel, és a 27. percben Suarez révén meg is szerezték a vezetést. A német gárda az első félidőben a szerencsével sem állt hadilábon, ám a madridiak minden lehetőségüket elhibázták.

A második félidőben a spanyol bajnoki címvédő mozgósította a maradék energiáját, hiszen egy találattal már ismét negyeddöntősök lennének, ám a Koke, Griezmann és Abda Turan sorra kihagyta a jobbnál jobb lehetőségeket. A gyógyszergyáriak kizárólag a védekezéssel törődtek, és ez akkor is igaz, ha csereként pályára lépett az egyik legveszélyesebb csatáruk, Kiessling, aki a 83. percben kis híján továbblőtte csapatát, ám labdája elkerülte a madridi kaput. A hazaiak végül nem tudtak újabb találatot elérni, így jöhetett a hosszabbítás.

A hazaiak mindent megtettek, hogy kicsikarják a továbbjutás a büntetőpárbaj előtt, ám a Leverkusen támadóinak a gyors kontrák végén legalább annyi helyzetük maradt ki, mint amennyit Torresék kihagytak a másik kapu előtt. Az eredmény nem változott, jöhettek a tizenegyesek, amiben végül a madridiak jutottak tovább a legjobb nyolc közé.

Szerző
Témák
BL

Arsenal: kész, végállomás

Publikálás dátuma
2015.03.17. 23:52

A Bajnokok Ligája tegnapi nyolcaddöntőinek visszavágóján a rendes játékidőben a Monaco jutott be a legjobb nyolc közé, noha csak az idegenben lőtt több góllal lépett túl az Arsenalon. 

Sokan egy lyukas kétfillérest sem adtak volna a Monaco BL-negyeddöntős szerepléséért a sorsolás ismeretében, ám a hercegségbeliek nem törődtek az esélyekkel, és a londoni odavágón szereztek kétgólos előnyt az Arsenal ellen. Az ágyúsok nagyon fogadkoztak, hogy még egyszer nem játszanak olyan gyengén, mint hazai pályán, és Arsene Wenger fiai ennek megfelelően nekiesett a Monacónak.

A nagy lendület a 36. percben Giroud révén góllá érett, ám a továbbjutáshoz az angol csapatnak minimum három találattal kellett nyernie. Özilék mindent egy lapra tettek fel, ám nem sikerült megroggyantaniuk a veszélyes ellentámadásokat vezető hazaiakat. A szünetet követően sem változott a játék képe, egészen addig, amíg a csereként beálló Ramsey lövése a 79. percben utat nem talált a monacói kapuba.

Wenger legényei mintha vért ittak volna, úgy mentek előre, hiszen belátható távolságba került a továbbjutás. Moutinhóéknál másodpercekig sem volt a labda, elképesztően nyomott az Arsenal, ám az égiek megkönyörültek a hazaiakon, így végül idegenben lőtt több góllal a Monaco lett negyeddöntős, míg az Arsenal zsinórban ötödször esett ki a BL ezen szakaszában. 

Szerző
Témák
BL Arsenal