Biszku-ügy - Életfogytiglant kért az ügyész

Életfogytiglani szabadságvesztést kért az ügyész az 1956-os forradalmat követő megtorlások miatt háborús bűntettekkel vádolt 94 éves Biszku Bélára a Fővárosi Ítélőtáblán tartott másodfokú tárgyaláson szerdán.

Tavaly májusban az elsőfokú bíróság öt és fél év szabadságvesztésre ítélte Biszku Bélát felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett, illetve más bűncselekmények miatt. A vádpontok között van az 1956 decemberi,  46 halálos áldozatot követelő salgótarjáni sortűz.

Egy másik vádpont, az 1956. decemberi budapesti, Nyugati téri, három áldozatot követelő sortűzzel kapcsolatban az elsőfokú bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani a vádlott bűnösségét, a szoros összefüggést az ő tevékenysége és a történtek között. A gyilkos lövéseket feltehetően szovjet katonák adták le.

Egy további vádpont azzal függ össze, hogy az 1957. márciusi martonvásári események során ittas karhatalmisták a város utcáin válogatás nélkül bántalmazták a civileket, és az ottani akadémiai kutatóintézet több munkatársát bevitték a rendőrősre, ahol brutálisan megverték őket. Ebben a vádpontban az elsőfokú bíróság szintén nem látta bizonyítottnak a felbujtói magatartást, tehát azt, hogy a volt kommunista vezető bírta volna rá a karhatalmistákat a városban elkövetett súlyos bántalmazásokra. Az utólagos bűnpártolásban azonban kimondták a bűnösségét, mivel csak látszatintézkedéseket tett az elkövetők felelősségre vonása címén, valójában megakadályozta a megbüntetésüket.

Ezen túlmenően az elsőfokú bíróság szerint Biszku Béla elkövette a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadása elnevezésű bűncselekményt, amikor 2010-es televíziós nyilatkozatában arról beszélt, hogy 1956-ot ellenforradalomnak tartja, utána pedig szerinte nem koncepciós perek folytak, hanem független bíróság ítélkezett. A lőszerrel visszaélés vádjával kapcsolatban a bíróság nem fogadta el Biszku Béla azon védekezését, hogy a lakásán talált tizenegy töltény a fiáé. A vádlott az évek óta tartó eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét, védője korábban felmentést kért.

A szerdai másodfokú tárgyaláson az ügyész azt emelte ki, hogy az elsőfokú ítélet nagyrészt elfogadható, a kiszabott büntetés azonban túlzottan enyhe. A soha el nem évülő háborús bűntettek miatt életfogytiglani szabadságvesztés indokolt. Biszku Bélát a tárgyalásra tolószékben hozták, többször jelezte, hogy nehezen érti az elhangzottakat, és egészségi állapota miatt szünetet is kellett tartani.

A Biszku-ügyben várhatóan májusban tartják a védőbeszédeket, és akkor hozzák meg a másodfokú döntést a táblán.

Szerző
Frissítve: 2015.03.18. 14:32

Spiclitoborozó: "Provokátorfigyelő" csapatot alakít a Fidelitas

Publikálás dátuma
2015.03.18. 12:17
Illusztráció/Thinkstock
A Fidesz ifjúsági társszervezetének elnöke ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy "provokátorfigyelő" csapatot alakítanak.  

"Nem szeretnénk, ha a baloldal hétvégihez hasonló húzásaiból hagyomány lenne" - mondta Böröcz László, utalva a március 15-i állami ünnepségen történtekre. "Provokátorfigyelő" csapatuk megalakítását azzal indokolta: "mindenkinek joga van tudni, kik azok a baloldali provokátorok, akik szét akarják verni" mások rendezvényét. A Fidelitas vezetője arra kért mindenkit, "aki provokátorokat ismer fel", küldje el nevüket, képüket, ők pedig közzéteszik. Böröcz László ezt "tudásbővítő, ismeretterjesztő" szolgáltatásnak nevezte.

Koncz Zsófia, a Fidelitas országos alelnöke nyilván már minden bizonyíték birtokában van, mert kijelentette: a március 15-i állami megemlékezésen provokátorok jelentek meg, "civilnek állították magukat, de valójában szélsőséges, baloldali pártaktivisták voltak". 

A Fidelitas vezetője azt kérte, a provokatorfigyelo@fidelitas.hu címre küldje mindenki azok listáját, akiket provokátornak vél.

Nem sokkal a sajtótájékoztató után egy Facebook-oldalt is létrehoztak „Provokátorfigyelő” címmel, amely gyorsan elérte az 500 követőt, de a hozzászólók inkább a „házmestertempót” bírálták, semmint, hogy egyetértettek volna a kezdeményezéssel, mondván, a Fidesz ifjúsági szervezete maga épít besúgóhálózatot. A legtöbben inkább önmagukat jelentették fel. Egy-két óra alatt annyian estek az oldalon a kezdeményezésnek, hogy azóta a Facebook-oldal eltűnt, vélhetően törölték; néhány Fidelitas-ellenes oldal is elindult, ám kétséges, hogy ez azok között volt – afféle paródiaként – hiszen azok továbbra is elérhetőek.

 

Böröcz László, a Fidelitas új elnöke és Koncz Zsófia, a Fidelitas országos alelnöke a Provokátorok a március 15-i ünnepségen címmel tartott sajtótájékoztatón az Országgyűlés Irodaházában Budapesten 2015. március 18-án. MTI Fotó: Marjai János

Böröcz László, a Fidelitas új elnöke és Koncz Zsófia, a Fidelitas országos alelnöke a Provokátorok a március 15-i ünnepségen címmel tartott sajtótájékoztatón az Országgyűlés Irodaházában Budapesten 2015. március 18-án. MTI Fotó: Marjai János

Ellenzékiek a Fidelitas "provokátorfigyelésének" leállítását követelik

Az Együtt és a PM ifjúsági szervezete, a Magyar Liberális Párt ifjúsági tagozata, valamint a DK is bírálta a Fidelitas által szerdán bejelentett "provokátorfigyelést", követelve annak leállítását. Az Y-GEN Egyesület már feljelentéssel élt az ügyben, a ZöldFront és a Fiatal Liberálisok is ezt ígérik. Az MSZP nyílt levélben emelt szót a "feljelentő-hálózat" ellen.

Az Y-GEN Egyesület, az Együtt társult ifjúsági szervezete ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a "provokátorfigyelő" csapat tevékenységével összefüggésben személyes adattal való visszaélés bűncselekmény kísérletének alapos gyanúja miatt.
Az Y-GEN az MTI-nek küldött közleményében azt írta: jogi álláspontjuk szerint a Fidelitas által meghirdetett "provokátorfigyelő" csapat tervezett tevékenysége nem csak felháborító és a magyar történelem legsötétebb korszakait idézi, hanem törvénysértő is. Felszólították ezért a Fidelitast, tartsa magát a törvényes működéshez.

Feljelentést tesz a PM ifjúsági tagozata, a ZöldFront is a Fidelitas ellen és azonnali lemondásra szólítja fel Böröcz Lászlót - derül ki a párt szerdai, MTI-hez eljuttatott sajtómeghívójából.
Vadai Ágnes, a DK színeiben politizáló független országgyűlési képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "a Fidesz-jugend hathatós segítséget nyújt a kormánypárt saját ÁVH-jának felállításához azzal, hogy megrendelésre talál majd - természetesen baloldali - provokátorokat". A putyini hatalomgyakorlás ezzel új szintre lépett - fogalmazott a politikus.
A DK felszólította a Fideszt, hogy álljon el "diktatórikus tervétől", és tegyen le a gyülekezési jogukkal élők "állampárti megfigyelésétől", megfélemlítésétől.

A Fidesz "ügynöktagozatáról" író Fiatal Liberálisok szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy feljelentést tesznek a ismeretlen tettes ellen személyes adattal való visszaélés bűncselekmény kísérletének alapos gyanúja miatt. Senkinek nincs lehetősége politikai jogaikkal élő embereket megfélemlíteni, személyes adataikkal visszaélni és gyűlöletet kelteni emberek ellen azért, mert mást gondolnak a kormányról vagy a Fidesz politikájáról, mint a Fidelitas - fogalmaztak.

Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségi tagja nyílt levelet fogalmazott meg a Fidelitas tagjainak, amit ő "Fiatal Bolsevikok Szövetségnek" nevezett. Mint írta, az, hogy 2015-ben a Fidesz ifjúsági szervezete egy "feljelentő-hálózatot" szeretne létrehozni, azt jelenti, hogy "ti teljesen elhagytátok az agyatokat". A szocialista politikus az MTI-hez is eljuttatott levélben közölte: meg volt arról győződve, hogy azt a világot, amit ő már meg sem élt, nem lehet visszahozni. De most úgy látja - folytatta -, hogy a Fidelitas készen áll erre.
A kormánypárti ifjúsági szervezet vezetőjének, Böröcz Lászlónak azt írta, figyelni fogják, mert "a mai műsorodnak köszönhetően egyszeri kis bohócból nagyon könnyen válhatsz majd bűncselekmény felbujtójává. És akkor majd te is jól föl leszel jelentve" - olvasható a nyílt levélben.

Szerző
Frissítve: 2015.03.18. 22:04

Diczházi Gábor lehet az elhárítás új vezetője

Publikálás dátuma
2015.03.18. 11:34
Lapunk nemzetbiztonsági forrásokból úgy értesült, hogy Göbölösnek rendkívül megalázó módon, egy állományértekezlet plénuma előtt
A polgári hírszerzés (Információs Hivatal) műveleti főigazgató-helyettese, Diczházi Gábor dandártábornok lehet az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), azaz az elhárítás új vezetője –értesült a Népszava. Mint arról már beszámoltunk, március 3-án nyújtotta be lemondását Göbölös László főigazgató. Távozásáról és annak okáról, az AH-t felügyelő Belügyminisztérium akkor annyit közölt, hogy folyamatban lévő személyi ügyről nem adnak tájékoztatást.

Göbölöst 2012. július 1-jével nevezte ki Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztése alapján Orbán Viktor miniszterelnök. (Elődjét, Balajti Lászlót 2011 decemberében mentették fel.) Akkor a nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásán azt mondta: a szervezetnél nagyon sok olyan terület van, mint például a kémelhárítás, gazdaságbiztonság és értékelés-elemzés, ahol a feladatokat újjá kell építeni. A hvg.hu szerint ezt a feladatot Göbölös nem tudta teljesíteni, ezért kell most távoznia.

A Népszava értesülései szerint Göbölös távozásában szerepe lehetett annak is, hogy nemrégiben az Index feltárta: a magyar állampolgárság megszerzésére, a feltételek kijátszására valóságos maffiák működhetnek. Más vélekedések szerint viszont a főigazgató olyan „kérést” kaphatott, amit nem volt hajlandó végrehajtani, ezért mondatták le.

Lapunk nemzetbiztonsági forrásokból úgy értesült, hogy Göbölösnek rendkívül megalázó módon, egy állományértekezlet plénuma előtt adták tudtára, mennie kell. Ezt követően nyújtotta be lemondását.

Diczházi Gábort 2013. október 23. alkalmából Lázár János előterjesztésére nevezte ki tábornokká a köztársasági elnök. Az IH-nál jelenleg a külföldön, illetve külföldi irányultsággal belföldön végzett hírszerzés irányítása a feladata. Emellett felügyelete alá tartozik a tudományos-technikai eszközökkel és módszerekkel külföldi vonatkozású titkos és bizalmas információgyűjtés.

Szerző