Előfizetés

Ezért zárják be a #‎JeSuisCharlie karikatúrakiállítást

Mészáros Márton írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2015.03.18. 18:27
FOTÓ: MTI, Bruzák Noémi
A korábban bejelentett időpontnál három héttel korábban zár be a ‪#‎JeSuisCharlie karikatúrakiállítás, a megdöbbenést kiváltó hírt a kiállításnak otthont adó Budapesti Francia Intézet erősítette meg.

A Budapesti Francia Intézet hivatalos közleménye szerint a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap elleni január 7-i támadásra reflektáló, elsősorban a szólásszabadság általános védelmére létrehozott karikatúrákat bemutató ‪#‎JeSuisCharlie kiállítás technikai okok miatt a tervezettnél jelentősen rövidebb ideig látogatható: az eredetileg április 10-ig megtekinthető kiállítás csupán március 20-ig látogatható. Ez azt jelenti, hogy a hazai kurátorok két hónapos munkájának gyümölcsét a megnyitótól számítva összesen hét napig – péntekig – élvezheti a közönség. Az előrehozott zárás miatt a kiállítás kivételesen mindennap 10 és 20 óra között tekinthető meg.

Balla Borbála, az Francia Intézet sajtóreferense megkeresésünkre elmondta, a döntés mögött nincs politikai motiváció, sőt azt is kategorikusan visszautasította, miszerint a kiállítás témájából kifolyólag terrorfenyegetettség veszélye állna fenn az intézménnyel vagy a kurátorokkal, alkotóművészekkel szemben. A sajtóreferenstől megtudtuk, hogy a Budapesti Francia Intézet azért döntött úgy, hogy előbb bezárja a kiállítást, mert "a magyar hatóságok felügyelete alatt meghozott biztonsági intézkedések megnehezítik az intézmény mindennapi működését és korlátozzák a közönség mozgását.” A tárlat megtekintését komoly biztonsági intézkedésekhez kötötték: az utcán készenléti rendőrök ügyelnek a biztonságra, az érkezőket fémdetektorral vizsgálják át. A Francia Intézet galériájában szintén több biztonsági őr ügyel a rendre.

A Budapesti Francia Intézet a Magyar Képregény Szövetség tagjaival együttműködésben megvalósult ingyenesen látogató kiállítása tíz különböző nációjú karikaturista alkotásait mutatja be, több hazai művész mellett Pápai Gábornak, a Népszava karikaturistájának alkotása is bekerült a válogatásba.

Meghalt Solti Gizella, a nemzet művésze

Publikálás dátuma
2015.03.18. 16:56
Forrás: nemzetmuvesze.hu
Életének 84. évében elhunyt Solti Gizella, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas iparművész, gobelintervező, érdemes és kiváló művész, a kortárs magyar iparművészet kiemelkedő alakja - tudatta szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága.

Solti Gizella "annak a nagy textilművész-generációnak volt a tagja, amely nemcsak a hazai, hanem az európai textilművészetet is megújította. Pályája kezdetén figurális, később nonfiguratív gobelineket készített. Nagy műgonddal szőtt gobelinjeiben, virtuóz textilgrafikáiban és +írógéprajzaiban+ a felszínnél mindig mélyebbre hatolva, a lét titkait, a megpróbáltatásokat, az örömöt és a bánatot igyekezett több rétegben és olvasatban feltárni és megmutatni" - fogalmaz az Emmi közleménye.

Solti Gizella Budapesten született 1931. november 18-án. Középiskolai tanulmányait a "kisképzőben", a Szépmíves Líceumban végezte. 1950-ben került az Iparművészeti Főiskolára, ahol Ferenczy Noémi tanítványa volt. Mestere halála után ő örökölte meg csaknem kétméteres szövőszékét, ettől kezdve minden a gobelinszövésre predesztinálta.

Pályája kezdetén figurális, később nonfiguratív gobelineket készített. Első nagy sikerét az auschwitzi rabruhát mintázó Egy fél csíkos kabát című szabálytalan darabjával aratta, amely a háborúra és meghurcolásra emlékezteti szemlélőjét. Később formára "szabott" szövött gyümölcsei, majd az Erdély Miklóssal közösen készített Dupla-sarkú megkettőzött szövése és a Pászka című munkája jelentik a szövés technikai megújításának egy-egy állomását. Művei kilépnek a textil műfajából, egyszerre festőiek, grafikusak, figuratívak és absztraktak, tradicionálisak és formabontók. Nagy műgonddal szőtt gobelinjeiben, virtuóz textilgrafikáiban és "írógéprajzaiban" a felszínnél mindig mélyebbre hatolva, a lét titkait, a megpróbáltatásokat, az örömöt és a bánatot igyekezett több rétegben és olvasatban feltárni és megmutatni.
Munkásságát 1999-ben római ösztöndíj is segítette, amely új impulzusokat is adott számára, mindezek merített papírjaiban, írógépgrafikáiban, frottázsaiban (úgynevezett átdörzsöléses képzőművészeti technikával készült alkotások), valamint gobelinjeiben keltek életre.

A hatvanas évek elejétől állították ki műveit, első egyéni tárlatára a budapesti Fényes Adolf teremben került sor 1962-ben. Ezt követően a fővároson kívül kiállított Győrben, Kőszegen, Sárváron, Pannonhalmán, Székesfehérváron, külföldön is rangos galériákban jelentek meg munkái, többek között Madridban, Varsóban, Frankfurtban, Tokióban és Párizsban is. 1993-tól volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja, akadémiai székfoglaló kiállítását 1994-ben rendezték meg a Budapest Galériában. Számos közgyűjtemény őrzi alkotásait, köztük a budapesti Iparművészeti Múzeum, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és a Szombathelyi Képtár. Köztéri alkotásai középületeink belső tereit díszítik.

Solti Gizella munkásságát 1974-ben Munkácsy-díjjal, 1981-ben érdemes művész, 1988-ban kiváló művész címmel, 2006-ban Kossuth-díjjal ismerték el. 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. 2014-ben beválasztották a nemzet művészei közé.
Temetéséről a család később intézkedik. Az Emmi osztozik a család gyászában.

Lámpagyújtogatók - Világpremier a Föld napján

Publikálás dátuma
2015.03.18. 13:53

Hát eljött, amire ősidők óta vártunk. Történelmi jelentőségű szerdai napnak ígérkezik 2015. április 22. Közép-európai idő szerint 19:00 órakor felbocsájtjuk az emberiség első filmes üzenetét egy távoli galaxis idegen civilizációja felé. A Lámpagyújtogatók című kultúr sci-fit az alkotók ugyanis egy rakétába építve kívánják feljuttatni a világűrbe. Ha az emberi létről egyetlen mindent összegző filmet szeretnél látni: a Lámpagyújtogatók legyen az.

Nemrégiben rádiójelek érkeztek az Androméda-ködből. Válaszul pedig Dr. Százados Miklós rendezésében* 42 (!) ismert és elismert honfitársunk fogalmazta meg közel két órában azokat a mindenki számára fontos vezérgondolatokat, amelyek mentén mi emberek az életünket éljük és megéljük. A Lámpagyújtogatók a valaha készített legszövevényesebb és legmélyebb mélyinterjú füzér; formabontó és egyedi, a realitás és a fikció határán egyensúlyozó izgalmas filmszerű kerettörténettel.

A Cinema City Magyarország, a WestEnd City Center és a Ustream jóvoltából a WestEnd ad helyet annak a nagyszabású ingyenes eseménynek, amely során útjára indítják az emberiség űrüzenetét, ezt követően pedig az ország összes érdeklődőjének a mozikban bemutatják a világ első kultúr sci-fijét; a Lámpagyújtogatók című filmet.

Alulról építkező, apolitikus társadalmi motivációs film; a tervek szerint a Ustream segítségével élő adásban egy időpontban országosan mind a 20 Cinema City mozi és a programhoz csatlakozó többi mozi összekapcsolásával kerülhet bemutatásra a Föld lakói számára is. Az alkotók április 22-én 19:00 órától a WestEndből, mint központi helyszínről tervezik közvetíteni a történelmi pillanatokat. Az esemény házigazdája Dombóvári István humorista; az ősbemutatóra meghívást kaptak a film főszereplői is, közülük az est során szóbeli és képes űrüzenetekkel; dalokkal, hihetetlen igaz történetekkel és mesékkel, illetve a magyar holdjáróval, a Pulival sokan színpadra is lépnek. A szervezők számítanak a közönség aktív részvételére is. Az alkotók ebben a formában egyszeri és megismételhetetlen országos közösségformáló szellemi élményt ígérnek. 

A Lámpagyújtogatók mozielőzetese!