Nem a Hondák árnyéka a cél

Publikálás dátuma
2015.03.19. 06:56
Michelisz Norbert FORRÁS: ZENGŐMOTORSPORT
Bár balszerencsésen indult Michelisz Norbert számára a túraautó-világbajnokság idei első versenyhétvégéje, a magyar versenyző és csapata végül bravúros pontokat szerzett. Talán nem meglepő, hogy már kisgyerekek tekintenek rá példaképként, aki lapunknak adott interjújában elárulta, annak ellenére is tesztelhet gyári Hondával, hogy nemet mondott nekik. A szurkolók szombaton kettő óra és fél öt között az Autó, Motor, Tuning Show-n, a MOL standján találkozhatnak vele.

- Kicsit rémálomszerűen indult Ön számára ez a szezon. Mit érzett, amikor a bal első kereke lehagyta?

- Nem volt egy kellemes élmény. Sajnos az autó-motorsportban előfordul, hogy a technika ördöge néha közbeszól. Most ez egy ilyen hétvége volt, természetesen mindenki csalódott volt az időmérő után, mert az látszott, hogy az autó egyértelműen képes az első tízben végezni. Az előző években az első néhány forduló volt az, amikor hátrányban voltunk a márkatársakhoz képest. Idén viszont megfogadtam, hogy szeretném, ha most ez másképp alakulna. Bár van egy olyan bizonytalan faktor, ami megnehezítheti a dolgunkat, de örülök neki, hogy a futamokon sikerült értékes pontokat szerezni, mert a hátrány így mégsem akkora, mint amekkorát várni lehetett az időmérő után.

- Milyen tapasztalatokat lehet az első futam után levonni a szezonra vonatkoztatva?

- Nagyjából látszanak az erőviszonyok, továbbá az is, hogy fejlődött az autónk. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy nem fejlődött akkora mértékben, hogy a Citroenekkel egyelőre harcolni tudjunk. Hogy őszinte legyek, nem is vártuk azt, hogy ez a szezon első felében bekövetkezzen, de az is elhangzott már sokszor, hogy a Hondához érkeznek majd fejlesztések. Az első nagyobb csomag például pont a hungaroringi futamra várható, és a téli teszteken azért volt lehetőségem ezeket a fejlesztéseket kipróbálnom. Így biztos vagyok benne, hogy a jelenlegi körülbelül egy másodperces hátrány legalább megfeleződik a magyar versenyre.

- A bonyodalmak ellenére, a csapat már az első hétvégén megmutatta, hogy versenyképes autóra számíthat a szezonban. Ez máris bizonyítja, hogy jó döntést hozott a télen?

- Szerintem igen. Soha nem volt gond azzal, hogy a fiúk ne igyekeztek volna jó autót biztosítani nekem. Úgy gondolom, a tavalyi év végén, és az idei első két hónapban már látszott, hogy főleg a MOL-csoport támogatásának köszönhetően, szakmailag előre tudunk lépni. Továbbá ehhez még társult egy olyan ígéret is, hogy ha Michelisz Norbert és a Zengő Motorsport útjai együtt folytatódnak, akkor ők is megpróbálnak minden segítséget, illetve lehetőséget megadni, hogy lehetőleg egy szinten teljesítsünk a gyári csapattal.

- Változott-e a Honda gyári csapatával való kapcsolata a döntést követően?

- Összességében ez egy szép és folyamatos előrelépés eredménye volt 2013 év elejétől kezdve. Jó érzés, hogy azt érzékeltem, szakmailag egyre jobban elismernek. Továbbá nagyon megtisztelő volt, hogy ők is partnerek voltak abban, hogy saját magam, a rendelkezésemre álló információk alapján, a számomra jó döntést hozzam meg, még akkor is, ha nem az ő elképzeléseik szerint alakul a jövő. Egyébként már tavaly év végén és a szezon elején is látszott, hogy egyre inkább úgyis bevonnak a saját belső döntéseikbe, akár fejlesztésről, akár az autó gyorsításáról legyen szó, mint nem gyári, hanem Zengős versenyző. Ez pedig számomra nagyon sokat jelent.

- Szezon közben mennyi lehetősége lesz a gyári Hondával is tesztelni?

- Szerencsére viszonylag sok ilyen alkalom lesz. A vezérfonal továbbra is Gabriele Tarquini, de ahogy a téli teszteken is látszódott, lehetőséghez fogok jutni én is a tesztkilométereket illetően. E mellett pedig tervben van az is, hogy a Zengő Motorsporttal néhány nap erejéig, majd a hungaroringi futam után, illetve a június-július kezdeti időszakában, teszteljünk majd közösen.

- Mi lehet a csapat és az Ön személyes célja ebben a szezonban?

- Elsősorban azt szeretném elérni, hogy a márkatársaim között lehetőleg minden hétvégén a legeredményesebbek közé tartozzak, és ami ennél is fontosabb, hogy az év végi elszámolásnál a tavalyi szezonhoz hasonló eredményt tudjak produkálni. Ez az elsődleges cél, ami ha sikerül, akkor bizonyítja, hogy a lehetőségeinkből a legtöbbet hoztuk ki. Az viszont, hogy az összetett pontversenyben megismételhető-e a tavalyi negyedik hely, vagy esetleg van-e esély előrelépni, azt egyelőre lehetetlen megjósolni egy futam után. Szeretnék egy sikeres hungaroringi hétvégét zárni és futamokat nyerni idén, és a lehető legtöbbet kihozni a saját lehetőségeimből.

- Honlapján olvastam, hogy egy kisfiú farsangkor Michelisz Norbertnek öltözött. Magyarország egyik legnépszerűbb sportolójaként, hogyan éli meg ezeket az élményeket?

- Amikor szülők küldik azt, hogy egy kisfiú magának Michelisz Norbertes párnát vagy ágytakarót szeretne, és csak abban tud elaludni, vagy az említett szituáció, amikor farsangkor Michelisz Norbertnek öltözik, az nyilván közhelyesen hangzik, de nagyon jó érzés. Nem volt olyan régen nekem sem a farsang, így emlékszem rá, hogy mekkora motiváció volt akkor beöltözni annak, akit szerettem. Az pedig, hogy most van Magyarországon olyan fiatal, akinek én vagyok a példaképe, az nagyon jóleső érzés.

- Május 1-jén rendezik ismét a Nagy Futamot Budapest központjában. Mit jelent Ön számára, amikor hazai közönség előtt mutathatja meg magát?

- A tavalyi élményekből is kiindulva, ez tipikusan egy olyan közeg, amikor lazábban lehet kommunikálni a rajongókkal, mint egy versenyhétvégén. Ott azért én is feszültebb vagyok, sterilebb a helyzet, pontosan be van osztva minden percem. Azonban a Nagy Futamon, illetve hasonló találkozási alkalmakon, nem annyira szigorú az időbeosztás, mint mondjuk a hungaroringi versenyhétvégén lesz. Nem mellesleg ez egy kitűnő lehetőség mindenkinek, hogy akár megérintse az autót vagy váltson velem néhány szót.

Nagyobb támogatás a szponzortól
Michelisz Norbert fő támogatója, a MOL-csoport nem szólhatott és nem is szólt volna bele a magyar pilóta jövőjébe, ennek ellenére nagyon örültek, hogy a versenyző és a Zengő Motorsport útjai közösen folytatódnak.
„Amikor megtudtuk, hogy Norbi esetleg hivatalos gyári hondás pilóta lesz, és ez az esetleges további együttműködésünket is megkérdőjelezi, szponzorként nem örültünk, hiszen az elmúlt három év fokozatos építkezése, a közös sikerek és a közös munka Norbival és a Zengő Motorsporttal számunkra azt bizonyította, hogy érdemes együtt maradnunk. Ezért nagyon örültünk, amikor megtudtuk, hogy minden marad a régiben. Ekkor számunkra nem volt kérdés, hogy egy nagyobb szponzori szerepvállalással támogatjuk azt, hogy együtt még sikeresebbek legyenek idén. Közös célunk, hogy ez az év együttműködésben és eredményekben is nagyon sikeres esztendő legyen” – árulta el lapunknak a MOL-csoport szponzorációs vezetője, Kelenvölgyi Ágnes.Van der Garde: Befejeztem!

Publikálás dátuma
2015.03.19. 06:54
Feladta FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Ahogy arról tegnap beszámoltunk, megegyezéssel ért véget a Giedo van der Garde és a Sauber közötti vita. A hinwilli alakulat ugyanis 15 millió eurós bánatpénzt fizetett a holland pilótának azért, hogy elálljon versenyzési szándékától, és felbontsa a bíróság szerint is érvényes szerződését.

A 29 éves versenyző egyébként igencsak nagylelkű volt a csapathoz, és a saját közösségi oldalán megírt önvallomásából kiderül, lezártnak tekinti az F1-es pályafutását, és csak azért egyezett meg a Sauberrel, hogy ne azok szenvedjék meg a csapatvezetés súlyos hibáit, akik semmiről sem tehetnek: az egyszerű csapattagok, és a két fiatal pilóta, az Ausztrál nagydíjon 5. helyen végző Felipe Nasr, valamint a 8. pozícióban zárt Marcus Ericsson.

„Megállapodásra jutottunk a Sauberrel, és a versenyzői szerződésemet a csapattal közös megegyezéssel megszüntettük. Szenvedélyes versenyzőként szomorú és nagyon csalódott vagyok emiatt. Az egész pályafutásom során nagyon keményen dolgoztam, nyolc éves koromtól és a gokartoktól kezdve, hogy megvalósítsam az álmom és sikeres Formula-1-es versenyzővé váljak. Reméltem, hogy a 2015-ös szezon során végre megmutathatom a képességeimet egy elismert középcsapat színeiben. Ezt az álmot most elrabolták tőlem, és tudom, hogy ezzel a Formula-1 valószínűleg véget is ért számomra” - írta a holland Facebook-oldalán.

Van der Garde írásából kiderül az is, nem ez volt az első bírósági ítélet, ami neki adott igazat, ám rájött arra, hiába a megnyert perek, ha a csapat nem akar vele együtt dolgozni, semmi értelme az egésznek.

„Versenyző vagyok, és csakis versenyezni akarok. Ám a csapatvezető hajthatatlan volt abban, hogy nem enged engem vezetni, dacára annak, hogy erre jogom volt, hogy több bírósági határozat is megerősítette ezt, és hogy a képességeim is meg lettek volna hozzá. Megtehettem volna, hogy ragaszkodok a nekem kedvező ítélethez, de a melbourne-i paddockban kiderült, a csapatvezetés ennek ellenkezőjét szeretné. Nem akartam és akarom tönkretenni a csapat működését, valamint Ericsson és Nasr karrierjét. Végül feladtam elveimet, noha kizárólag a csapat menedzsmentje volt felelős azért a bizarr helyzetért, amelybe belekeveredtem” - árulta el a 29 éves pilóta.

Szerző
Frissítve: 2015.03.18. 22:11

Wenger: mentális vereség

Publikálás dátuma
2015.03.19. 06:53
Fernando Torres (középen) döntötte el a büntetőpárbajt FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/GONZALO ARROYO MORENO
Ezúttal is elmaradt a csoda. Bár közel járt az Arsenal a továbbjutáshoz, végül a 2-0-s győzelem kevésnek bizonyult a Monaco ellen, így a hercegség 2004 után ismét a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe jutott. Az Atlético Madrid-Leverkusen összecsapáson túlóráztak a csapatok, végül a spanyolok örülhettek.

Az Arsenal sportot űz abból, hogy a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésen lehetetlen helyzetbe hozza magát, majd a továbbjutáshoz nagyon közel állnak, ám végül marad a korai búcsú. A legutóbbi öt BL-kiírásban a nyolcaddöntő jelentette a londoniak számára a végállomást, úgy hogy négy visszavágóból hármat megnyert, egyen pedig döntetlent játszott. 2012-ben idegenben 4-0-ra kikapott a Milantól, majd otthon 3-0-ra legyőzte riválisát.

Egy évvel később – a Monacóhoz hasonlóan – a Bayern München diadalmaskodott Londonban 3-1-re, a bajor visszavágón Arsene Wenger tanítványai 2-0-ra nyertek. Tavaly szintén a német sztáralakulattal találkoztak. Az Emiratesben vereséget szenvedtek (2-0), idegenben pedig 1-1-es döntetlent játszottak.

A kedd este is Giroud-ék domináltak, és a francia csatár góljával 1-0-ra vezettek a félidőben. A második játékrészben elmaradtak a várva várt rohamok az Arsenaltól, az utolsó tíz perc izgalmáról Aaron Ramsey gondoskodott, aki csereként beállva betalált, így az Ágyúsoknak még egy találat kellett volna a továbbjutáshoz, ám ez nem sikerült, így ismét maradt a korai búcsú.

„Megvoltak a lehetőségeink, hogy három góllal nyerjünk, de nem éltünk vele. Tegyük hozzá, ez nem is egyszerű feladat. Mentálisan nem voltunk elég erősek ahhoz, hogy ledolgozzuk a hátrányunkat, túl sok hibát követtünk el fontos helyzetekben. Az első összecsapáson rontottunk el mindent, most hiába voltunk lelkesek, annak fizettük meg az árát. Megérdemli a Monaco, hogy ott legyen a nyolc között, csak gratulálni tudok neki”- vélekedett Arsene Wenger, az Arsenal vezetőedzője. A Monaco 2004 után ismét ott van a legjobb nyolc között, és akkor meg sem állt a fináléig.

„Ilyen kemény összecsapásra számítottunk. Megérdemelten jutottunk tovább, mert idegenben 3-1-re nyertünk, míg itthon csak 2-0-ra kaptunk ki. Minden elismerésem a játékosaimé, akik mindent megtettek, még akkor is, ha az Arsenal könyörtelenül kihasználta a hibáinkat. Csodálatos élmény, hogy ott vagyunk a legjobb nyolc csapat között. Senki nem hitte volna, most biztos vagyok benne, hogy mindenki minket akar majd kapni” – nyilatkozta a mérkőzés után Leonardo Jardim, a Monaco trénere.

A keddi másik mérkőzésen túlóráztak a csapatok. Az Atlético Madrid hazai pályán hamar ledolgozta a Leverkusenben összeszedett egy gólos hátrányát. Ám hiába talált be Mario Suárez a 27. percben, a tavalyi BL-ezüstérmes csapat inkább arra ügyelt, hogy ne kapjon gól, így következhetett a hosszabbítás. A ráadásban a hazaiak voltak aktívabbak, helyzetük is akadt, ám nem tudtak betalálni, a Leverkusen pedig látszólag már nem is nagyon akart, az eredmény pedig nem változott. A büntetőpárbajban két-két hiba és találat után az ötödik sorozat döntött, méghozzá a spanyolok javára, miután Fernando Torres a kapuba helyezett, míg Kiessling fölé rúgta a labdát.

„Ezúttal nem igazán játszottunk jól, de a játékosaim a lelküket is kitették a pályára. Nagyon büszke vagyok rájuk, igazi csapatmunka volt. Nem lehet készülni a tizenegyesekre, mi sem tettük előzetesen. Jan Oblaknak nem volt könnyű dolga, nehéz volt beállnia, de a büntetőpárbaj során bemutatott első védése kulcsfontosságú volt. Hatalmas dolog, hogy megőrizte a higgadtságát. Az is nagy fegyvertény, hogy egymást követő két évben bejutottunk Európa legjobb nyolc együttese közé” - mondta Diego Simeone, az Atlético vezetőedzője.

Roger Schmidt, a német alakulat trénere sportszerűen nyilatkozott a találkozó után. „Nem sikerült elérni a célunkat, így most nagyon szomorúak és csalódottak vagyunk. Mindent megtettünk, hogy ott legyünk a következő körben, de nincs mást tenni, mint elfogadni a kiesésünket. Csak gratulálni tudok az Atléticónak a továbbjutáshoz, na meg a labdarúgóimnak, akik mindent megtettek. Igazából a fiatal csapatomnak nincs nagy nemzetközi rutinja, így pedig a Vicente Calderón Stadionban uralkodó légkört nem egyszerű túlélni, ennek ellenére kiválóan védekeztünk, viszont sajnos a büntetőpárbaj során nem voltunk elég koncentráltak”- mondta a kapitány.

Tegnap a Barcelona-Manchester City és a Dortmund-Juventus összecsapással – lapzártánk után – véget értek a nyolcaddöntők a Bajnokok Ligájában, holnap pedig Nyonban a negyeddöntő párosítása is kiderül.

Neymar és Messi nélkül a BL döntője?

FOTÓ: EUROSPORT/GETTY IMAGES/MANUEL QUEIMADELOS

FOTÓ: EUROSPORT/GETTY IMAGES/MANUEL QUEIMADELOS

Elképzelhető, hogy Neymar és Messi nélkül kellene pályára lépnie a Barcelonának a Bajnokok Ligája döntőjében, feltéve persze, ha a katalánok eljutnak a berlini fináléjába. A FIFA ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy a klubcsapatok már május 29-től a Copa Americán szereplő válogatottak rendelkezésére bocsássák focistáikat, miközben a legrangosabb nemzetközi kupa döntőjét június 6-én rendezik meg a német fővárosban, az Olimpiai stadionban.

Az amerikai válogatottak kontinenstornája június 11-én veszi kezdetét, de a FIFA szerint már az összetartásra el kell engedni a játékosokat. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség ezért azt javasolja az érintett kluboknak, hogy már most kezdje meg az egyeztetést a válogatottakkal. A Barcelonának Messin és Neymaron kívül Javier Mascherano és Raul Bravo szolgálatairól kellene lemondania, a Real Madridnak Marcelóéról, a Paris Saint-Germainnak Cavaniéról, a Juventusnak Arturo Vidaléról.

Nyolcaddöntő, visszavágó
Kedd
Monaco-Arsenal 3-1, 0-2
Atletico Madrid-Leverkusen 0-1,1-0, (büntetőkkel 3-2)
Szerda
Barcelona-Manchester City 2-1, lapzártánk után ért véget
Dortmund-Juventus 1-2, lapzártánk után ért végetSzerző
Frissítve: 2015.03.18. 22:25