polgármester;magyar nyelv;Kolozsvár;

2015-03-19 15:51:00

Bírságot kapott a polgármester a magyarellenessége miatt

Megbírságolta Gheorghe Funart, Kolozsvár volt polgármesterét az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), amiért tavaly októberben a román közszolgálati televízió egyik választási műsorában a "lovak nyelvének" nevezte a magyar nyelvet - közölte csütörtökön a Hotnews.ro hírportál.

A határozat szerint Funarnak 2000 lejes (csaknem 140 ezer forintnak megfelelő) büntetést kell befizetnie a Kolozs megyei adóhivatalnál, a diszkriminációellenes hatóság őt elmarasztaló határozatát pedig egy országos napilapban kell publikálnia. A magyarellenességéről elhíresült volt polgármestert, aki függetlenként indult a novemberi elnökválasztáson, Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora panaszolta be a diszkriminációellenes hatóságnál.

Funar a műsorvezetőtől kérte, hogy utasítsa rendre az RMDSZ szenátorát, miután Tánczos Barna románul és magyarul is köszöntötte a nézőket. "Közölje a jobboldalamon ülő beszélgetőtársunkkal, hogy Romániában élünk (...) és ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román. Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul. Ha én leszek Románia elnöke, biztosíthatom, hogy nem fog magyarul beszélni senki. A román televízióban sem" - jelentette ki Gheorghe Funar az élő adásban.

A CNCD úgy értékelte, hogy Funar kijelentése "etnikai és nyelvi alapon teremt ellenséges, megfélemlítő légkört" és nem járul hozzá "az emberi kapcsolatok fejlődését szolgáló közvitához". A CNCD határozata ellen a megbírságolt politikus a közigazgatási bíróságon fellebbezhet. Gheorghe Funar, aki a Nagy Románia Párt (PRM) elnökének tekinti magát, azért indult függetlenként a tavalyi elnökválasztások, mert a pártelnökségről jogvita van közte és a PRM-t alapító Corneliu Vadim Tudor között. A novemberi elnökválasztáson mindketten indultak. Funar a voksok 0,47 százalékát (45 ezer szavazatot), míg Vadim Tudor a voksok 3,68 százalékát (350 ezer szavazatot) szerezte meg az első fordulóban. Ketten együtt több szavazatot kaptak, mint a két magyar államfőjelölt, Kelemen Hunor és Szilágyi Zsolt együttvéve.