Forinthitelek – Jogerős: pert vesztett a Sopron Bank

Helyben hagyta az elsőfokú bíróság elutasító ítéletét a Sopron Bank Burgenland Zrt. forinthiteles perében a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön Budapesten kihirdetett határozatában.

A bíróság egyben 800 ezer forint plusz áfa másodfokú ügyvédi munkadíj megfizetésére kötelezte a felperes pénzintézetet. A rövid szóbeli indoklás szerint a Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a felperes fellebbezése nem alapos, valamint nem megalapozott az Európai Unió Bíróságához valamint az Alkotmánybírósághoz való fordulás iránti kérelme sem. Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság teljes körűen elbírálta a keresetet és helyesen mellőzte a felperes által felajánlott bizonyítást. Az előadó bíró közölte: az első fokon eljáró törvényszék a tényállást részben hiányosan állapította meg, azonban érdemben helytálló következtetéseket vont le, ezért a másodfokú bíróság részben kiegészítette a tényállást. Rámutatott: megalapozatlan volt a felperes kérelme a részleges érvénytelenség megállapítására, mivel nem volt önállóan kezelhető szerződéses kikötés.  

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék korábban elutasította a pénzintézet magyar állam ellen benyújtott keresetét, amelyben a bank általános szerződési feltételeinek (ászf) érvényességét és tisztességességét kísérelte meg bizonyítani. A felperes bank fellebbezésében az ítélet hatályon kívül helyezését kérte, arra hivatkozva egyebek mellett, hogy az elsőfokú határozat indoklása hiányos, ezért megalapozatlan az ászf-ek tisztességtelennek minősítése. Az alperes magyar állam jogi képviselője a határozathirdetést megelőző tárgyalás során kiemelte, hogy komoly megítélésbeli különbség van egy ponton a felperes és az alperes között. A pénzintézet szerint “teljesen rendben van”, ha a fogyasztó az interneten keres utána az ászf egyes kifejezéseinek tartalmára, az alperes szerint azonban ez önmagában bizonyítja, hogy az ászf nem felel meg az egyértelmű és érthető megfogalmazás elvének – fejtette ki.

Szerző

250 millióból bővült a kerékpárgyár

Publikálás dátuma
2015.03.19. 17:57
FOTÓ: Neuzer Kerékpárgyár
A Neuzer Kft. az Esztergomi ipari parkban átadta zöldmezős beruházásban épült fejlesztési központját. A 250 millió forint ráfordításával megvalósult létesítmény a kerékpárgyár közelében helyezkedik el. Az átadáson részt vett Glattfelder Béla, az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára és dr. Völner Pál is, a térség országgyűlési képviselője.

Neuzer András, a kerékpárgyár fő tulajdonosa elmondta, a központ megépítéséhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Köztársaság költségvetése 100 millió forintos támogatást nyújtott. A létesítmény teljes beüzemeléséhez további 50-70 millió forintos gépbeszerzést hajt végre a vállalat.

A központban végzik a sorozatban nem gyártható, különleges járművek, mint a közösségi, kölcsönözhető kerékpárok készítését, tesztelését, valamint az ezekhez kapcsolódó kiegészítő berendezések, dokkolók és információs oszlopok előállítását. A fejlesztési központban mérőszobát is kialakítottak, ahol terheléses próbáknak vethetik alá a gyárban készülő modellek mintadarabjait, valamint berendeztek egy bemutatótermet és létrehoztak egy raktárat. A beruházás részeként a tetőre egy 36 kW kapacitású napelem rendszer került, mely a termelt energiát a hálózatba juttatja.

Az 1996-ban alapított Neuzer Kft. Magyarország legnagyobb magyar tulajdonú, független kerékpárgyára, termékeinek felét Hollandiába exportálja, további jelentős piacai: Németország, Szlovákia és Szlovénia. A társaság teljes kapacitáson évente 120 ezer kerékpár legyártására képes.

Szerző

Olcsóbb lett az euró

Publikálás dátuma
2015.03.19. 17:45
Illusztráció: Thinkstock
A főbb nemzetközi devizák közül csak az euróval szemben tudott erősödni a forint csütörtök délutánra a bankközi devizapiacon.

Az euró árfolyama csütörtök reggel hétkor 304,12 forint volt, délután fél négyre 303,30 forintra csökkent az árfolyam, és kissé alatta volt a szerda esti 303,79 forintos szintnek is. Az euró jegyzése csütörtökön kevéssel délelőtt fél tizenegy előtt volt a legalacsonyabb, amikor több mint egyéves mélypontra, 301,22 forintra csökkent. Az eurót legutóbb 2014. január 20-án jegyezték a 301,22 forintos szinten.

A dollár árfolyama csütörtök reggel 282,11 forint volt, délután fél négyre 284,11 forintra nőtt. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szerda esti kamatdöntő ülése után gyengült a dollár árfolyama, de csütörtökön már piaci korrekció volt, és fokozatosan erősödött az amerikai deviza. A svájci frank jegyzése kis ingadozással ugyan, de stabilan emelkedett csütörtökön a reggeli 284,64 forintról 286,59 forintra délutánra.

A japán jen árfolyama reggel 2,3403 forint volt, délután 2,3535 forint. Az eurót csütörtök délután fél négykor 1,0672 dolláron jegyezték, az euró csütörtökön 1,63 százalékot gyengült a dollárral szemben.

Szerző