Egyéves az Eleven Emlékmű: flashmobbal ünnepelnek

Publikálás dátuma
2015.03.23 06:08
A kép tavaly májusban készült, amikor újabb tiltakozó akciót tartottak a majdnem kész szobornál a Szabadság téren. Fotó: Vajda J
Napra pontosan egy éve, 2014. március 23-án szerveztek először tiltakozást az akkor még csak tervezett, Szabadság téri megszállási emlékmű ellen az Eleven emlékmű nevű csoport tagjai. Az évforduló alkalmából "Az elevenek éve" címmel flashmobot hirdettek mára a Szabadság térre. 

A rendezvényen Rényi András és Závada Pál tart beszédet, a szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy az este hétkor kezdődő eseményen gyújtsanak meg egy-egy mécsest, és helyezzék azt az Eleven Emlékmű padkájára, majd készítsenek magukról fotót és tegyék közzé a közösségi oldalakon. "Büszkén mondhatjuk el: a civil, polgári ellenálláson megtört a magát előszeretettel mindenhatónak láttató hatalom ereje" - áll az esemény meghívójában. A szervezők a Facebookon azt is kiemelik: ugyan a megszállási emlékmű felállítását nem tudták megakadályozni, de a civil társadalom nagy sikere, hogy a kormánypártok nemhogy felavatni nem merték azt, hanem még csak személyesen felkeresni is röstellték, az emlékhelyre pedig ráégett botrányos fogantatásának és alattomban történt felállításának megannyi bélyege. Az Eleven Emlékmű sokak számára tette a Szabadság teret egy új társadalmi párbeszéd, az önismeret és a mások felé való megnyílás találkozóhelyévé: "birtokunkba vettük a városunk, a hazánk egy kis szigetét, hogy példát mutassunk arra: se múltunkat, se jelenünket, se jövőnket nem engedjük hamis próféták és önjelölt népvezérek martalékává tenni" - írták.

Szerző

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.