Egyéves az Eleven Emlékmű: flashmobbal ünnepelnek

Publikálás dátuma
2015.03.23. 06:08
A kép tavaly májusban készült, amikor újabb tiltakozó akciót tartottak a majdnem kész szobornál a Szabadság téren. Fotó: Vajda J
Napra pontosan egy éve, 2014. március 23-án szerveztek először tiltakozást az akkor még csak tervezett, Szabadság téri megszállási emlékmű ellen az Eleven emlékmű nevű csoport tagjai. Az évforduló alkalmából "Az elevenek éve" címmel flashmobot hirdettek mára a Szabadság térre. 

A rendezvényen Rényi András és Závada Pál tart beszédet, a szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy az este hétkor kezdődő eseményen gyújtsanak meg egy-egy mécsest, és helyezzék azt az Eleven Emlékmű padkájára, majd készítsenek magukról fotót és tegyék közzé a közösségi oldalakon. "Büszkén mondhatjuk el: a civil, polgári ellenálláson megtört a magát előszeretettel mindenhatónak láttató hatalom ereje" - áll az esemény meghívójában. A szervezők a Facebookon azt is kiemelik: ugyan a megszállási emlékmű felállítását nem tudták megakadályozni, de a civil társadalom nagy sikere, hogy a kormánypártok nemhogy felavatni nem merték azt, hanem még csak személyesen felkeresni is röstellték, az emlékhelyre pedig ráégett botrányos fogantatásának és alattomban történt felállításának megannyi bélyege. Az Eleven Emlékmű sokak számára tette a Szabadság teret egy új társadalmi párbeszéd, az önismeret és a mások felé való megnyílás találkozóhelyévé: "birtokunkba vettük a városunk, a hazánk egy kis szigetét, hogy példát mutassunk arra: se múltunkat, se jelenünket, se jövőnket nem engedjük hamis próféták és önjelölt népvezérek martalékává tenni" - írták.

Szerző

Menetel a "cuki-durva" Jobbik

Publikálás dátuma
2015.03.23. 06:03
Vona Gábor pártelnök és a Jobbik tapolcai jelöltje, Rig Lajos – valóban ők a többség választása? FOTÓ: MTI/VARGA GYÖRGY
Gyakorlatilag a Fidesz nyakában liheg a Jobbik, amely tavaly óta 300 ezer korábban passzív választót állított maga mögé. A szélsőjobboldali párt mostanában mérsékeltebb oldalát próbálja mutatni, amivel magához vonzza a kormánypártból kiábrándult szavazókat, ezért a Fidesznek ideje lenne belátni, hogy gyurcsányozás helyett a Jobbikkal szemben kellene "befordítani a hajót". Erről Ceglédi Zoltán beszélt lapunknak, aki szerint a demokratikus ellenzéknek is óriási a felelőssége.

Közeledik a tapolcai időközi országgyűlési választás, amelyen akár a jobbikos Rig Lajos is nyerhet. A közvélemény-kutatások ugyanis jelenleg a szélsőjobboldali párt enyhe előnyét mutatják. Vona Gábor a választókerületben tartott egyik fórumon azzal érvelt, hogy múlt és jövő, hiteltelenség és hitelesség közt kell dönteni az április 12-i időközi választáson. A szélsőjobboldali párt elnöke szerint múltat és a hiteltelenséget a Fidesz, a jövőt és a hitelességet a Jobbik jelenti a választópolgárok számára.

Vona a gondviselő férj szerepében

A Fidesz a választások óta semmit nem képe nyújtani a már elhasznált jelszavakon kívül, így nem véletlen, hogy egyre csökken a tábora. Erről Jaroslaw Gizinski írt az Ipsos felmérését követőn a Rzeczpospolita című lengyel konzervatív lengyel lapban. A szerző a Fidesz népszerűségvesztését a növekvő szegénységgel, a belső megosztottsággal, a magas beosztású politikusok botrányaival, a konfliktusokkal indokolta. De azzal is, hogy sok magyar nem érti Orbán Viktor Putyin melletti elkötelezettségét sem. A cikk szerint sok magyar a "kormányzás által el nem használódott" politikai erő felé fordul, és ennek Vona Gábor, a Jobbik vezetője tudatában van, ezért úgy mutatja be magát, mint egy gondviselő férjet, aki majd a csapatával megjavítja az államot.

Az Ipsos legfrissebb felmérése szerint Vonáék három százalékra megközelítették a kormánypártot. A biztos pártválasztók körében a Fidesz márciusban 37 százalékot ér el, a Jobbik e körben 25-ről 28 százalékra javított, míg az MSZP továbbra is a biztos választók 19 százalékára, a DK 7, az LMP 4 százalékára számíthat. A mostani adatok azt mutatják, hogy a Fidesznek 1,7 millió, a Jobbiknak csaknem 1,5 millió, az MSZP-nek 1 millió híve van. Szakemberek szerint az emberek a kormányellenes érzéseiket szeretnék kifejezni, és mivel nincs egy erős baloldal, ezért kényszerből mennek a Jobbikhoz.

A konszolidáció illúziója kellett ahhoz, hogy Vona pártja bővíteni tudja szavazóbázisát - fogalmazott lapunknak Ceglédi Zoltán. A politikai elemző szerint a Jobbik által korábban képviselt ideológia, a cigányozás, az antiszemitizmus "üvegplafont" jelentett a párt számára, ezért kellett váltaniuk. A durva imázsra ugyanakkor ma is szükségük van, ha saját táborukat egybe akarják tartani, így a Jobbik most a két magatartás között balanszíroz, a jelek szerint eredményesen. Ceglédi szerint a népszerűségvesztéssel küzdő Fidesz maga győzte meg a szavazóit arról, hogy minden rendben van a Jobbikkal. Azzal, hogy a szélsőjobbosokat magához édesgetni akaró Orbán Viktor egyre radikálisabb retorikát alkalmazott, szinte természetes, hogy a kormányzati bakikkal elégedetlenek épp a Jobbikhoz pártolnak. A kormánypárt ráadásul az utóbbi időben nem firtatja, kik finanszírozzák a Jobbikot, "KGBéla" ügyéről sem beszélnek és nem a párt rasszizmusa, hanem Tóta W Árpád állítólagos cigányellenessége ellen lépnek fel. A Jobbik ezt kihasználva váltott stratégiát.

Jelenleg a szélsőjobboldali párt esélyesebb a Fidesz természetes kihívójának szerepére, a baloldal ugyanis szétesett, ezek a pártok egyenként sem mutatnak erőt - állítja a szakértő. Az ózdi polgármester választáson nem véletlenül szavaztak annyian a jobbikos jelöltre. Nemcsak jobboldaliak, hanem a változást akaró szocialista érzelmű emberek is, mert úgy gondolták, hogy a kormánypárttal szemben csak neki van esélye - figyelmeztetett Ceglédi. Arról is beszélt, hogy a Jobbik erősödésében a demokratikus ellenzéknek óriási a felelőssége, mert a Fidesz intézkedéseire nem tudnak megfelelő válaszokat adni, így maradnak a szélsőjobbos üzenetek. Azonban a Fidesznek is be kellene végre látni, hogy a gyurcsányozás már nem hívó szó. Ehelyett a Jobbikkal szemben kellene "befordítani a hajót", s megszabadulni a Nyírő-kultusztól, a német megszállási emlékmű hordozta ideológiától. Ceglédi szerint mindezek mellett is vékony jégen jár a Jobbik, mert megfelelő politikával a Fidesz, vagy a baloldal is visszaszerezheti tőlük a szavazókat. Ha a baloldal eldönti, mit akar és van ereje azt végigvinni, győzhet 2018-ban. Ehhez azonban új pártra lenne szükség - fogalmazott.

A Jobbik erősödését más elemzők is lehetségesnek tartják, hiszen a "cuki-durva" imidzs hasznára válhat a pártnak. Az Ipsos legutóbbi felérése azt mutatja, hogy Vonáéknak a bizonytalanok táborából is sikerült szimpatizánsokat toborozni. Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója az ATV-ben arról beszélt, hogy az újonnan csatlakozóknak nincs affinitásuk a szélsőséges gondolatokra, a törzsközönség fele, kétharmada viszont szereti a keményebb szavakat, ezért fontos hozzájuk is beszélni. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy ma már nem ciki jobbikosnak lenni. Sokan ugyanis úgy gondolják, ez egy tiszta párt, amelyik másokkal szemben nem keveredik korrupcióba. A politológusok szerint a Fidesz nem veszi eléggé komolyan a közvélemény-kutatásokat, mert ha odafigyelne ezekre, akkor támadások helyett valós párbeszédet kezdene a társadalommal, a civilekkel, az ellenzéki pártokkal, az érdekképviseletekkel. Nem arról kellene beszélni, hogy a magyar gazdaság makroszinten stabil, mert az emberek mást éreznek. A Jobbik ezzel szemben elkezdett arról beszélni, hogy kevés a közmunka, nincs pénz segélyre, nőnek a szociális gondok, ami sokkal szimpatikusabb a választóknak, mint a botrányok, a kapkodó törvényhozás.

Ujhelyi a tapolcai munkásoknak írt

Ha a soron következő időközi országgyűlési választáson a demokratikus ellenzék által támogatott független jelölt győzni tud, az egy lépéssel, de fontos és iránymutató lépéssel vihet közelebb egy új érdekképviseleti világ megteremtéséhez - írta szokásos, vasárnapi nyílt levelében Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője arról értekezett, hogy miközben Orbán Viktor munkaalapú társadalomról és "keményen dolgozó kisemberekről" beszél, a valóság az, hogy illiberális kormányzása alatt a munkavállalók sorsa egyértelműen nehezedett: a keresetek és juttatások érezhetően csökkentek, a szociális ellátórendszer indokolatlanul beszűkült, a munkavállalók jogai pedig korlátozottabbak lettek. Ujhelyi szerint a dolgozó emberek valós és bátor érdekképviseletére, a hazai szakszervezeti világ partnerségére és a munkásmozgalmak felemelésére van szükség. "Ehhez pedig olyan baloldali emberek kellenek, mint Pad Ferenc, akinek szakszervezeti és önkormányzati teljesítménye garanciát jelent majd a tapolcai emberek hiteles képviseletére is".Szerző

Áder nem kér a TEK-ből?

Publikálás dátuma
2015.03.23. 06:02
Az államfő talán nem akarja, hogy az Orbán egyik bizalmasa által vezetett szervezet figyelje minden lépését. A képen a miniszter
Áder János nem akarja, hogy a Terorrelhárítási Központ (TEK) feleljen személyes biztonságáért, ezért a köztársasági elnök azt kérte, hogy ezen túl a Készenléti Rendőrség védje - tudta meg a Vasárnapi Hírek. A lap az információt egy TEK-es állománygyűlésről szerezte, s azt írta, a lépés azért különös, mert a rendszerváltás óta az államfő mindig kiemelt védelmet kapott: a TEK létrehozásának is éppen ez volt az egyik indoka.

A rendőrségnél jóval több pénzből gazdálkodó szervezet vezetője az a Hajdú János, aki korábban Orbán személyi testőre volt. A lap szerint az átszervezés arra utalhat, Ádernek nem tetszik, hogy az Orbán egyik legközelebbi bizalmasa által vezetett szervezet emberei megfigyelik minden lépését, követik megbeszéléseire. A váltást ugyanakkor nehezíti, hogy a készenléti rendőrök sokkal kevesebb fizetést kapnak, mint a TEK-esek, így egyelőre nincs meg az államfő védelméhez szükséges létszám. Áder jelenlegi, nyolcvanfős testőrségéből csak húszan jelezték, hogy a köztársasági elnök szolgálatába állnának akkor is, ha áthelyeznék őket a készenlétis állományba.

De nemcsak Áder nem kér a terrorelhárítók védelméből: Kövér László házelnök is ezért alakíttatta ki saját Házőrségét. Azelőtt rá is az a TEK vigyázott, melyet Orbán azért léptetett a Köztársasági Őrezred helyébe, hogy a három legfontosabb közjogi méltóságot ugyanaz a szervezet védje. Egyébként ezentúl Polt Péter legfőbb ügyész kaphat majd TEK-es védelmet, de a szervezet tagjai politikai tanácsadókként megjelentek Szijjártó Péter tárcájánál is, mivel a külgazdasági és külügyminiszter saját biztonsági szolgálatot szeretne kialakítani.

A lap azt is tudni véli, hogy ügyészségi vizsgálat folyik az Országgyűlési Őrségnél, mivel Pintér Sándor belügyminiszter bejelentést kapott arról, hogy a szervezet vezetői meglehetősen nagyvonalúan bánnak a közpénzekkel. Arról, hogy a TEK sokkal több pénzből gazdálkodik, mint a többi rendvédelmi szervezet, először Bajusz Ferenc őrnagy beszélt a nyilvánosság előtt. A VIII. kerületi rendőr 2011-ben nyílt levelet tett közzé Facebook-oldalán, melyben kifejtette: míg a kerületi kapitányságon sokszor WC-papírra sincs pénz, addig a TEK-esek luxusautókkal furikáznak, és háromszor többet keresnek, mint az egyszerű rendőrök.

Szerző