Buda-Cash/Quaestor - Állami vagyonfelügyelőt rendelne ki a Fidesz

Mindent meg kell tenni azért, hogy a csaló brókerek ne tudják elrejteni vagyonukat - ismételte meg Rogán Antal sajtótájékoztatóján. A Fidesz frakcióvezetője azt is tudatta: azért, hogy a későbbiekben zárolt vagyonok a kártalanítást szolgálják, állami vagyonfelügyelő kirendelését is javasolják.

A politikus megerősítette: a Fidesz törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek még hétfőn, kezdeményezve, hogy a brókerbotrányokban érintett cégek cégcsoportjainak, valamint a vállalatok vezetőinek, tulajdonosainak, felügyelőbizottsági tagjainak és egyes könnyvizsgálóinak vagyonát is zárolják.

Tájékoztatása szerint az előterjesztésben előírják majd, hogy a botrány kirobbanása óta hozott vagyonátruházási döntéseket szintén felül kell vizsgálni az említettek esetében. Ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy egy szerződés a vagyon átmentését szolgálta, akkor azt semmissé kell nyilvánítani, és azt a vagyont is zár alá kell venni. Annak érdekében, hogy a zár alá vett vagyon a kártalanítást szolgálja, állami vagyonfelügyelő kirendelését is előírnák - közölte a Fidesz frakcióvezetője. Rogán a törvényjavaslatot jövő kedden megszavazhatja a Ház. 

Szerző

Elképedt a milliárdos bírságon az Auchan, bíróságra mennek

Publikálás dátuma
2015.03.23. 15:07
Auchan üzlet/Getty Images
Több mint egymilliárd forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Auchant, mert a társaság visszaélt jelentős piaci erejével - közölte a versenyhivatal hétfőn. Közben az Auchan menedzsmentje közölte: sem a büntetés indoklásával, sem a kiszabott, példa nélkülien magas bírsággal nem értenek egyet. 

A GVH tájékoztatása szerint az Auchan Magyarország Kft. megsértette a kereskedelmi törvényt, mert utólagos árkedvezmény-támogatás címén, egyoldalúan díjat számított fel beszállítóinak, hogy termékeik bekerülhessenek az Auchan árukészletébe. A kereskedelmi törvény tiltja, hogy egy kereskedő egyoldalúan díjat számítson fel a beszállítóinak, hogy azok a kereskedői beszállító listára, illetve termékeik a kereskedői árukészletbe kerüljenek, továbbá nem szabhat ki díjat a beszállító által nem igényelt más szolgáltatásért sem - írja közleményében a GVH.

A GVH vizsgálata szerint az Auchan 2006. június 1. és 2014. december 31. között a nem élelmiszer jellegű termékek beszállítóinak mintegy háromnegyedétől egyedi, százalékos mértékű, forgalomtól független, az átvett teljes nettó áruértékre vetített utólagos árkedvezmény-támogatási díjat kért azért, hogy az érintett vállalkozás bekerülhessen vagy bennmaradhasson az Auchan árukészletében. A versenyhivatal azonban nem talált olyan szolgáltatást, amelynek ellentételezésére szolgálhatott volna az utólagos árkedvezmény-támogatás, annak semmiféle teljesítményösztönző funkciója nem volt.

A GVH az 1 milliárd 61 millió forintos bírság kiszabásakor az Auchan utólagos árkedvezmény-támogatásból elért nettó forgalmából indult ki - közölték. A versenyhivatal jelentős súlyosító körülményként értékelte, hogy az Auchan változatlanul folytatta jogsértő magatartását azután is, hogy a GVH nyilvánosságra hozta 2012. júniusi, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-vel szemben hasonló okok miatt hozott határozatát. Enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy a beszállítók egy része, átlagosan 44 százaléka nem kiszolgáltatott piaci szereplőnek tekinthető kis- és középvállalkozás volt.

Az Auchan nem érti

Az Auchan Magyarország Kft. az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: hétfőn értesültek a GVH határozatáról, amelynek sem az érvrendszerével, sem pedig a kiszabott, példa nélkülien magas bírságával nem értenek egyet. A kft. az elmúlt 17 évben, megalakulása óta minden jogszabályt betart, így a kereskedelmi törvényt is - tették hozzá.  A közlemény idézi Dominique Ducoux-ot, a cég vezérigazgatóját, aki hangsúlyozta: a vállalat nem követett el jogsértést, ezért minden rendelkezésre álló jogi eszközt meg fog ragadni azért, hogy ezt be is bizonyítsa. Hozzátette: bíznak a bíróság tisztánlátásában.

Szerző
Frissítve: 2015.03.23. 19:22

Vasárnapi zár - ITT a felmérés, ami nem hatástanulmány

Publikálás dátuma
2015.03.23. 13:05
A Tesco és a nagy áruházláncok a kormány intézkedésének a fő vesztesei FOTÓ: MTI/MOHAI BALÁZS
Cáfolta a gazdasági tárca, hogy készült volna 2011-ben hatástanulmány a vasárnapi zárva tartásról. Ennek ellentmond, hogy az érdekvédelmi és szakmai szervezetekkel folytatott egyeztetéseken éppen a minisztérium képviselője hivatkozott az állítólag nem létező háttéranyagra. A Nemzetgazdasági Minisztérium mai közleményében azt írja: "2011-es külső beszerzései közül csak az M.S. Concord Tanácsadó és Szolgáltató Bt-től megrendelt közvélemény-kutatás foglalkozik a vasárnapi pihenőnappal", amely szerintük nem a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről szóló hatástanulmány. 

Hiába cáfolta meg pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), hogy a vasárnapi zárva tartásról nem készült 2011-ben hatástanulmány a tárcának, az nemcsak szerződéseik között szerepelt, de megvan a szerzője is. A tárca korábbi közleménye szerint "nincs tudomása arról, hogy ebben a témában elemzés született volna a minisztérium megbízásából".

A tanulmányról hírt adó Népszabadság szerint a megbízást nem is a tárca, hanem a kormány adta az elemzés elkészítésére. Idézték Nagy Anna kormányszóvivő 2011-es szavait, amelyek az akkor még csak készülő hatástanulmányról szóltak. A kormány honlapján olvasható az egyik 2011-es hatástanulmány elkészítéséről szóló szerződés néhány adata. Az NGM 2011. április közepén kötött szerződést az M.S. Concord Tanácsadó és Szolgáltató Bt.-vel "A vasárnapi nyilvántartással kapcsolatos felmérésre, elemzésre", bruttó 3,1 millió forintért.

NGM: kutatási jelentés a vasárnapi nyitva tartás lakossági megítéléséről
A Nemzetgazdasági Minisztérium 2011-es külső beszerzései közül csak az M.S. Concord Tanácsadó és Szolgáltató Bt-től megrendelt közvélemény-kutatás foglalkozik a vasárnapi pihenőnappal - írta hétfői közleményében a szaktárca.
A cég 2011 áprilisában készített felmérést a vasárnapi nyitva tartás lakossági megítéléséről a minisztérium megrendelésére. Ebben 800 főt kérdeztek meg vásárlási szokásaikról.A dokumentum – a Népszabadságban megjelent hírekkel ellentétben – nem a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről szóló hatástanulmány. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak továbbra sincs tudomása arról, hogy ebben a témában elemzés született volna a minisztérium megbízásából. 

"A kutatási jelentést" itt olvashatja el!

Megírtuk: az Átlátszó megtalálta a céget. Az M.S. Concord Bt. társtulajdonosa, Mátyási Sándor szociológus, egyetemi oktató megerősítette, hogy ők készítették a tanulmány-sorozat egyik részét, amely a lakosság véleményét szondázta 800 fős mintán 2011 áprilisában. A cég munkáját a minisztérium elfogadta - az Átlátszó információi szerint a kereskedelmi vállalkozásokra gyakorolt hatást a kamara, a munkaviszonnyal kapcsolatos következményeket a szakszervezetek mérték föl. Mivel az M.S. Concord titoktartási nyilatkozatot írt alá, Mátyási a részletekről csak annyit árult el, hogy adataik "nagyon közel állnak" az Ipsos által készített felméréshez.

Szerző