Elnézett drogbarlang az iskolában

Publikálás dátuma
2015.03.25. 06:13
A lefoglalt anyag többsége herbál FORRÁS: POLICE.HU
Új szintetikus drog ütötte fel a fejét az országban, igaz az egyáltalán nem ismeretlen az orvostudomány számára. Hiába küzdenek ellene, terjedését nem tudják megállítani, és még csak tiltólistára sem helyezhető. A helyzetet viszont tovább súlyosbítja, hogy létezik egy oktatási intézmény, ahol a tanulók nagy része rendszeresen él ezzel a szerrel.

Működik egy iskola a román-magyar határ mellett, ahol szinte minden gyerek egy herbál elnevezésű drogot szív - számolt be az esetről nemrég a 444.hu. Azonban hiába a tanulók nyílt drogfogyasztása az iskola vezetése jogilag nem tud tenni ez ellen, csak a rosszul lett diákokhoz tud mentőt hívni. Ahogyan mondják, mind az igazgató, mind az igazgatóhelyettes tud az esetről, de mivel az anyag még nincs tiltólistán, így tehetetlenek.

Figyelemre méltó, hogy a gimnázium honvédelmi szakot működtet, ahol rendőrök is tanítanak, akik többek között drogprevenciós előadásokat tartanak, amiken beszélnek a dizájner drogokról is. Úgy tűnik, hiába, mivel elrettenteni a fiatalokat nem tudják. A diákok ugyan végighallgatják őket, de rendszerint szívnak tovább. A drogfogyasztás ugyanis mára bevett szokássá vált az intézményben: az oda járó gyerekek ugyanis azzal kezdik a napot, hogy tanítás előtt csoportosan elszívnak egy herbálos spanglit.

- A herbál egy marihuanához hasonló szer, ami mára gyűjtőfogalommá vált. Pontosan ezért nem is lehet egyszerűen kategorizálni - mondta lapunk megkeresésére Zacher Gábor toxikológus. A szakember hozzátette, a herbál nem egy új drogfajta, azt ugyanis már a hetvenes években elkezdték kutatni, de eddig tiltólistára nem került fel. Hogy egy drog tiltásra kerüljön - azaz szerepeljen az úgynevezett C listán -, arra két lehetőség adódhat.

Egy pszichoaktív anyag C listára kerülése kétféle módon lehetséges – mondta a toxikológus. Az egyik, hogy a rendőrség talál valamilyen szert – tablettát vagy port –, a másik lehetőség, hogy egy betegnek vagy egy halottnak a különböző testváladékaiból vagy szövetből vesznek mintát. Ezekből van lehetőség az azonosításra, ami egy igazságügyi vegyész toxikológus feladata, aki ezt különböző technikákkal, mérési módszerekkel megnézi. Azonban a C listára való felvétel nem egyszerű.

A jegyzékre vételre, jegyzék módosításra akkor van lehetőség, ha egy adott szernek a kábítószer-egyezmény vagy a pszichotróp-egyezmény valamely jegyzékére vételéről az ENSZ kábítószer-bizottsága határozattal dönt. Ez esetben a kábítószer-megelőzésért és kábítószerügyi koordinációs feladatokért felelős miniszter intézkedéseket kezdeményez. A másik eset, ha az Európai Unió Tanácsa valamely szer jegyzékre vételét az Európai Unió Hivatalos Lapjában közzétett határozatával elrendeli - tette hozzá.

A herbálhoz köztudottan nem nehéz hozzájutni, sőt akár otthon is elkészíthető. Csupán egy Kínából származó fehér por kell hozzá, amit első lépésként mindenféle szerrel - szerves oldószerrel, vagy közkedvelten körömlakklemosóval - feloldva, növényi törmelékkel ellátva hígítanak fel. Ezt az oldatot fogyasztás előtt alaposan kiszárítják, majd dohánnyal keverik el. Ezután válik csak cigarettapapírba sodorhatóvá, vagyis szívható állagúvá. De ha valaki nem az otthoni elkészítést választja, akkor sem kell tízezreket fizetnie érte, szemben például a heroinnal, ami több tízezer forintba kerül. Ennek az anyagnak egy grammja "csupán" 600-700 forintért megvásárolható.

Talán ez az oka az iskolában való rendszeres fogyasztásának is. Érdemes azonban tudni róla, hogy nem a leggyengébb fajtából való. Ezt bizonyítja, hogy hatása akár két órán keresztül is tart, ezzel pedig sokkal intenzívebbnek mondható, mint "egyszerű" társa, a marihuana. Ez azonban további kérdéseket vet fel, mint például, hogy ha ez a szer ilyen népszerűségnek örvend, akkor mégis miért nem tiltják be hivatalosan. Vagyis, miért nem kerül az anyag tiltólistára?

Ezzel kapcsolatban Zacher felhívta a figyelmet, hogy először meg kell találni a kábítószer valódi forrását, ami rendkívül időigényes folyamat - mondja Zacher. Majd hozzátette, ha tiltólistára is kerül a szer, akkor sem történik semmi, mivel alapvetően a fogyasztók életmódját kellene megváltoztatni, valódi korlátot a fogyasztásban csak ez jelenthet. A kérdés így már csak az marad, az iskolában tanuló diákokban ki fogja ezt tudatosítani.

Középiskolai dílereket fogtak el a rendőrök
A lefoglalt anyag többsége herbál FORRÁS: POLICE.HU

A lefoglalt anyag többsége herbál FORRÁS: POLICE.HU

A IX. kerületi Rendőrkapitányság kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást B. Oszkár 47 éves szigethalmi, S. Bence 18 éves budapesti, B. Roland 18 éves csévharaszti lakos, valamint két fiatalkorú társuk ellen. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsítottak 2014 óta rendszeresen árultak kábítószert egy józsefvárosi
középiskola közelében. A rendőrség munkatársai március 18- án és 19-én több helyszínen – a Budapest X., Timót utcában, a  Szigethalmon – elfogták az öt feltételezett elkövetőt. A nyomozás során a rendőrök a gyanúsítottak ismert lakcímein és tartózkodási helyein házkutatást tartottak, amely során különböző mennyiségű és minőségű kábítószergyanús anyagot foglaltak le. Az előzetes szakvélemény alapján ezek új pszichoaktív anyagnak, herbálnak, valamint más kábítószernek minősülnek. Az öt gyanúsított szabadlábon védekezhet.

Szerző

A cigány holokauszt tagadása nem jogsértő

Az V. és XIII. Kerületi Ügyészség döntött: nem számított holokauszttagadásnak az, hogy februárban Németh György kijelentette, Magyarországon nem volt cigány holokauszt – írja a Roma Sajtóközpont. 

A szociológus-közgazdász a Diskurzus a romákról Magyarországon című konferencián fejtette ki: "Magyarországon nem volt cigány holokauszt, elég sok országban volt. Voltak cigányokkal szembeni atrocitások, de nem volt."

Németh ellen öt civil szervezet – a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, a Romaversitas Alapítvány, a Partners Hungary és a Roma Sajtóközpont – is feljelentést tett, azonban az ügyészség álláspontja az, hogy Németh sem a tények tagadását, sem a kétségbe vonását, sem a jelentéktelen színben való feltüntetését nem követte el. Szerintük "a sérelmezett mondatot akként értette, hogy a cigány nemzetiséghez tartozókkal szemben elkövetett bűncselekmények a zsidó hitelveket vallókkal szemben elkövetett bűncselekményekkel nem azonosak, ne próbáljuk összehasonlítani".

Udvardi Márton, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda ügyvédje azt mondta, az indoklás nem több, mint jogi csűrés-csavarás. A Büntető törvénykönyv szerint ugyanis aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. "Arról lehet vitatkozni, hogy jó-e a jogszabály, és szükséges-e a Btk.-val büntetni a holokauszt-tagadást, álláspontom szerint a hatályos passzusokban foglaltakat Németh György elkövette" – hangsúlyozta Udvardi.

Németh nem először okozott felháborodást kijelentéseivel: két éve szintén egy konferencián azt mondta: "én úgy tekintek a cigányságra mint egyfajta bomlástermékre".

Szerző

Kevesebb pénz az utcán élők segítőinek

Öt százalékkal csökkentette a két legnagyobb hajléktalan-ellátó szervezet, a Menhely Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogatását a fővárosi önkormányzat. Ugyanakkor jó hír, hogy a főváros utcáin élő emberek újból megkaphatják a havi tízezer forintos önkormányzati segélyt.

Egyik kezükkel adnak, a másikkal elvesznek: a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén ellenszavazat nélkül elfogadta Csárdi Antal (LMP) azon rendeletmódosító javaslatát, amely visszaállította a rendszeres ellátásért folyamodó hajléktalanok átmeneti, havi 11 400 forintos támogatását, amelytől a segélyezési rendszer átalakítását követően még februárban fosztotta volna meg őket a városvezetés.

Ez azoknak jár, akik már nyújtottak be kérelmet valamilyen szociális ellátásra (nyugdíj, munkanélküli segély), ám pénzt még nem kaptak. A segélyt - maximum tíz hónapon keresztül - a kérelem benyújtásától addig kapják, amíg meg nem érkezik az első rendszeres jövedelem.

Az ülésen döntöttek a Menhely Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanellátáshoz kapcsolódó támogatásáról is. A fővárosi önkormányzat idei költségvetése szerint a két szervezetnek öt százalékkal kevesebb támogatást nyújt idén: a Menhely Alapítványnak mintegy 182 millió, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesületnek mintegy 75 millió forintot biztosít a hajléktalansággal kapcsolatban ellátandó feladatok megvalósításához.

Az előterjesztésben ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy az új hajléktalanügyi stratégia keretében a budapesti ellátás összehangolt és hatékony működése érdekében a fővárosi önkormányzat - a két szervezet részvételével, azok szakmai tapasztalataira alapozva - konzorciumot hozott létre fővárosi ellátó szervezetek részvételével.

Az új stratégiáról még nem sokat tudni, ám annak célja feltételezhetően a lakhatási válság csökkentése lesz. A Magyar Nemzet keddi számában írt arról, hogy a koncepció kidolgozói az ideiglenes szállást nyújtó tömegintézmények helyett a tartós lakhatási lehetőségeket, valamint a hajléktalan életből kivezető utat biztosítanának az utcákon élő embereknek. A napilap értesülései szerint a stratégia - amely a kormány hajléktalanpolitikájának alapját képezi majd - akár napokon belül elkészülhet.

Szerző