Távozik a TV2 hírműsorainak főszerkesztője

Publikálás dátuma
2015.03.25. 09:52
Azurák Csaba lett az új főszerkesztő. FOTÓ: Facebook
Gábor László,  a Tények főszerkesztője távozik posztjáról, helyét Azurák Csaba veszi át - írja az Origó.

Mától Azurák Csaba a TV2 Aktuális műsorainak a főszerkesztője, azaz ő felel a Tények, a Mokka és az Aktív című műsorokért. A 2001 óta a csatornánál tevékenykedő műsorvezető úgy fogalmazott: "Nagy megtiszteltetés, hogy rám bízták a TV2 Aktuális műsorainak főszerkesztői feladatát. Célom, hogy a TV2 hírműsorainak nagyszámú lojális nézőtáborát ebben az évben tovább növeljük, és érdekesebb, izgalmasabb, vonzóbb műsorokat készítsünk" - idézte a televízió közleménye a kinevezett Azurákot.

A műsorvezető, aki először a Naplóban készített riportokat, majd annak műsorvezetője lett, megerősítette az információt az Origónak, csupán annyit közölve: sűrű hét elé néz.

A most távozó Gábor Lászlót februárban bízták meg az Aktuális műsorok főszerkesztőségének vezetésével, miután György Bence elhagyta a csatornát. Bő egy hónappal később most ő is megy - írja az Origó.

Szerző

Durván nekiment a kormánynak a polgármester

Publikálás dátuma
2015.03.25. 09:15
Gémesi György Regőczy Krisztina mellett a MOB közgyűlésén egy korábbi felvételen. FOTÓ: Népszava
Gémesi György gödöllői polgármester, egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke bár sosem ápolt rossz viszonyt a kormánypárttal, március 15-i beszédében mégis nagyon komolyan nekiment Magyarország vezetőinek.

Az egykori MDF-es politikus ünnepi köszöntőjében a forradalom előtt tisztelgő szavai után hamar áttért a kormány éles bírálatára. Gémesi György így fogalmazott beszédében: "Felmerül a kérdés, hogy az emlékezésen túl lehet-e megfogalmazni mást is az ünnep kapcsán. Ahhoz, hogy méltóak lehessünk a 48-as hősök örökségére, azokra, akik életüket, egzisztenciájukat, családjukat nem kímélték azért, hogy kivívják ennek a nemzetnek a szabadságát és függetlenségét, nem csak lehet, hanem meg is kell fogalmazni az aktuális üzeneteket - kezdett bele bírálatába a politikus.

A polgármester a mai magyar vezetés legfontosabb hiányosságait és hibáit vette górcső alá, beszélt többek között a korrupcióról, a brókerbotrányról, az egészségügy és a közoktatás működéséről és a külpolitikáról is. "Az egyre mélyülő morális válság, az elképesztő méreteket öltő korrupció, a hatalom a rendszerváltozás óta eddig soha nem látott centralizációja, a szakemberek politikai pártkatonákra való lecserélése, a politika létráján a hatalom és a vagyon köré sereglett bűnözők megjelenése, a brókerbotrány során eltűnt száz milliárdok, a valódi felelősök megnevezése nélkül csak egy része ezeknek a történéseknek. Mindemellett lassan működésképtelen az egészségügy, a közoktatás az államosítás után többe kerül és lassan, de biztosan csúszik lefele, az egyre nagyobb szociális feszültségeknek már a közbiztonságot veszélyeztető következményei vannak, az önkormányzatok pedig lassan a tanácsrendszerhez hasonló helyzetbe kerülnek és külpolitikánk pedig soha nem látott mélyrepülésben van.

Lassan nincs olyan európai ország, amely komolyan szóba állna velünk, miközben olyan szövetségest is elvesztettünk, mint a lengyelek, akikkel tradicionálisan jó kapcsolatot ápoltunk - folytatta Gémesi, majd áttért a sajtószabadság kérdésére: "A közmédiumok teljes politikai felügyelete a 48-as 12 pontban megfogalmazott sajtószabadságot tiporja sárba. És ne csodálkozzon senki, ha a gyermekeink nem Magyarországon képzelik, tervezik a jövőjüket, hiszen itthon nincs jövőképük."

A polgármester szerint Magyarországnak egy mielőbbi újra építkezést kell megkezdenie elkötelezett hiteles politika mentén. A kérdés: Ráébrednek-e végre az illetékesek ennek szükségességére, illetve van-e, lesz-e ilyen régi, új, vagy régi-új, megújulni képes politikai erő - fogalmazott a polgármester beszédében.

Szerző

Remek szórakozás! Kalanderdő nyílt a Deseda-tónál

Publikálás dátuma
2015.03.25. 08:19
Forrás: desedakalanderdo.hu
Tanösvényeket, erdei tantermet, játszótereket, tornapályát, madármegfigyelőt építettek európai uniós forrásból a Kaposvárhoz közeli Deseda-tavat övező arborétumban és parkerdőben - közölte a Somogy megyében 80 ezer hektárnyi állami tulajdonú földért, a megye erődterületeinek mintegy feléért felelős SEFAG Zrt.

A több mint 17 ezer hektáron 130 millió forintból megvalósuló Kalanderdő fejlesztése során a kivitelezők tájba illeszkedő, természetes anyagokat használtak fel, a tanösvények mentén számos tájművészeti (land art) alkotást, valamint a környék élővilágát, Kaposvár és a megye leghíresebb személyiségeit bemutató információs táblákat helyeztek el, azokra a vakok tájékozódását segítő Braille-írásos felirat is került.

A környék kerékpárral is bejárható, s kialakítottak egy "guruló" tanösvényt is a mozgásukban korlátozott, kerekes székkel kirándulók, illetve a kisgyermekes családok számára. A változatos élővilágú, több mint negyven éve egy völgyzáró gáttal felduzzasztott 8 kilométer hosszú, 245 hektáron elterülő Deseda-tó Magyarország leghosszabb mesterséges tava. A túrázók, horgászok és strandolók által egyaránt kedvelt tónál kialakított, áprilistól birtokba vehető Kalanderdő a tervezők szándéka szerint egyaránt szolgálja a kikapcsolódást és a környezeti nevelést. Az érdeklődők a www.desedakalanderdo.hu oldalon is tájékozódhatnak a látnivalókról és a különböző szolgáltatásokról.

Szerző