Előfizetés

Hova építik a fővárosi gigakórházat? Találgat a sajtó

Déli pályaudvar, Nagyvárad tér, Megyeri híd környéke, Kelenföldi pályaudvar melletti üres telek, a Kútvölgyi bővítése és a Sportkórház felújítása: beindult az ötletelés, hol legyen a februárban bejelentett új gigakórház. Az InfoRádió értesülése szerint a pszichiátria, az OPNI volt épületei is szóba kerültek - írja az Index.

Az InfoRádió úgy tudja: az új budapesti központi kórház megépítésére több elképzelés is szerepel az Emberi Erőforrások Minisztériumánál készült előterjesztésben, de valószínűleg a korábbi Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) adhat majd helyet az új intézménynek. Az egészségügyi államtitkárságnak március 31-ig kell kidolgoznia a részleteket. Az Index információi szerint a tárca több helyszínt is megvizsgált, de döntés egyelőre nincs a helyszínről.

Az InfoRádió úgy értesült: a 40 hektáros területen álló épületet teljes egészében felújítanák is kibővítenék, egyúttal feltámasztanák az egykori pszichiátriai és neurológiai ellátást is. Az új kórház legalább 1000-1500 ágyas intézményként működne, hogy egy nagyszabású sportesemény sikeres magyarországi pályázata esetén hatalmas tömegek rövid időn belüli ellátását biztosítani tudja. A beruházás 30-40 milliárd forintba kerülne.

A kérdés, hogy a közel 150 éves egykori lipótmezei tébolyda épülete mennyiben alkalmas egy modern kórház feladatainak ellátására. Kérdéses az is, hogy a szűk, kétsávos és általában forgalmas Hűvösvölgyi úton mennyi idő alatt érnének oda a mentők a kórházba a sürgős esetekkel - írja az Index.

Paks II - Ki kell adni az adásvételi szerződést

Publikálás dátuma
2015.03.25. 13:21
Fotó: Népszava
Az Energiaklub a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviseletével beperelte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t (MNV), hogy nyilvánosságra kerüljön a Paks II Zrt. felvásárlásáról szóló szerződés. A bíróság teljes mértékben igazat adott a civil szerveteknek és 15 napon belül ki kell adni a szerződést teljes terjedelmében - írja közleményében a TASZ.

Az új paksi atomerőmű építésére létrehozott MVM Paks II. Zrt-t 2014 novemberében vásárolta meg a Magyar Állam nevében az MNV Zrt. az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. A tulajdonosi jogokat 2014. november 15-től 2026. december 31-ig a Miniszterelnökség gyakorolja.

Az Energiaklub 2015 januárjában kérte az MNV Zrt.-t, hogy küldje meg az adásvételi szerződést. A szervezet arra volt kíváncsi, hogy milyen feltételekkel került közvetlen állami tulajdonba a paksi projektcég. Az MNV Zrt. arra hivatkozva utasította el az adatigénylést, hogy a szerződés üzleti titkokat tartalmaz, különös tekintettel például a cég számlaszámára. Ez persze már önmagában abszurd, de az is nehezen érthető, hogy milyen üzleti titkokat kell védeni egy olyan tranzakció esetében, ahol állami cégek cserélnek egymás között gazdát. Az adatigénylés elutasítása után az Energiaklub bírósághoz fordult.

A 2015. március 24-i első tárgyaláson rögtön ítélet is született. Ennek értelmében az MNV-nek ki kell adnia az adásvételi szerződést. Az ítélet nem jogerős, az alperes 15 napon belül fellebbezhet, de egyelőre nem nyilatkoztak, hogy kívánnak-e élni ezzel.

Quaestor - Tarsoly visszaveszi vezetői tisztségeit

Publikálás dátuma
2015.03.25. 13:20
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Tarsoly Csaba visszaveszi a Quaestor-csoportban vezetői tisztségeit. A Quaestor-csoport fő tulajdonosa szerdai közleményében azt írta, hogy hibát követett el, amikor a reorganizációs tanácsadó javaslatát elfogadta az átmenetre szóló új tisztségviselő elfogadásakor. "Ezzel azt a hamis látszatot keltve, hogy mentesülni kívánok a felelősség alól" - tette hozzá. A Magyar Nemzet információi szerint várható, hogy Tarsolyt hamarosan kihallgatják. Mindeközben Orbán egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy ő rendelte el a külügyminisztérium pénzének kivételét pontosan a Quaestor-csőd bejelentése előtt.

Tarsoly úgy nyilatkozott, hogy vezető tisztségeit visszaveszi annak érdekében, hogy "ne merülhessen fel a gyanú bármilyen kár okozására" - írta a cégvezető, aki ennek érdekében intézkedett a szükséges közgyűlések és taggyűlések összehívásáról szerdára.

DK: futni hagyják Tarsolyt
A Demokratikus Koalíció ezt arra hivatkozva közölte, "hogy egy börtönviselt volt közmunkás lett a Quaestor vezérigazgatója", még az előtt, hogy Tarsoly bejelentette, visszaveszi vezetői tisztségét. Kerék-Bárczy Szabolcs azt firtatta, hol van most a Quaestor cégcsoport elnök-vezérigazgatója, ki látta őt legutóbb. Egyúttal felszólította a kormányt, hogy "ne asszisztáljon tovább a fideszes brókerek meneküléséhez". Nem lehet elkerülni a felelősséget 150 milliárd forint ellopásáért akkor sem, "ha valakinek névre szóló helye van a felcsúti stadionban" - mondta Kerék-Bárczy Szabolcs.

"Mind személyesen, mind a cégcsoport vállalatai maximálisan együttműködnek minden érintett hatósággal. Ezzel párhuzamosan mindent megteszek olyan befektetők bevonására, akik segítséget jelenthetnek a cégcsoport értékeinek ügyfelek számára történő megóvásában" - közölte Tarsoly Csaba.

Tegnap a Hír24 kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy 48 órán belül előzetes letartóztatásba kerül Tarsoly Csaba. Ugyanakkor az atv.hu megkeresésére Kovács Zoltán kormányszóvivő munkatársa közölte: a kormány semmilyen sajtóértesülést nem kommentál. A Hír24 azt is közölte: úgy tudják, valóban erőteljes politikai nyomás nehezedik a nyomozóhatóságra, hogy a Quaestor-ügy összes gyanúsítottján mielőbb kattanjon a bilincs.

A korábbi hírekkel ellentétben mégis kártalanítják a Quaestornál fiktív kötvénnyel rendelkező károsultakat - ezt kezdeményezi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Befektető-védelmi Alapnál (Beva). Mint köztudott a Quaestor az engedélyezett kötvénymennyiség sokszorosát értékesítette. A jogi elemzés során az MNB arra jutott, hogy mivel befektetési szolgáltatási tevékenység keretében átvett ügyfélpénzekről van szó, ezért ez a Beva szempontjából biztosított tevékenységnek minősül - mondta a jegybank keddi tájékoztatóján Windisch László alelnök.

A Befektető-védelmi Alap (Beva) tudomásul vette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdeményezését, az alap igazgatósága azonban csak azt követően alakítja ki hivatalos álláspontját, hogy az általa megbízott külső jogi szakértők véleményét kézhez kapta - reagált Farkas Péter, a Beva ügyvezető igazgatója a jegybank alelnökének kijelentésére. Farkas Péter hozzátette: az MNB bejelentésének részletei még nem ismertek, az indokolás azonban fontos megállapításokat tartalmazhat. A Beva igazgatósága az egy hete megtartott rendkívüli ülésén egyhangúlag határozott arról, hogy külső jogi szakértők véleményét szerezi be az úgynevezett "fiktív kötvények"  kártalanításával kapcsolatban, és mivel ezek a vélemények még nem állnak rendelkezésre, így e tekintetben a Bevának még nincs hivatalos álláspontja, válaszolta Farkas Péter. 

Orbán rendelte el a KKM-pénz kivételét

Orbán Viktor az M85-ös gyorsforgalmi út építéséről tartott sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott a kisalfold.hu-nak, hogy ő rendelte el a Quaestor bedőlése előtt, hogy a külügyminisztérium vegye ki a befektetett pénzét. Orbán Viktor arra a kérdésre válaszolva mondta ezt, hogy furcsának tartja-e, hogy a KKM pont a csőd bejelentése előtt vette ki a pénzét a brókercégből. "Én rendeltem el, akkor, amikor láttuk, hogy a Quaestor bedőlt, és a befektetett pénz nincs biztonságban, hogy minden minisztérium nézze meg, van-e közpénz a brókercégeknél. Amennyiben igen, akkor intézkedjenek. Félő volt ugyanis, hogy elindul egy lavina hatás, és úgy járnak mint az a 67 önkormányzat, amely jelentős összeget helyezett el egy másik ilyen cégben- nyilatkozta a kisalfold.hu-nak a kormányfő.

Továbbra is nyitott kérdés azonban, hogy miért vezetett számlát a külügyminisztérium, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház, MNKH Zrt. a Quaestornál. Az Együtt elvárja, hogy a legfőbb ügyész és az Állami Számvevőszék vizsgálja ki a KKM és a keresdőház számlaügyeit. Hajdu Nóra elnökségi tag elmondta, hogy a KKM a botrány kirobbanása előtt kevéssel "kimenekítette a számláit" a Quaestortól (az Eximbank 18 milliárd és a Magyar Nemzeti Kereskedőház, MNKH Zrt. 3.8 milliárd forintjáról van szó), ami azt mutatja, hogy olyan bennfentes információkkal rendelkeztek, amelyeket nem osztottak meg a társadalommal. Erre válaszolva a külügyi tárca a nap folyamán azt közölte, hogy a KKM-nek és háttérintézményeinek nem volt semmilyen törvénytelen információja a Quaestor pénzügyi helyzetéről.

Rendőrök a Quaestor tiszavirág életű vezetőjénél
Rendőrök jártak tegnap este Orgován Bélánál, aki a napokban gyanús körülmények között lett Tarsoly Csaba után a Quaestor-csoport központi cégének vezérigazgatója. A 444.hu tápiósági riportjában egyébként azt állítja a nemrég kinevezett vezérről, hogy korábban közmunkás volt, Tápióság lakosai szerint börtönviselt, és jó esetben ha 8 általános iskolai végzettsége van. Úgy tűnik Orgován egyelőre elérhetetlen az újságírók számára. 
A középfokú végzettséggel sem rendelkező tápiósági férfihoz a nagykátai rendőrkapitányság két járőre érkezett, akik tíz percet töltöttek el a házban. A Magyar Nemzet helyszínen lévő munkatársának nem árulták el, pontosan miért érkeztek, vélhetően lakhelyellenőrzést tartottak. A lap munkatársa próbált beszélni Orgován Bélával, de az ő csengetésére sem jött ki senki a házból. Az udvaron egy Audi A6-os parkolt. Egy helybéli arról beszélt, hogy gyerekkora óta ismeri Orgovánt. "Béla életében nem dolgozott egy percet sem" – jegyezte meg a cikk szerint.