Blokád - Újra járható a Szabadság híd (Videó)

Publikálás dátuma
2015.03.25. 17:10
Fotó: Kökényesi Gábor
Tiltakozók vonták blokád alá 11 autóval a Szabadság hidat délután négy órakor. A rendőrség hermetikusan lezárta a hidat a forgalom elől, csak a villamosok közlekedhettek egy órán át. A mai tüntetést is - mint az egy héttel ezelőtti Lánchíd blokádot - a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság szervezte, ezúttal a vasárnapi zárva tartás kibővítése miatt. A BRFK szabálysértési eljárást indít ellenük.

Büki Zoltán tudósítónknak elmondta: figyelemfelkeltő demonstrációikat addig folytatják, amíg nem érik el céljukat, vagyis amíg a kormány nem ül le velük tárgyalni. 

17.15 - A pesti oldal is felszabadult, megindult a forgalom. 

17.00 - A budai oldalon a rendőrség felszámolta a blokádot, egyesével elindultak a tiltakozók. 

16.45 - Tudósítónk beszámolója szerint folynak az igazoltatások, a tüntetőkkel egyeztetnek.

16.25 - A villamos közlekedik, körülbelül 30 rendőr van a helyszínen, a gyalogosforgalom elöl elzárták a hidat. 

16.10 - Büki Zoltán elmondta, hogy a demonstrációt a vasárnapi zárva tartás kibővítése miatt tartják.

Fidesz: "a baloldali provokátorok nem bírnak magukkal"
A kormánypárt közleményében azt írta: "a baloldali provokátorok nem bírnak magukkal", az elmúlt évek sorozatos törvénytelen és erőszakos akciói után újra Budapesten balhéznak.
"A lényeg számukra, hogy káoszt okozzanak, az sem érdekli őket, hogy tízezrek estéjét keserítik meg" - fogalmazott a Fidesz, kiemelve: sokaknak van elegük az ilyen provokációkból, hiszen senkinek nincs joga ahhoz, hogy mások mindennapjait elrontva próbálja elmondani politikai véleményét.

Fotó: Kökényesi Gábor

Fotó: Kökényesi Gábor

Utoljára egy héttel ezelőtt vonta blokád alá 16 autóval a Lánchidat  a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság. Egy órán keresztül nem lehetett közlekedni a hídon. Büki Zoltán akkor azt mondta: "az alkotmányos rend visszaállításáért" és az Ab függetlenségéért tüntettek. Céljuk, hogy visszahívják a testületből a "pártkatonákat", emiatt "még rengeteg ilyen" tüntetést fognak szervezni - mondta. 

Készítette: Kökényesi Gábor 

Szerző
Frissítve: 2015.03.25. 21:55

Átadták a zenei szakma legrangosabb elismerését

Publikálás dátuma
2015.03.25. 15:23
Forrás: Hulton Archívum/Getty Images
Selmeczi György zeneszerzőnek, valamint a Nemzeti Énekkarnak és vezetőjének, Antal Mátyás karigazgatónak, karmesternek ítélték idén a Bartók-Pásztory-díjakat, amelyeket szerdán adtak át a Zeneakadémián.

A magyar zenei szakma legrangosabb elismerésének számító kitüntetéseket a hagyománynak megfelelően Bartók Béla születésnapján nyújtották át a kitüntetetteknek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Hoppál Péter kulturális államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a mostani kitüntetettek a korábbi díjazottak illusztris közösségéhez csatlakoznak, amelynek olyan nagyságok a tagjai, mint Solti György, Cziffra György vagy Marton Éva. "Boldogok lehetünk, hogy Bartók a miénk lehetett. Ha örökségében meg tudunk kapaszkodni, akkor jó úton járunk" - fogalmazott az államtitkár.

Szerző

Kényszerleszállás Szentpéterváron

Sikeres kényszerleszállást hajtott végre szerdán Szentpéterváron egy orosz légitársaság repülőgépe.

A Jutair (UTair) szóvivője közölte, hogy a Moszkva környéki vnukovói repülőtérről érkező, Boeing-737-es típusú repülőgép leszállt a pulkovói repülőtéren, senki sem sérült meg. A Moszkva és Szentpétervár között közlekedő UT 369-es számú járaton 73 utas és 6 fős legénység tartózkodott. A tájékoztatás szerint a repülőgép legénysége közép-európai idő szerint 9 óra 42 perckor kért engedélyt a kényszerleszállásra, miután a fedélzeti műszerek a jobboldali hajtómű meghibásodását jelezték. Fél tizenegykor pedig le is szállt a gép - mondták az orosz polgári repülésügyi hatóságnál, a Roszaviacijánál, amely vizsgálatot indított az ügyben.

Kedden egy cseh kisrepülőgép landolt a hasán a moszkvai Domogyedovo nemzetközi repülőtéren. A Brünnből (Brno) Moszkvába tartó Epic LT típusú egymotoros légcsavaros gépnek leszálláskor nem nyílt ki a futóműve. Túlcsúszott a kifutópályán, de senkinek nem esett baja. A fedélzeten csak a kétfős legénység tartózkodott. Az utóbbi incidens miatt szerda reggelig lezárták a domogyedovói repülőtér két leszállópályájának egyikét. Az érkező gépeket addig a másik leszállópályán fogadták.

Szerző