Buda-Cash/Quaestor - A nemzetbiztonsági bizottság is tájékozódott

Az Alkotmányvédelmi Hivatalnak (AH) nem voltak olyan információi, amelyek előrevetítették volna a Buda-Cash Zrt.-nél, illetve a Quaestornál történteket. Ezt a hivatal képviselője mondta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának csütörtöki zárt ülésén. 

Az Információs Hivatalnál tartott kihelyezett zárt ülés után Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke elmondta: az aktuális nemzetbiztonsági kérdések között a közelmúltban bedőlt brókercégek nemzetbiztonsági kockázatairól is tárgyalt a bizottság. Ennek keretében Papp Károly országos rendőrfőkapitány a folyamatban lévő ügyekről adott tájékoztatást. Az AH képviselője pedig azt közölte: az Alkotmányvédelmi Hivatalnak nem voltak olyan információk, amelyek előrevetítették volna a brókercégekkel kapcsolatos ügyeket.

Molnár Zsolt  azt is elmondta, hogy a bizottság következő ülésére Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetőjét hívta meg a kémügybe keveredett jobbikos EP-képviselő, Kovács Béla és a Jobbik finanszírozásának összekapcsolódásáról a közelmúltban tett nyilatkozata miatt.

Szerző

Devizaperek – Másodfokon is vesztett az FHB Jelzálogbank

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta az FHB Jelzálogbank Nyrt. ellen hozott elsőfokú ítéletet, így a csütörtökön kihirdetett ítélet szerint a pénzintézet forinthiteles szerződései tisztességtelenek.

A másodfokú bíróság csak részben, a perköltség vonatkozásában módosította, ezáltal a felperes pénzintézet a korábbi mintegy 3 millió forint helyett 300 ezer forintot köteles fizetni első fokon, emellett pedig nettó 150 ezer másodfokú perköltség is fizetendő. Az ítélőtábla azért tartotta megalapozottnak a pénzügyi szolgáltató ügyvédi munkadíjra vonatkozó fellebbezését, mert nem csatoltak be megfelelő megbízási szerződést – hangzott el az ítélet szóbeli indoklásában. A kihirdetett határozat szerint a törvényszék helyesen állapította meg a tényállást és érdemben is helytálló következtetésre jutott, a per tárgyává tett általános szerződési feltételek (ászf) nem feleltek meg az átláthatóság elvének, ezért tisztességtelenek és érvénytelenek, mivel jelen eljárásban részleges érvénytelenség nincs. 

Az ítélőtábla egyúttal elutasította a felperes pénzintézetek kérelmét arra, hogy a bíróság az Európai Unió bíróságánál előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezzen.

Szerző

A QuaesTour sem jelent csődöt, de új megrendelést nem fogad

Nem fogad el utazásra szóló, új megrendelést a Quaestor csoporthoz tartozó QuaesTour Utazási Iroda, csődöt azonban nem jelent a társaság - írja a turizmusonline.hu szakportál csütörtökön az utazásszervező cég közleményére hivatkozva.

A QuaesTour hangsúlyozza, hogy az érvényes foglalással rendelkezők továbbra is igénybe tudják venni a megrendelt szolgáltatásokat, függetlenül az utazása időpontjától. A portálon idézett közlemény szerint a Quaestor csoportot érintő híradások és események kedvezőtlen hatással voltak a QuaesTour Utazási Irodára is. A társaság több lehetőséget is megvizsgálva arra jutott, hogy a működése a jelenlegi formában nem folytatható, ezért március 24-től megkezdte az ügyletek lezárásának folyamatát. 

Az utazási iroda új megrendelést már nem fogad el, de a meglévő megrendelésekkel kapcsolatban minden partnerével szorosan együttműködik.  A társaság nemcsak utazásszervezéssel, hanem utazásközvetítéssel is foglalkozik, vagyis más utazási irodák által szervezett utat is lehetett foglalni náluk.

Szerző