Előfizetés

A Végre otthon! nem megy a Cinema City mozijaiban

Publikálás dátuma
2015.03.27. 06:47
Forrás:Facebook
Mától a magyar mozinézők is láthatják a Végre otthon! című az animációs vígjátékot. Magyarország legnagyobb mozihálózata, a Cinema City azonban nem tűzi műsorára az alkotást, tájékoztatta lapunkat a film forgalmazója, az InterCom. 

 „A gyártó stúdióval együttműködve az InterCom közel egy éve dolgozik azon, hogy minél többen láthassák a Földre érkező űrlény és földi barátja kalandjait. Az egyeztetések során ugyanazokat a feltételeket szerettük volna elérni, mint korábban más animációs filmek esetében – mondta Pinczés-Pressing Ádám, az InterCom sajtósa. – A tárgyalások alatt mindent megtettünk a megegyezés érdekében, ennek ellenére nem sikerült megállapodást kötnünk a Cinema City vezetőivel.” – írják közleményükben.

A Népszava megkérdezte a Cinema City illetékesét, miért állt elő ez a helyzet. Buda Andrea marketing és pr igazgató válaszában elmondta: Sajnos nem tudtunk megállapodni egy mind a két fél részére fair forgalmazási feltételben, ezért nincs a film a műsorunkban. Az utolsó pillanatig próbáltunk megegyezni, s a teljes hálózati moziműsort visszatartottuk szerda késő estig, bízva abban, hogy ez sikerülni fog. A filmnek saját menüje is van minden mozinkban már több napja, ez is jól jelzi, hogy komolyak voltak a szándékaink a műsorra vételről.” A válasz arra is vonatkozott, hogy a cég a tárgyalás egyéb részleteire nem kíván kitérni a sajtóban.

Marad tehát az ígéret, miszerint „az InterCom továbbra sem tesz le arról a szándékáról, hogy a különösen népszerűnek ígérkező film az ország legtöbb pontján, a lehető legtöbb moziban elérhető legyen a közönség számára.”

Kapcsolódó
A néző, az istenadta néző

Könyvpiac: csőd, felszámolás, átrendeződés

Publikálás dátuma
2015.03.27. 06:45
Egyelőre megy tovább minden, de nem tudni még, pontosan mivel jár az Alexandra körüli gazdasági változás FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Az Ulpius-ház csődvédelme után az Alexandra könyves birodalomhoz korábban köthető Pécsi Direkt Kft. felszámolásáról szóló hír mutatja ennek a szektornak a mobilitását. Míg az előbbi meglepte a könyveseket, az utóbbira már számítani lehetett. A Pécsi Direkt Kft. felszámolása alapvetően nem érinti egyelőre sem a könyvkiadást, sem a könyvterjesztést. A Libri viszont a nyár végéig tizenkét üzletet nyit különböző plázákban, ezeket korábban nyár az Alexandra üzemeltette.

A Fővárosi Törvényszék megindította az Alexandra könyvesházat alapító Matyi Dezső egykori központi cégének, a Pécsi Direkt Kft.-nek a felszámolását. A bíróság által kijelölt felszámoló a Kvantál Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. lesz. Kérik azokat, akik az adóssal szembeni követeléseiket a felszámolás során hitelezőként érvényesíteni kívánják, követeléseiket a végzés közzétételétől számított 40 napon belül jelentsék be a felszámolónak – közölte a Napi.hu.

Az orgánum emlékeztetett arra, hogy Matyi Dezső, az Alexandra könyves hálózat alapító-tulajdonosa az elmúlt húsz évben jelentős cégbirodalmat épített ki. Központi cégét, a Pécsi Direkt Kft.-t 1993-ban hozta létre, könyvek és hanghordozók kiadásával és kiskereskedelmével, könyvek nagykereskedelemével, csomagküldő kereskedelemmel, bor és fogyasztási cikkek kiskereskedelmével, internet kávézók és könyvkötészet üzemeltetésével foglalkozott. A 19 vállalkozásban érdekelt cég tartozásai 2012. december végén meghaladták a tízmilliárd forintot.

Ebből 2,8 milliárd forint volt a hosszú lejáratú hitelekből fennálló kötelezettsége, és 8 milliárdra rúgtak a rövid lejáratú kötelezettségei: 4 milliárdos hitel, kölcsön és váltótartozás, illetve 4 milliárdos szállítói tartozása nem kis kockázatot hordozott. Előfordult, hogy a társaság számottevő fizetési késedelembe kerül beszállítóival és bérbeadóival szemben. Korábban arról lehetett hallani, hogy új cég, a Rainbow Üzletlánc Kft. vette át a Pécsi Direkt Kft. helyét az Alexandra könyvesboltok működtetésében, ezzel Matyi ki is szállt az üzletből, családja vitte tovább az Alexandra ügyeit az új cég tulajdonosaként.

A Pécsi Direktnél, ami 2012-ben 15 milliárd forint forgalmat ért el, és ezzel a magyar könyvpiac harmadát uralta, a vidéki boltok maradtak. A Rainbow Üzletlánc vélhetően kifizette a köztartozásait, és lekerült a NAV végrehajtás alatt álló cégeket tartalmazó listájáról, miközben a Pécsi Direktnél viszont maradt még 11 milliárd forint adósság. Szakmai körökben már régóta téma volt a cégbirodalom összeomlása, most úgy tűnik, a könyvesbolthálózat zavartalanul működik tovább, csak az üzemeltető cég változott meg. Matyi Dezső a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöksége előtt kötelezettséget vállalt arra, hogy a részben az ő tulajdonában álló Pécsi Direkt Kft.-nek a kiadók felé fennálló tartozását az ugyancsak az érdekeltségébe tartozó Könyvbazár Kft. fogja törleszteni. A bírósági végrehajtást az legnagyobb hitelezője, az OTP Bank Nyrt. kezdeményezte a Pécsi Direkt Kft. ellen.

Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke szerint az Alexandra könyves birodalomhoz korábban köthető Pécsi Direkt Kft. elkezdődött felszámolása nem érte váratlanul a könyvszakmát, a könyvkereskedelmet ez a folyamat nem érinti, noha a cég pénzügyi megroppanását előidéző problémák továbbra is fennállnak az ágazaton belül. Az Ulpius-ház Könyvkiadó csődvédelmi eljárása azonban meglepte a szakmát, noha gyakorlati hatással nem lesz rá. A történtek figyelmeztető jelnek tekinthetők mindenki számára, hiszen rámutatnak arra, mit jelent a látszólagos sikerek ellenére például az agresszív expanzió, a felelőtlen készletgazdálkodás.

Az Alexandra melletti másik jelentős könyvterjesztőtől, a Libritől aziránt érdeklődtünk, mit szólnak ahhoz, hogy felszámolási eljárás indult a Pécsi Direkt Kft. ellen. „A sajtóból értesültünk az Alexandra helyzetéről. Nem érdekünk az Alexandra bármilyen jellegű támadása, hiszen üzleti partnerünkről van szó, esetleges válságuk komoly problémát okozhat a könyvpiacon” – közölte a cég lapunkkal. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy igaz-e, hogy a Libri felvásárol néhány üzletet az Alexandra boltjai közül, illetve azt is kérdeztük hány üzletről van szó és mikor veszik át ezeket.

„A Libri-Shopline csoportba tartozó Libri Könyvkereskedelmi Kft hálózatának fejlesztése a Libri-Shopline egyik legfontosabb stratégiai pillére, így az új bolthelyszínek keresése és a boltnyitások is folyamatosan zajlanak. Ebben a hónapban Szombathely főutcáján nyitunk könyvesboltot, amit a korábbi tőzsdei közleményünkben is szereplő legalább 12 új, plázás bolt nyitása követ majd. Tudomásunk szerint a Klepierre által csomagban felajánlott boltok jelenleg is könyvesboltként üzemelnek, de erről a bolt tulajdonosa, üzemeltetője a Klepierre csoport tud részletes tájékoztatást adni” - állt a cég lapunkhoz eljuttatott válaszában.

Balázs Péter marad a Szigligeti Színház élén

Publikálás dátuma
2015.03.26. 16:02
Balázs Péter 2013-ban. Fotó: Népszava
Harmadik ciklusát kezdheti meg a szolnoki Szigligeti Színház élén Balázs Péter, akit csütörtökön választott meg a város közgyűlése újabb négy évre a teátrum élére. Balázs Péter kiemelte: a fiatalok felé szeretnének nyitni.

Balázs Péter újabb vezetői mandátuma 2015 júliusától 2019 júniusának végéig szól, a közgyűlés egyhangúlag támogatta ismételt kinevezését.

Szalay Ferenc polgármester a közgyűlésen elmondta: a színház vezetői munkakörének betöltésére egyedül Balázs Péter pályázott. Kitért arra, hogy a pályázatot szakmai bizottság véleményezte, amelynek tagjai március 20-án meghallgatták, majd egyhangúlag támogatták Balázs Pétert.

"Az igazgató és társulata jó gazdája a színháznak"- mondta Szalay Ferenc. Hozzátette: a színház társulata hangsúlyos szereplője a város kulturális életének, legnagyobb értéknek az Ádámok és Évák nevű szolnoki produkciót tartja, amely az egész országban ismertté vált.

Balázs Péter a döntés után elmondta: a számos fiatal tehetséges színésszel rendelkező gárda vezetését változatlanul kihívásnak tartja és reméli, hogy újabb emlékezetes előadásokat tűzhetnek műsorukra.

Kiemelte, hogy a jövőben is részt akar venni társulatával a város kulturális életében, céljuk nyitni a fiatalok felé, ehhez kérik a pedagógusok segítségét. Példaként említette, hogy az Ádámok és Évák produkciót folytatják, de várják a diákokat a Szín-Mű-Helyben, emellett lesz babaszínház és rajzpályázat, valamint a szolnoki televízió munkatársaival is vannak közös terveik.

Balázs Péter hangsúlyozta: a színház társulatának létszáma nem fog változni. Mint elmondta, magasan képzett, országosan is elismert színészek dolgoznak a szolnoki társulatban, akik előtt kiszámítható pályamodell áll, ezért érdemes a társulathoz tartozniuk. Ráadásul a társulati tagok olyan színes repertoárban próbálhatják ki színészi képességeiket, hogy nem akarnak elmenni Szolnokról. Hozzátette: emellett sok vendégszínész játszik Szolnokon, a jövő évadban is neves művészeket hívnak meg teátrumba. 

Balázs Péter egyébként arra számított, hogy rajta kívül lesz más pályázó is a korábbi évekhez hasonlóan. "Valószínűleg azért nem így történt, mert ez nem csak egy pozíció, hanem hivatás, a legnagyobb öröm számomra, hogy egész életemben színész voltam, az vagyok most is" - mondta. Balázs Péter ennek kapcsán megjegyezte: kizárólag olyan szerepet játszik, amelyről úgy véli, hogy az ország más színházaiban is rá osztották volna. 

A régi-új igazgató feladata lesz a kiírás szerint a magyar és a világirodalom értékeinek bemutatása a Szigligeti Színházban. Emellett segítenie kell a kortárs szerzők műveinek színpadra állítását, a Szín-Mű-Hely nevű szobaszínházban pedig az újító kezdeményezéseknek, kamaradarabok színrevitelének, konferenciáknak kell teret kapniuk. 

Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt első alkalommal 2007-ben nevezték ki a szolnoki színház igazgatójává, majd 2011-ben négy évvel meghosszabbította mandátumát a közgyűlés.