Nem nyerő a náci jelkép Tapolcán

Durvul a tapolcai választási kampány. A Fidesz kezdetben ugyan beárazta, hogy elveszíti ezt a választókerületet, a kormányhoz köthető újabb és újabb botrányok miatt azonban úgy érzi, győznie kell ha le akarja csillapítani a kedélyeket. Nem véletlen, hogy Zombor Gábor egészségügyi államtitkár 2,3 milliárd forintot ígért a Fidesz által elsorvasztott tapolcai kórház újraélesztésére. Elemzők szerint nem biztos, hogy az ígérgetés segíti a kormánypártot, a veszprémi voksolás ennek az ellenkezőjét mutatta.

Ajkán és környékén fölényesen vezet Pad Ferenc, az MSZP és a DK képviselőjelöltje, akit a Liberálisok, illetve a Szolidaritás is támogat. A fideszes Fenyvesi Zoltán és a jobbikos Rig Lajos itt messze elmarad a baloldal politikusától. A kormánypárt helyi "fellegváraként" számon tartott Sümegen és a környező településeken viszont a fideszes jelölt a legnépszerűbb, ahogy a tapolcai járásban a jobbikos Rigre akarnak a legtöbben voksolni április 12-én. Forrásaink szerint jelenleg ezt mutatják a pártok által rendelt felmérések. Miután Ajkán 25 ezer szavazó él, Tapolcán 13 ezer, Sümegen pedig 5 ezer, Pad Ferencnek komoly esélye lehet a győzelemre. Annál is inkább, mert sokak szerint Rig Lajos tapolcai alpolgármesternek nem tett jót, hogy a Fideszhez közel állók a kampányban azt állították, az SS jelmondatát tetováltatta a testére. A Jobbik közölte, nem náci jelképről van szó, az ügy azonban állítólag sok szavazót elbizonytalanított a városban, ahol a helyi kórház aktív osztályainak bezárása miatt az őszi önkormányzati választáson a szélsőjobboldali párt tarolt.

Nem véletlen, hogy Zombor Gábor egészségügyi államtitkár a fideszes jelölttel az oldalán kedden hatalmas fejlesztést ígért a tapolcaiaknak. Bejelentette, hogy a korábban elsorvasztott kórház fejlesztésére 2,3 milliárd forintot adott a kormány, ebből egy új, 51 ágyas tüdőgyógyászati pavilon, új szakrendelők, sebészeti műtő épül sőt a kórház területén a mentőállomást is létesítenek. Rig 2012-ben kórházvédőként lett ismert a városban, a Jobbik ezért indította el a januárban elhunyt fideszes Lasztovicza Jenő mandátumáért. Fenyvesi már a kampány kezdetén egészségügyi konzultációt indított Tapolca, Ajka és Sümeg orvosai és állampolgárai részvételével, hiszen tudta, hogy ez az egyik legkényesebb kérdés a választókerületben. Sokan viszont úgy gondolják, hogy sem a kórházfejlesztésre tett ígéret, sem a konzultáció nem segíti a fideszes jelöltet, aki az őszi önkormányzati választáson a kormánypárt ajkai polgármesterjelöltje volt és bár sokat szidta MSZP-s ellenfelét, Schwartz Bélát nem tudta legyőzni. A helyi viszonyokat ismerők lapunknak azt mondták, hogy a tetoválás-ügy miatt Rigtől elfordulók a baloldal jelöltjét támogathatják.

A kormánypárt korábban beárazta a tapolcai vereséget, a botrányok miatt viszont nagyon fontossá vált számukra a győzelem, hogy erőt mutathassanak. Fideszes körből úgy értesültünk, hogy a kormány április 12-ig újabb akciókkal igyekszik majd lejáratni potenciális ellenfeleit.

Pad nyugodt kampányát állítólag értékelik a választókerületben. A baloldali jelölt mocskolódás helyett például aláírásokat gyűjt nyugdíjbarát képviselői programjához. Ebben az szerepel, amit a szakszervezetek már sok évvel ezelőtt kezdeményeztek, hogy a nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetőségét terjesszék ki férfiakra is, valamint újra igénybe lehessen venni a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjat is.

Tapolcán összesen 22-en indulnak az időközi országgyűlési választáson, 13-an függetlenként, bár nem tudni, hogy a háttérből kit segít valamelyik párt. A Fidesznek érdeke, hogy megossza a szavazatokat, a kamupártokat is ezért engedik április óta rajthoz állni. A hvg.hu kedden azt írta, hogy a miskolci önkormányzat pénzzel segíti Blazovich Tímeát, a Földművelők- Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártja (FGRP) elnökét, aki az egyik független jelölt. A szinte ismeretlen párt elnöke a lapnak azt állította, hogy az ajánlások gyűjtésekor "a miskolci önkormányzat benzinpénzt bocsátott a párt miskolci tagjainak rendelkezésére, akik így a helyszínre tudtak utazni". A miskolci önkormányzat és a helyi Fidesz frakció később visszautasította ezt az állítást, sőt Blazovich is közölte, félreértés történt, nem a Fidesz adott nekik benzinpénzt, hanem két fideszes önkormányzatban dolgozó pártszimpatizáns saját zsebből adakozott kampánycélokra, mert annyira utálják a kormánypártot. Az FGPR honlapján az olvasható: "a párt célja elsődlegesen a konzervatív és szabadelvű, a nemzeti és európai értékek hiteles képviselete és terjesztése Magyarországon".

Szerző

Nyílt háború a Simicska-médiával

Publikálás dátuma
2015.03.27. 06:02
Fotó: Szalmás Péter/Népszava
"Semmiféle bojkott nincs a Hír tévével szemben" - állította tegnap Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, sem pozitív, sem negatív diszkrimináció nem éri a kormány részéről a Simicska Lajos médiavállalkozó érdekeltségeibe tartozó csatornát, ugyanakkor az állami hírszolgáltatásról nem tudott véleményt mondani, mert azt - ahogy állítása szerint más televíziót sem - nem nézi. Lázár szerint mindenesetre a "közmédiának van jövője", bár azt nem tudni, a miniszter hogyan értette ezt.

Különösen érdekes mindez annak fényében, hogy a botrányosan induló állami hírcsatorna tegnap is hozta a "formáját", hiszen Lázár rendhagyó sajtótájékoztatójáról ugyan bejelentkeztek, de azt nem várták meg, hogy be is fejezze beszédét, lekeverték a tárcavezetőt, s visszakapcsoltak a stúdióba, miközben a Hír Tv élőben közvetített az eseményről. Ám e teljesítmény, úgy tűnik, nem számít a Fidesz számára, hiszen Kövér László még szerdán is arról beszélt: "a Magyar Nemzet és a Hír TV kiesett a szerepéből, végleg felborult", s a kormánynak a közmédiára kell támaszkodnia. Az Országgyűlés elnöke szerint ma Magyarországon, és egyre inkább a világban is "pártos sajtó" működik, és a közmédia feladata, hogy a lehető legtárgyilagosabban, a lehető legtöbb - elfogultságra ugyan hajlamos -, de elfogulatlan ítéletalkotásra alkalmas emberhez jusson el.

Kövér arról értekezett: a sajtószabadság abban a formában, ahogyan megálmodták és ahogy a demagógok hirdetik, már régen nem létezik, ma a tulajdonos szabadsága létezik, hogy a saját maga arcára, képére formálja a saját nyers érdekei szerint az adott médiumot. Mégis egyfajta képmutató megközelítéssel csak az államtól féltik a sajtó szabadságát, és nem hajlandók tudomást venni arról a jelenségről, amelyben nem Simicska Lajos az első számú szereplő a fontossági sorrendben - közölte. Arról is beszélt, hogy szerinte a sajtószabadság nem az újságírók szabadságjoga, hanem a médiafogyasztóké, s hogy szerinte azzal semmi baj, hogy az ATV elfogult a baloldal javára, hogy a Népszava "pártos revolverlap", de az már inkább sajnálatos, hogy a Népszabadság "pártlappá süllyesztette magát".

Ugyanakkor Kövér szerint azzal sincsen és volt semmi baj, hogy a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet kifejezetten kormánypárti megközelítésből próbálta meg a híreket értelmezni, és a Hír TV-vel hasonlóan ez a helyzet. Ehhez képest kellene legyen középen az a mértékadó média, leginkább a közmédia, amelyik nem vádolható sem egyik, sem másik irányban való elfogultsággal - állította Kövér. A házelnök szerint ez az egyensúly sosem volt igazán meg, és most azzal, hogy a jobboldalon a Magyar Nemzet és a Hír TV megítélésük szerint kiesett a szerepéből, végleg felborult, és ebben a közmédia is nehezebben fogja megtalálni a helyét. "Kitől lehet elvárni, hogy a kormány álláspontját közvetítse az emberek felé, ha nem a közmédiától?" - tette fel a kérdést.

Pedig az Orbán-kormány, nagyon úgy tűnik, nemcsak a teljesen bekebelezett, évi 80 milliárd forintos állami büdzséből fenntartott közmédiára támaszkodik. A Heti Válasz tegnap a Fidesz-körüli médiaportfolió megújításáról írt, és a lap szerint az új holdingcéget Habony Árpád kormányfői tanácsadó, valamint a Miniszterelnökség államtitkári karából tavaly kikerült Győri Tibor veszi majd a nevére a Magyar Nemzettől kiugrott Liszkay Gábor mellett. Lapunk is beszámolt arról, egy héten belül megalakulhat a Napi Gazdaságból átalakított új kormánypárti napilap Liszkay vezetésével, és arról is írtunk, hogy a kormánypárti portálnak tervezett via.hu is heteken belül indulhat.

A Heti Válasznak a domaint és a Via.hu Médiaügynökséget tulajdonló Csúri Ákos újságíró azt mondta, nagyszabású tervei vannak, és befektetőkkel tárgyal, de nem kívánt reagálni arra, hogy a Habony-Győri páros szerez-e majd tulajdonrészt a cégben. A lap szerint a portál szerkesztői között feltűnik majd a 2009-2010-ben háromnegyed évet élt konzervatív hetilap, a Nagyítás két főszerkesztő-helyettese, a Magyar Nemzettől korábban elküldött Torkos Matild, és vendégszerzőként felbukkan Bayer Zsolt is, aki a Magyar Hírlap munkatársa.

Szerző

Ács Tamás a Budapesti Zsidó Hitközség új elnöke

Publikálás dátuma
2015.03.26. 22:08
Küldöttek szavaznak a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) tisztújító közgyűlésén a BZSH Síp utcai székházában 2015. március 26-án.
A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) közgyűlése csütörtökön Ács Tamást választotta meg új elnökének, míg ügyvezető igazgatóként újraválasztották Kunos Pétert.

A hitközség honlapján olvasható tájékoztatás szerint az új elnököt két fordulóban választották meg, négy induló közül (eredetileg öten indultak a posztért, de egyikük a közgyűlésen visszalépett). Az első körben Ács Tamás 23, Bandi László pedig 21 szavazatot kapott, így ők kerültek a második fordulóba, ahol a győztes 38 szavazatot, míg a második jelölt 35 szavazatot gyűjtött.

Ács Tamás a hitélet megújítását nevezte fontos feladatának. Jelezte továbbá, hogy szervezeti változtatásokat sürget annak érdekében, hogy a tizenöt budapesti zsidó közösség együtt dolgozzon, közösen kommunikáljon. Az új elnök emellett kiemelte a hitközség alap- és választási szabályának megújítását, továbbá a holokauszt-túlélőkről gondoskodást és a szociális háló erősítését.

Az MTI-nek az új elnök azt mondta: fontos, hogy megszűnjenek a villongások egyrészt a BZSH-ban, másrészt a BZSH és a Mazsihisz között. Azért fog dolgozni, tette hozzá, hogy a jövőben a két szervezet egyenrangú félként működjön együtt. Az új elnök szólt arról is, hogy be kell vonni a fiatalokat a közösségi életbe.

A BZSH honlapján elérhető bemutatkozás szerint Ács Tamás 61 éves mérnök-közgazdász, jelenleg a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum gazdasági igazgatója. 

Kunos Pétert 58 igen szavazattal, 17 nem ellenében választották újra ügyvezető igazgatónak.

Szerző
Frissítve: 2015.03.26. 22:28