Juhászék feloszlatják a Millát

Törvényességi vizsgálat lefolytatását kérte a Milla Egyesülettel szemben a Fővárosi Főügyészségtől a fideszes Tényi István. Azt nem tudni, hogy az ellenzéki szereplők kapcsán előszeretettel hatóságokhoz forduló Tényit mi motiválta még március elején az eljárás kezdeményezésében, mivel az egyesület gyakorlatilag két éve nem folytat valós tevékenységet, de elképzelhető, hogy a feloszlatás reményében fordult a hatósághoz. Ha a törvényességi ellenőrzés megállapítja, hogy az egyesület alkotmányellenesen működött, vagy tevékenységével bűncselekményt valósított meg, mások jogait vagy szabadságát sértette, a főügyészség a bíróságon pert indít a megszüntetés érdekében.

Nem is volt azonban más célja magának az egyesületnek sem Juhász Péter szerint; a Milla-alapító politikus lapunknak elmondta, teljesen normális, megszokott eljárást folytat az ügyészég – Tényi sugalmazásával szemben – , „amúgy is meg akartuk szüntetni a Millát, de most már úgy a legegyszerűbb, ha megvárjuk ennek az eljárásnak a végét”. Hozzátette, az V. kerületi fideszes politikust inkább a „provokátor-figyelőnek” kellene jelenteni. Korábban Tényi jelentette fel a norvég civil alap pénzeit kezelő Ökotárs Alapítványt, ügyészséghez fordult a HVG karácsonyi dupla számának – a Fidesz-elitet kifigurázó, őket vallásos közegbe helyező – címlapja miatt is, de az ellenzéki tüntetések szervezőinek zsebébe is kérte betenni a hatóság kezét.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb, a 2012. március 15-i ellenzéki tüntetését szervező Milla éppen a tavalyi országgyűlési választás előtt jelezte megszűnésének szándékát. Szerintük mozgalomként akkor már több mint egy éve nem játszottak fontos szerepet, és már az egyesület sem folytatott valós tevékenységet. „Annak a látszatnak a fenntartása, hogy a Milla még létező entitás, vagy annak a hamis látszatnak a táplálása, hogy a Milla az ellenzéki összefogás CÖF-je nemcsak alaptalan, hanem méltatlan is” – közölték tavaly.

Egyes sajtóhírekben közben azzal vádolták meg Juhászt, hogy pénzt emelt volna ki az egyesületből, a civil mozgalomnak szánt adományokból, amit az Együtt V. kerületi képviselője lapunknak nettó hazugságnak nevezett; jelezte, pert indít az ezt állító médiumok ellen. A befolyt adományokat amúgy sem ő, hanem egy háttérvállalkozás, a Milla Kft. kezelte.

Szerző

7-en a 7-ről - Ön milyen állást ajánlana Orgován Bélának?

Arató András, Klubrádió

Van-e gyors visszaút a piszkos munka világából a tisztességes közmunkáéba? Felelős kézben a zország: leghatalmasabb embere megparancsolta, hogy az ő közpénzét vegyék ki onnan, ahová törvénytelenül pakolták, de nem ezért, hanem mert ő bentről és fentről megtudta, jön a bróker cunami, mint dominó a vasárnapi piacról. És tegyék, mint a villám, mielőtt a kisbetétesek orvul a sajátjukhoz nem nyúlnak. Az akciót a tisztességes bankokért folytatott sztahanovista mozgalom keretében a zemberek végett kell végrehajtani.

Avar János, újságíró

Csakis a képzettségének megfelelőt, amely tudtommal nem túl magas, de amibe azt hiszem beleillik a teremőri az elmúlt negyedszázadunkat bemutató tárlaton. Annak várhatóan legsikeresebb terme mutatja be egy párt tündöklését és bukását, ezzel a mindent eláruló lakonikus címmel: Kaya Ibrahimtól Orgován Béláig.

Bolgár György, rádiós újságíró

Ügyészit.

Farkasházy Tivadar, Hócipő

Orgován Béla a hat általánosával remek helyen volt a Quaestor élén. Szerintem, ha a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérhelyettesével, azaz Kuncival, a Dunakeszi gólkirályával összefog, ketten nejlonszatyorban bárhonnan elvihetnek 3,8 milliárdot kp., még Gyuszi sofőr sem kell hozzá. De ha szükséges, akkor Kiss Szilárd volt moszkvai mezőgazdasági attasé küld néhány orosz prostit a sittről, ez a kvartett nekem sokkal megbízhatóbb, mint a Lázár-Rogán-Matolcsy-Szijjártó négyes, nem beszélve a Keresztapáról.

Horváth István, hírlapíró

Külügyminiszterit.

Horváth Zoltán, újságíró

Számomra Orgován Béla szédületes karrierje bizonyítja, hogy eljött a Fidesz-kánaán - szinte utolértük az efféle pályafutásokról (is) nevezetes Amerikát. Bár én aligha vagyok abban a helyzetben, hogy bármilyen állást felkínálhassak neki, a helyében derűlátó lennék. Ha a jövőben állást keresve életrajzot kérnek tőle, ne mulassza el megemlíteni, hogy egy ideig a Fidesz kormány pénzét kezelhette. A pénzügyi múlt okán talán még egy tárca is... Ami a hozzáértést illeti, biztosan nem lógna ki a sorból.

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

Főállású vőnek tökéletes lenne. Semmiből jött, saját lábra álló vezérigazgatók, brókercéges magántitkárok, az összes Vanek B. Eduárdok ott lebzselnek a potentátok eladósorban lévő lányai körül. Mivel pedig tudjuk, ha máshonnan nem, Fábri Zoltán Körhintájából: "főd a fődhöz házasodik", hát Béla is kitűnő parti lehet, bár karrierje most átmenetileg megbicsaklani látszik. Akkor addig is, míg sorsa újra jobbra fordul, legyen belőle kegyelmeséknél sofőr, kertész, vagy medencetakarító.

Szerző

Hol a helyünk a világban?

Publikálás dátuma
2015.03.28. 06:06
Hiller István a volt nagykövetekkel FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A keleti nyitás nem bukott meg, mert soha nem is volt. Erről volt nagykövetek beszéltek tegnap az MSZP szociáldemokrata platformjának rendezvényén. 

Gilyán György korábbi moszkvai, Nikicser László volt párizsi, Peisch Sándor korábbi bécsi és berlini nagykövet szerint nyugati diplomatáktól azt hallani, hogy jelenleg a kormányhoz köthető gazdasági körök saját érdekeiket igyekeznek érvényesíteni a külpolitikán keresztül, az ország érdekei viszont háttérbe szorulnak. Korábban kormányokon átívelő, konszenzusos volt a magyar külpolitika. Húsz éven át a pártok arra törekedtek, hogy Magyarország a nyugati elkötelezettségű atlantista államok közé kerülhessen és ott elfogadott partnerré váljon. A magyar diplomáciának jó híre volt a világban, 2010 után viszont megtört az ív és az országot is tömörítő szervezetekkel szemben kezdett el politizálni a Fidesz. A diplomáciát lefejezték, kormányhoz hű embereket ültettek a helyükre, így lett ismét kérdés az, hogy hol van Magyarország helye a világban.

Szerző