Tarsoly döntésre várva - Fotó

Publikálás dátuma
2015.03.29. 14:42
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Ma eldől, hogy előzetesbe kerül-e a Quaestor-cégcsoport elnök-vezérigazgatója. Vasárnapra halasztották a döntést arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezzék-e az ügyben őrizetbe vetteket. Az érintetteket a Fővárosi Főügyészség Fő utcai épületébe szállították. 

Megírtuk: vasárnapra halasztották a döntést arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezzék-e a Quaestor-ügyben őrizetbe vetteket. A védelem további bizonyítékok ismertetését kérte. A közlemény szerint az ügyészség a tisztességes eljárás maximális tiszteletben tartásával intézkedik, hogy a védelem a kért további adatokat is megkapja.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szerző

DK: vasárnap legyen tilos a vadászat is

A Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők törvényjavaslatot nyújtanak be annak érdekében, hogy vasárnap tilos legyen vadászni - jelentette be a párt szóvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy így a vasárnap nemcsak az emberek, hanem az állatállomány számára is a pihenés napját jelentené.

Gréczy Zsolt arra hivatkozott, hogy a KDNP nyomására elfogadták a boltbezárásról szóló törvényt, ezért már a második olyan napot érik meg a magyar polgárok, amikor nem ők döntik el, hogy mit szeretnének csinálni.

A döntés meghozatalakor a kormány a családok együtt töltött idejére hivatkozott, pedig a tökéletes családi együttlét eszményét leginkább Semjén Zsolt, a KDNP elnökének "úri hóbortja" fenyegeti igazán - jelentette ki. A DK azt szeretné, ha a vasárnapi pihenés az emberek mellett kiterjedne az állatokra is, amelyek szintén élelmet szeretnének szerezni és "családjukkal, gyermekeikkel, fiókáikkal szeretnék tölteni a hétvégét" - közölte.

Gréczy Zsolt azt mondta, tisztában vannak azzal, hogy a vasárnapi vadászat megtiltása érzékenyen érintene bizonyos kormánytagokat, például Semjén Zsoltot vagy Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, de az, hogy "az ő úri hóbortjukra vonatkozik ez a törvényjavaslat, nyilván a véletlen műve". A tervezet ugyanakkor tartalmazza, hogy évente egyszer nekik is lehetőségük lenne vasárnap vadászni, ha azt 15 nappal korábban előre jelzik az illetékes hatóságnak.
Kérdésre válaszolva azt mondta, a javaslatról nem egyeztettek az érintettekkel, azzal a vasárnapi boltbezárásról szóló törvény abszurditására akarják felhívni a figyelmet.

Szerző

MSZP: A Jobbik a magyar politika fedezet nélküli kamukötvénye!

Ujhelyi István EP-képviselői nyíltlevél-sorozata Magyarország polgáraihoz.

Hibás ellenzéki magatartás, ha a Jobbikot kizárólag a politika szemétdobjára való szélsőséges nézetei miatt ítéljük és mutatjuk meg a nyilvánosság előtt. A Jobbik valóban vállalhatatlanul fasisztoid tüneteket mutat, de térnyerése nem csak emiatt életveszélyes. A Jobbik ugyanis ennél jóval több: a magyar politika populista és elvtelen brókere, kínálata pedig fedezet nélküli kamukötvény. Ezért nincs helyük az ország élén.

Európai politikusként jól tudom, minden nap tapasztalom, hogy a Jobbikot és hátországát a felvilágosult világ döntéshozatali asztalainak közelébe sem engedik. Szalonképtelen szervezeteknek ugyanis ott nincs szék. A Holokausztot tagadó, az emlékcipőket leköpő, neonáci tetoválásokat viselő, az erőszakos bűncselekményért elítélt, de a Fidesz által mára közméltósággá emelt politikusok miatt a Jobbik egyedül néhány perifériás diktatúrában és Oroszországban megtűrt partner; utóbbi esetében is valójában csak egyszerű és rubelesíthető érdekből. A Jobbik alapideológiája egyszer már végigperzselte a világot, Európa pedig nem fogja hagyni, hogy ez újra megtörténjen.

A Fidesz épp az elmúlt évszázad legsötétebb pénzügyi botrányában fulladozik, a rezsim végjátéka egyértelműen elkezdődött. A szélsőjobboldal térnyerése ellen azonban most nem elég a Jobbik fasisztoid arcát felmutatni. Nem elég arra emlékeztetni, hogy Vona Gábor egykoron Orbán Viktor polgári körének alaptagjaként kezdte, a Fidesz és a Jobbik pedig azóta is szinte minden hangot közös kottából, csak más hangszeren játszik. A radikálisok több mint egymillió szavazójának kiemelkedő többsége nem a köpködő szalonfasiszták, nem a cigányok ellen masírozó történelmi analfabéták miatt voksolnak a Jobbikra. Azért, mert a Fidesz potenciális legyőzőjét látják benne. Mert elhiszik azt az életveszélyes, populista programot, amelyet a sötét ideológiájuk mellett hirdetnek. A demokratikus erők feladata, hogy a választók tisztában legyenek azzal is: a Jobbik egy olyan beváltatlan csekk, amelynek kitöltése súlyos károkat okoz. Programjuk megvalósíthatatlan, szélsőségesen populista ígéreteik gazdasági és társadalmi csődöt jelentenek. Vigyázó szemünket Athénra vessük! Populistának lenni ellenzékben nem drága, kormányon viszont teljesíthetetlen és visszafordíthatatlanul katasztrófához vezet.

A Jobbik nem csak azért veszélyes, mert megtűri a megtűrhetetlent és ezért emberileg alkalmatlan az ország irányítására. Nem csak azért nem érdemli meg a magyar emberek voksait, mert sötét helyekről és sötét módon támogatják – a magyar érdekkel éppenséggel szembeni - bomlasztó célkitűzéseiket. A Jobbik nem csak azért nem jelent alternatívát a Fidesszel szemben, mert ha stíluseltéréssel is, de ugyanazt képviseli. Azért kell felelősen távol tartani a radikálisokat az ország életét befolyásoló döntésektől, mert felelőtlen hazardőrökre nem bízhatjuk a hazánkat. A Fidesz közelgő bukása után Magyarországnak építkezésre és nem tudatlanságba oltott gyűlöletre, nem egy újabb populista kalandorságra van szüksége. Ezt a tapolcai és ajkai körzetben élőknek is tudnia kell.

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő

Szerző
Témák
MSZP Jobbik