Germanwings - 70 holttest maradványait találták meg eddig

A francia Alapokban lezuhant Germanwings-repülőgép áldozatainak összegyűjtött maradványai közül eddig hetven embert különböztettek meg - közölte a katasztrófa helyszínéhez legközelebbi település, Le Vernet polgármestere.

Francois Balique az I-télé hírtelevíziónak elmondta, hogy a több száz maradványból vett DNS-minták hetven különböző embertől származnak. A nyomozást vezető marseille-i ügyész a BFM hírtelevíziót arról tájékoztatta, hogy "70-80 különböző DNS-t különítettek el".
Ezeket Párizsban fogják összehasonlítani a hozzátartozóktól vett DNS-mintákkal, és azok alapján azonosítják az áldozatok maradványait.
A mentés vezetője szerint a repülőgép becsapódása olyan erős volt, hogy egyetlen ép holttestet sem találtak.

A baleset helyszínén vasárnap is folytatódott a kutatás. Hatodik napja keresik a repülőgép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozát, amelytől újabb részleteket remélnek, valamint folytatják az áldozatok maradványainak összegyűjtését az 1500 méteres tengerszint feletti magasságban elterülő szakadékos, meredek hegyvidéken, ahova a mintegy hatvan fős alakulatot a Seyne-les-Alpes nevű településen kialakított központból két helikopter szállítja.

Az időjárás a hétvégén nagyon kedvező volt a kutatáshoz, sütött a nap, szélmentes volt az idő, a helikopterek folyamatosan tudnak repülni a mentőközpont és az attól légvonalban tíz kilométerre található helyszín között, amelyet éjszakánként négy csendőr őriz.
A helyszínelő szakértőket napközben a francia hadsereg hegyvidéki alakulatai biztosítják. A mentőalakulat szerint nincs ok arra, hogy előbb vagy utóbb ne találják meg a második fekete dobozt is.

A helyszín megközelítése a helyszínelők számára hamarosan szárazföldön is lehetségessé válik. Vasárnap ugyanis a hatóságok megkezdték egy út kiépítését Le Vernet településtől ahhoz a sziklafalhoz, ahol a repülőgép becsapódott.

A katasztrófa helyszínére a hétvégén a tengerentúlról származó áldozatok hozzátartozói látogattak el. Szombaton japán családok emlékeztek meg szeretteikről, vasárnap pedig latin-amerikai országokból, Venezuelából, Chiléből és Argentínából várják a hozzátartozókat.
A Germanwings német légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő A320-as gépe, fedélzetén 150 emberrel, kedd délelőtt csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban. A katasztrófa körülményeinek vizsgálatát vezető marseille-i ügyészség szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak.

Szerző

Feláll az arab szuperhadsereg

Egységes haderő létrehozásáról hoztak határozatot az arab államok vezetői az Arab Liga vasárnap záruló, 26. éves csúcstalálkozóján az egyiptomi Sarm-es-Sejk városában.

Az idei soros elnökséget betöltő egyiptomi elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi záróbeszédében bejelentette, hogy "a közös haderő megalakításával kapcsolatos szempontok tanulmányozását a következő hónap folyamán egy újonnan létrehozandó, magas szintű bizottság fogja elvégezni az arab hadseregek főparancsnokainak felügyelete alatt".

A szóban forgó katonai erő megteremtéséről már csütörtökön előzetes határozatot fogadtak el az arab külügyminiszterek, a liga főtitkára azonban akkor hangsúlyozta, hogy egyelőre elvi megállapodásról van szó, a hadsereg létrejöttével kapcsolatos gyakorlati részletekről csak ezután egyeztetnek a tagállamok. Biztonsági források szerint egy 40 ezres létszámú, elit csapatokból álló, gyorsreagálású haderőről van szó, amelynek székhelye Kairóban vagy Rijádban lenne. A bevetések során a csapatokat harci repülők és hadihajók támogatnák.

Irak fenntartásának adott hangot az egyiptomi kezdeményezéssel kapcsolatban, megerősítve korábbi álláspontját, miszerint ellenzi a katonai beavatkozást egy szuverén állam belügyeibe - derül ki a csúcstalálkozó határozatait összegző közleményből. Sokak szerint a síita vezetésű ország döntése mögött valójában a bagdadi kormányt támogató síita nagyhatalom, Irán áll, amely egzisztenciális fenyegetésként tekint a szunnita államok által szorgalmazott katonai szövetségre. Bagdad tagadja iráni támogatottságát.

Teherán másik regionális szövetségese, Damaszkusz - amelynek tagságát a szíriai polgárháború miatt az Arab Liga átmenetileg felfüggesztette - már napokkal ezelőtt határozottan elutasította a szaúdi vezetésű koalíció jelenleg zajló jemeni hadjáratát, amelyet sokan a tervezett arab katonai összefogás első erőpróbájának tartanak. A liga azonban közleményében a jemeni hadműveletek folytatása mellett foglalt állást, egészen addig, amíg a síita húszi felkelők ki nem vonulnak a fővárosból és a kormányhivatalokból, és át nem adják fegyvereiket a "legitim hatóságoknak".

Arra az újságírói kérdésre, hogy az iráni támogatást élvező húszik elleni hadjárat valójában az iszlám két fő vonalát követő országok közti háború-e, az Arab Liga főtitkára, Nabíl el-Arabi elutasító választ adott, mondván: "nem tudom, ki síita, ki szunnita (...) nem vagyunk olyanok, mint a protestánsok és katolikusok, nekünk mindannyiunknak egy szent könyvünk van".

A liga közleménye szerint a megállapodás nem kötelezi a tagállamokat az új haderőben való részvételre. A katonai fellépés célja az egyes tagállamokat fenyegető veszélyek elhárítása, a beavatkozás pedig csakis az érintett ország felkérésére történhet. A terv megvalósulásával kapcsolatban kételyek is felmerültek, egyes szakértők arra emlékeztettek, hogy az Arab Liga tagállamai már 1950-ben közös védelmi szerződést írtak alá, egy átfogó arab haderő azonban nem jött létre. Továbbá az említett arab ellentéteken kívül az Egyesült Államok valószínűsíthető rosszallása is akadályt jelenthet. Washington attól tarthat, hogy egy egyesült arab hadsereg potenciális veszélyt jelent Izraelre nézve.

Szerző

Halálos fenyegetés: éjjel-nappal őrzik a BBC-vezért

Napi 24 órás biztonsági őrizet alatt áll Lord Tony Hall, a BBC vezérigazgatója, aki hitelesnek ítélt halálos fenyegetést kapott a világ egyik legsikeresebb, százmilliók által nézett autós műsora, a Top Gear frontemberének menesztése miatt.

Lord Hall személyesen jelentette be a héten, hogy a brit közszolgálati médiatársaság megválik Jeremy Clarksontól, aki nemrég tettleg bántalmazta a program egyik producerét.

A Mail on Sunday című vasárnapi brit tömeglap beszámolója szerint a fenyegetés email formájában érkezett a BBC-hez, és nem sokkal később egy biztonsági szolgálat emberei jelentek meg Lord Hall és felesége Oxfordshire megyei háza előtt.

A Mail cikkét illusztráló fotókon látható, amint a szolgálat járőrkocsija a ház előtt parkol, és a bejáratnál is őrök állnak. A házaspár szállítását is a kirendelt őrző-védő szolgálat végzi.

A Mail on Sunday forrásai szerint a brit hadsereg különlegesen kiképzett egykori kommandósaiból álló biztonsági szolgálatot a BBC bízta meg saját költségén a vezérigazgató napi 24 órás védelmével, miután a médiatársaság biztonsági szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy a fenyegetés hiteles és komolyan kell venni. A lap becslései szerint az őrzés költségei meghaladják a napi ezer fontot (412 ezer forint).

A BBC nem kommentálta az értesülést, a Scotland Yard viszont vasárnap megerősítette, hogy vizsgálatot kezdett a halálos fenyegetést tartalmazó üzenet ügyében. A rendőrségi szóvivő szerint a vizsgálat egyelőre annak kiderítésére irányul, hogy az email honnan érkezett, de az első jelek arra utalnak, hogy az üzenetet külföldről küldték.

Jeremy Clarksont, a Top Gear eddigi műsorvezetőjét azért menesztették, mert nemrégiben tettleg bántalmazta a program egyik producerét. A BBC a műsor jelenleg futó sorozatának három utolsó adását is levette programjáról, és több, külföldön tervezett élő bemutatót is törölt.

A botrányt az robbantotta ki, hogy az 54 éves Clarkson - aki 2002 óta vezette a könnyed hangvételű, pergő ritmusú autós műsort - egy elmérgesedett vita végén orrba vágta a 36 éves Oisin Tymon producert, aki kórházi ellátásra szorult. A műsorvezető azon dühödött fel, hogy egy hosszú forgatási nap után a stábot nem várta meleg étel a szállodában.

A botrány kirobbanása után Tymon is több halálos fenyegetést kapott.

Az ügy Nagy-Britanniában és világszerte is komoly vihart kavart, mivel a műsort - a BBC saját statisztikái szerint - 214 országban, vagyis gyakorlatilag az egész világon sugározzák, és hetente 350 millióan nézik.

Clarkson visszahelyezéséért és a műsor folytatásáért petíciót indított az egyik legismertebb brit-ír politikai blogger, a Guido Fawkes írói álnéven publikáló Peter Staines. A támogató aláírások száma alig néhány nap alatt átlépte az egymilliót, ami a hasonló kezdeményezések nagy-britanniai történetében példátlan.

Fawkes és hívei a minap - a nagyobb nyomaték kedvéért - egy idegenforgalmi cég által működtetett, de igazi harckocsival vitték az aláírásokat tartalmazó íveket a BBC londoni székházához, ám a BBC vezérigazgatója mindezek ellenére Clarkson menesztéséről döntött. Indoklása szerint Jeremy Clarksonnak fontos helye lenne ugyan a BBC műsorkínálatában, de "nem bármi áron", és az indokolatlan fizikai és verbális erőszak nem tűrhető el senki részéről.

Szerző