Megszületett Szulejmán, a kis tevecsikó - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.03.30. 13:06
Fotó: zooszeged.hu
Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a csődör, amely a gondozóitól a Szulejmán nevet kapta, hamar lábra állt, és a látogatók is megfigyelhetik – közölte Veprik Róbert igazgató.

A felvidéki Bajmóc állatkertjéből érkezett tevekanca, Kata tavaly a Miskolci Állatkert tevecsődörénél, Kalifánál vendégeskedett. Az, hogy az együttlétük gyümölcsözőnek bizonyult, már a tél folyamán megmutatkozott a nőstényen, amely végül múlt kedden hozta világra minden komplikáció nélkül csikóját.

Az újszülött érkezésével a Szegedi Vadaspark tevecsapata ötfősre bővült, mivel nemrégiben érkezett egy idősebb kanca egy hollandiai állatkertből. A gondozók reményei szerint hamarosan gyarapszik a csapat, hiszen Góbi, a Szegeden 2007-ben született kanca is kikerekedett.

Fotó: zooszeged.hu

Fotó: zooszeged.hu

Kétféle teve él a Földön, az egypúpú (Camelus dromedarius) Afrikában, a kétpúpú (Camelus bactrianus) Ázsiában, Szegeden az utóbbi faj egyedeit gondozzák. A kétpúpú tevék kiválóan alkalmazkodnak az extrém időjárási körülményekhez, hiszen élőhelyükön Ázsia sivatagos, félsivatagos területein nyáron rendkívül meleg van, télen pedig jóval hidegebb az időjárás mint Közép-Európában. Télen vastag bundát növesztenek, amit tavasszal levedlenek – ekkor nem túl megnyerő képet mutatnak, sok látogató hiszi azt, hogy betegek. Mindenesetre ekkor örömmel veszik, ha gondozóik is segítenek a levedlett szőrcsomók eltávolításában.

Fotó: zooszeged.hu

Fotó: zooszeged.hu

Sokáig úgy vélték, hogy a kétpúpú tevék Belső-Ázsiában honos vad ősei már kipusztultak, hasonlóan a vadlóhoz, azonban sikerült a kritikusan veszélyeztetett faj néhány kisebb populációját felfedezni. Jelenleg ezernél kevesebb él belőlük vadon a Góbi-sivatagban, és a védelmük ellenére is folyamatosan csökken a számuk.

Szerző

"A Fidesz a vesztét érzi" - Feljelent az MSZP

Az MSZP büntetőfeljelentést tesz a tapolcai választókerületben terjesztett, a jelöltjüket lejárató kiadvány miatt - közölte a párt elnökhelyettese hétfői ajkai sajtótájékoztatóján.

Gőgös Zoltán azt mondta, Pad Ferencet, a tapolcai időközi országgyűlési választáson a baloldali ellenzék támogatásával induló képviselőjelöltet "demokráciában nem szokásos módon" névtelen kiadványban támadják, "mely mögött minden jel szerint a Fidesz áll". Ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést rágalmazás és becsületsértés miatt. Az MSZP elnökhelyettese kijelentette: ”a Fidesz érzi a vesztét, ezért kezdett lejárató kampányba”, és jelentette meg ezt a ”hazugságokkal teli kiadványt”. A sajtó képviselőinek nem mutatták meg a kiadványt, de Gőgös Zoltán azt mondta, a szórólap azt tartalmazza, ami a Fidesz szombati sajtótájékoztatóján is elhangzott. 

Szűcs Lajos országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) szombati budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az MSZP kormányzása idején megduplázódott a munkanélküliség, a 2010-es adatok szerint csak Veszprém megyében az állástalanok száma elérte a 24 ezer főt. Pad Ferenc olyanokkal "paktált le", akik egyhavi nyugdíjat elvettek az idősektől, akik 2002-2010 között folyamatos megszorításokkal sújtották az országot, miközben hagyták, hogy a külföldi extraprofittal rendelkező vállalatok kirabolják azt. Ebben az időszakban nőtt duplájára az államadósság és ezen belül a települések adóssága is - tette hozzá. Ebben az időszakban hajszolták bele devizahitelekbe az országot, és több mint 1280 milliárd forint adósságba "kergették" az önkormányzatokat. Ehhez Ajka 5,2 milliárd forinttal járult hozzá mondta a kormánypárti politikus.

Szűcs Lajos úgy fogalmazott: Pad Ferenc eddigi munkája és megnyilvánulásai azt mutatják, hogy haszonélvezője és kihasználója volt ezeknek a lehetőségeknek. A baloldali jelölt szakszervezeti vezető volt, önkormányzati képviselő, az önkormányzati távhőcég felügyelő bizottságának tagja és a Mal Zrt.-ben is dolgozik - sorolta. Kitért arra, hogy 2010 októberében, amikor bekövetkezett a vörösiszap-katasztrófa, Pad Ferenc a Mal Zrt. dolgozója és a cég vezetőségének tagja volt. Sem akkor, sem azóta nem lehetett egyetlen egyszer sem arról hallani, mit tett annak érdekében, hogy a katasztrófát elkerüljék - mondta szombaton Szűcs Lajos.

Gőgös Zoltán úgy fogalmazott: követelik, hogy hagyják abba jelöltjük lejáratását. Az MSZP elnökhelyettese szólt arról is, hogy sokan megigényelték a pénzüket a Quaestor-károsultak közül, de a ”kisemberek” nem kaptak pénzt, csupán a ”bennfentesek”, köztük a külügyminisztérium kereskedőháza, valamint több budapesti Quaestor-vezető jutott a pénzéhez március 9-én. Gőgös Zoltán arról is beszélt, hogy húsvétkor nem fognak kampányrendezvényeket tartani, hiszen nem akarják megzavarni az ünnepet és erre bíztatják a többi pártot is.

Pad Ferenc úgy fogalmazott: a napokban a választókerületben terjesztett szórólap tartalma miatt felháborodott telefonálók keresték, hozzátéve, abban bízik, hogy sokan vannak, akik nem hiszik el az ellene felhozott vádakat. A képviselőjelölt reményét fejezte ki, hogy a Quaestor-botrány károsultjai vissza fogják kapni a pénzüket. Veszprém megye 3. számú választókerületében azért kell időközi országgyűlési választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A választást április 12-én tartják meg. 

Szerző

Nagy bajban a demokraták

A csődben levő Vajdasági Fejlesztési Bank (RBV) kérelmezte a bíróságtól, hogy foglalják le a szerbiai ellenzéki politikai erő, a Demokrata Párt (DS) egyes tisztségviselőinek vagyonát, amelyet jelzálogba helyeztek, amikor hitelt vettek fel a párt számára a 2012-es választási kampányhoz – adta hírül a vajma.info portálja.

A bank követelése miatt az érintettek a minap Belgrádban tanácskozást tartottak, hogy megoldást találjanak a Demokrata Párt tagjait érintő problémára, amely egyben az egész párt gondja is, hiszen a vissza nem fizetett hitelek miatt már korábban zárolták a DS számláját.

A Kurir lap értesülése szerint a Vajdasági Fejlesztési Bank már továbbította a végrehajtási határozatot, amely Oliver Dulić párttagnak a jelzálogba helyezett vagyonára vonatkozik. Amennyiben a bíróság elfogadja a kérést, az gyakorlatilag azt jelentené, hogy elárvereznék Dulić megterhelt ingatlanjait. Hasonló sors vár még mintegy húsz DS-tagra, akiknek szintén a párt hitele miatt került jelzálogba a vagyona.

Szerző