"A kormány eltőzsdézte az emberek pénzét"

Publikálás dátuma
2015.03.30. 19:02
Korábbi felvétel. Fotó: Népszava
Ellenzékét oktatta a kormánypárt napirend előtt a parlamentben, a szocialisták "hazugságcunamiról" beszéltek, az LMP pedig azt javasolta, ne csak a Quaestor vezetőjének a vagyonát zárolják, hanem a jegybank vezetőinek, és a "sáros" kormánytagoknak vagyonát is.

Orbán Viktor egyetlen dolgot kellett volna tennie, amikor megkapta Tarsoly Csaba levelét: feljelentést tenni. Erről az LMP-s Szél Bernedett beszélt hétfőn napirend előtt a parlamentben. Az ellenzéki politikus a miniszterelnöki eskü szövegét olvasta: "a törvényt megtartom és másokkal is megtartatom". Szél szerint a kormányfőnek a levél kézhezvétele után rögtön a rendőrséghez kellett volna fordulnia, nem Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez. Miután ez elmaradt, felelősség terheli a Fideszt. Hiába az egyre kínosabb magyarázkodás, a kormány eltőzsdézte az emberek pénzét. Az utolsó félretett forintok ragadtak bent - fogalmazott az LMP társelnöke, aki szerint a kisbefektetőknek minden egyes fillért vissza kell kapniuk. Orbánéknak gondoskodniuk kell a "kormánykárosultakról", hisz van pénz, az MNB ebből luxuspalotákat vásárol. Bejelentette, hogy az LMP benyújtotta a javaslatát egy erősebb pénzügyi felügyeletről, de azt a házbizottságban elutasította a kormány.

Rossz irány az ellenzék számára a politikai számonkérés - harsogta sértődötten a Szél Bernadettnek válaszoló Tállai András. A nemzetgazdasági államtitkár nagyon sajnálta, hogy az LMP a miniszterelnök vagyonát szeretné zároltatni, hiszen a miniszterelnök nem szegte meg az esküjét, éppen hogy az esküje szerint járt el, amikor utasította a kormánytagokat, hogy vegyék ki a brókercégeknél elhelyezett pénzeket. Tállai szerint minden rendben halad, "azonosításra került az elkövetői kör", az előzetes letartóztatások is megtörténtek, a kormány számára pedig az a legfontosabb, hogy mielőbb kártalanítsák a kisbefektetőket.

A szocialista Lukács Zoltán "hazugságcunamit" emlegetett napirend előtt a Quaestor-ügyben.  A frakcióvezető helyettes Tarsoly Csabát a miniszterelnök üzlettársának nevezte és hosszan fejtegette a történet furcsaságait. Azt, hogy kezdetben tagadták a Tarsoly-levél létezését, majd elismerték. Azt, hogy a Ouaestor-vezér levélben fordult Orbánhoz, ami érthetetlen. Az ügyben 17 napig nem történt semmi, pedig a miniszterelnök tudta, hogy baj lesz, csak a kisembereknek nem szólt, viszont titokban utasítást adott a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, hogy vegyék ki a pénzüket a Quaestorból. Az MSZP felszólította a parlamenti képviselőket, nyilatkozzanak arról, hogy érintettek-e az ügyben. Bejelentette: a szocialisták kikérik a levelet, amit Tarsoly Orbánnak küldött, valamint a szóban forgó kormányülés hangfelvételét.

Magyar Levente külügyi államtitkár szerint semmiféle levelet nem kapott a külügyminiszter Tarsoly Csabától erre vonatkozóan és a tárca semmiféle közpénzt nem forgatott a Quaestorban. A pénz kivételéről elmagyarázta, hogy "erkölcsileg is rendben van a dolog, mivel közvagyonról van szó". Csak azért március 1-jén döntöttek arról, hogy visszaveszik a Quaestorból az állampapírokat, mert addig Japánban voltak a minisztérium vezetői - mondta.

A Jobbik nevében Volner János beszélt arról, hogy összeérnek a szálak, ezért nem történt eddig elszámoltatás. A politikus szerint nincs magyarázat arra, hogy miért brókerházban tartotta a közpénzeket a kormány. A Jobbik megkérdezik a képviselőket arról, vettek-e ki pénzt a brókerházból az utóbbi időben. 

L. Simon László államtitkár visszautasította, hogy a kormány tőzsdézett volna az állam pénzével. Azt is tagadta, hogy milliárdokat mentett volna ki a kormány bennfentes információkat ismerve. Megismételte, Orbán adta ki az utasítást, hogy a minisztériumok vegyék ki a pénzüket a brókercégektől.

A KDNP-s Harrach Péter felrótta, hogy "kivirágzott a gyűlölet kultúrája", "hazugságok és alaptalan gyanúsítgatások mérgezik a közéletet", a médiában is megjelent a gyűlölet, az alpári stílus, amelyben "élen jár a politikai bulvár és az internet". A frakcióvezető arra figyelmeztetett, hogy a pártoknak és holdudvaruknak a magatartását a nemzeti érdek és a másik fél tisztelete kéne, hogy meghatározza.

Rogán Antal ismét arról beszélt, nem egy brókercégről derült ki, hogy probléma van vele. "Persze értem, hogy a szocialisták csak egy brókerügyről beszélnének" - mondta, majd a Buda-Cashre utalva "bajnaizott". Közölte, nem véletlen, hogy az LMP Szél Bernadett is csak a Quaestorról beszélt, talán azért mert a PSZÁF főigazgatóját 2009-ben Schiffer Péternek hívták.

A Fidesz frakcióvezetőjének napirend előtti felszólalása Tállainak lehetőséget adott arra, hogy "elmúltnyolcévezzen" és közölje,a brókerbotrányt meg lehetett volna előzni, ha a szocialisták akarják. De nem akarták, sőt bátorították. Ha a pénzügyi felügylet nem kerül a jegybank alá, akkor a mai napig nem kerülnek a felszínre a csalások - mondta.

 

Szerző

Quaestor - Rogán a Gyurcsány-időkben kutakodna

Publikálás dátuma
2015.03.30. 17:54
FOTÓ: Tóth Gergő
 Parlamenti albizottságban vizsgálná a Fidesz, milyen kár érte a költségvetést azzal, hogy a Gyurcsány-kormány idején csaknem 17 milliárd forint összegű, fedezet nélküli hitelt kapott a Quaestor a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) - közölte Rogán Antal.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a hitelt "egy az egyben el fogja bukni az MFB, és azon keresztül az adófizetők". A politikus egyúttal kérte a kormányt is, hogy vizsgáltassa ki e korábbi hitelfolyósítás körülményeit.

Rogán Antal arról is beszámolt, áprilisban újabb törvénymódosítási javaslatot terjesztenek elő a brókerügyekkel összefüggésben. Ebben gondoskodni fognak a polgári úton történő igényérvényesítés felgyorsításáról, azaz arról, hogy akiket a Befektetővédelmi Alap nem kártalanít, azok is mihamarabb a pénzükhöz juthassanak.

A kártalanításokkal kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a Buda-Cashnél a kártalanítás folyamata már több mint 97 százalékban lezárult. A Quaestor esetében a Fidesz álláspontja az, hogy a Befektetővédelmi Alapnak 6 millió forintig kártalanítania kell az ügyfeleket. Azok esetében, akik 6 millió forintnál többet helyeztek el a Quaestornál - folytatta -, a polgári igények érvényesítéséhez a Fidesz vagyonzárolási javaslata biztosíthat kellő vagyoni alapot.

Utóbbi indítvánnyal kapcsolatban megerősítette parlamenti felszólalását, vagyis azt a kezdeményezésüket, hogy a vagyon zár alá vétele szempontjából vizsgálhatók legyenek azok a tranzakciók is, amelyek a büntetőeljárást megelőző egy évben történtek. Az egyéves időtartamot azzal magyarázta, hogy az alkotmányossági szempontból ez tartható.

A frakcióvezető többször is hangsúlyozta, hogy a brókerbotrányok feltárása a Magyar Nemzeti Bank felelős munkája, a pénzügyi felügyelet megerősítése nélkül nem történt volna meg. Megjegyezte továbbá, hogy a Buda-Cash ügyében a kártalanítás nem sikerülhetett volna a tavalyi bankszanálási törvény nélkül. "Egyik javaslatot sem támogatták az ellenzéki pártok" - mondta, majd úgy fogalmazott: "végig kell vinni a brókerpiac megtisztítását".
A Fidesz képviselőcsoportja abban érdekelt, hogy minden brókerbotrányra fény derüljön, hogy a csalásokat felderítsék, a dolgozó embereket kártalanítsák és a bűnösöket megbüntessék - hangsúlyozta Rogán Antal.

A frakcióvezetőt kérdezték arról a levélről, amelyet a Quaestor-vezető Tarsoly Csaba írt Orbán Viktor kormányfőnek. Rogán Antal válaszában arról beszélt, helyesnek tartja, hogy ha valaki levelet küld, arra válasz is születik, még ha az kétmondatos is, mint az ebben az esetben történt.

Szintén kérdésre elmondta, osztja Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter véleményét, vagyis hogy "a Tarsoly Csabához hasonló emberek valóban mindenkivel igyekeztek kialakítani valamilyen kapcsolatot".

A fideszes politikus kitért a 2017-es budapesti vizes világbajnoksághoz kapcsolódó törvényjavaslatukra is. Szerinte abban nincs különbség a parlamenti frakciók között, hogy a sportesemény sikeres megrendezése nemzeti ügy. A Fidesz és a kormány célja az átláthatóság, ezért a széles körű nyilvánosságban érdekeltek a közbeszerzési eljárások lefolytatásánál is - mondta.

Szerző

Együtt: parlamenti bizottság vizsgálja a Quaestor-ügyet!

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint parlamenti bizottságnak kell kivizsgálnia a brókercégek csődje miatt kialakult helyzetet - mondta Szelényi Zsuzsanna, az ellenzéki párt politikusa.

A független képviselő szerint - az általa "Rogán-féle blöfftörvénynek" nevezett - vagyonzárolási javaslat nem nyújt megoldást a helyzetre, nem teszi lehetővé, hogy a felelősöket valóban felelősségre vonják, illetve hogy a károsultak hozzájussanak a pénzükhöz.
A politikus közölte, a bizottságnak ki kellene vizsgálnia, hogy hova tűnt a Quaestor által felhalmozott pénz. Azt is tudni kell, hogy a PSZÁF és az MNB hol hibázott, hogy tudott a cég "hamis kötvényeket" kiadni. A kormány miért helyezte el kockázatos befektetésekben a pénzeszközeit? - kérdezte, hozzátéve, azt is ki kell deríteni, hogy mikor, ki és mit tudott pontosan ebben az ügyben.

Pápa Levente, az Együtt alelnöke azt mondta, a hatályos jogszabályok megadták volna a lehetőséget, hogy a kormány és a hatóságok határozottan lépjenek fel a károsultak védelmének érdekében, a Fidesz vagyonzárolási javaslata ezért hárítás, "pótcselekvés, látszat, púder". El lehetett volna rendelni a Quaestor-csoport zár alá vételét és annak vezetőjét, Tarsoly Csabát már régen előzetes letartóztatásba helyezhették volna, de ez nem történt meg, ezért a felelősség a kormányt, a Fideszt és az állami hivatalokat terheli - jelentette ki.

Szerző