Összeérnek a Quaestor-botrány szálai

Publikálás dátuma
2015.03.30. 23:30
A fideszesek vélhetően nem nyilatkoztak az MSZP kezdeményezésére arról, hogy rendelkeznek-e bennfentes információkkal FOTÓ: TÓTH
A Quaestor-csoport ingatlanait kezelő cégnél Tarsoly Csaba feleségét Orgován Béla váltotta fel az ügyvezetői poszton, de az egykori közmunkás ma is vezérigazgató a Questor anyacégénél. Kiderült, az előzetes letartóztatásba helyezett Tarsoly diplomata útlevelét alig két napja vonta vissza Szijjártó Péter külügyminiszter, aki a miniszterelnök februári - az eddig közöltnél korábbi - utasítására vette ki a közpénzeket a cégből. Orbán Viktor csütörtökre tájékoztatást ígért arról, milyen állami pénzek lehetnek még a Quaestornál és más brókercégeknél. Polt Péter az emberi jogokkal magyarázta, hogy nem hallgatták ki korábban a Quaestor-vezért. A szappanopera-szerű történet szálai összeérnek: Orbánhoz, illetve a Fideszhez vezetnek.

A Quaestor Invest Kft. ügyvezetői székében Tarsolyné Rónaszéki Erikát is Orgován Béla követte, a változás március 9-től hatályos, amit a cégbíróság március 24-én jegyzett be - derül ki az online Cégközlönyből. A vállalat többségi tulajdonosa a cégcsoport központi vállalkozása, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt., kisebbségi tulajdonosa a vasárnap előzetes letartóztatásba helyezett Tarsoly Csaba.

A jelenleg NAV-végrehajtás alatt álló Quaestor Zrt. éléről már márciusban távozott Tarsoly és feleség, illetve az apja, Tarsoly Vince. A hvg.hu írt arról, hogy a március 16-án tartott közgyűlési jegyzőkönyv szerint megszűnt az igazgatóság, és Tarsolyék helyett a zrt. vezérigazgatója Orgován Béla lett. A tápiósági férfiről másnap kiderült, hogy nem tipikus vezérigazgató: büntetett előéletű, alacsony képzettségű ember, aki korábban részt vett a közmunkaprogramban is. A Quaestor-csoport fő tulajdonosaként Tarsoly pár nappal később az MTI-nek azt írta, hibát követett el, amikor a reorganizációs tanácsadó javaslatát elfogadta az átmenetre szóló új tisztségviselő kinevezését. Ezért úgy döntött, hogy vezető tisztségeit visszaveszi, hogy ne merülhessen fel a gyanú bármilyen kár okozására. Ennek érdekében intézkedett a szükséges közgyűlések és taggyűlések összehívásáról - írta az MTI, csakhogy ez nem történt meg, ugyanis háromnapos eljárás után vasárnap Tarsolyt előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság.

Tarsoly március 9-én jelentette be, hogy "a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett". A csődeljárás kezdeményezése azonban a mai napig nem jelent meg a Cégközlönyben, vagyis hivatalosan az eljárás nem indult el. A felügyeleti szervként eljáró, Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank (MNB) március 10-én felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez, amelynek tevékenységét felfüggesztette. Kiderült az is: válaszolt a miniszterelnök a Quaestor-vezér március 9-ei, neki írott levelére. A Népszabadság kérdésére Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető azt mondta, Orbán Viktor "dodonai kétmondatos" választ írt, de hogy mit, azt nem árulta el. Tarsoly a brókercég problémáiról tájékoztatta a miniszterelnököt - Giró-Szász András legalábbis ezt mondta az ATV-ben vasárnap este, ahol meg is mutatta az Orbánnak címzett levelet, de részletes ismertetéséhez nem járult hozzá. Visszautasította a bennfentes információkról szóló állításokat is.

Igen ám, de a korábbi kormányzati állításokkal szemben nem márciusban, hanem két héttel a Quaestor-ügy kirobbanása előtt, a február 25-i kormányülésen utasította minisztereit Orbán, hogy nézzenek utána, van-e közpénz kockázatos helyeken. Ez a Buda-Cash-botrány kibontakozása után egy nappal történt - közölte legalábbis az állami hírtévé a kormányülés memojára hivatkozva. Orbán a múlt héten beszélt arról: ő rendelte el, hogy a minisztériumok vegyék ki a brókercégeknél tartott pénzüket, e kijelentése nyomán pedig felmerült a gyanú: bennfentes információkkal rendelkezett a kormányfő. Hétfőn maga Orbán a parlamentben csütörtökre ígérte a közvélemény tájékoztatását arról, mely állami háttérintézményeknek volt pénzügyi kapcsolata brókercégekkel.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint a tárca intézményei a miniszterelnök utasításának megfelelően jártak el, amikor megszüntették számláikat a Quaestornál, a folyamat során pedig nem rendelkeztek semmilyen törvénytelen információval - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn. Szijjártó Péter szerint megdöbbentette és csalódást keltett benne a Quaestor bejelentése, mert megbízhatónak tartotta a céget, ugyanúgy, ahogy az a több tízezer ember, aki ott tartotta a megtakarítását (utóbbiakat nem figyelmeztette előre a kormányfő - a szerk.). Arról is beszélt, egy levelet sem kapott Tarsolytól, akivel utoljára januárban vagy februárban találkozott, amikor a Duna City befektetési projektről tárgyalt. Ugyanakkor - mint a miniszter elismerte - ő adott engedélyt arra, hogy diplomata-útlevele legyen Tarsolynak, azért, mert a Quaestor-vezér sokat tárgyalt külföldön. De a külügyminiszter nem azonnal vonta vissza Tarsoly útlevelét, csaknem 20 napot várt, s csak múlt szombaton, március 28-án tette meg a lépést. Szijjártó arról is beszélt, akkor állítottak ki parlamenti belépőt Tarsolynak, amikor nagyon sokat tárgyalt a kormányzattal az isztambuli és a moszkvai kereskedőházak üzemeltetéséről.

Mint megírtuk: nemcsak az előbbi ügyek, számos más pont is összeköti a Fideszt Tarsollyal és a Quaestorral. A Magyar Kereskedőház pénzét például Matolcsy Görgy még nemzetgazdasági miniszterként helyezte el a Quaestornál, amit Szijjártó és Orbán utasítására vettek ki a cégből. Windisch László MNB-alelnök hagyta jóvá a Quaestor kötvénykibocsátását tavaly novemberben, és az Eximbank megvételekor az MNB mint a felügyeletet ellátó szerv elvileg át is világította a Quaestort. Az MNB-be olvadt PSZÁF - 2010 előtti vezetése - meg is rótta a Quaestort a fogyasztókat megtévesztő magatartása miatt, de a tevékenység tovább folyt.

Eközben a Fidesznek csak figyelemelterelő-lépésekre futja. Rogán Antal a VS.hu szerint hétfőn zárt ülésen arról tartott fejtágítást a frakciónak, hogy mit mondjanak és hogyan viselkedjenek a kormánypárti politikusok. Már kedden dönthet a Ház Rogán, Tuzson Bence, Gulyás Gergely törvényjavaslatáról, ami alapján felelősségre vonhatják a brókerbotrányban érintett brókereket, a vállalatok vezetőit, tulajdonosait, sőt a felügyelőbizottsági (fb) tagjait és könyvvizsgálóit is, sőt, ők, akár a magánvagyonukkal is felelhetnek az okozott károkért. Csakhogy ezzel is a saját "farkukba harapnak", hiszen rögtön felelősségre vonhatóvá válna például a 2010 óta számos kormányzati funkciót betöltött Kiss Szilárd Miklós volt agrárattasé, akinek a felcsúti polgármester Mészáros Lőrinccel van közös cége Oroszországban. Kiss nyolc éven keresztül volt a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. fb-tagja, s ugyan 2011 szeptemberében kikerült onnan, csak ezek után hozta össze a moszkvai magyar vízumközpontot, amelyben - az Index szerint - 60 százalékban Tarsoly VisaWorld-Center Szolgáltató Kft.-je a tulajdonos, a maradék pedig Kiss állítólagos élettársáé.

Polt emberi jogokra hivatkozik
"Aki potenciális gyanúsított, az nem hallgatható ki előzőleg tanúként, ez minden emberi jognak ellent mond" - így magyarázta Polt Péter legfőbb ügyész, hogy a Quaestor borulásától, azaz március 9-től miért telt el több mint két hét addig, hogy elővették Tarsolyt. Polt elmondta, a nyomozást a rendőrség végzi, ők törvényi felügyeletet gyakorolnak, de már másnap házkutatást tartottak, amiből azóta hét is volt. Nagyon sok nyomozati cselekmény történt, jelenleg is 150 cég számlájának, 800 GB adatnak a feldolgozása van folyamatban.
Összehasonlítva a Postabank-üggyel, a két hét utáni előzetesbe helyezés messze gyorsnak számít - állította. Már hétfő hajnalban feloszlatták a hatóságok a Párbeszéd Magyarországért aktivistáinak a Legfőbb Ügyészség előtti, Polt azonnali távozását sürgető tiltakozó akcióját. A párt azt követően vonult utcára, hogy a Blikk információi alapján kiderült, Polt lánya, és Tarsoly személyi titkára élettársi kapcsolatban vannak.

Lázár ütközött Mészárossal (is)

Világszerte és Magyarországon is sündörögnek és nyalakodnak a Tarsoly Csaba-féle pénzemberek, ilyen Simicska Lajos is - mondta az Indexnek Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint "ezek a csoportok a világban természetes módon a politikai döntéshozókkal keresik a kapcsolatot". Szerinte a Quaestor-vezérnek nem volt lehetősége arra, hogy egy 150 milliárdos csalást “eltussoljon, szőnyeg alá söpörjön vagy eltakarja a valóságot azzal, hogy neki voltak kormányzati politikusokkal vagy kormányzathoz közel álló emberekkel kapcsolata”. Arra a felvetésre, hogy hiába robbant ki a botrány, Tarsolyt csak később vették őrizetbe, úgy reagált, “csak a rendőrségben és az ügyészségben bízhatunk”. Szerinte Magyarországon az igazságszolgáltatás független, Orbán Viktor pedig döntéseiben befolyásolhatatlan. Lázár elképzelhetetlennek tartja, hogy olyasmi derüljön ki Orbánról, ami megrendíti benne az ő vagy a köz bizalmát.

Lázár szerint nem tervezik Csányi Sándorhoz hasonlóan Tarsoly kitüntetését. Igaz ő nem értett egyet az OTP-vezér állami kitüntetésével sem, sőt Lázár korábban az ország első számú uzsorásának nevezte Csányit, aki március 15-én kitüntettek. Lázár szerint "mindenkinek sokkal jobb, ha a kormány ad keresztet a bankároknak, mint ha azok válnának az ország keresztjévé".

Arról is beszélt, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesternek el kell tudnia számolni a vagyonával. "A vagyonnyilatkozatomban szereplő adatok a törvényes helyzetet tükrözik, és a valóságnak mindenben megfelelnek" - közölte tegnap erre reagálva Mészáros. A felcsúti polgármesterről azonban a "Csak egy ruszki Magyarországon" blog kiderítette: az orosz adóhatóság március 30-i állapotot tükröző adatbázisa szerint a Magyar Kft. elnevezésű cégben 33 százalékos tulajdona van. Rajta kívül a cég tagjai között van Kiss Szilárd, a letartóztatásban lévő volt agrárattasé. Mészáros korábban tagadta, hogy lenne közös cége Kissel.

Fotó: Tóth Gergő/Népszava

Fotó: Tóth Gergő/Népszava

Vizsgálódna és felelősségre vonna az ellenzék

Határozati javaslatban kezdeményezi az MSZP, a DK, az Együtt és a PM a parlament feloszlatását és előre hozott választások kiírását. Ezt Szabó Tímea, a PM társelnöke jelentette be, emlékeztetve, a múlt héten több párt is felszólította a kormányfőt, hogy kezdeményezzen bizalmi szavazást önmaga ellen a Quaestor-ügy miatt. A határidő, amit a PM adott lejárt, de a kormányfő nem lépett, ezért nyújtják be a parlament feloszlatásáról szóló javaslatot.

Varju László (DK) bejelentette, olyan módosító javaslatot készítettek, amely szerint Orbánnak és Matolcsy Györgynek saját vagyonával kell felelnie a Quaestor csődjéért. A Fidesz javaslatát "látvány-törvénytervezetnek" nevezte, amivel megpróbálják elfedni, amit elmulasztottak.

Az LMP vizsgálóbizottságot állítana fel az ügyben. Schiffer András, frakcióvezető a visszaélések feltárásához elégtelennek nevezte a Fidesz javaslatát, amely csak a bróker-botrányban érintett pénzügyi szereplőket büntetné, mert az állami szervek is felelősek a Quaestor-ügyért. A frakcióvezető azt javasolta, hogy a vizsgálóbizottságba az ellenzék is küldhessen tagokat. Schiffer lapunknak elmondta, nem írták alá a PM-nek az Országgyűlés feloszlatására tett kezdeményezését, mert nem tudják, mi szerepel abban.

Az Együtt szerint is parlamenti bizottságnak kell kivizsgálnia a brókercégek csődje miatt kialakult helyzetet. Szelényi Zsuzsanna a Fidesz vagyonzárolási javaslatát "Rogán-féle blöfftörvénynek" nevezte, amelyik nem nyújt megoldást a helyzetre, nem teszi lehetővé, hogy a felelősöket valóban felelősségre vonják, illetve hogy a károsultak hozzájussanak a pénzükhöz. Az Együtt által kezdeményezett testületnek ki kellene vizsgálnia, hogy hova tűnt a Quaestor által felhalmozott pénz. Azt is tudni kell, hogy a PSZÁF és az MNB hol hibázott, hogy tudott a cég "hamis kötvényeket" kiadni. A kormány miért helyezte el kockázatos befektetésekben a pénzeszközeit, illetve ki kell deríteni, hogy mikor, ki és mit tudott pontosan ebben az ügyben. Pápa Levente, az Együtt alelnöke pedig azt mondta, a hatályos jogszabályok megadták volna a lehetőséget, hogy a kormány és a hatóságok határozottan lépjenek fel a károsultak védelmének érdekében, a Fidesz vagyonzárolási javaslata ezért hárítás, "pótcselekvés, látszat, púder". El lehetett volna rendelni a Quaestor-csoport zár alá vételét és annak vezetőjét, Tarsoly Csabát már régen előzetes letartóztatásba helyezhették volna, de ez nem történt meg, ezért a felelősség a kormányt, a Fideszt és az állami hivatalokat terheli - jelentette ki. "Bizonyítékunk van arra, hogy a Fidesz lop" - összegezte a Quaestor-ügy együttes olvasatát Szelényi.

Az MSZP eközben citromsárga nyilatkozatokat osztott szét a Házban, sőt, a szocialista frakció tagjai elsőként írták alá a citromsárga dokumentumot, amelyben arról nyilatkoznak, hogy nem rendelkeztek bennfentes információval a bedőlt brókercégekkel kapcsolatban, nem tartottak pénzt ezeknél a cégeknél, következésképp 2015. február 24-e után sem adtak semmilyen megbízást ezeknek a cégeknek.

Szerző

Quaestor-vagyon került zár alá

A vagyonvisszaszerzési eljárásban a győri ETO Parkot és a stadiont is lefoglalta a nyomozó hatóság - mondta a fővárosi főügyész az M1 aktuális csatornának hétfő este.

Ibolya Tibor emlékeztetett rá: március 11-én rendelték el a nyomozást, aznap négy helyen tartottak házkutatást, amelynek eredményeként lefoglaltak körülbelül tízezer oldalnyi nyomtatott szöveget és körülbelül 800 gigabyte-nyi elektronikus adatot. Ennek az "óriási mennyiségű" adatnak az áttekintéséhez idő kellett - hangsúlyozta a főügyész.

Arra a kérdésre, hogy ennyi idő, két hét elég lehetett-e a vagyon kimenekítésére offshore cégeken keresztül, azt válaszolta: "objektíven nem volt olyan helyzetben" Tarsoly Csaba, hogy vagyont tudjon kimenekíteni.

A főügyész elmondta: a vagyonvisszaszerzési eljárás tart, ennek részeként hétfőn a győri ETO Parkot és a stadiont is lefoglalta a nyomozó hatóság biztosítási intézkedésként. A gyanúsítás után már megkezdődött a vagyonvisszaszerzés, gépkocsikat, üzletrészeket, készpénzt, ingatlanokat foglaltak le - tette hozzá.

Tarsoly Csaba és két társa ügyében a főügyész a gyanúsítás részleteit nem árulta el, annyit közölt, hogy "a cselekmény minősítése csalás". 

Mint mondta, ez egy nehezen bizonyítható bűncselekmény, ezért minden olyan nyomozati cselekményt el kellett végeztetniük, amely megalapozottá teszi a gyanút. A Magyar Nemzeti Bank feljelentése csak arról szól - folytatta -, hogy a Quaestornál bűncselekmények történtek, de ekkor még nem volt egyértelmű, hogy milyen bűncselekmények. Mivel kár keletkezett, ezért a csalás gyanúját próbálták megalapozott gyanú szintjére hozni.

Ibolya Tibor ezzel kapcsolatban kijelentette: nem akar olyan országban élni, ahol egy feljelentés után egy nappal bárkit le lehet tartóztatni. Amikor a büntetett előéletű Orgován Béla nevére írta a céget, Tarsoly Csabával szemben a megalapozott gyanú "kijegecesedett" - mondta a főügyész. Ez jó volt az ügyészségnek - tette hozzá.

    

 

Szerző

Tapolca - Kövér nem tanácsolja, hogy az ellenzékre szavazzanak

Publikálás dátuma
2015.03.30. 23:07
MTI Fotó: Nagy Lajos
A tapolcai időközi választásnak országosan csupán presztízsszempontból van jelentősége, valódi tétje az itt élők hatékony érdekképviselete - jelentette ki az Országgyűlés elnöke Fenyvesi Zoltán Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelölt hétfői tapolcai lakossági fórumán. 

Kövér László azt mondta, a térségnek olyan képviselőre van szüksége, akik méltó utódja lesz a januárban elhunyt Lasztovicza Jenőnek, emberként, politikusként. Olyan képviselőre van szükség, aki hatékonyan tudja képviselni a térségben élők érdekeit, amely a most induló uniós ciklus szempontjából kiemelten fontos - tette hozzá a házelnök.

Kövér László hangsúlyozta, hogy 2010 és 2014 között a kormányzat mély válságból húzta ki az országot. Úgy fogalmazott: ha ez nem így történt volna, akkor sem "tanácsolnám önöknek", hogy a tapolcai választásokon induló ellenzéki jelöltek valamelyikére szavazzanak. A szocialisták kormányzásuk idején válságba taszították az országot - jegyezte meg -, nem működött az állam, az oktatás, "a totális szétesés szélén álltunk".

A Jobbik "cukiság-kampányt folytat", de néha be-becsúszik "olyan ügy, hogy mi szégyenkezhetünk helyettük" - mondta, hangsúlyozva, hogy náci ideológiát hirdetni az interneten "gyalázat". Az Országgyűlés elnöke a Jobbikra utalva közölte: ilyen pártot nem szabad egyetlen mandátumhoz sem juttatni.

A bankok elszámoltatásáról szólva Kövér László azt mondta, 1000 milliárd forint jut vissza az emberek zsebébe.
A továbbiakban a házelnök a családok támogatását nevezte a legfontosabbnak, hiszen - mint mondta - az ország jövője múlik ezen. Kitért arra is: a kormány teljesítette a nyugdíjasoknak tett ígéretét, növelni tudta a nyugdíjak vásárlóértékét, és nagy eredmény, hogy 2010-hez képest ma 455 ezerrel többen dolgoznak.

Kövér László arról is beszélt, hogy a kormány az elmúlt időszakban többször "hozott elkapkodott döntéseket", és a döntések előkészítésekor nem "végezték el a kötelező feladatokat", köztük a döntések megfelelő kommunikációját. Példaként említette az "internetadót", melyet szavai szerint a kormány nem kívánt bevezetni, "ezt mégsem tudtuk elhitetni az emberekkel" - fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott: az útdíj esetében is "elfelejtettük időben elmagyarázni az embereknek, hogy mi várható", és a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban is hibás volt egy "egyébként jó döntés kommunikációja". Kövér László leszögezte: az a kormány feladata a jövőben, hogy minden nap egy kicsit egyre több embernek jobb legyen.

Fenyvesi Zoltán, a Fidesz-KDNP tapolcai választásokon induló országgyűlési képviselőjelöltje a fórumon arról beszélt, hogy programjának legfontosabb pontjai a munkahelyteremtés, az emberek életkörülményeinek javítása és az egészségügy fejlesztése.

Beszámolt az általa kezdeményezett egészségügyi konzultációról, melynek eredményeként Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár bejelentette, hogy folytatódik a tapolcai kórház 2,3 milliárd forintos fejlesztése, és az intézményben 24 órás sebészet működik majd a hét minden napján, valamint 10 aktív ágy visszakerül a belgyógyászatra. A kórház adósságállományát pedig a kormány átvállalja. Hozzátette: az ajkai kórházban is folytatódik a fejlesztés, összességében pedig elmondható, hogy a struktúraváltás következtében több pénz jut Veszprém megyében az egészségügyre a következő időszakban.

Veszprém megye 3. számú választókerületében azért kell időközi országgyűlési választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A választást április 12-én tartják meg.

Szerző