Előfizetés

Polt Péter szuper hazugsága

Publikálás dátuma
2015.03.31. 11:06
Polt Péter egy korábbi felvételen. FOTÓ: Népszava
„Egy potenciális gyanúsított nem hallgatható ki tanúként, ez minden emberi jognak ellentmondana” – jelentette ki hétfőn a parlamentben Polt Péter, mégpedig Bárándy Gergely kérdésére válaszolva. A szocialista képviselő azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, miért nem vették őrizetbe Tarsoly Csabát, legkésőbb akkor, amikor egy büntetett előéletű közmunkás nevére íratta a cégét?  A vádhatóság vezetőjének érveire már akkor ott az országgyűlésben többen felkapták a fejüket, a szakma – a jogászi szakma – még inkább megdöbbent Polt szavain.

-  Szuper hazugság – ez volt az első reakciója Magyar György ügyvédnek. – Mégpedig azért szuper hazugság, mert Magyarországon ez a szakmai gyakorlat. A végtelenségig tudnám sorolni a konkrét példákat, és a kollégák is, amikor valakit tanúként idéztek be és vagy egy-két hét múlva, vagy akár ott a helyszínen, lényegében azonnal meggyanúsítottak.

Az ügyvéd teljességgel érthetetlennek és felháborítónak tartja Polt kijelentését, és ez főként annak fényében az, hogy a jogászi szakmában szinte mindenki tudja, hogy mi az igazság. Gyakran használják pszichés nyomásként is a vádhatóság képviselői az ügyfelekkel szemben – tudtuk meg Magyar Györgytől -, hogy az igazmondásra kötelezett tanút azzal próbálják szóra bírni, hogy megfenyegetik a gyanúsítással és az őrizetbe vétellel. Aztán, ha a tanú kitálal – aki, ismételjük, igazmondásra kötelezett, míg a gyanúsítottnak már nem kell önmagára is terhelő dolgot mondania - a végén mégis csak gyanúsítottá válik.

- Nem véletlen, hogy a Fidesz annak idején azt tervezte, hogy a tanú első kihallgatásán ne lehessen ott a védőügyvéd; pontosan ezt a trükkös gondolkodásmódot akarta a kormány érvényre juttatni, jogi lepelbe csavarni – közölte lapunkkal az ügyvéd. – Vagyis, miközben ez a módszer – igaza van Poltnak – ellentmond minden emberi jognak, de az általa vezetett ügyészségnél mégis ez a gyakorlat. Vagyis igen: szuper hazugság, amit a legfőbb ügyész a parlamentben mondott. 

Holttest az erdőben - Öngyilkos lett Szili Katalin egykori jogi szakértője?

Publikálás dátuma
2015.03.31. 09:45
Szili Katalin értetlenül állt a férfi eltűnése előtt. FOTÓ: Népszava
A hétvégén a Normafán egy erdős részen rábukkantak a január 30-án eltűnt Bezzegh Tibor Vazul holttestére - írja az Index. Szili Katalin volt jogi szakértőjének eltűnéséről március elején jelentek meg az első hírek a sajtóban. Szili Katalin akkor értetlenül állt az eltűnés előtt.

Bezzegh Tibor Vazul a 2014-es országgyűlési választásig dolgozott a Közösség a Társadalmi Igazságosságért párt elnöke mellett, aki őt delegálta a Nemzeti Választási Bizottságba is.

Amikor először hírt adtak a férfi eltűnéséről, Szili Katalin úgy nyilatkozott a Borsnak, hogy értetlenül áll azelőtt, hogy egykori politikustársának - akit csendes, visszahúzódó, rendkívül udvarias és szakmailag felkészült embernek ismert meg - nyoma veszett.

Az Index információi szerint a 37 éves Bezzegh valószínűleg öngyilkos lett, holttestét kirándulók fedezték fel.

Orgován megszólalt, de visszavonta

Publikálás dátuma
2015.03.31. 09:34
A Bors úgy tudja, Orgován – tíznapos kinevezése alatt – naponta bejárt a Quaestor Váci úti irodájába.MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Orgován Béla eddig nem állt szóba a sajtóval. Most beengedte háza udvarára a Bors újságíróját, aki szerint a férfi bizalmatlan és ideges volt. Ellenőrizte, nincs-e rejtett diktafon a riporternél, akinek a mobiltelefonját is kikapcsoltatta, majd később letiltotta nyilatkozatát.

A lap ezek után a Quaestor egyik, névtelenséget kérő munkatársa mesélte el, hogy Orgovánt mennyire felháborította, amikor a rendőrök őrizetbe vették, miután bekerült a híradókba. A rendőrök még aznap rájöttek tévedésükre, szabadon engedték. Bár a sajtóban strómanként emlegetik, a Bors úgy tudja, Orgován – tíznapos kinevezése alatt – naponta bejárt a Quaestor Váci úti irodájába.

Nem írt alá semmit, de napi kapcsolatban volt Tarsollyal és a cég vezetőivel. Feladata az volt, hogy várja a csődgondnokot, akivel végül nem találkozott. Lemondásáig semmiben nem intézkedett. Orgován a vezérigazgatóságról, a médiafelhajtást látva, azonnal le akart mondani. Ez ellentmond Tarsoly Csaba korábbi verziójának, amely szerint saját döntése volt, hogy visszaveszi a cégvezetést. Valójában marasztalták Orgovánt, meg is sértődtek rá, amiért „nem csinálta végig” az ügyet.

Forrás: http://www.borsonline.hu/20150331_orgovan_bela_en_hagytam_ott_a_quaestort